Hoofddader Abu Ghraib-schandaal op vrije voeten

De veronderstelde aanvoerder van de Amerikaanse militairen die in het Iraakse Abu Ghraib gevangenen hebben mishandeld is zaterdag vrijgelaten.

Charles Graner kwam na zesenhalf jaar hechtenis in een militaire gevangenis in Kansas vervroegd vrij. De rechter had de korporaal in 2004 tien jaar gevangenisstraf opgelegd, meer dan de straf die Graners mededaders ontvingen. De resterende strafjaren staat de militaire politieman volgens het Amerikaanse leger onder toezicht van de reclassering.

Graner werd met zes medebewaarders veroordeeld voor het misbruiken van gevangenen in de gevangenis van Abu Ghraib. Talloze foto's van hun grijnzende gezichten naast opeengestapelde naakte gevangenen leverde afdoende en overtuigend bewijs. De rechter bevond Graner onder meer schuldig aan het dwingen van een gedetineerde voor de camera's van zijn collega's te masturberen.

Graner zelf bleef volhouden dat zijn optreden door inlichtingenofficieren was bevolen. Zo hoopten zij de gevangenen te breken en vervolgens succesvoller te verhoren.


Hoofddader Abu Ghraib-schandaal op vrije voeten (Foto: Novum)