H-E-L-P

“Op de A2 bij Eindhoven heeft een meisje van 14 in een file voor paniek gezorgd. Ze zat in een busje en hield voor het raam een papiertje waarop ‘help’ stond. Andere weggebruikers zagen dat en belden de politie. Ze dachten dat het meisje uit Urk ontvoerd was. De politie moest zich door de file wurmen om bij het busje te komen. Het meisje gaf meteen toe dat het een grapje was. Maar zo grappig vonden de agenten dat niet: ‘We hebben haar en haar ouders vermanend toegesproken.’ Daarna mocht het meisje met haar ouders weer aansluiten in de file bij Eindhoven.”

Het zal je maar gebeuren. Zit je in de auto, misschien wel onderweg voor een leuk vakantie-uitje, en je kijkt in de file een beetje verveeld om je heen. Je haalt het busje op de rijbaan naast je in, en je oog valt op het meisje achterin. Ze kijkt angstig en houdt zo onopvallend mogelijk een papiertje tegen het raam. Vier letters: H-E-L-P. Wat doe je dan? Natuurlijk, je belt de politie. Zo nu en dan is er in Nederland een AMBER Alert, wat na uren nog geen resultaat heeft opgeleverd. En nu, gewoon in een file bij Eindhoven, zie je een ontvoerd meisje die op een slimme manier om hulp vraagt. Gelukkig krijgt ze die hulp door een oplettende burger.

Als de politie eenmaal bij het busje is gearriveerd, blijkt het al snel om een grap te gaan. Zouden die ouders iets door hebben gehad? Zouden ze hebben geweten dat het meisje op een gegeven moment dat papier voor het raam hield? Misschien hebben ze er wel even om gelachen en hebben gezegd dat ze dat toch maar niet moest doen. Stel je voor dat iemand het serieus neemt, wat zou er dan wel niet gebeuren? Dat moeten ze natuurlijk niet hebben.

Maar stel dat men zoiets nu niet meer serieus neemt, wat dan? Het zal je maar gebeuren. Zit je in de auto, misschien wel onderweg voor een leuk vakantie-uitje, en je kijkt in de file een beetje verveeld om je heen. Je haalt het busje op de rijbaan naast je in, en je oog valt op het meisje achterin. Ze kijkt angstig en houdt zo onopvallend mogelijk een papiertje tegen het raam. Vier letters: H-E-L-P. Wat doe je dan? Natuurlijk, het zal wel een grap zijn. Je lacht even naar haar, en rijdt vervolgens vrolijk verder.