Crash NAVO-helikopter Afghanistan eist 38 levens

Bij een crash van een NAVO-helikopter in oostelijk Afghanistan zijn vrijdagnacht 31 Amerikaanse commando's en zeven Afghaanse militairen omgekomen. De Taliban claimen de heli te hebben neergehaald.

Een Talibanraket zou de helikopter hebben getroffen toen die vrijdagavond deelnam aan een aanval op een huis vol opstandelingen in de provincie Wardak. Nooit eerder verloor de Amerikaanse troepenmacht in Afghanistan zoveel manschappen in een klap.

De NAVO bevestigt dat de helikopter is neergestort in vijandelijk gebied. Meer liet het internationale bondgenootschap zolang het onderzoek en de bergingsoperatie ter plaatse nog voortduren niet los. Maar een anonieme ingewijde in Washington zei dat de heli klaarblijkelijk door opstandelingen is neergeschoten.

De Amerikaanse president Barack Obama noemde de crash in een verklaring 'een herinnering aan de buitengewone offers die militairen en hun families' brengen. Obama zei hen in zijn gedachten en gebeden te gedenken. De Amerikaanse president zei voorts het lot van 'de Afghanen die zij aan zij met onze soldaten stierven in de strijd voor een vredigere en hoopvollere toekomst voor hun land' te betreuren.

De steile bergwanden in Oost-Afghanistan, die wemelen van met raketwerpers bewapende strijders, zijn voor helikopters hachelijk terrein. Volgens een anonieme NAVO-medewerker is de neergestorte heli een tweerotorige Chinook. Dergelijke trage transportheli's zijn in het Afghaanse gebergte erg kwetsbaar.

De Afghaanse president Hamid Karzai, die het nieuws zaterdag als eerste naar buiten bracht, heeft zijn Amerikaanse ambtsgenoot Barack Obama zijn deelneming betuigd.


Crash NAVO-helikopter Afghanistan eist 38 levens (Foto: Novum)