Kampers moeten belasting gaan betalen

Bewoners van woonwagenkampen in Amstelveen zullen weer gemeentelijke belastingen moeten gaan betalen. Dit blijkt uit een vrijdag uitgezonden reportage door Nieuwsuur. Uit angst voor represailles werden de lokale kampen in Amstelveen de afgelopen tien jaar niet meer gecontroleerd.

De gemeente Amstelveen wil daar nu verandering in brengen. Zo is de inspecteur hondenbelasting vrijdag voor het eerst weer op pad in de vier kampen die de gemeente rijk is. In de kampen wonen zo'n 170 mensen. Volgens VVD-wethouder Herbert Raat is de afgelopen jaren te laks beleid gevoerd. Hij spreekt van 'een laffe bestuurlijke cultuur'.

De mensen in de kampen voelen zich gestigmatiseerd door het beleid. Kampbewoner Willem Bouw: "Ik begrijp niet waar het vandaan komt. Ik zie het nut er niet van in." Volgens hem heeft men niets te vrezen in de kampen: "Frans Bauer is een woonwagenjongen, één van de liefste jongens die er rond loopt. We zitten in het verdomhoekje." In Nederland zijn er naar schatting volgens de reportage 40 'zorgwekkende' kampen waar de overheid geen rol in speelt.


Kampers moeten belasting gaan betalen