FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 6 augustus 2011

Windhoos in NO-Fryslân veroorzaakt schade

Een windhoos heeft zaterdagmiddag veel schade veroorzaakt in Hantum en Foudgum. Omstreeks 18.00 uur viel er in de buurt van Hantum een enorme hoeveelheid regen. In de regenbui die bij windstil weer plaatsvond, ontstond er een windhoos die in Hantum en Foudgum veel schade veroorzaakte aan woningen.

In Hantum vlogen de dakpannen van een woning, van de schuur waaide het hele dak eraf en was er in en rondom het woonhuis veel schade aangericht. In Foudgum waaide er een gat in een boerenschuur. In Ternaard moest de brandweer van Ternaard en Dokkum in actie komen om een omgewaaide boom op te ruimen.

Meer foto's: zie bron.


Video: Bote Sape Schoorstra

Anonymous: uit wraak politiewebsites VS gekraakt

Het hackerscollectief Anonymous heeft zeventig websites van lokale Amerikaanse politieposten gekraakt. Dat hebben de hackers, die zeggen zo wraak te nemen voor de arrestatie van Britse en Amerikaanse sympathisanten, zaterdag geclaimd.

Anonymous zegt tien gigabyte aan gegevens te hebben gestolen. De buit bestaat onder meer uit e-mails, creditcardgegevens en andere informatie. "We publiceren een enorme hoeveelheid vertrouwelijke informatie, die politiemensen in heel het land in verlegenheid zal brengen", aldus Anonymous.

De webrebellen zeggen te hopen 'middels hun eigen woorden het intrinsiek verdorven karakter van het veiligheidsapparaat aan te tonen' en 'zijn vermogen om te communiceren en gemeenschappen te terroriseren te saboteren'.

Het gros van de internetpagina's die Anonymous beweert te hebben gekraakt is uit de lucht of gewist. Het betreft vooral websites van sherrifs in zuidelijke en centraal gelegen Amerikaanse staten.

Justitie in de Verenigde Staten en elders pakt Anonymous steviger aan sinds het hackerscollectief recent een reeks in het oog springende datadiefstallen pleegde. Na een aanval van Anonymous op internetbetaalsysteem PayPal hielden de FBI, de Britse en de Nederlandse politie afgelopen maand 21 veronderstelde hackers aan.

Fietser komt om bij ongeval in Middelburg

Een fietser is zaterdag om het leven gekomen bij een ongeval in Middelburg. De 81-jarige man uit Middelburg werd volgens getuigen geschept door een auto en overleed ter plaatse. De auto zou zijn doorgereden, meldt de politie.

Het ongeval vond rond 15.00 uur plaats op het Molenwater. De man fietste aan de rechterkant van de weg toen het ongeluk plaatsvond.

Uit het onderzoek naar de toedracht van het ongeluk is volgens de politie tot nu toe niet duidelijk geworden of de man daadwerkelijk door een aanrijding of door een andere oorzaak om het leven is gekomen. Getuigen stellen dat de bestuurder van de auto, een oudere vrouw even zou zijn gestopt op de plek van het ongeluk en daarna weer zou zijn weggereden zonder zich bekend te maken.

Foto's: Groot-Tibet

Hoewel er de laatste tijd in Nederland weinig van te merken is geweest, is het wel degelijk zomer. Dat betekent voor veel FOK!kers maar één ding: Vakantie. Op vakantie worden vaak de nodige foto's gemaakt. De mooiste foto's krijg je de komende tijd te zien op de FOK!frontpage.

Heb jij ook een mooie serie foto's gemaakt tijdens je vakantie en wil je deze met ons delen? Stuur even een e-mailtje naar fotografie@fok.nl voor meer informatie!

Uitslag VVV-Venlo - FC Utrecht

Om 20:45 uur begon de wedstrijd tussen VVV-Venlo en FC Utrecht. Hieronder vind je de uitslag van dit duel.

VVV-Venlo

0 - 0

FC Utrecht

 
 Gele kaart: Mei, (VVV-Venlo), Schut, (FC Utrecht)
 Rode kaart: Molhoek (79) (VVV-Venlo),
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 7.500
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Gentenaar
De Regt
Mei
Yoshida
Emenike
Maguire
Meeuwis
Cullen
Kruysen (Molhoek/67)
Wildschut (Uchebo/67)
Linssen
  Vorm
v.d.Maarel
Nilsson
Schut
Zullo
Mårtensson (Sarota/63)
Wuytens
Asare
Lensky
Demouge
Boldewijn (Lilipaly/77)

Moslimbroeders voor het eerst weer openlijk bijeen

De Egyptische Moslimbroederschap heeft voor het eerst sinds de val van president Hosni Mubarak openlijk een interne verkiezing gehouden.

De bestuursassemblee van de Moslimbroeders, die sinds 1995 uit angst voor arrestaties niet was bijeengekomen, stelt zaterdag openlijk drie nieuwe leden aan. Volgens woordvoerder Mahmoud Ghozlan toont die stemming dat 'Egypte veranderd is'.

Zolang de in maart verdreven Mubarak aan de macht was hield hij de islamistische organisatie buiten de politiek en het bestuur. De leden en fondsen van de broederschap waren voortdurend doelwit van de Egyptische veiligheidsdiensten.


Moslimbroeders voor het eerst weer openlijk bijeen (Foto: Novum)

Uitslagen Eredivisie (06/08/2011)

Vanavond stonden in de Eredivisie om 19:45 de duels tussen sc Heerenveen en N.E.C. Nijmegen en tussen RKC Waalwijk en Heracles Almelo op het programma. Hieronder vind je de uitslagen van deze wedstrijden.

sc Heerenveen

2 - 2

N.E.C. Nijmegen

 47' Assaidi
 70' Narsingh
   84' Nuytinck
 89' Nijland
 
 Gele kaart: Breuer, Djuricic (sc Heerenveen), Goossens, Schöne, Cmovs George, (N.E.C. Nijmegen)
 Rode kaart: Elm (85) (sc Heerenveen)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 25.000
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Vandenbussche
Janmaat
Breuer
Kruiswijk
El-Akchaoui
Elm
Djuricic (Schmidt/90+3)
Kums
Narsingh (Svec/87)
Dost
Assaidi
  Cillessen
Cmovs
Nuytinck
Zomer
Will (Amieux/60)
Van der Velden
Koolwijk
Goosens (George/60)
Platje
Schöne (Foor/79)
Nijland

RKC Waalwijk

2 - 2

Heracles Almelo

 86' Braber(pen)
 89' Ten Voorde
   31' Everton
 80' Plet
 
 Gele kaart: Van Peppen, Braber (RKC Waalwijk), Vejinovic, Douglas, Plet (Heracles Almelo)
 Rode kaart: Van der Linden (85) (Heracles Almelo)
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 4.000
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Bandjar
Ramos (Van Hout/81)
Drost
Van Peppen
Auassar
Braber
Duits
Ten Voorde
Castillion
Meijers
  Pasver
Breukers
Te Wierik
Van der Linden
Ter Horst (Jallo/74)
Vejinovic
Overtoom (Duarte/60)
Quansah
Douglas
Armenteros
Everton (Plet/68)

Gordon Ramsay sleept schoonfamilie voor rechter

Gordon Ramsay heeft zijn schoonfamilie beschuldigd van diefstal en het hacken van zijn e-mail. De 44-jarige tv-kok eist van hen een miljoenenbedrag, schrijft boulevardkrant The Sun.

Ramsay en de vader van zijn echtgenote Tana waren jarenlang zakenpartners, totdat de kok eind vorig jaar ontdekte dat hij geld stal van zijn restaurantimperium en hem ontsloeg.

De 63-jarige Chris Hutcheson zou 1,4 miljoen pond achterover hebben gedrukt en dat hebben gedeeld met zijn vrouw Greta, zoon Adam en zijn minnares. Ramsay beschuldigt zijn schoonzus ervan dat ze Greta en Adam heeft geholpen met het wissen van e-mails om de diefstal te verhullen.

"Gordon en Tana vinden dit hele gebeuren enorm vervelend", laat een woordvoerder van de familie Ramsay weten aan de krant. "Maar afgaande op de omvang van wat er is ontdekt, hebben ze helaas geen andere keus dan juridische stappen te ondernemen."

Hoofddader Abu Ghraib-schandaal op vrije voeten

De veronderstelde aanvoerder van de Amerikaanse militairen die in het Iraakse Abu Ghraib gevangenen hebben mishandeld is zaterdag vrijgelaten.

Charles Graner kwam na zesenhalf jaar hechtenis in een militaire gevangenis in Kansas vervroegd vrij. De rechter had de korporaal in 2004 tien jaar gevangenisstraf opgelegd, meer dan de straf die Graners mededaders ontvingen. De resterende strafjaren staat de militaire politieman volgens het Amerikaanse leger onder toezicht van de reclassering.

Graner werd met zes medebewaarders veroordeeld voor het misbruiken van gevangenen in de gevangenis van Abu Ghraib. Talloze foto's van hun grijnzende gezichten naast opeengestapelde naakte gevangenen leverde afdoende en overtuigend bewijs. De rechter bevond Graner onder meer schuldig aan het dwingen van een gedetineerde voor de camera's van zijn collega's te masturberen.

Graner zelf bleef volhouden dat zijn optreden door inlichtingenofficieren was bevolen. Zo hoopten zij de gevangenen te breken en vervolgens succesvoller te verhoren.


Hoofddader Abu Ghraib-schandaal op vrije voeten (Foto: Novum)

Ferrari richt zich vanaf september op 2012

Het Formule 1-team van Ferrari zal zich vanaf september volledig gaan richten op het seizoen 2012, zo maakte teambaas Stefano Domenicali op het Wrooom 2011-zomerevenement in Madonna di Campiglio. De Italiaan wil zo proberen om volgend jaar een betere start te maken en het gat met de koplopers zo klein mogelijk proberen te houden.

Dit seizoen leek Ferrari de voornaamste concurrent van Red Bull Racing te worden, maar na elf races is duidelijk dat de renstal uit Maranello in het constructeurskampioenschap 168 punten achter staat en in het rijderskampioenschap 83 punten met Fernando Alonso achter. Ferrari heeft in ieder geval tot half oktober nog nieuwe delen in de pijplijn zitten, maar de focus gaat richting 2012 om een slechte start zoals dit jaar te voorkomen.

De Gelderlander blundert met naam Koos Spee

Het regionale blaadje De Gelderlander had vandaag een paginagrote foto van Koos Spee met als kop 'Vijand van hufters'. Echter staat er boven de kop geen Koos Spee, maar Kees Spee.

Ondanks dat Spee al ruim vijftien jaar landelijk verkeersofficier van justitie is, maakt De Gelderlander toch nog deze blunder. Koos Spee is wekelijks te zien in het programma Wegmisbruikers op SBS 6.

[Upd] 'Vorm vertrekt naar Swansea City'

FC Utrecht heeft na het verlies van onder meer Dries Mertens en Kevin Strootman, die beide voor PSV kozen, opnieuw een speler verloren. Doelman Michel Vorm zet zijn carrière voort in Engeland en gaat naar Swansea City. De sluitpost uit IJsselstein tekent voor drie seizoenen bij The Swans.

Vorm wordt bij Swansea City de opvolger van Dorus de Vries, die onlangs naar Wolverhampton Wanderers vertrok. De voetbalclub uit Wales probeerde aanvankelijk een keeper bij Fulham en Nottingham Forest los te weken, maar slaagde hier niet in. Vervolgens werd de focus op de Nederlandse competities gericht, waarbij de goalie van FC Utrecht in beeld kwam. Ook Piet Veldhuizen (inmiddels Vitesse), Jasper Cillessen (N.E.C. Nijmegen), Jelle ten Rouwenlaar (NAC Breda) en Andreas Isaksson (PSV) werden overigens gevolgd.

Swansea City betaalt FC Utrecht een bedrag van 1,8 miljoen euro. Vorm maakt op 15 augustus zijn debuut in het Premiership. Dan neemt zijn nieuwe club het op tegen Manchester City.

Update 21:15 uur:

Swansea City bevestigt dat het een akkoord heeft bereikt met FC Utrecht over een transfer van de 27-jarige sluitpost. Vorm moet zelf nog wel tot overeenstemming komen, laat manager Brendan Rodgers van Swansea weten in Engelse media.

Porte wint tijdrit Denemarken

De vijfde etappe van de Ronde van Denemarken, een tijdrit over 14,2 kilometer door de straten van Helsingør, is gewonnen door Richie Porte. De Australische renner van Saxo Bank-Sungard deed over het traject vijftien minuten en negen seconden.

Zijn ploegmaat Gustav Erik Larsson werd op tien seconden achterstand tweede, voor Alex Dowsett (Team Sky). Simon Gerrans werd vierde en behield de leiding in het algemeen klassement. Hij heeft acht seconden voorsprong op Daniele Bennati. Op de dertiende plaats is Bert-Jan Lindeman van Vacansoleil de beste Nederlander.

De Ronde van Denemarken duurt tot en met morgen.

Minister: scholen moeten meer doen voor homo's

Scholen kunnen en moeten meer doen om ervoor te zorgen dat elke jongere veilig uit de kast kan komen. Dat zei minister van OCW Marja van Bijsterveldt (CDA) zaterdag in een reactie op de protesten van het COC tegen de weigering van Van Bijsterveldt, die homo-emancipatie in haar portefeuille heeft, om voorlichting over homoseksualiteit op scholen verplicht te stellen.

Een opgelegde verplichte voorlichting is volgens haar echter 'niet het meest effectieve middel om leerlingen veilig uit de kast te laten komen'. "Het gaat in de eerste plaats om het respectvol met elkaar omgaan, en dat laat zich niet vatten in een van overheidswege opgelegde verplichte les."

Volgens de minister investeert dit kabinet 'meer dan welk kabinet ooit zo veel in het homo-emancipatiebeleid'. Het COC heeft bijvoorbeeld nog nooit zo veel subsidie gekregen waarmee onder meer gastlessen op scholen kunnen worden gegeven, stelt ze.

De minister haalt ook nog even uit naar het COC, dat zaterdag tijdens de botenparade door de Amsterdamse grachten onder meer met enkele vliegtuigjes tegen het regeringsbeleid protesteerde. "In plaats van subsidiegeld te steken in vliegtuigjes en postercampagnes kunnen ze dat geld veel nuttiger inzetten: voorlichting op scholen. Dat laatste, daar moeten ze vooral mee doorgaan."

Uitslag Roda JC - FC Groningen

Om kwart voor zeven begon de competitiewedstrijd tussen Roda JC en FC Groningen. Hieronder vind je de uitslag.

Roda JC

2 - 1

FC Groningen

 76' Fledderus
 87' Malki
   11' Bacuna (pen)
 
 Gele kaart: , Pedersen, Kieftenbeld, (FC Groningen)
 Rode kaart: Vormer (11) (Roda JC),
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 12.650
Arbiter: Wegereef
 
Opstelling:   Opstelling:
Tyton
Monteyne
Wielaert
Broekhof (Biemans/46)
Hempte
Delorge (Malki/70)
Vormer
Ramzi
Fledderus
Junker
Pluim (De beule/54)
  v.Loo
Hiariej
Ivens
Kwakman
Burnet
Bacuna (Andersson/78)
Holla
Pedersen (Enevoldsen/83)
Kieftenbeld
Tadic
Matavz (Suk/85)

Roda JC wint van FC Groningen (Foto: Pro Shots)

Verzet priesters tegen onderzoek misbruik

Een groep vooral behoudende rooms-katholieke priesters in Duitsland verzet zich tegen een onderzoek naar seksueel misbruik van minderjarigen binnen hun kerk. Zij vinden het onjuist dat de bisschoppen kerkelijke dossiers aan een niet-kerkelijk onderzoeksinstituut ter beschikking stellen.

Dat heeft het weekblad Der Spiegel zaterdag gemeld. De bisschoppen willen een wetenschappelijk en onafhankelijk onderzoek naar het misbruik houden. Zij hebben het Criminologisch Onderzoeksinstituut Nedersaksen daartoe opdracht gegeven.

Chelsea en Anderlecht akkoord over Lukaku

Chelsea heeft met Anderlecht een akkoord bereikt over de transfer van Romelu Lukaku. De 18-jarige spits moet alleen nog de medische keuring doorstaan, meldt de Belgische club op zijn website. Lukaku kwam gisteren al tot overeenstemming met de Blues over een contract voor vijf jaar.

"Het is jammer dat we Romelu, die door Anderlecht ontdekt en opgeleid is, moeten laten gaan, maar de transfer is een win-winsituatie voor de speler én de club", reageert Anderlecht-trainer Herman Van Holsbeeck op het nieuws. "De directie maakt zich sterk een goede vervanger te vinden om het gemis zo snel mogelijk op te vangen."

Anderlecht is al in gesprek met AS Monaco om Dieumerci Mbokani over te nemen. De 25-jarige Congolees debuteerde in Europa op huurbasis voor Anderlecht, maar tekende later bij Standard Luik. Na vier jaar vertrok hij afgelopen zomer naar Monaco, dat hem al snel uitleende aan VfL Wolfsburg.

Prijs pakje sigaretten verschilt ruim 6 euro

Het loont nogal de moeite voor rokers om op vakantie door Europa links en rechts sigaretten in te slaan. De Europese prijzen voor een pakje van 20 Marlborosigaretten, het meest gerookte merk, loopt uiteen van 2,42 euro in Hongarije tot 8,55 euro in Ierland.

Nederland zit met een prijs van omgerekend naar 20 sigaretten 5,47 euro aan de hoge kant. Vier landen zijn duurder dan Nederland, waaronder Frankrijk, waar veel Nederlanders vakantie vieren. Daar moet voor hetzelfde pakje 5,90 euro neergeteld worden. Even stoppen in België is rendabel; daar kost een pakje 5,05 euro.

De prijzen liggen in oost-Europa beduidend lager dan in het westen. In Ierland is roken met een prijs van 8,55 euro dus een pure luxe geworden, het Verenigd Koninkrijk gaat met 8 euro per pakje hard die kant op.

Prijs pakje sigaretten verschilt ruim 6 euro
Prijs pakje sigaretten verschilt ruim 6 euro (Foto: ANP)

Metrostation Rotterdam dicht om verdachte koffer

Het metrostation Beurs in Rotterdam is zaterdag korte tijd afgesloten geweest, nadat een onbeheerde koffer werd aangetroffen. Ook reden verschillende metrolijnen op last van de politie niet tussen de stations Blaak en Eendrachtsplein. Na een halfuur kwam de politie erachter dat in de koffer slechts kleding zat, meldt een politiewoordvoerder.

De onbeheerde koffer werd omstreeks 17.45 uur opgemerkt bij de ingang aan het Churchillplein bij de kaartverkoop. Een speciale explosievenhond werd ingezet. Al snel bleek dat de koffer geen bom bevatte, meldt de politiewoordvoerder.

Op last van de politie reden de metro's op de A-, B- en C-lijn niet tussen de stations Blaak en Eendrachtsplein. De metro's op de D-lijn reden alleen tussen de stations Akkers en Leuvehaven. Omstreeks 18.30 uur werd alles weer vrijgegeven. De politie onderzoekt nog van wie de koffer is en waarom deze onbeheerd achter werd gelaten.

Golfers Luiten en Derksen zakken

Op de derde dag van het WK-kwalificatietoernooi voor landenteams zijn golfers Joost Luiten en Robert-Jan Derksen hun eerste plek kwijtgeraakt. Na de tweede dag gingen de Nederlanders samen met Oostenrijk aan de leiding maar ze zagen de Oostenrijkers vandaag een gaatje van twee slagen slaan.

Oostenrijk, met Roland Steiner en Florian Pragant, gaat nu met een totaal van 197 slagen aan de leiding. Nederland volgt met 199 en Portugal bezet met 201 slagen de derde plaats.

Elf landen strijden om drie tickets voor het WK dat eind november in China is.

Dance Valley'11: dansen tussen de buien door

Het weer zat zaterdag, in ieder geval overdag, niet echt mee voor Dance Valley. Zware regenbuien noopten de danceliefhebbers die het festival bij Spaarnwoude bezochten, tot schuilen in de tenten.

Het festival biedt plaats aan 60.000 bezoekers, maar of die er allemaal waren is niet duidelijk. Een woordvoerder kon niet zeggen hoeveel kaarten er waren verkocht. Volgens een zegsvrouw van de politie zijn er ,,maximaal 30.000 mensen’’.

Er zijn tot het einde van de middag slechts enkele aanhoudingen verricht.

Glee-bedenker met dood bedreigd

Glee-bedenker Ryan Murphy is verschillende keren met de dood bedreigd. De televisieserie van de 45-jarige producent is een succes, maar krijgt vanwege de gewaagde thema's niet alleen maar positieve reacties.

"Ik heb doodsbedreigingen ontvangen, ja. Ik denk dat elke keer dat je homoseksuelen of minderheden onder de aandacht brengt en probeert te zeggen dat die net zo normaal en waardig zijn als anderen, degenen met een kort lontje dat niet leuk vinden en achter je aan komen", zegt hij in een interview met entertainmentwebsite Deadline.

Murphy geeft toe in het verleden wellicht iets te ver te zijn gegaan met enkele onderwerpen, maar gooit het roer niet om. "Het is zo'n geweldige show voor jongeren. De waarden die het vertegenwoordigt zijn geweldig."

Glee, dat in Nederland wordt uitgezonden door RTL 5, maakt dit jaar kans op twaalf Emmy Awards. De uitreiking van de prestigieuze Amerikaanse tv-prijs vindt volgende maand plaats.

Glee-bedenker met dood bedreigd

Arrestatie homogerelateerd geweld Gay Pride

De politie heeft zaterdag tijdens het evenement Gay Pride een persoon aangehouden wegens homogerelateerd geweld. Dat meldt een politiewoordvoerder. Er zijn nog meer arrestaties verricht, maar de woordvoerder weet nog niet hoeveel precies en waarvoor.

Het Openbaar Ministerie meldde eerder dat tijdens Gay Pride een zerotolerancebeleid voor het discrimineren, bedreigen en mishandelen van homo's geldt. Met de harde aanpak wil justitie laten zien geweld tegen homo's niet te tolereren.

Het zerotolerancebeleid houdt in dat verdachten altijd worden aangehouden en dat vijftig tot honderd procent hogere straffen worden geëist dan normaal. Er is ook extra toezicht. Het OM heeft alvast een themazitting gereserveerd voor 8 november bij de rechtbank in Amsterdam. Dan moeten de verdachten zich voor de rechter verantwoorden.

Het feest bereikte zaterdag zijn climax met de jaarlijkse botenparade. Die is inmiddels voorbij. Volgens de woordvoerder is het nu erg druk in de uitgaansgebieden in de hoofdstad.

FC Twente met Ruiz naar Breda

FC Twente reist morgen met Bryan Ruiz naar NAC in Breda. Trainer Co Adriaanse heeft de aanvaller opgenomen in de selectie. Aanvankelijk bestond enige onzekerheid over de fitheid van de international uit Costa Rica.

Nikolai Michailov daarentegen is niet van de partij. Hij heeft nog te veel last van de rug. Routinier Sander Boschker verdedigt daarom, normaal gesproken, het doel van de bekerwinnaar.

Verder ontbreken ook Nacer Chadli (geblesseerd) en Douglas (geschorst).

Voorselectie Euskaltel voor Vuelta bekend

Euskaltel-Euskadi heeft zijn voorselectie voor de Vuelta à España bekend gemaakt. De Basken hebben tien man opgenomen in de selectie waardoor er nog één zal moeten afvallen voor de koers die op 20 augustus van start gaat.

Igor Antón zal de selectie aanvoeren. Vorig jaar was de Bask al in kansrijke positie om de ronde te winnen, maar moest na een zware valpartij afstappen. De rest van het team zal rond hem gebouwd zijn.

De volledige voorselectie; Igor Antón, Mikel Nieve, Egoi Martínez, Gorka Verdugo, Amets Txurruka, Juanjo Oroz, Iñaki Isasi, Pierre Cazaux, Jorge Azanza en Iván Velasco.

A6 afgesloten geweest na groot ongeval

De A6 van Muiden naar Lelystad is zaterdagmiddag ter hoogte van knooppunt Muiderberg afgesloten geweest na een ernstig ongeval. Vanwege de rijbaanafsluiting ontstond er rond 17.00 uur twee kilometer file.

Het ongeval vond omstreeks 15.45 uur plaats. Volgens de Verkeersinformatiedienst botsten meerdere auto's op elkaar tussen Almere-Stad-West en Almere-Haven. Een van de auto's belandde in een naastgelegen sloot, een ander voertuig kwam ondersteboven op de rijbaan terecht. Of er mensen gewond zijn geraakt, is onbekend.

AZ zonder supporters naar FC Twente

AZ moet het volgende week, tijdens de uitwedstrijd tegen FC Twente, zonder supporters doen. Op last van de burgemeester van Enschede mogen er voorlopig geen fans van de bezoekende ploeg in de Grolsch Veste plaatsnemen. Dit is nog een gevolg van het instorten van het dak van het stadion.

In juli kwam een deel van het dak van de Grolsch Veste tijdens verbouwingswerkzaamheden naar beneden. Bij dit drama kwamen twee bouwvakkers om het leven. Op dit moment worden er, in het deel waar zich ook het uitvak bevindt, nog herstelwerkzaamheden verricht.

De Nederlandse voetbalbond (KNVB) heeft FC Twente een ontheffing verleend van de verplichting om bij thuiswedstrijden een bepaald deel van het stadion voor uitsupporters te reserveren. Deze ontheffing is geldig voor de eerstkomende thuisduels, waarbij nog onduidelijk is hoelang deze situatie van kracht blijft.

Eindzege Polen voor Sagan, vierde ritzege Kittel

Peter Sagan heeft alsnog de Ronde van Polen gewonnen. De Slowaak ging als tweede de slotrit in, maar zijn tweede plaats in de etappe leverde genoeg bonificatie op om de eindzege af te snoepen van Dan Martin. De rit werd gewonnen door Marcel Kittel (Skil Shimano), die zijn vierde zege pakte.

In de rit in en rond Krakáw waren er genoeg uitlooppogingen, maar de gaatjes werden klein gehouden. Bij de tussensprint waren Sagan en Heinrich Haussler (teammaat Martin) nog in een felle strijd verwikkeld om bonificaties, die uiteindelijk werd gewonnen door de Australiër. Hierdoor moest de Liquigas-renner minstens derde worden in de eindsprint om de eindzege op te eisen.

Die sprint werd van ver aangegaan, maar weer was Kittel de snelste. Sagan werd tweede, wat dus genoeg was voor de eindzege.


Peter Sagan winnaar Ronde van Polen (Foto: Pro Shots)

Crash NAVO-helikopter Afghanistan eist 38 levens

Bij een crash van een NAVO-helikopter in oostelijk Afghanistan zijn vrijdagnacht 31 Amerikaanse commando's en zeven Afghaanse militairen omgekomen. De Taliban claimen de heli te hebben neergehaald.

Een Talibanraket zou de helikopter hebben getroffen toen die vrijdagavond deelnam aan een aanval op een huis vol opstandelingen in de provincie Wardak. Nooit eerder verloor de Amerikaanse troepenmacht in Afghanistan zoveel manschappen in een klap.

De NAVO bevestigt dat de helikopter is neergestort in vijandelijk gebied. Meer liet het internationale bondgenootschap zolang het onderzoek en de bergingsoperatie ter plaatse nog voortduren niet los. Maar een anonieme ingewijde in Washington zei dat de heli klaarblijkelijk door opstandelingen is neergeschoten.

De Amerikaanse president Barack Obama noemde de crash in een verklaring 'een herinnering aan de buitengewone offers die militairen en hun families' brengen. Obama zei hen in zijn gedachten en gebeden te gedenken. De Amerikaanse president zei voorts het lot van 'de Afghanen die zij aan zij met onze soldaten stierven in de strijd voor een vredigere en hoopvollere toekomst voor hun land' te betreuren.

De steile bergwanden in Oost-Afghanistan, die wemelen van met raketwerpers bewapende strijders, zijn voor helikopters hachelijk terrein. Volgens een anonieme NAVO-medewerker is de neergestorte heli een tweerotorige Chinook. Dergelijke trage transportheli's zijn in het Afghaanse gebergte erg kwetsbaar.

De Afghaanse president Hamid Karzai, die het nieuws zaterdag als eerste naar buiten bracht, heeft zijn Amerikaanse ambtsgenoot Barack Obama zijn deelneming betuigd.


Crash NAVO-helikopter Afghanistan eist 38 levens (Foto: Novum)

Pokémon verkoopt nog altijd absurd goed

Nintendo heeft recentelijk de verkoopcijfers (t/m maart 2011) van de Pokémon DS-games bekendgemaakt. De cijfers bewijzen maar weer eens dat Pokémon geen kortstondige rage is. Het ziet er naar uit dat Nintendo niet zal stoppen totdat het alle gamers heeft gevangen.

Pokémon Diamond and Pearl: 17.57 miljoen
Pokémon Platinum: 7.43 miljoen
Pokémon HeartGold and SoulSilver: 11.90 miljoen
Pokémon Black and White: 11.51 miljoen

ADO wijst Rangers-bod op Verhoek af

ADO Den Haag heeft een bod van Glasgow Rangers op Wesley Verhoek van tafel geveegd. De Haagse club ging niet akkoord met de transfersom die de Schotten boden.

Glasgow Rangers heeft wat financiële ruimte om te investeren na de verkoop van Madjid Bougherra naar Qatar. De Schotse club ontving twee miljoen euro voor de 28-jarige verdediger. Van dat geld wil manager Ally McCoist Roland Juhász (Anderlecht) en Wesley Verhoek halen.

ADO gaat echter niet met de door Rangers geschepte voorwaarden akkoord. "De Rangers meldden zich al eerder voor Wesley bij ons", vertelt commissaris Mark van der Kallen aan Voetbal International. "We hebben hun gezegd, dat een transfer niet aan de orde is. Daarover valt gewoon niet te praten. Of financiën een rol speelden? Ja. Het bod uit Glasgow was gewoon niet hoog genoeg."

Verhoek is al de hele transferperiode het onderwerp van geruchten. FC Utrecht trachtte de aanvaller te halen, evenals Nottingham Forest. Voorlopig zit Verhoek echter nog bij ADO Den Haag.

Sony komt met eigen 'Summer of Arcade'

Microsoft houdt al een paar jaar elke zomer de 'Summer of Arcade', een promotie waarin ze in een paar weken enkele exclusieve XBLA-games verkopen die meestal van topkwaliteit zijn. Sony heeft nu besloten de actie te kopiëren, het evenement zal 'PLAY' heten en zal ook jaarlijks terugkeren.

PLAY gaat 24 augustus van start en zal t/m 20 september duren. Als je in die periode de eerste vier games koopt zul je PayDay: The Heist gratis krijgen. Verder zal het ook enkele bonussen bevatten die de Summer of Arcade niet heeft, zo krijg je bij elke game die je binnen de termijn koopt bovendien gratis DLC.

Een ander verschil is de mogelijkheid om de games vanaf 10 augustus te pre-orderen. Digitale games van tevoren bestellen is uiteraard eigenlijk compleet onnodig, maar in ruil ervoor krijg je per spel een gratis (statische) theme voor je PS3. Tenslotte krijgen PlayStation Plus-leden 20% korting op alle PLAY-titels.

PLAY 2011 zal de volgende games bevatten:

24 augusus (pre-order t/m 18 augustus): Street Fighter III Third Strike Online Edition - €14.99
DLC: GILL is vanaf het begin vrijgespeeld

31 augustus (pre-order t/m 25 augustus): The Baconing - €12.99
DLC: Roesha – One Bad Mutha, supplementair co-op personage.

7 september (pre-order t/m 1 september): BloodRayne: Betrayal - €12.99
DLC: Virtuele item voor je PS Home avatar en een exclusieve dynamic theme.

14 september (pre-order t/m  8 september): Renegade Ops - €12.99
DLC: 'Vehicle & Character Pack', het behelst twee nieuwe voertuigen en speciale wapens.

5 oktober (pre-order vanaf 21 t/m 29 september): PayDay: The Heist . Zoals eerder uitgelegd zul je deze game gratis krijgen als je alle bovenstaande games koopt. Hoeveel deze game anders precies gaat kosten is nog niet bekend.

PLAY

H-E-L-P

Het zal je maar gebeuren. Zit je in de auto, misschien wel onderweg voor een leuk vakantie-uitje, en je kijkt in de file een beetje verveeld om je heen. Je haalt het busje op de rijbaan naast je in, en je oog valt op het meisje achterin. Ze kijkt angstig en houdt zo onopvallend mogelijk een papiertje tegen het raam. Vier letters: H-E-L-P. Wat doe je dan?

Isaksson denkt aan langer verblijf bij PSV

Andreas Isaksson begint het steeds meer naar zijn zin te krijgen bij PSV. De Zweed begon drie jaar geleden aan een avontuur bij de club uit Eindhoven en kende in het begin een moeilijke start. De doelman heeft zich in de daaropvolgende jaren prima ontwikkeld.

Isaksson is inmiddels één van de spelers, die van de huidige selectie het langst bij PSV speelt. "Er zijn de afgelopen jaren heel veel wijzigingen in de selectie geweest. Ik ben nu een van de spelers die er het langst is", aldus de keeper tegenover het Zweedse Expressen.se.

De Zweed heeft zijn draai helemaal gevonden, maar heeft ook een aflopend contract bij de club uit Eindhoven. "Ik heb het heel goed naar mijn zin. Ik heb nog niet gesproken met PSV over mijn toekomst, maar ik zou hier best langer willen blijven."


Isaksson denkt aan langer verblijf bij PSV (Foto: Pro Shots)

E. Koeman mist veel aanvallers tegen VVV-Venlo

FC Utrecht begint vanavond de competitie met een uitwedstrijd tegen VVV-Venlo. Trainer Erwin Koeman heeft te maken met veel afwezige spelers.

Jacob Mulenga, Tommy Oar, Eduoard Duplan, Anouar Kali, Alexander Gerndt, Leon de Kogel en doelman Roberto Fernandez zijn er om diverse redenen niet bij in Venlo. "We missen dus vijf aanvallers", constateerde Koeman op de website van FC Utrecht.

De coach wil niet te lang stil blijven staan met de waslijst aan afwezigen. "We weten hoe de afgelopen weken verlopen zijn en dat de ploeg groeiende is", vindt Koeman. "Maar we moeten er staan, als een team bereid zijn om het samen te doen en ervoor te vechten. Dat past ook bij FC Utrecht. Dat heb ik mijn spelers ook voorgehouden. Ik heb er ook absoluut vertrouwen in. Zonder de realiteit uit het oog te verliezen."

Omdat de selectie van FC Utrecht flink is uitgedund en de club deze zomer ook nog eens van vier - met het aanstaande vertrek van Michel Vorm waarschijnlijk vijf - sleutelspelers verkocht, wil Koeman geen doelstelling uitspreken. "Het is nog te vroeg om te zeggen wat we willen met dit elftal. Bovendien kan er tot eind deze maand ook nog van alles gebeuren op de spelersmarkt."

Ritzege Moreno in Burgos

De vierde etappe van de Ronde van Burgos is gewonnen door Daniel Moreno. De 29-jarige Spanjaard bleef Samuel Sánchez en Pablo Lastras voor. Joaquím Rodríguez behield de leiding in het algemeen klassement.

Vier renners reden lange tijd in de aanval, maar werden op zo'n twintig kilometer van de streep gegrepen door het peloton. In de eindsprint was Moreno vervolgens de sterkste.

De Ronde van Burgos duurt nog tot en met morgen.

Korbach: "Heb nog paar maanden te leven"

Fritz Korbach heeft nog maar een aantal maanden te leven. Dat schrijft AD Sportwereld vandaag. De kleurrijke trainer van onder andere FC Twente, sc Heerenveen, De Graafschap en Heracles Almelo heeft keelkanker en kan niet meer behandeld worden.

"De boodschap viel me rauw op het dak," liet de 65-jarige voetbaltrainer in een reactie weten. "Juist omdat ik het gesprek met een goed gevoel was ingegaan. Maar het was foute boel, bleek al snel. Het is klaar, zei de arts. Ofwel: ik heb nog een paar maanden."

Toch probeert Korbach, ondanks het heftige nieuws, de zaken te relativeren. Dit doet hij aan de hand van zijn typerende humor. "Magere Hein is in mijn broekzak gekropen, maar ik ga proberen hem eruit te tillen en hem eigenhandig de nek om te draaien. Het is nu man tegen man. Ik heb voor mezelf afgesproken dat ik alles uit de kast haal om het noodlot af te wenden."

Daarnaast gaat Korbach ook nog met de behandelende artsen om de tafel zitten. Misschien kan er toch nog een oplossing gevonden worden. "Proberen kan altijd. Er zijn wel grotere wonderen gebeurd. Wat dat betreft is het net de voetballerij. Ik sta met 2-0 achter, de uitgangspositie is beroerd, er is niet lang meer te spelen, maar misschien dat ik in blessuretijd nog een hattrick weet te scoren."

Korbach promoveerde in het verleden vijf keer naar de Eredivisie. Toch is de Duitser geen recordhouder. Frans Körver slaagde er namelijk in om zes keer naar het hoogste voetbalniveau te promoveren.


Korbach: "Heb nog paar maanden te leven" (Foto: Pro Shots)

Verkerk: "Het werd tijd"

Robin Haase won eerder vandaag het ATP-toernooi in Kitzbühel. Daarmee werd hij de eerste Nederlander die een toernooi op de ATP-Tour won sinds Martin Verkerk. Verkerk won in 2004 het toernooi in Amersfoort.

"Het werd wel eens tijd. Maar het zat er voor mijn gevoel ook al een tijdje aan te komen. Robin is al langere tijd goed bezig. Hij is een echte prof en laat niets aan het toeval over,” aldus Verkerk die verder zei dat hij benieuwd is naar het effect van de winst. "Dit zal hem veel zelfvertrouwen geven."

Stortbui verstoort Canal Parade Amsterdam

De deelnemers aan de grachtenparade van de Gay Pride in Amsterdam en het publiek zijn toch nog natgeregend. Tegen het einde van de lange grachtenparade kwam het water in korte tijd met bakken uit de lucht.

De kop van de roze stoet was op dat moment net aangekomen op het eindpunt bij het Oosterdok, maar het merendeel van de boten bevond zich tijdens de korte felle regenbui nog op de Prinsengracht en de Amstel. De laatste boot achterin de stoet was pas uit de startblokken. Een donkere wolk en harde wind gingen aan de stortbui vooraf.

Zevende plaats discuswerper Cadée in Londen

Bij de Diamond League-wedstrijden in Londen is discuswerper Erik Cadée zevende geworden. De Brabander kwam tot een beste worp van 62,24 meter. Virgilijus Alekna, de tweevoudig olympisch en tweevoudig wereldkampioen, won met een afstand van 66,71 meter.

De 400 meter bij de vrouwen werd gewonnen door Sanya Richards. De wereldkampioene van 2009, die vorig jaar met verschillende blessures kampte, kwam in een tijd van 49,66 over de meet wat de tweede tijd van dit jaar is.

Zevende plaats discuswerper Cadée in Londen  (Foto: Pro Shots)

De Jager vertrouwt Amerika nog steeds

Economische hervormingen en budgettaire discipline zijn volgens minister Jan Kees de Jager (Financiën) hard nodig voor 'heel Europa', maar hij noemde het zaterdag ook 'essentieel' voor de Verenigde Staten.

Over de afwaardering van de kredietwaardigheid van de VS zei De Jager: "We hebben vertrouwen in de Amerikaanse economie. Het beleid in de VS richt zich nu terecht op budgettaire discipline en een goed bezuinigingsplan. Maar daarbij is een snelle en doortastende implementatie van de voorgenomen budgettaire hervormingen essentieel."


De Jager vertrouwt Amerika nog steeds (Foto: Novum)

Uitslag AC Milan - Internazionale

Voor de zesde maal heeft AC Milan de Italiaanse Super Cup gewonnen. In Beijing werd met 2-1 gewonnen van Internazionale.

Inter, met Sneijder in de basis en Castaignos op de bank, had in de wedstrijd aanvankelijk het betere van het spel. Sneijder zette Inter na een vrije trap dan ook op voorsprong.

Milan, waar Van Bommel en Seedorf een basisplaats hadden en Emanuelson inviel, werd daarna echter steeds sterker. Zlatan had voor rust al de paal geraakt en maakte in de tweede helft de gelijkmaker op aangeven van Seedorf. Tien minuten later was het Boateng die voor de eindstand zorgde.

Haase: "Hele week goed gespeeld"

Robin Haase wist eerder vanmiddag zijn eerste titel te behalen op de ATP World Tour. Na afloop keek hij even beduusd voor zich uit, waarna een flinke oerkreet volgde. De 24-jarige Nederlander liet daarmee blijken dat hij erg blij was met zijn zege.

"Super. Ik ben echt heel blij," sprak de Hagenaar tijdens de huldiging. "Ik heb de hele week erg goed gespeeld. Niet alleen tactisch, maar ook mentaal. Fantastisch om hier mijn eerste toernooizege op de ATP Tour te boeken."

Haase had een speciaal woordje over voor het Nederlandse publiek, dat speciaal voor de finale over was gekomen naar het Oostenrijke Kitzbühel. "Iedereen hartstikke bedankt. Het publiek hier was sowieso fantastisch, maar Nederlandse fans geven toch altijd een extra stimulans."

Keizer en Van Iersel pakken brons bij Grand Slam

Sanne Keizer en Marleen van Iersel hebben het brons veroverd op de Swatch FIVB Grand Slam in Klagenfurt. In de kleine finale versloegen de dames van Beach Team Holland knap het als derde geplaatste Braziliaanse koppel Talita/Antonelli (21-18, 24-22).

"Fantastisch om dit mee te maken", zegt de jubelende Keizer na afloop. "Wat een ervaring, het was vooral in de tweede set heel spannend en als je dan een setpunt van hen weg speelt en vervolgens zelf je eerste wedstrijdpunt verzilvert, dat voelt super. Omdat ik de hele week ziek ben geweest, wilden we het in twee sets afmaken. En dat is gelukt!"

In de eerste set ging het een tijd gelijk op, maar toen Keizer en Van Iersel een gaatje sloegen, gaven ze die voorsprong niet meer uit handen (21-18). In de tweede set begonnen de Braziliaansen beter te spelen en maakte het Oranje duo wat meer fouten, met name in de service. Brazilië kreeg een setpunt, maar Keizer en Van Iersel hielden het hoofd koel en verzilverden hun eerste wedstrijdpunt overtuigend. Het publiek in Oostenrijk stond op de banken, wat de Nederlandse speelsters tot tranen toe roerde. "Dit is zo'n mooi toernooi, de sfeer is super en als dan het publiek jouw kant kiest, raakt ons dat", zegt de stralende Keizer.

Het moet gek lopen willen Keizer en Van Iersel zich niet kwalificeren voor London 2012. "Als we onze ranking vasthouden of verbeteren, staan we volgend jaar op de Olympische Spelen. En als je dan dit soort wedstrijden, in zo'n sterk bezet toernooi, van zo'n sterk team wint, dan belooft dat veel goeds", zegt Keizer.

Eerste toernooizege Haase op ATP-Tour

Robin Haase heeft zijn eerste ATP-titel weten te veroveren. In het Oostenrijkse Kitzbühel was de Hagenaar in de finale te sterk voor Albert Montañes; 6-4, 4-6 en 6-1. Het was de eerste Nederlandse titel sinds de zege op het Dutch Open van Martin Verkerk in 2004.

Montañes begon sterk aan de partij en kreeg in de eerste servicegame al gelijk vijf breakpoints. Haase wist deze echter allemaal weg te werken, waarna de partij tot 5-4 gelijk op ging. De Hagenaar kreeg toen plots drie setpoints en wist de derde daarvan te benutten.

In de tweede waren er meer breaks te noteren, waaronder vijf op een rij. Hier kwam Montañes het beste uit en kon op 5-4 serveren voor de set. De Spanjaard maakte het direct af, waardoor een derde set de beslissing moest brengen. Haase wist hierin als eerste een break te plaatsen en ondanks enkele breakkansen tegen op 3-0 wist te komen.

Montañes leek het kwijt te zijn en gaf alweer erg makkelijk een break weg. Haase, strijdend voor de eerste Nederlandse titel op de ATP-Tour sinds Martin Verkerk in 2004, wist de voorsprong vast te houden en kon op 5-1 gaan serveren voor de eindzege. Op zijn tweede matchpoint was het direct raak voor de Hagenaar, die zijn eerste titel op de ATP World Tour wist te pakken.


Eerste ATP World Tour-titel voor Robin Haase (Foto Pro Shots)

Rebellen ontvoeren Filipijnse burgemeester

Communistische opstandelingen hebben de burgemeester van een Zuid-Filipijnse stad gegijzeld. Volgens het regeringsleger is een legereenheid die de achtervolging op de gijzelnemers inzette in een hinderlaag gelopen.

Als veiligheidsmensen vermomde rebellen ontvoerden de burgemeester van Lingig in de provincie Surigao del Sur zaterdagochtend uit zijn huis. De guerrillastrijders legden vervolgens een hinderlaag voor toesnellende regeringsmilitairen. Een van de soldaten is gesneuveld, vijf anderen raakten gewond.

Het gewapende communistische verzet tegen de Filipijnse regering in Manila is een van de langst slepende conflicten in Azië. Manilla onderhandelt momenteel met het opstandige Nieuwe Volksleger om een einde aan de strijd te maken.

Ontvoeringen zijn in het gebied waar het Nieuwe Volksleger opereert al 42 jaar aan de orde van de dag. Gijzelaars worden door de opstandelingen doorgaans door 'volksrechtbanken' berecht voor veronderstelde misdaden.

Aftocht moslimextremisten in Mogadishu

Somalische moslimextremisten hebben zich vrijdagnacht uit veel van hun bolwerken in de hoofdstad Mogadishu teruggetrokken. De Somalische regering viert dat nieuws als 'een gulden overwinning voor het Somalische volk', maar het radicaal-islamitische Al-Shabab zegt zich slechts te hergroeperen voor een tegenaanval.

Inwoners van Mogadishu berichtten dat strijders van Al-Shabab gedekt door het duister hun stellingen in de hoofdstad hebben verlaten. Het is onduidelijk of Al-Shabab zich volledig uit Mogadishu heeft teruggetrokken. Dat gebeurde niet eerder.

Hoofdstedeling Mohammed Ali vermoedt dat geldgebrek en onderlinge onenigheid de moslimstrijders hebben genoopt de aftocht te blazen. Ali, die de strijders zijn broeders noemt, zegt honderdvijftig militanten de stad te hebben zien verlaten.

Al-Shabab ontkende Mogadishu te hebben opgegeven en kondigde een tegenzet aan. "Het volk mag de komende uren rekenen op goed nieuws", aldus zegsman Ali Mohamed Rage.

Het radicaal-islamitische strijdersverbond, dat westerse hulpverleners wantrouwt, verhindert dat zij hongerende Somaliërs te hulp schieten. Somalië maakt de ernstigste hongersnood in zestig jaar door. Meer dan 29 duizend kinderen jonger dan vijf zijn de afgelopen negentig dagen bezweken.

Manchester City ontkent Sneijder-bod

Manchester City heeft geen bod uitgebracht op Wesley Sneijder. De Engelse club ontkent de berichtgeving uit Italië van eerder vandaag.

City zou zo'n 35 miljoen euro hebben geboden op de spelmaker van Internazionale. Volgens La Gazzeta dello Sport zou Sneijder na de Super Cup wedstrijd in China tegen AC Milan naar Engeland vliegen om de transfer rond te maken. Daar is echter niets van waar, zo meldden BBC en Sky Sports op basis van bronnen.

Ook Inter ontkent dat er gesprekken gaande zijn over een vertrek van Sneijder naar de Premier League. "Ik denk dat er sprake is van misinformatie", zei trainer Gian Piero Gasperini eerder deze week. "Ik realiseer me dat er rond clubs als Inter verhalen worden verzonnen."

Sneijder zou ook in de belangstelling staan van Manchester United. Sir Alex Ferguson heeft echter meermaals benadrukt dat de club geen bod heeft uitgebracht op de Nederlander. Sneijder zelf gooit de deur niet dicht. "Er bestaat altijd een kans dat er iets gaat gebeuren."

Lady Gaga aangeklaagd voor plagiaat

Lady Gaga wordt voor de rechter gesleept. De zangeres zou met haar single Judas plagiaat hebben gepleegd, schrijft entertainmentwebsite TMZ.

Rebecca Francescatti nam in 1999 het nummer Juda op. Naast de titel herkent ze in Gaga's Judas andere gelijkenissen met haar compositie. De zangeres denkt ook te weten hoe dat komt. Haar voormalige bassist staat nu onder contract bij een bedrijf dat betrokken was bij veel van Gaga's nummers.

Francescatti heeft inmiddels een rechtszaak aangespannen tegen de extravagante popster en eist een onbekende schadevergoeding. "Hoewel de nummers elk een verschillende stijl hebben, is de compositie hetzelfde en heeft het refrein dezelfde melodie", zegt Francescattis advocaat tegen TMZ. "Rebecca is uit op erkenning voor wat zij heeft gecreëerd."

Judas is afkomstig van Lady Gaga's tweede album Born This Way. Het nummer stond afgelopen voorjaar in de Nederlandse hitlijsten.

Het is niet de eerste keer dat de zangeres met plagiaat in verband wordt gebracht. De titelsong van Born This Way klonk volgens fans van Madonna wel erg veel als Express Yourself van The Queen of Pop. De rockers van de Heideroosjes herkenden eerder dit jaar hun We All Share the Same Sun in Gaga's Electric Chapel.

Of de twee nummers daadwerkelijk op elkaar lijken laten we aan het FOK!-publiek over.

Lady Gaga aangeklaagd voor plagiaat

Wethouder: Meeuwen gaan te ver

De Alkmaarse CDA-wethouder Jan Nagengast is de overlast van meeuwen in zijn gemeente meer dan zat. Tijdens de kaasmarkt vrijdag werden de liggende kazen bestookt door meeuwen die een hapje meepikken, blijkt uit een reportage van het actualiteitenprogramma EénVandaag.

Nagengast: "Ik vind gewoon dat als meeuwen pikken in kaas dat het te ver gaat. Ze mogen er best boven vliegen en dat soort zaken, maar ik vind dat we onder die bepaalde mate van agressiviteit een streep moeten zetten."

Ook op terrasjes zorgen de vogels voor overlast. "Al die zaken hebben terrasjes, en die meeuwen komen gewoon naar beneden, pikken van je bord, pikken gewoon brood uit je hand. Ik vind dat dat te ver gaat. We merken gewoon dat de meeuwen agressiever worden de laatste tijd. Er zijn meer meeuwen. Wij vinden gewoon dat we een daad moeten stellen", vertelt de wethouder.

De gemeente zet nu als proef geavanceerde megafonen in om de meeuwen te verjagen.


Alkmaarse CDA-wethouder Jan Nagengast: Meeuwen gaan te ver

A. Rasmussen naar Garmin-Cervélo

Garmin-Cervélo heeft zich voor 2012 versterkt met Alex Rasmussen. Volgens Biciciclismo zal de 27-jarige Deen overkomen van HTC-Highroad, dat na dit seizoen stopt als wielerploeg.

Met Rasmussen wordt alweer een goede tijdrijder aangetrokken door de formatie, dat te kennen heeft gegeven het WK ploegentijdrit te willen gaan winnen in 2012. Dat onderdeel staat voor het eerst in lange tijd weer op het programma op een wereldkampioenschap en wordt moet ploegenteams gereden. Eerder werd daarvoor ook al de Belg Sébastien Rosseler aangetrokken.

Kampers moeten belasting gaan betalen

Bewoners van woonwagenkampen in Amstelveen zullen weer gemeentelijke belastingen moeten gaan betalen. Dit blijkt uit een vrijdag uitgezonden reportage door Nieuwsuur. Uit angst voor represailles werden de lokale kampen in Amstelveen de afgelopen tien jaar niet meer gecontroleerd.

De gemeente Amstelveen wil daar nu verandering in brengen. Zo is de inspecteur hondenbelasting vrijdag voor het eerst weer op pad in de vier kampen die de gemeente rijk is. In de kampen wonen zo'n 170 mensen. Volgens VVD-wethouder Herbert Raat is de afgelopen jaren te laks beleid gevoerd. Hij spreekt van 'een laffe bestuurlijke cultuur'.

De mensen in de kampen voelen zich gestigmatiseerd door het beleid. Kampbewoner Willem Bouw: "Ik begrijp niet waar het vandaan komt. Ik zie het nut er niet van in." Volgens hem heeft men niets te vrezen in de kampen: "Frans Bauer is een woonwagenjongen, één van de liefste jongens die er rond loopt. We zitten in het verdomhoekje." In Nederland zijn er naar schatting volgens de reportage 40 'zorgwekkende' kampen waar de overheid geen rol in speelt.


Kampers moeten belasting gaan betalen

Spook lacht voorbijgangers station Delft toe

Een 'spook' in de toren van het station in Delft heeft een aantal dagen lang veel aandacht getrokken. Het is geen angstaanjagend gezicht. Op foto's van het spook op de website district8.net is te zien dat het vriendelijk glimlacht. De politie heeft desondanks zaterdagochtend een wit laken met een gezicht uit de toren gehaald.

Om het spook te verwijderen moesten agenten zaterdagochtend wel eerst een sleutel van de toren zien te bemachtigen. Hoe het spook in de toren is beland, is onbekend. "Dat is de hamvraag", zegt een politiewoordvoerder. De politie hoopt daar nog achter te komen. "We hebben het spook ingesloten voor nader verhoor", zegt de politiezegsman met een knipoog.

Zenimax vindt Mojangs Scrolls niet leuk

Zenimax, uitgever van on der andere Bethesda, wil de Mojang, makers van Mincecraft, aanklagen. Zenimax beweert dat de naam van het tweede spel, Scrolls, van de succesvolle ontwikkelaars, inbreuk maakt op hun handelsmerk en dat iedereen zal het verwarren met The Elder Scrolls: Skyrim.

"Ongeveer een half jaar geleden raadden onze advocaten ons aan om 'Minecraft' als handelsmerk te registreren, dus dat hebben we gedaan. Tegelijkertijd hebben we ook een verzoek ingediend voor 'Scrolls', de nieuwe game waar we aan werken. We kenden geen gelijknamige games en we hadden zelfs gegoogled om er zeker van te zijn. We waren niet eens zeker of je je veelgebruikte individuele woorden zoals "scrolls " kon registreren maar we hebben de aanvraag toch maar verstuurd".

Na een tijdje kregen de Minecraft-ontwikkelaars een brief van Zenimax. Ze wilden van alles weten over dat merknaam Scrolls en gaven aan dat het inbreuk maakte op The Elder Scrolls. En nu dus een officieel verzoek Scrolls te vervangen voor iets anders, zo niet, dan wordt het een rechtszaak. Sowieso wordt er al een som geld gevraagd. De makers hebben ondertussen contact gezocht met het Zenimax, maar hebben nog geen reactie terug mogen ontvangen.

Minecraft

COC stuurt vliegtuigen af op minister

Tijdens de botenparade door de Amsterdamse grachten protesteert het COC met enkele vliegtuigjes tegen het regeringsbeleid. Op de sleep achter de vliegtuigjes is de tekst 'Weiger de weigerambtenaar' en 'Voorlichting op elke school' te lezen. De homobelangenorganisatie wil hiermee de aandacht trekken van minister van OCW Marja van Bijsterveldt (CDA), die ook meevaart.

Behalve tegen ambtenaren die weigeren om homo- en lesbostellen in de echt te verbinden voert het COC ook actie tegen de weigering van Van Bijsterveldt, die homo-emancipatie in haar portefeuille heeft, om voorlichting over homoseksualiteit op scholen verplicht te stellen. De bewindsvrouw weigert de wens van een meerderheid van de Tweede Kamer uit te voeren.

COC-voorzitter Vera Bergkamp wil de bewindsvrouw duidelijk maken waarom wijziging van het beleid noodzakelijk is. Voor de parade van start gaat, stelt ze Van Bijsterveldt een lesbisch echtpaar voor dat geweigerd is door een weigerambtenaar. Ook maakt ze kennis met een scholier die voorlichting wil en met de fractievoorzitter van haar eigen partij in de Provinciale Staten van Gelderland, Jan Hutten, die achter het COC-standpunt in de twee kwesties staat.

"Ik geloof in de kracht van argumenten", zegt Bergkamp over de actie. "Tijdens de tocht zet ik alles op alles om de minister te overtuigen. De posters en spandoeken langs de kant, op het water en in de lucht zetten mijn betoog kracht bij."

De botenparade van zaterdag is het jaarlijkse hoogtepunt van de Amsterdam Gay Pride. Organisator ProGay verwacht tussen de vierhonderdduizend en vijfhonderdduizend toeschouwers.


COC stuurt vliegtuigen af op minister (Foto: Novum)

Jongerius: Rutte geniepig en laf

FNV-voorzitter Agnes Jongerius heeft zaterdag in een interview in NRC Handelsblad uitgehaald naar premier Mark Rutte (VVD). Zijn beleid noemt ze 'laf en geniepig'. Volgens de baas van de grootste vakcentrale nam Rutte in zijn jacht op het premierschap 'geïnformeerd de foute beslissingen'.

Als voormalig staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kent Rutte de dossiers op dat terrein volgens Jongerius goed. "Hij is iemand - dat heb ik met eigen ogen gezien - die zich voor mensen interesseert. En toch kiest hij ervoor de sterkeren uit de wind te houden en zwakkeren als zielige jongetjes achter het fietsenhok in elkaar te meppen."

Volgens Jongerius laat Rutte daardoor niet zien wie hij echt is. "Wouter Bos werd vaak voor draaikont uitgemaakt, maar ook Rutte beschikt over een grote mentale souplesse - neem dat maar van mij aan."


Jongerius: Rutte geniepig en laf (Foto: Novum)

Ook tweede Zwarte Zaterdag druk

De drukte op de Europese wegen tijdens de tweede Zwarte Zaterdag ontwikkelt zich zoals verwacht. Rond 11.30 uur staat er in Frankrijk zo'n 400 kilometer file. Naar verwachting wordt het iets minder druk dan vorige week, toen de teller boven de 600 kilometer eindigde. Dat zegt een woordvoerder van de ANWB.

In Frankrijk is het net als vorige week vooral dringen in het Rhônegebied, maar ook op de route via Bordeaux en de tunnels naar Italië is het aanschuiven. Ook in andere landen is veel verkeer onderweg.

In Zwitserland is zoals altijd de Gotthardtunnel het knelpunt, maar nu vooral 'op de terugweg' vanuit Italië. In Italië staan files richting Rimini. In Duitsland staat veel verkeer bij Hamburg in het noorden, en zuidelijker bij Frankfurt en München.

Nederland is nagenoeg filevrij. Alleen op de A2 bij Vianen door werkzaamheden en bij Nijmegen door het een ongeluk ontstonden er korte opstoppingen.


Ook tweede Zwarte Zaterdag druk (Foto: Novum)

Kinderen bekogelen bus

Kinderen in de leeftijd van 7 tot 9 jaar hebben donderdag in Amersfoort een streekbus bekogeld met stenen. De bus raakte voldoende beschadigd dat deze niet verder kon rijden. Volgens een woordvoerder zal de schade aan de bus door de ouders van de kinderen worden vergoed. Twee meisjes en vier jongens bekenden dat zij de stenen naar de bus hadden gegooid. De bus liep door de actie deuken op en een raam barstte. De leeftijd van de kinderen is de reden dat ze geen proces-verbaal hebben gekregen.

Inge de Bruijn schaamt zich niet voor relatie

Inge de Bruijn is dolgelukkig met haar Fuat. De 37-jarige voormalig topzwemster praat niet graag over haar privéleven, maar heeft haar relatie met de vijftien jaar jongere nog thuiswonende Turk uit Eindhoven bevestigd tegenover het AD.

"Ik schaam me nergens voor", laat de Bruijn zaterdag weten in de krant. Ze geeft wel toe moeite te hebben met 'het leven in de schijnwerpers', waarmee ze heeft moeten leren leven na haar topprestaties in haar sportcarrière. Later nam ze deel aan tv-programma's als Dancing with the Stars en Let's Dance.

Ook Fuat, getooid met rastavlechten en versierd met tatoeages, was te zien op televisie. Hij deed enkele jaren geleden mee aan de datingshow Can't Buy Me Love.

'Sneijder verlaat Inter voor Manchester City'

Wesley Sneijder gaat Internazionale verlaten. De Oranje-international speelt vandaag nog in de strijd om de Italiaanse Supercoppa in Beijing tegen AC Milan, waarna hij voor 36 miljoen euro naar Manchester City verkast. Dat meldt de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport.

Inter nam Sneijder medio 2009 over van Real Madrid voor vijftien miljoen euro. In twee seizoenen won de inmiddels 27-jarige Utrechter met de Nerazzuri de Champions League, twee Italiaanse bekers, het landskampioenschap en het WK voor clubs.

Rutten twijfelt aan titelaspiraties

Morgen begint Fred Rutten met PSV aan het nieuwe seizoen in Alkmaar tegen AZ. Maar tot zijn grote spijt gebeurt dat zonder echte spits voorin.

Vorig jaar kampte PSV al met problemen voorin door het ontbreken van Jonathan Reis, het onscherpe vizier van Marcus Berg en de interne strubbelingen met Danny Koevermans. Ook dit seizoen heeft de Eindhovense ploeg nog geen topspits.

De club heeft wel een aantal spitsen op het oog, maar heeft nog niks kunnen afronden. "Zoals bekend staat Mounir El Hamdaoui op ons lijstje en is Dmitry Bulykin een goed alternatief", laat Rutten weten aan De Telegraaf.

De eerste competitiehelft goed doorkomen lukt wel volgens Rutten, maar dat is alles. ""Dat moet zeker lukken. Maar of we straks voldoende in huis hebben voor het kampioenschap, hangt af van de mutaties die er de komende maand eventueel plaats gaan vinden."

Rutten twijfelt aan titelaspiraties (Foto: Pro Shots)

Ali B maakt zich zorgen om toekomst zoontjes

Ali B hoopt dat ze zijn zoontjes later niet dezelfde kant op gaan als hun vader. De 29-jarige rapper was in zijn jeugd verslaafd aan blowen en gokken en moet er niet aan denken dat zijn jongens hetzelfde overkomt.

Ali B is vader van de 2-jarige Amin en de vorige maand geboren Omar. "Ik heb nu twee kinderen en natuurlijk ben ik bang dat hen overkomt wat mij in mijn jeugd gebeurde", bekent hij zaterdag in het AD. "Over die angst zelf heb ik geen controle."

"Ik weet heus wel dat zij straks hun eigen keuzes gaan maken", zegt Ali. "Het enige dat ik kan doen is hen inspireren en het goede voorbeeld geven."

Koos Postema verbaast zich over Hilversum

Koos Postema verbaast zich vaak over dingen die in Hilversum gebeuren. De 79-jarige tv-icoon vindt onder meer dat de verkeerde mensen in het zonnetje worden gezet.

"Kijk naar al die 'sterren' van tegenwoordig. Anita Witzier, om maar iemand te noemen is goed. Ze werkt hard en kan iets, maar wint bijna nooit een prijs. Maar zo'n meisje dat in een soap van een paard is gevallen, krijgt de ene onderscheiding na de andere", zegt Postema in De Telegraaf. "Goed, ik overdrijf een beetje, maar ik stoor me daar wel aan."

"Bij het overlijden van tv-pionier Gijs Stappershoef stond er een piepklein in memoriam in de VARA-gids", vervolgt hij "Maar als Ali B een wind laat, komen ze pagina's tekort."

Postema presenteert vanaf dinsdag voor de NOS een vijfdelige serie over zestig jaar Koninklijk Huis op televisie.

Poolse politicus Lepper pleegt zelfmoord

De Poolse politicus Andrzej Lepper is vrijdagmiddag dood aangetroffen in het kantoor van zijn partij in Warschau. Waarschijnlijk heeft de 57-jarige voormalige vicepremier zelfmoord gepleegd. De agrarische Zelfverdedigingspartij, waarvan hij de leider was, stond er in de peilingen slecht voor.

Lepper was in 2006 en 2007 vicepremier en minister van landbouw in het conservatief-nationalistische kabinet van Jaroslaw Kaczynski. Dat kabinet viel uiteen door onderling geruzie tussen de drie coalitiepartners. Lepper werd de laan uit gestuurd nadat hij beschuldigd was van het aannemen van steekpenningen.

De controversiële politicus werd vorig jaar veroordeeld tot 27 maanden gevangenisstraf voor seksuele intimidatie van een vrouw die een baan in zijn partij wilde. Lepper achtte zich onschuldig en was tegen die uitspraak in beroep gegaan.

Lepper was een symbool van het nationalistische populisme in de Poolse politiek van de jaren negentig en de eerste jaren van deze eeuw. Zijn politieke stijl werd gekenmerkt door grove argumenten en soms gewelddadige protesten. Dat leverde hem de stem op van het gefrustreerde deel van de maatschappij.

De schandalen en de toenemende welvaart nadat Polen in 2004 lid werd van de Europese Unie deden de partij geen goed. Bij de parlementsverkiezingen in 2007 wist de Zelfverdedigingspartij de kiesdrempel van vijf procent niet te halen. Recente peilingen wezen uit dat de partij bij de verkiezingen in oktober op niet meer dan een procent van de stemmen kan rekenen.

[Jupiler League] Uitslagen speelronde 1

Gisteravond is de Jupiler League weer van start gegaan. FOK!sport houdt je ook dit seizoen wekelijks op de hoogte van de gebeurtenissen rondom deze competitie. Hieronder vind je een korte impressie, de uitslagen en de stand.

FC Eindhoven is de eerste koploper van het seizoen 2011/2012. De ploeg uit Eindhoven wist in eigen huis FC Emmen te verslaan. Na negentig minuten voetbal stond er 3-0 op het scorebord.

In de eerste helft kwam FC Eindhoven na een kwartier spelen op voorsprong door een doelpunt van Serhat Koc. In het tweede bedijf werd de score uiteindelijk pas uitgebouwd. Eerst was het Josemar Makiavala, die het net deed bollen, waarna Rob van Boekel de eindstand in de 88e minuut op het scorebord wist te zetten.

MVV leek gisteren de eerste monsterscore van het seizoen neer te zetten, maar het lot besliste toch anders. Uiteindelijk werd de wedstrijd tegen Almere City FC met 3-2 gewonnen.

MVV scoorde in de eerste helft al drie keer, waardoor Almere City FC in de eerste speelronde al naar de slachtbank geleid zou worden. Malcolm Esajas, Lance Voorjans en Prince Rajcomar waren verantwoordelijk voor de doelpunten. Toen Jerson Ribeiro in de tweede helft een rode kaart kreeg, leek het hek van de dam te zijn. Niets bleek ehter minder waar, want Mikhael Rosheuvel en Cees Toet brachten de Almeerders weer terug in de wedstrijd. Hier zou het overigens wel bij blijven.

Tot slot liet ook Willem II, dat vorig seizoen nog in de Eredivisie speelde, zijn visitekaartje achter. De Tilburgse formatie ging op bezoek bij SC Veendam en sloot dit met een 3-1 zege af.

In het tijdsbestek van tien minuten stond Willem II op een 2-0 voorsprong. Danny Scheurs en Robbie Haembouts waren verantwoordelijk voor de doelpunten. Toch duurde het nog tot de tweede helft, voordat de Brabanders het duel definitief op slot gooiden. De Veendammers maakten daarnaast in de 56e minuut, via Anco Janssen, de aansluitingstreffer. Dat was Willem II echter te gortig, waarna Donny de Groot in de zeven minuten later de eindstand bepaalde.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
FC Eindhoven FC Emmen 3-0
SC Veendam Willem II 1-3
MVV Almere City FC 3-2
FC Dordrecht FC Volendam 0-0
FC Oss Helmond Sport 3-1
FC Den Bosch FC Zwolle 2-2
Go Ahead Eagles Telstar 1-0

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Eindhoven 1 1 0 0 3 3-0
2 FC Oss 1 1 0 0 3 3-1
3 Willem II 1 1 0 0 3 3-1
4 MVV 1 1 0 0 3 3-2
5 Go Ahead Eagles 1 1 0 0 3 1-0
6 FC Den Bosch 1 0 1 0 1 2-2
7 FC Zwolle 1 0 1 0 1 2-2
8 FC Dordrecht 1 0 1 0 1 0-0
9 FC Volendam 1 0 1 0 1 0-0
10 AGOVV 0 0 0 0 0 0-0
11 SC Cambuur 0 0 0 0 0 0-0
12 Fortuna Sittard 0 0 0 0 0 0-0
13 Sparta 0 0 0 0 0 0-0
14 Almere City FC 1 0 0 1 0 2-3
15 Telstar 1 0 0 1 0 0-1
16 Helmond Sport 1 0 0 1 0 1-3
17 SC Veendam 1 0 0 1 0 1-3
18 FC Emmen 1 0 0 1 0 0-3


Voor meer statistieken kijk je op de speciale Jupiler League-pagina.

Ivanovic klopt Peng in Carlsbad

Ana Ivanovic heeft de halve eindstrijd bereikt van het tennistoernooi van Carlsbad. De als vijfde geplaatste Servische was met 6-4 en 6-2 te sterk voor Shuai Peng (4) uit China. Ook de nummers één tot en met drie van de plaatsinglijst Vera Zvonareva (1), Andrea Petkovic (2) en Agnieszka Radwanska (3) schaarden zich bij de laatste vier.

Ivanovic kwam in de openingsset met 4-1 achter tegen Peng, maar won vijf games op rij en hield het goede spel vast in het tweede bedrijf. De Servische had ook de twee eerdere duels met Peng gewonnen. De voormalige nummer één van de wereld treft Zvonareva in de volgende ronde.

De Poolse Radwanska speelde een draak van een eerste set, maar herstelde zich. Ze won slechts vier punten op haar eigen service en negen in de hele eerste set, die met 6-0 naar Daniela Hantuchova ging. Met twee keer 6-4 sloeg Radwanska zich alsnog naar de halve finale. Petkovic is daarin haar opponent. De Duitse was met 6-2 en 6-1 te sterk voor Sloane Stevens, die meedeed op een wildcard.

Visser walgt van orgie op rots

Een Zwitserse hobbyvisser heeft in een lokale krant zijn afschuw geuit over een gebeurtenis die voor immer op zijn netvlies is gebrand. Hij was ooggetuige van een vrouw die op een rots snoeihard werd genomen door twee hitsige kerels. Vooral het feit dat het stel de 65 al is gepasseerd roept walging bij de beste man op.

De man was deze week aan het vissen op de rivier Melezza in Ticino, in het Italiaans sprekende deel van Zwitserland. "Het was rond zes uur 's avonds", vertelt de visser in een plaatselijke sufferd. "Ik had net mijn hengel uitgeworpen, toen ik iemand in de bosjes achter me hoorde. Ik draaide me om en zag een naakte man de hand aan zichzelf slaan."

"Ik schold de rukker uit", vervolgt hij. "Vol walging besloot ik mijn vistripje voort te zetten. Toen werd het nog erger. Ik zag twee mannen die zichzelf op een rots vermaakten met een vrouw. De man in het bos was naar hen aan het kijken."

De Zwitser belde direct de politie die massaal uitrukte om de oudjes in de boeien te slaan. De bosrukker en een man wisten te ontkomen, maar de politie slaagde er wel in om een 70-jarige man en zijn 69-jarige vrouw te arresteren. Het echtpaar is opgepakt in hun auto. Volgens de politie is de omgeving van de rivier in trek bij met name hoogbejaarde naturisten.

Vervolg Spider-Man al gepland

De eerste film van de Spider-Man reboot is nog niet af en verschijnt pas volgend jaar, maar Sony heeft het vervolg al in de agenda staan.

The Amazing Spider-Man 2 zal in de VS op 2 mei 2014 verschijnen, bijna twee jaar na de eerste film. "Ik denk dat dit boekdelen spreekt over hoeveel vertrouwen we hebben in wat we in de nieuwe film zien en ons verlangen om snel door te gaan met het volgende deel," aldus een Sony woordvoerder tegen Deadline.

The Amazing Spider-Man, deel 1, verschijnt in het eerste weekend van juli 2012. Die film zal de zomer delen met onder andere Batman (in The Dark Knight Rises) en The Avengers.

Keizer en Van Iersel missen finale Grand Slam

Sanne Keizer en Marleen van Iersel zijn er vanmorgen niet in geslaagd de finale te bereiken in het Bulgaarse Varna. Het Nederlandse duo verloor met 18-21, 21-14 en 15-12 van het als vierde geplaatste Amerikaanse duo May-Treanor/Walsh.

Door het bereiken van de halve eindstrijd haalden Keizer en Van Iersel voor de derde maal dit seizoen een nominatie voor de Olympische Spelen van Londen (2012) binnen.

FOK!crew: Ajax kampioen, RKC degradeert

Overal lees je ze voorafgaand aan het nieuwe voetbalseizoen. Voorspellingen van bekende Nederlanders, voorspellingen van trainers en op FOK! lees je natuurlijk de voorspellingen van de FOK!sportcrew. Wie degradeert er? Wie wordt er kampioen? Op welke speler moeten we letten? Wie komt er als talent van het jaar uit de bus volgens ons. Je leest het hieronder! 

Ajax wordt volgens alle crewleden die hebben meegedaan aan onze voorspelling kampioen. Daarna wordt het een stuk lastiger. Een meerderheid van de crewleden gaat er vanuit dat PSV de tweede plek gaat veroveren en FC Twente derde zal worden. Eén crewlid ziet het anders en zet AZ als derde en plaatst FC Twente op de vierde plek. Onderaan de ranglijst is er ook weinig spanning al zijn daar de meningen ook verdeelt. De meerderheid gaat er vanuit dat RKC Waalwijk zal degraderen maar ook De Graafschap, Excelsior en VVV-Venlo worden genoemd. 

Waar de FOK!sportcrew het totaal niet eens over kon worden is het talent dat er in de Eredivisie rondloopt. Eén crewlid tipt op Gilliano Wijnaldum van AZ, Thulani Serero van Ajax wordt meermaals genoemd. Bij de Amsterdammers schijnt wel meer talent rond te lopen want ook Rodney Sneijder passeert de revue. Kevin Jansen van Excelsior en Alex Schalk van NAC zijn ook namen die worden genoemd. Bij de topscorers zijn we het erover eens dat het of Bryan Ruíz van FC Twente zal worden of dat Kolbeinn Sigthórsson. Speler van het Jaar zal Theo Janssen van Ajax worden of opnieuw Ruíz van FC Twente.

Weet jij het beter? En wil je kans maken op een VVV-bon ter waarde van 10 euro? Vul dan je voorspelling in als een reactie op dit bericht. Dit kan tot morgenavond (zaterdagavond) 18:30 uur. 

Obama: Situatie Europa extreem onzeker

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag de economische en financiële situatie in Europa 'extreem onzeker' genoemd. Tegelijkertijd probeerde de Democraat het Amerikaanse publiek vertrouwen in te blazen dat het goed komt met de economie.

Obama sprak op een bijeenkomst met veteranen over de matige economische situatie van het afgelopen halfjaar. Hij wees erop dat veel gebeurtenissen buiten de VS de economie hebben beïnvloed. Daarbij noemde hij naast de Europese crisis, de opgelopen olieprijzen en de aardbeving in Japan.

"We komen hier doorheen. Het wordt beter", beloofde de president. Een aantal uur na Obama's speech verlaagde kredietbeoordelingsbureau Standard & Poor's de kredietwaardigheid van Amerika.


Obama: Situatie Europa extreem onzeker (Foto: Novum)

Sla gaat erin als koek

Sla is de groente waaraan de Nederlanders het meeste geld uitgeven, op de voet gevolgd door de tomaat. De omzet in de supermarkten steeg vorig jaar met 8 procent naar 235 miljoen euro.

We werken niet steeds meer sla naar binnen, maar geven er wel meer geld aan uit.

De consument laat de kroppen sla vaak links liggen, maar de maaltijdsalade en de saladeschotels zijn in opmars. Bovendien komt een derde van omzet uit sla-melanges, blijkt uit een onderzoek van het Productschap Tuinbouw.

Ellen ten Damme (43) in dubio over kinderen

Ellen ten Damme kan maar niet besluiten of ze nu wel of geen kinderen wil. De 43-jarige zangeres beseft dat ze op een punt in haar leven is beland dat ze de knoop moet doorhakken.

"Maar ik kom er niet uit", geeft ze zaterdag toe in het AD. "Het lijkt me ook zo'n gedoe, jonge kinderen. Nog meer zorgen en verantwoordelijkheid."

"Ik heb het mijn hele leven uitgesteld, maar als ik wil, moet het nu", beseft Ten Damme. "Ik word er helemaal zenuwachtig van. Ik wou dat ik een man was, dan had ik nog wat tijd."

Zuipende tienermeisjes simpel bed in te lullen

Wie voor weinig geld een leuk tienermeisje wil hosselen, moet een keertje naar Engeland gaan. Maar liefst 88 procent van de 15- en 16-jarige meisjes aldaar heeft wel eens alcohol gedronken. Een groot deel van hen gaat vervolgens met iemand naar bed, maar heeft daar later wel spijt van.

Dit blijkt uit een groot onderzoek onder 11.000 tieners, uitgevoerd door een universiteit in Liverpool. Het aantal meisjes dat wel eens heeft gedronken, is maar liefst 8 procent hoger dan dat van de jongens. 'Slechts' vier op de vijf jongens heeft namelijk wel eens alcohol gehad.

Dronken tienermeisjes zijn makkelijk het bed in te krijgen, zo blijkt uit het onderzoek. Zij doen het massaal zonder condoom, met ongeplande zwangerschappen en andere ongein als gevolg. Maar liefst een op de vijf meisjes die minstens eens per week aan de drank gaat, zegt dat ze zich zo lam hebben gezopen dat ze met iemand naar bed zijn geweest maar daar later spijt van hadden.

"Jonge meisjes die het driemaal of vaker per week op een zuipen zetten, hebben meer dan vijf keer zo vaak seks waar ze later spijt van krijgen", zo concluderen de onderzoekers. "Zoveel drinken kan meisjes in een situatie plaatsen waarin ze niet meer goed kunnen bepalen of ze wel seks willen of de nodige voorzorgsmaatregelen treffen om tienerzwangerschappen en soa's te voorkomen."

Toch zijn het niet alleen de meisjes die spijt hebben van seks tijdens een dronkenschap. Ook 15 procent van de jongens overzee betreurt hun dronken vrijpartij. Engelse tieners drinken veel vaker en veel meer alcohol dan jongeren op het vasteland van Europa.

'Loverboy doodde gezinsleden Zwijndrecht'

De drie vrouwen die in mei werden doodgeschoten in hun woning in Zwijndrecht, zijn het slachtoffer geworden van een wraakzuchtige loverboy. De 25-jarige Faig B. had enkele dagen eerder nog een ander slachtoffer gemaakt, een Afghaanse vrouw van 20 jaar. Dat is op te maken uit een reconstructie van haar zaak door de Volkskrant.

Bij de schietpartij in de woning aan de Langeraarstraat kwamen de 57-jarige moeder en haar twee dochters van 23 en 29 jaar om het leven. De jongste dochter had B. aan de kant gezet. Eerder was al bekend geworden dat het om haar ex ging. Bij de schietpartij raakte de 64-jarige vader van het gezin gewond.

De 20-jarige Afghaanse vrouw is waarschijnlijk op 12 mei doodgeschoten, vier dagen voor de schietpartij in Zwijndrecht. Haar familie sloeg alarm toen ze niet kwam opdagen op een afspraak met een vriendin in Amsterdam.

De vrouw was nog voor haar vijftiende verjaardag maandenlang in de greep van B., maar wist zich aan hem te ontworstelen. Hij kreeg een taakstraf van 40 uur. De Volkskrant hield zich sinds januari bezig met zaak van de vrouw en haar moeder bezig, die bang waren Nederland te worden uitgezet.

Na de schietpartij verrichtte de politie meerdere aanhoudingen. Behalve om Faig B. gaat het om een andere man van 25 jaar uit Helmond, die ervan wordt verdacht B. te hebben geholpen met de moord op de Afghaanse. Hij wordt ook verdacht van verboden wapenbezit, evenals een 45-jarige man uit Den Bosch, die eveneens werd aangehouden.

'Ajacied Eriksen wijst Manchester City af'

Ajax-middenvelder Christian Eriksen heeft een overstap naar Manchester City afgewezen. Het megatalent zou bij de rijkste club ter wereld de spil van het elftal kunnen worden en een vermogen gaan verdienen, maar de 'nummer tien' vindt de tijd nog niet rijp voor een overstap, schrijft De Telegraaf.

Trainer Roberto Mancini liet Eriksen het afgelopen seizoen, waarin de 19-jarige Deen uitblonk, uitvoerig scouten en wilde hem nu ophalen in Amsterdam. Volgens zaakwaarnemer Martin Schoots is Eriksen vereerd, maar zegt zijn gevoel dat hij bij Ajax wil blijven. "Het gaat eerst om het gevoel en pas daarna om het geld."

Ajax probeert volgens de krant ondertussen Jasper Cillessen van N.E.C. Nijmegen aan te trekken. De keeper zou worden gehaald als stand-in van Kenneth Vermeer, maar mag ook met vermeer gaan concurreren. N.E.C. zou vier miljoen euro willen ontvangen, maar Ajax denkt aan een lager basisbedrag met bonussen.

Acht gewonden bij ongeluk op brug in Nijmegen

Bij een ernstig ongeluk op de Waalbrug in Nijmegen zijn zaterdagochtend acht mensen gewond geraakt. Het gaat om een kop-staartbotsing, waarbij vier auto's betrokken zijn. De weg is deels afgezet. Het verkeer kan er alleen via de parallelbanen langs, laat een woordvoerder van de politie weten.

De gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht. De ernst van hun verwondingen is nog onduidelijk. "Ze hebben verwondingen in verschillende gradaties." Er is een traumahelikopter ingezet, maar de slachtoffers zijn per ambulance afgevoerd. "Het is zo'n kort stukje naar het ziekenhuis, dat is met de ambulance sneller te doen."

Het ongeluk gebeurde rond 07.30 uur. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van de botsing. De gevolgen van de wegafsluiting voor het verkeer vallen mee. Er zijn nog niet veel mensen op de weg.

China pleit voor nieuwe wereldmunt

China laat er na de afwaardering van de grootste economie ter wereld geen gras over groeien; het land veroordeelt de VS voor zijn verslaving aan schulden en kortzichtigheid en pleit ervoor dat er een andere munt komt als wereldwijde standaard, in plaats van de dollar.

China deed zaterdag meteen van zich horen via staatspersbureau Xinhua. Ratingbureau Standard& Poor's verlaagde de status van de VS in de nacht van vrijdag op zaterdag van AAA naar AA+, een status die de VS niet eerder heeft gehad.

LinkedIn lijkt het waar te maken

Netwerksite LinkedIn lijkt het vooralsnog waar te kunnen maken. In mei ging het bedrijf als eerste (sociale) netwerksite naar de beurs, de cijfers over het tweede kwartaal verrasten beleggers. Bij de beursgang rezen meteen twijfels over de hoge waarde die LinkedIn werd toegedicht.

De inkomsten over het tweede kwartaal namen met 120 procent toe tot 121 miljoen dollar (84 miljoen euro), de nettowinst ging licht omhoog naar 4,5 miljoen dollar (3,1 miljoen euro).

De beursgang van LinkedIn en het verloop daarvan wordt gezien als voorproefje voor als Facebook naar de beurs gaat.

LinkedIn lijkt het waar te maken
LinkedIn lijkt het waar te maken (Foto: ANP)

Sexy juf (33) doet jonge scholier

Tara Driscoll uit het Amerikaanse Bay Shore is er gloeiend bij. De mooie lerares op een school in het New Yorkse stadsdeel Queens heeft de liefde bedreven met een minderjarige scholier. De 33-jarige Driscoll hangt dan ook een zware straf boven het hoofd.

De aanklachten mogen gerust schokkend worden genoemd, aldus de Amerikaanse tv-zender CBS gisteren. De lerares Engels wordt aangeklaagd voor verkrachting en het verrichten van een seksuele handeling met een minderjarige onder de 17.

Volgens de aanklacht nam Driscoll het slachtoffer op 11 maart mee naar een motel in Lynbrook. Terwijl ze zich door de jonge knaap liet uitwonen, werd er foto- en videomateriaal geschoten. Waarschijnlijk zou het hier dan ook gaan om een pornoshoot.

In mei werd een onderzoek ingesteld naar de ranzige praktijken van de juffrouw. Zij werd door haar werkgever direct de laan uitgestuurd, waarna zij gisteren door de politie werd gearresteerd. Buurtbewoners van Driscoll hebben geschokt gereageerd.

Driscoll
FOK! wenst het slachtoffer veel sterkte toe (Foto:Nassau County PD)

Politie schiet inbreker neer in Horst

Een agent heeft zaterdagochtend in de Limburgse plaats Horst een inbreker neergeschoten. De verdachte wilde ervandoor gaan. Twee kompanen slaagden daar wel in en zijn nog voortvluchtig. De neergeschoten inbreker is aangehouden en naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

De politie kreeg even na 04.00 uur te horen dat er werd ingebroken aan de Expeditiestraat. Toen agenten poolshoogte namen zagen ze de inbrekers op de vlucht slaan. Of er ook op de andere inbrekers is geschoten en of zij geraakt zijn is onduidelijk.

De omgeving is afgezet voor onderzoek.

Collector's Edition Skyrim met draak

The Elder Scrolls V: Skyrim staat bij veel gamers op het verlanglijstje voor deze winter. Voor wie net wat langer kan sparen zal de game ook in een Collectors Edition te krijgen zijn die een paar leuke extra's bevat.

In deze editie, die maar in een zeer beperkte oplage zal verschijnen, zit een 12 inch, zo'n 30 centimeter, groot beeldje van de draak Alduin. Ook zal de bundel een making of-DVD bevatten. In deze documentaire zul je een kijkje achter de schermen krijgen waarin wordt verteld hoe de productie van de game is gegaan.

Als laatste zal de Collectors Edition een artbook bevatten die maarliefst 200 pagina's dik is. Hierin staan schetsen en tekeningen van karakters, omgevingen en wapens.

De Collectors Edition is hieronder te zien en zal voor 149,99 euro in de winkels liggen.

Skyrim

Snel meer details over Mass Effect 3 multiplayer

Er zullen snel meeer details beschikbaar komen van de multiplayer-mode in Mass Effect 3. Op de cover van Xbox World 360, die door de gebruikers van Neogaf online is gezet, zal het blad in zijn volgende uitgave meer details bevatten van Hitman: Absolution, Halo 4 en de multiplayer van Mass Effect 3.

Naast deze details zou de mode ook voor het eerste speelbaar zijn voor het grote publiek op de Gamescom en op een gamebeurs in het Verenigd Koninkrijk. Er zijn nog helemaal geen details over deze multiplayer bekend.

Mass Effect 3 zal in maart 2012 verschijnen voor de pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

Mass Effect 3

'Babylijkjes fijngestampt tot pillen'

Wordt in Westerse landen een overleden baby gewoon gecremeerd of begraven, in China doen ze er heel andere dingen mee. Daar worden de babylijkjes opgekocht om vervolgens te worden vermalen tot medicijnen. Dit zou blijken uit een Zuid-Koreaans rapport.

De Zuid-Koreaanse tv-zender SBS TV (zonder Hans Kraay Jr, dat wel) heeft deze week een schokkende documentaire uitgezonden. Hierin is te zien dat Chinese farmaceutische bedrijven babylijkjes opkopen bij abortusklinieken en ziekenhuizen. Vervolgens worden ze gedroogd in een magnetron en uiteindelijk verwerkt tot peppillen.

SBS beweert dat een DNA-test heeft uitgewezen dat de pillen maar liefst 99,7% menselijke resten bevatten. De 'mensencapsules' waren zelfs vers genoeg om het geslacht te onthullen. Volgens de documentairemakers is de Chinese babylijkjesbusiness een lucratieve handel.

DVD: Gangland Seizoen 1

Het is al even geleden dat het History Channel begon met de serie Gangland. Eind 2007 zag de eerste aflevering over de Aryan Brotherhood het licht en seizoen 1 werd vervolgens aangevuld met 13 andere, elk 45 minuten durende, documentaires over bendes en gangsters die actief zijn en waren in de Verenigde Staten. Nu is er dan eindelijk ook een Nederlandse uitgave van Gangland Seizoen 1. Het werd tijd want in de VS hebben ze inmiddels seizoen 7 al uitgezonden.

Zvonareva moeizaam langs Lisicki

Vera Zvonareva heeft de halve finales bereikt van het WTA-toernooi in Carlsbad. In de kwartfinales versloeg de als eerste geplaatste Russin Sabine Lisicki met 6-3, 3-6 en 6-3.

Zvonareva had het moeilijk tegen de Duitse. Halverwege de derde set moest ze drie breakpoints wegwerken. "Dat was één van de belangrijkste momenten van de wedstrijd want tegen  iemand met zo'n goede service wil je niet met een break achter komen. In de volgende game wist ik haar te breken en dat was de beslissing," zo zei de Russin.

'Spurs meldt zich voor Ruiz'

Tottenham Hotspurs heeft zich bij FC Twente gemaild voor Bryan Ruiz. Tottenham-trainer Harry Redknapp woont morgen de uitwedstrijd van Twente tegen NAC Breda bij om de aanvaller zelf te bekijken. De Tukkers verlangen vijftien miljoen euro voor hun sterspeler. Dat schrijft De Telegraaf vandaag.

Een delegatie van Tottenham heeft de Costa Ricaan al vaker bekeken, maar de trainer reisde nog niet eerder zelf naar Nederland voor hem af. Het goede optreden van Ruiz in het gewonnen duel om de Johan Cruijff-schaal tegen Ajax heeft de interesse hernieuwd.

Het prijskaartje dat aan Ruiz hangt is niet alleen hoog vanwege zijn kwaliteiten. Twente heeft hem voor 4,5 miljoen euro van AA Gent gekocht en moet bij doorverkoop ook een flink deel van de transfersom aan de Belgische club afstaan.

Of Ruiz morgen speelt is overigens nog onzeker. Hij sloeg gisteren de training over met een lichte rugblessure.

Vrouw vindt 61 pornofilms in nieuwe gsm

Een Maleisische vrouw kocht onlangs een nieuwe smartphone, maar bracht deze enige tijd later terug. De gsm bevatte nogal wat gebruikssporen. De 30-jarige vrouw stuitte namelijk op maar liefst 61 pornovideo's in het toestel.

De vrouw uit Alor Gajah betaalde op 4 juli 50 Malaysian Ringgit (MYR) , een kleine 12 euro, voor een nieuwe gsm. Toen ze deze vier dagen later wilde ophalen, vroeg ze de verkoper een paar nummers voor haar te downloaden.

De volgende dag werd de vrouw uit het streng islamitische land ernstig gechoqueerd. In haar nieuwe gadget bleken maar liefst 61 keiharde pornofilms te staan.

De vrouw pikte dit niet en stapte naar een rechtbank voor consumentenzaken. Deze besliste dat de verkoper de vrouw 220 MYR, ruim 51 euro, aan de vrouw moet overmaken. Het bedrag is bedoeld om een nieuwe telefoon uit te zoeken, zo oordeelde de rechter.

Linkdump Zaterdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en  andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen  plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer:   

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, heb jij ook een tip? Drop jouw bijdrage maar in onze submit.

Doom 3 binnenkort publiek domein

De broncode van het schietspel Doom 3 wordt dit najaar vrijgegeven. Dat maakt de beroemde programmeur John Carmack van uitgever id Software op het QuakeCon-evenement in Dallas bekend. Ontwikkelaars kunnen de programmeercodes van het spel uit 2004 gratis gebruiken om zelf games te bouwen.

Carmack wordt gezien als de grondlegger van het First Person Shooter-genre. Hij werkte naast Doom in het verleden aan de shooters Wolfenstein 3D en Quake. Met het vrijgeven van de broncode hoopt hij beginnende ontwikkelaars een duwtje in de rug te geven. Hij riep andere gamestudio's op zijn voorbeeld te volgen om jong talent in game-industrie verder te helpen.

In oktober verschijnt Rage, de nieuwste creatie van id Software. Het schietspel moet een nieuwe mijlpaal voor first-person-shooters vormen. Zo wordt er met behulp van een nieuwe technologie een gigantische spelwereld vol detail op het scherm getoverd.


Doom 3 binnenkort publiek domein (Foto: Novum)

Fer: "Te weinig gescoord "

Feyenoord versloeg gisteren Excelsior met 2-0. Leroy Fer was na afloop duidelijk. "We hebben veel kansen gehad, maar te weinig gescoord. Al met al hebben we wel de drie punten".

"Voetbal is plezier hebben, dat moet je ook uitstralen", besloot Fer die in de voorbereiding op dit seizoen in de nadrukkelijke belangstelling van FC Twente stond. Feyenoord wil Fer echter behouden, ook al wil Fer zelf de stap omhoog maken.

Fokker schendt handelsembargo Iran

Fokker Services heeft jarenlang het handelsembargo met Iran geschonden. Het dochterbedrijf van het Nederlandse Stork/Fokker kan daarvoor een boete van vele miljoenen euro's krijgen. Een woordvoerder van het bedrijf geeft in De Telegraaf toe dat er een fout is gemaakt. Over de gevolgen wordt nog gesproken.

Het bedrijf zegt zelf bij de Amerikaanse autoriteiten aan de bel te hebben getrokken. De fout kwam vorig jaar aan het licht bij een interne controle. Medewerkers zouden niet op de hoogte zijn geweest van aangescherpte regels van het embargo.

Fokker Services onderhoudt Fokker-vliegtuigen in Iran en gebruikt daarvoor Amerikaanse onderdelen. Door de veranderde embargoregels mag niet meer dan tien procent aan Amerikaanse onderdelen worden gebruikt. Het bedrijf zit daar overheen.

Volgens de woordvoerder wordt in goede sfeer overlegd met de Amerikaanse autoriteiten over de gevolgen van de vergissing. Vorige week werd nog bekend dat de ING-bank voor schending van hetzelfde embargo honderden miljoenen euro's boete wacht.

Gay Pride maakt zich op voor hoogtepunt

De Amsterdam Gay Pride beleeft zaterdag zijn climax met de jaarlijkse botenparade. Organisator ProGay verwacht tussen de vierhonderdduizend en vijfhonderdduizend toeschouwers.

Hoeveel mensen naar de gayparade komen kijken hangt erg af van het weer, zegt een woordvoerder. Vorig jaar bleef het door de regen bij 380.000 man. Volgens het KNMI wordt het iets boven de 20 graden met wolken en af en toe een flinke regenbui.

Aan de botenoptocht doen maximaal tachtig boten mee, meer mag niet van gemeente en politie. Het aantal aanmeldingen neemt echter elk jaar toe. "Vorig jaar wilden 220 organisaties meevaren, dit jaar 260", aldus de zegsman. Er is geloot om te bepalen wie mee mogen varen.

Het hoogtepunt van de botenparade is dit jaar volgens ProGay de defensieboot. Voor het eerst varen militairen in uniform mee. Vorig jaar mochten ze alleen op eigen titel meedoen. Het jaar daarvoor mochten militairen helemaal niet meevaren.

Namens de regering vaart minister van Onderwijs, Cultuur en Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) mee. Haar aanwezigheid was eerder onzeker. ProGay en homobelangenvereniging COC hebben flinke kritiek op het kabinetsbeleid.

COC en ProGay willen onder meer dat de regering zich hardmaakt voor homovoorlichting op school. Ook zijn ze het er niet mee eens dat homo's geen bloed mogen afstaan omdat ze een risicogroep zouden zijn en dat nieuwe ambtenaren nog steeds mogen weigeren om homo's te trouwen.

ProGay is wel blij met de Amsterdamse stadsdelen. Die organiseren steeds vaker hun eigen Gay Pride festiviteiten. "Vroeger was het een feest in de binnenstad. Dit jaar doet ook Amsterdam Oost voor het eerst mee met een eigen programma", zegt de woordvoerder.

Traditiegetrouw sturen ook veel politieke partijen afgezanten naar de botenoptocht. Zo doen voor D66 Boris Dittrich, Pia Dijkstra en Sophie in 't Veld mee en heeft de VVD een eigen boot, die ook ruimte biedt aan politici uit Servië en Kroatië. GroenLinks heeft ook een eigen boot. Of er Kamerleden van de PVV meedoen is niet bekend.

Gay Pride krijgt dit jaar ook steun van de Nederlandse Bank, die meevaart en voor de gelegenheid een regenboogvlag hijst op het gebouw aan het Frederiksplein. Het is voor het eerst dat een andere vlag dan de Nederlandse wappert aan het gebouw.

Roma gaat nog 'drie of vier spelers halen'

AS Roma verwacht nog enkele aankopen te kunnen doen in de komende weken. Dat zegt de technisch directeur van de Romeinen.

Walter Sabatini geeft in een betoog voor Roma Channel aan dat coach Luis Enrique nog meer spelers kan verwachten, ondanks het aantrekken van Maarten Stekelenburg, Bojan Krkic, José Ángel en Erik Lamela.

"We zullen nog eens drie of vier spelers kopen, maar we zijn kalm en hebben ideeën over welke spelers dat moeten worden", vertelde de directeur, die niet overhaast te werk wil gaan tegen Roma Channel.

In de Europa League neemt Roma het op tegen Slovan Bratislava uit Slowakije. Als de groepsfase wordt bereikt, krijgt de club extra geld. "We moeten hen niet onderschatten. Ze spelen weliswaar niet in hetzelfde tempo, maar zijn wel goed. We moeten onze kwaliteiten tonen", concludeerde Sabatini.
 

Young en Stepanek verrassen in Washington

Donald Young en Radek Stepanek hebben voor verrassingen gezorgd door de halve finale van het ATP-toernooi in Washington DC te bereiken. Young was in twee sets te sterk voor Marcos Baghdatis, de nummer zeven van de plaatsingslijst: 6-3, 7-6 (4). Stepanek was met tweemaal 6-4 Fernando Verdasco (5) de baas. De twee ongeplaatste spelers treffen elkaar bij de laatste vier.

Voormalig supertalent Young had tegen Baghdatis vrijwel direct de overhand. De eerste servicegames van de Amerikaan waren nog wat wankel, maar al snel bleef hij gemakkelijk overeind. Bovendien brak hij zijn tegenstander en die voorsprong gaf hij niet meer uit handen.

Baghdatis begon echter goed aan het tweede bedrijf, liep uit naar 3-0, maar leverde twee servicebeurten op rij in. De Cyprioot brak echter nogmaals en kreeg bij een 6-5 voorsprong zelfs drie setpunten op de opslag van Young. De Amerikaan serveerde die kansen weg, maar gaf in de tiebreak een aantal keer een voorsprong uit handen. Uiteindelijk serveerde hij de tiebreak en de partij vanaf 5-4 uit.

Stepanek kende tegen Verdasco een vroege break en dat leverde hem de eerste set op. De Spanjaard rechtte in de tweede set echter de rug en pakte zelf een vroege break. Dat niveau kon hij niet volhouden, waardoor de Tsjech terugkwam in de partij en met een nieuwe servicedoorbraak de wedstrijd besliste.

De andere kwartfinales worden later vrijdag gespeeld. Daarin staan respectievelijk Gaël Monfils en Janko Tipsarevic en Viktor Troicki en John Isner tegenover elkaar.

R. Koeman: "Zege is niet meer dan normaal"

Ronald Koeman is gematigd tevreden over de 2-0 zege van Feyenoord op Excelsior. De trainer zag de nodige verbeterpunten.

Feyenoord speelde niet groots, maar had op Woudestein weinig moeite met het zwakke Excelsior. "Ik ben tevreden over de eerste 45 minuten", aldus Koeman tegenover Eredivisie Live. "Toen was het veldspel veel beter en krijgen we vier honderd procent kansen. Toch scoorden we niet, maar gelukkig deden we het wel in de tweede helft."

Excelsior bood tijdens de competitiestart weinig weerstand, zag ook Koeman. "Ze zakten ontzettend ver terug. Excelsior was matig. Je kan zien dat ze wel het nodige hebben ingeleverd ten opzichte van vorig jaar. Gelukkig hebben we gewonnen, maar dat is denk ik niet meer dan normaal."

"Fernandez moet zich verbeteren", vervolgt Koeman over zijn spits, die de 1-0 voor zijn rekening nam. "Hij moet balvaster worden en als hij zijn overzicht bewaart krijgen we veel meer kansen. Buiten dat ben ik blij dat hij de 1-0 maakte." Over de doelstelling is de oefenmeester duidelijk. "Europese play-offs. We zijn namelijk niet minder dan clubs als FC Utrecht en Heracles Almelo."

Bovenberg: "Nederlaag weegt niet zwaar"

Daan Bovenberg was niet erg ontredderd door de nederlaag die zijn Excelsior leed tegen Feyenoord (2-0). Deze woog voor de Kralingers niet zwaar.

"Niet heel zwaar nee", bekende Bovenberg in gesprek met Eredivisie Live. "We zijn bezig met een proces en dat heeft tijd nodig. We moeten nieuwe jongens inpassen bijvoorbeeld. Maar ik heb aanknopingspunten gezien, waardoor ik kan stellen dat we weer een leuk jaar gaan draaien."

Excelsior maakte een zeer matige indruk tegen Feyenoord. Vooral voor rust schoot de Stadionclub vaak op doel. "Na rust kwam er meer ruimte op het veld om te voetballen. Dat hebben we geprobeerd, maar het was niet goed genoeg."

De Kralingers moeten dit seizoen wederom tegen degradatie strijden. Daar is iedereen het over eens. Ook Bovenberg, die denkt dat Excelsior niet als laatste gaat eindigen. "Ik ben ervan overtuigd dat we wegblijven van die achttiende plek", beëindigt hij zijn relaas.

VS verliest AAA-rating van Standard & Poor's

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft de rating van de VS een tand omlaag geschroefd: van AAA naar AA+. Dat kan het vertrouwen op de beurzen verder schaden. De Amerikaanse regering stelt echter dat S&P een rekenfout heeft gemaakt.

Het is de eerste keer in de geschiedenis dat het bureau de kredietwaardigheid van de grootste economie ter wereld niet langer de hoogst mogelijke status geeft. Volgens S&P is de verlaging het gevolg van onvoldoende solide plannen om de Amerikaanse staatsschuld en het begrotingstekort terug te dringen. Het verlies van S&P's AAA-rating kan de stemming verder versomberen op de beurzen, die de afgelopen week toch al zwaar onder druk stonden.

Onmiddellijk na het bekend worden van de afwaardering op vrijdagavond lokale tijd, reageerde het Amerikaanse ministerie van Financiën met de beschuldiging dat de kredietbeoordelaar een rekenblunder ter waarde van 2 biljoen (2.000 miljard) dollar had gemaakt. S&P gaf de fout later toe, maar zei ook dat deze geen invloed op de algehele beoordeling heeft.

Schuldklok VS, februari 2010 (bron: Flickr, foto: John Seb Barber [http://www.flickr.com/photos/johnseb], licentie: CC BY)De kredietbeoordelaar waarschuwt dat het de waardering van Amerikaanse staatsobligaties binnen twee jaar mogelijk nog een stap verlaagt, naar AA. Een lagere waardering betekent in de regel dat er meer rente over leningen zal moeten worden betaald.

S&P stelt in zijn rapport dat de nieuwe rating de verzwakte stabiliteit en lagere voorspelbaarheid van Amerikaans beleid weerspiegelt, tegen de achtergrond van fiscale en economische uitdagingen. Daarmee doelt het bedrijf op het maandenlange gesteggel tussen de Democraten en Republikeinen om tot bezuinigingen bij een wet voor de verhoging van het schuldplafond te komen.

Beide partijen krijgen een veeg uit de pan in het rapport. De Republikeinen omdat ze pertinent tegen nieuwe belastingen zijn en er dus geen nieuwe inkomsten in de wet zitten, en de Democraten omdat ze het dure zorgprogramma Medicare slechts marginaal hebben willen wijzigen.

De belangrijkste concurrent van Standard & Poor's, Moody's, gaf overigens eerder al aan dat het de rating van de VS vooralsnog op AAA zal laten staan.

Capitol te Washington 
Capitol te Washington DC (bron: WIkimedia, foto: David Iliff, licentie: CC BY-SA)

"Ik word nog niet vrolijk van koppositie"

Ron Vlaar, aanvoerder van Feyenoord, zag zijn elftal vrijdag met 0-2 winnen bij Excelsior. Hij was echter niet geheel tevreden. 

"De eerste helft moet je gewoon scoren en met 2-0 de rust in gaan, want we hadden een enorm overwicht. In de tweede helft scoren we wel, maar spelen we minder", aldus de verdediger in gesprek met Eredivisie Live.

Feyenoord had zelfs nog een tegendoelpunt kunnen incasseren. Onder meer Daan Bovenberg kreeg nog een goede kans. "Dat is slordig en mag niet gebeuren. Nu komen we in de problemen en dat kan niet."

Vlaar is redelijk kritisch, omdat hij zag dat ook het maken van het derde doelpunt niet lukte. Feyenoord is ondanks alle negatieve noten koploper. "Daar word ik na één wedstrijd echt nog niet vrolijk van. Ik ben wel heel blij met de drie punten, dat is altijd belangrijk in een eerste wedstrijd", besluit Vlaar.

Heidi Klum heeft geen tijd voor zichzelf

Heidi Klum heeft nog maar weinig tijd voor zichzelf. Het 38-jarige model, dat het modeprogramma Project Runway presenteert, heeft vier kinderen en een drukke carrière.

"Het is een enorme verantwoordelijkheid om voor vier kinderen te zorgen", vertelt Heidi aan het Amerikaanse blad Us Weekly. Klum heeft een 7-jarige dochter uit een eerdere relatie en met haar huidige man Seal heeft ze nog drie kinderen: de 5-jarige Henry, de 4-jarige Johan en baby Lou. "Ze hebben allemaal een eigen willetje", legt het model uit. "Je moet leren daar mee om te gaan en ze allemaal de liefde te geven die ze nodig hebben."

"Als je maar één kind hebt, kun je daar al je aandacht op richten", weet Heidi. "Maar met vier is het een stuk moeilijker. Uiteindelijk blijft er maar weinig tijd over voor jezelf." Gelukkig passen haar kinderen ook goed op elkaar, vertelt Klum. "Ze houden heel veel van elkaar."

Kan droomt in Hiroshima van 'atoomvrij' Japan

Premier Naoto Kan van Japan streeft naar een "samenleving die niet afhankelijk is van kerncentrales". Dit zei de regeringsleider zaterdag in Hiroshima bij de jaarlijkse herdenking van de eerste inzet van een atoombom. Hij repte over de 'mythe' van de veiligheid van kerncentrales.

Het was de eerste Hiroshimaherdenking sinds de ramp met de Japanse kerncentrale Fukushima in maart. Tot nu toe werd in Japan het debat over het gebruik van kernenergie meestal gescheiden gehouden van de traumatische ervaring met atoombommen aan het eind van de Tweede Wereldoorlog.

De burgemeester van Hiroshima, Kazumi Matsui, zei tijdens de ceremonie dat de problemen met de reactoren in Fukushima, die zijn veroorzaakt door een tsunami, het vertrouwen van de Japanners in kernenergie hebben ondermijnd. Volgens opiniepeilingen wil circa 70 procent van de Japanners af van de kerncentrales in het land.

De Amerikanen bestookten Hiroshima, in het westen van Japan, op 6 augustus 1945 met een atoombom. Het was de eerste keer dat het verwoestende nieuwe wapen werd ingezet tegen de bevolking. Op 9 augustus volgde de atoombom op Nagasaki. Meer dan 270.000 Japanners kwamen als gevolg van de twee aanvallen om het leven.

Nog steeds gaan jaarlijks overlevenden dood als gevolg van de blootstelling aan radioactiviteit. Bij de herdenking met meer dan 50.000 belangstellenden zaterdag gaven vertegenwoordigers van meer dan 60 landen acte de présence. Na de aanvallen op Hiroshima en Nagasaki werden geen atoombommen meer ingezet.

Politie verijdelt schietpartij op school

De autoriteiten in New Orleans hebben een plan voor een schietpartij op een middelbare school verijdeld. Dat heeft de sheriff in St. Tamanny Parish vrijdag bekendgemaakt.

Medewerkers van de middelbare school Lakeshore waren achter plannen van drie scholieren gekomen die op de eerste dag van het nieuwe schooljaar het vuur wilden openen op hun medescholieren.

De 15-jarige jongens worden voorlopig vastgehouden op verdenking van samenzwering met terrorisme als doel. De drie gaven zichzelf deze week aan.

Extra agenten van de lokale politie zullen aanwezig zijn op de eerste schooldag, al denken de autoriteiten dat alle betrokkenen zijn ingerekend.

Piloot onwetend over hoeveelheid brandstof

Een 53-jarige piloot is vrijdag door de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) op zijn vingers getikt omdat hij niet wist hoeveel brandstof hij bij zich had. Het gebrek aan kennis van de piloot kwam aan het licht bij een controle van het korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en de IVW op de vluchtvoorbereiding op vijf luchthavens in Nederland.

In totaal werden dertien controles uitgevoerd. Het cockpitpersoneel werd ook onderworpen aan een alcoholcontrole. Geen van hen bleek te veel te hebben gedronken. De 53-jarige piloot mocht, nadat de IVW hem een maatregel had opgelegd en wat aanpassingen waren doorgevoerd, toch opstijgen.

De controles vonden plaats op de luchthavens van Texel, Ameland, Teuge, Budel en Bosschenhoofd, de vijf belangrijkste luchthavens voor de kleine luchtvaart. Op de luchthavens is geen luchtverkeersleiding aanwezig.

De controles vonden plaats omdat het KLPD en IVW vermoeden dat de vluchtvoorbereiding niet altijd optimaal is. Ze baseren dit op het aantal luchtruimteschendingen, waarvan sprake is als een vlieger zonder toestemming een gecontroleerd deel van het luchtruim binnenvliegt. In 2009 en 2010 kreeg de IVW per jaar ongeveer 270 meldingen van dergelijke schendingen binnen.

Mr. Bean weer naar huis na auto-ongeluk

Rowan Atkinson heeft het ziekenhuis weer verlaten. 'Mr. Bean' werd korte tijd opgenomen nadat hij met zijn sportwagen van de weg was geraakt. Hij raakte lichtgewond aan zijn schouder.

Atkinson crashte donderdagavond met zijn McLaren F1 in het Engelse graafschap Cambridgeshire. Hij raakte een boom en een lantaarnpaal, waarna het voertuig in brand vloog. De acteur werd vrijdag met vier beveiligers gezien toen hij het Peterborough City Hospital verliet.

De komiek moest na het incident een blaastest doen. Volgens de politie hoeft hij niet te vrezen voor een aanklacht.

Groninger parkeert busje voor politiecontrole

Een 26-jarige man uit Groningen is vrijdagmiddag opgepakt, nadat hij in zijn woonplaats zijn bestelbus voor een snelheidscamera van de politie had gezet. De man wordt er ook van verdacht een agent te hebben bedreigd, meldt de politie.

De man zette vrijdagmiddag op het Oeverkruid zijn bestelbus voor het statief. Hij parkeerde zijn voertuig daarbij deels op een invoegstrook en deels op de rijbaan. De man stapte uit en eiste dat de agent de controle zou staken en weg zou gaan. Volgens de politie nam hij hierbij een 'uitermate dreigende houding aan'.

Na een tijdje ging de 26-jarige man weg. Op dat moment was al een foto gemaakt van de wijze waarop het busje van de man de snelheidscontrole belemmerde. Agenten wisten de verdachte korte tijd later op de Noordzeeweg in de kraag te vatten.

De man is meegenomen naar een politiebureau, die hij na het afleggen van een verklaring mocht verlaten. Hij heeft zijn rijbewijs moeten inleveren, omdat hij door zijn auto half op de weg te parkeren het overige verkeer in gevaar zou hebben gebracht.

'Lady Gaga gaat Amy Winehouse spelen'

Krap twee weken na de dood van Amy Winehouse zijn de eerste geruchten uit Hollywood opgedoken dat er een film op komst is over het haar leven. Niemand minder dan Lady Gaga zou de geplaagde soulzangeres gaan spelen.

Volgens een bron van het Britse boulevardblad de Daily Star is Gaga al in gesprek met filmproducenten in Los Angeles over een Amy Winehouse-biopic. Het 25-jarige popfenomeen zou ideaal worden geacht om Winehouse neer te zetten, vanwege haar uiterlijk, stem en houding.

Gaga zou na haar recent afgesloten wereldtournee zijn overladen met filmscripts, aangezien ze al had laten weten de overstap naar het witte doek te willen wagen. De Amerikaanse zangeres zou echter geduldig de juiste rol hebben willen afwachten.

Naar verluidt aanbad Gaga Winehouse, en zou ze niets liever willen dan in de huid kruipen van haar overleden idool. Van de dood van de 27-jarige Britse zangeres was ze naar eigen zeggen zo in shock dat ze 48 uur niet kon spreken.

Lady Gaga Amy Winehouse
Lady Gaga (foto: John Robert Charlton) en Amy Winehouse (foto: Bojars)

Effect zonnevlammen nadert aarde

De gevolgen van een aantal zonnevlammen bereiken dit weekend de aarde. Dat heeft de Amerikaanse Nationale Oceanische en Atmosferische Dienst (NOAA) vrijdag gezegd.

Communicatie- en gps-satellieten kunnen hinder ondervinden van de elektromagnetische straling die vrijkomt bij zonnevlammen. De overlast voor communicatiesystemen houdt waarschijnlijk een dag aan, aldus NOAA.

Drie zonnevlammen hadden dinsdag plaats en een speciale satelliet die straling meet nam vrijdag een elektromagnetische schok waar.

In 1989 kwam de Canadese stad Quebec zonder stroom te zitten als gevolg van een zonnevlam. De huidige zonnevlammen zijn echter minder sterk dan die in 1989.


Effect zonnevlammen nadert aarde (Foto: Novum)

Softbalsters naar EK-finale

De Nederlandse softbalsters hebben de finale van het Europees kampioenschap bereikt. In het Italiaanse Ronchi dei Legionari werd in de halve finale aartsrivaal Italië in de verlenging met 5-1 opzij geschoven.

Na zeven innings stond het in het duel nog 1-1, waardoor een verlenging noodzakelijk was. Daarin sloeg Oranje meteen hard toe dankzij goed honklopen. Enkele rake klappen zorgden er vervolgens voor dat de zege een feit was. In de eindstrijd kan Italië overigens weer de tegenstander worden, omdat de ploeg nu een wedstrijd tegen Groot-Brittannië moet spelen om uit te maken wie de tweede finalist wordt.

Manchester United haalt uit bij afscheid Scholes

Manchester United heeft de afscheidswedstrijd voor Paul Scholes ruim gewonnen. New York Cosmos werd met 6-0 aan de kant geschoven. Scholes opende zelf de score met een schot van twintig meter. De 36-jarige middenvelder speelde zeventien seizoenen voor Manchester United.

United trad tegen New York Cosmos, waar oud-Manchester United-ster Eric Cantona technisch directeur is, in de eerste helft aan in de sterkste formatie. Na de 1-0 van Scholes zorgde Wayne Rooney met een benutte penalty voor de 2-0 ruststand.

Met het oog op de strijd om de Community Shield, de Engelse supercup, op zondag volgden er veel wissels. In de tweede helft scoorden Anderson, Danny Wellbeck en Mame Biram Diouf. Die laatste was twee maal trefzeker.


Manchester United haalt uit bij afscheid Scholes (Foto: Novum)

Hoogerland wint Mijl van Mares

Johnny Hoogerland heeft gisteravond de Mijl van Mares op zijn naam geschreven. De wielrenner van Vacansoleil-DCM kwam in de vijftigste editie van de koers in Maarheze solo over de meet.

De Belg Jelle Vanendert Omega Pharma-Lotto) werd tweede, voor Bram Tankink (Rabobank). Mede dankzij de zege in Maarheze is de voormalig drager van de bolletjestrui in de Tour de France de leider in het Nederlandse criteriumklassement.


Johnny Hoogerland wint criterium in Maarheze (Foto: Pro Shots)

Aflossingsvrouwen winnen goud op EK inlineskaten

De Nederlandse vrouwen zijn er op het EK inlineskaten in Zwolle in geslaagd om goud te behalen op de aflossing. Manon Kamminga, Elma de Vries en Bianca Roosenboom wisten na een goede eindsprint van Kamminga Duitsland en Italië voor te blijven.

Bij de mannen ging het goud naar België, waardoor hun kopman Bart Swings dit toernooi alweer zijn zesde goud kreeg omgehangen. De Nederlanders Ronald en Michel Mulder en Crispijn Ariëns eindigden op een vijfde plaats.

Golfers Luiten en Derksen blijven leiden

De Nederlandse golfers Joost Luiten en Robert-Jan Derksen leiden ook na de tweede dag van het kwalificatietoernooi het WK voor landenteams. In Estland moeten de Nederlanders wel de Oostenrijkers Roland Steiner en Florian Pragant met 136 slagen (-8) naast zich dulden.

Donderdag gingen Luiten en Derksen rond in 62 slagen, maar door de harde wind waar vele teams last van hadden werden dit er vrijdag 74 slagen (+2). De beste drie van het toernooi in Estland plaatsen zich voor het WK dat later dit jaar in China gehouden zal worden.

Game of the Decade-toernooi - Dag 20

Vandaag dag twintig van de Game of the Decade-competitie. Wederom een aantal grote titels waar je vandaag een keuze uit kan maken. Welk van de onderstaande acht games is volgens jou het meest Game of the Decade-waardig? Stem mee in de poll op FOK!games.

Braid
In Braid is het de bedoeling dat hoofdpersoon Tim de prinses gaat redden van een monster. De game is een kruising tussen een platform- en een puzzelgame. Elk level van het spel heeft een eigen tijds-mechaniek dat beinvloed kan worden om de puzzel op te lossen.

Diablo 2
Het tweede deel in een franchise van Blizzard welke momenteel wacht op het derde deel. Levels worden willekeurig samengesteld zodat spelers elke keer nieuwe monsters en wapens te zien krijgen. Met de vijf verschillende klassen en vier acts om te spelen, wordt de game nog altijd veel gespeeld.

Grand Theft Auto III
Deze Grand Theft Auto luidde een nieuw tijdperk in voor de serie. De game was de eerste in de serie die zich afspeelde in een driedimensionale wereld. Hoofdpersoon Claude kan zich vrij bewegen door de grote stad met als doel de grootste gangster van Liberty City te worden.

Legacy of Kain: Soul Reaver II
Legacy of Kain: Soul Reaver II verscheen in 2001 voor de Playstation 2 en Windows. De game werd geroemd om zijn uitgebreide verhaal en duistere sfeer. De game bood action-adventure-achtige gameplay en ontving positieve kritieken van veel kanten.

Neverwinter Nights
Ontwikkelaar BioWare kwam in 2002 met Neverwinter Nights, een RPG gebaseerd op games als Dungeons & Dragons. Gamers konden een karakter maken en deze volledig naar eigen wens tweaken wat betreft skills.

Rollercoaster Tycoon 2
Rollercoaster Tycoon 2 is geliefd bij vele gamers. Het maken van achtbanen die zo spannend als mogelijk waren, het vormen van thema's binnen je park. Kotsende mensen, verdwalende mensen, mensen die twintig euro uitgeven voor een paraplu omdat het regent, je kon het zo gek niet bedenken of het zat in de game.

Syberia
Syberia is een adventuregame die in 2002 zijn weg vond naar de PlayStation 2, Xbox en Windows. Later verscheen de game ook voor de Nintendo DS en iOS. Gamers lossen puzzels op zonder te kunnen sterven. Daarmee zouden spelers volledig op moeten gaan in de wereld van Syberia.

Unreal Tournament 2003
Na de eerste Unreal Tournament in 1999 bleef het lang stil rondom de serie, totdat Unreal Tournament 2003 aangekondigd werd. De game biedt de ouderwetse gameplay uit het eerste deel met een vleugje nieuwigheid. De engine waar de game op draait werd wereldwijd gebruikt door andere studios.

Laatste reviews en specials
review
Pillars of Eternity II: Deadfire - Ultimate Edition
review
Atelier Dusk Trilogy Deluxe Pack
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
©FOK.nl e.a.