FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 16 juli 2011

Tennisster Schoofs bereikt finale in Zwevegem

Bibiane Schoofs heeft zich geplaatst voor de eindstrijd van het ITF-toernooi van Zwevegem. De 23-jarige Nederlandse was zaterdag met 6-1 en 6-3 te sterk voor de Japanse Yurika Sema.

Schoofs vecht zondag met de Roemeense Mihaela Buzarnescu om de eindzege in België. Het is de derde finaleplaats in de laatste vier toernooien voor de Rhenense, die zegevierde in Montpellier en Middelburg.

[Upd] Mast bij Lopik zondagmiddag weer in gebruik

De zendmast bij Lopik wordt zondag aan het eind van de middag weer in gebruik genomen. De radio-ontvangst in het midden van Nederland is dan weer als vanouds. De mast in het Utrechtse IJsselstein werd vrijdag uit voorzorg buiten gebruik gesteld na een brandje als gevolg van een oververhitte kabel. Door de plaatsing van twee noodzenders is een flink deel van de zenders weer in de lucht.

Toevallig stortte op dezelfde dag de zendmast bij Hoogersmilde in Drenthe in door een brand. "Er is geen enkele aanwijzing dat er een verband is tussen de twee branden, maar we onderzoeken wel of dat er is geweest", zegt een woordvoerder van mastbeheerder Novec. Het bedrijf heeft de dertig overige masten in Nederland nog eens extra gecontroleerd. "Er werden geen bijzonderheden bij de andere masten ontdekt, die zijn absoluut veilig",

De zorgen van de gemeente Roermond, waar een mast dicht bij een woonwijk staat, zijn volgens hem dat ook onterecht. "Dit is in de meer dan vijftig jaar dat wij zendmasten beheren nog nooit gebeurd. Er was nog nooit een brand geweest."

In Hilversum en het Friese Tjerkgaast zijn noodmasten geplaatst, waardoor al veel mensen weer naar de FM kunnen luisteren. Met defensie wordt overlegd over een KPN-noodmast van zo'n honderd meter hoog op de Johan Willem Frisokazerne in Assen. Die moet het werk van de ingestorte mast 'voor een fors deel' overnemen. Het opzetten van de mast begint niet eerder dan zondag, maar het kan ook maandagochtend worden. De mast blijft enkele weken staan.

Het gebied rond de ingestorte zendmast in Hoogersmilde is nog niet vrijgegeven. De oorzaak van die brand is nog niet bekend. Zodra het sein veilig wordt gegeven, gaat de politie technisch onderzoek verrichten. De bewoners van een boerderij in de buurt mogen zaterdag nog niet naar huis.

Update 23:41

Rond 22.00 is de noodmast in Hilversum uitgevallen, meldt TotaalTV. Die was ingezet om voor het midden van het land de radiozenders van de publieke omroep en een aantal commerciële radiozenders op de FM door te geven.

De bewuste zenders zitten normaliter op de zendmast Lopik, en de verwachting is dat deze op zijn vroegst morgen in de namiddag weer beschikbaar is. Het is onbekend of, en zo ja wanneer, de noodzendmast weer de lucht ingaat. In het getroffen gebied is Radio 1, dat fungeert als nationale rampenzender, enkel te beluisteren via de AM-frequentie 747 KHz.

Standpunt over eurocrisis verhardt zich

Nederlanders worden steeds grimmiger in hun mening over de problemen rond de euro. Veel Nederlanders zijn het niet eens met de Nederlandse opstelling bij de Europese besprekingen rond de eurocrisis en de leningen aan Griekenland. Zo vindt 62 procent dat Nederland zich veel harder had moeten opstellen.

Wilde in mei vorig jaar nog dertig procent dat Nederland uit de euro zou stappen, inmiddels is dat 36 procent. Het aantal mensen dat wil dat Griekenland uit de eurozone wordt gezet is sindsdien met vijf procentpunt gestegen naar 53 procent.

Een meerderheid van 54 procent wil dat Nederland niets meer leent aan landen die in de problemen raken. In het geval van Italië is dat 61 procent. Dat blijkt uit een vrijdag uitgevoerde peiling van Maurice de Hond onder 2500 mensen.

Bijna de helft (49 procent) vindt dat Nederland met monetair sterke landen als Duitsland een nieuwe muntunie moet sluiten. Dat was vorig jaar mei nog 39 procent. Van de bevolking zegt 61 procent liever de gulden te hebben willen houden.

Zeven op de tien vinden het onacceptabel dat in Nederland stevig wordt bezuinigd, terwijl bakken met geld aan andere landen ter beschikking worden gesteld. Slechts twintig procent denkt dat het overgrote deel van het uitgeleende geld wordt terugbetaald.

Vooral bij CDA- en PvdA-stemmers is de ongerustheid toegenomen. Alleen de kiezers van GroenLinks en D66 staan volgens de opiniepeiler nog steeds sterk achter de euro en de internationale hulp. VVD-kiezers bewegen zich steeds meer naar de standpunten van PVV- en SP-symphatisanten, die erg 'eurosceptisch' zijn.

De helft van de PvdA-kiezers en driekwart van de SP- en Groen Links-stemmers vinden dat de PvdA in ruil voor de steun aan het kabinetsbeleid over de leningen aan Griekenland de bezuinigingen op de zorg of de sociale werkplaatsen omlaag had moeten krijgen.


Standpunt over eurocrisis verhardt zich (Foto: Novum)

Gesink: "Derksen een slapjanus"

Robert Gesink had geen goed woord over voor de opmerkingen van Johan Derksen in het programma Tour du Jour. De voetbalanalist gaf in het RTL-programma zijn mening over het rijden van de Rabobank-renner en noemde hem een slapjanus.

"Ach, ik vind Derksen een slapjanus. Hij moet zelf maar eens met 70 kilometer per uit zijn auto stappen en kijken hoe hij zich voelt," zei Gesink tegen RTL. De Varssevelder ging in de eerste Tourweek hard tegen het asfalt en blesseerde zich hierbij. De Nederlander kampt nog met naweeën van de valpartij en kan zich hierdoor niet meten met de beste klassementsrenners.

Adriaanse stelt selectie samen

Het wordt een spannende week voor de spelers van FC Twente. Coach Co Adriaanse zal na het weekeinde namelijk besluiten wie er mogen blijven, kunnen vertrekken en welke spelers er worden verhuurd aan andere clubs. Dit vertelde hij aan TC Tubantia.

"Ik heb hier nu drie weken aan het werk. In die periode heb ik inzicht kunnen krijgen in de volledige selectie. Voor sommige spelers is het misschien beter dat ze worden verhuurd," aldus Adriaanse.

Het is niet bekend om welke spelers het gaat. In de afgelopen dagen speelde FC Twente twee oefenwedstrijden tegen Fenerbahçe (4-3) en Standard Luik (0-3). Laatst genoemde werd gespeeld met spelers die zich mochten bewijzen. Woensdag zullen de Tukkers het opnemen tegen Galatasaray.

Golfer Clarke blijft koploper op Brits Open

Darren Clarke gaat ook de slotdag van het British Open in als leider. De Noord-Ier noteerde zaterdag op Royal Saint George's onder barre weersomstandigheden een ronde van 69 slagen en komt uit op vijf onder het baangemiddelde. De Amerikanen Dustin Johnson en Rickie Fowler hadden met 68 slagen de beste scores van de dag.

Johnson staat tweede op één slag van Clarke, Fowler en Thomas Björn volgen op twee slagen en staan gedeeld derde. Slechts zes spelers gaan de slotdag in met een score onder het baangemiddelde. De Spanjaard Miguel Angel Jimenez en Lucas Glover uit de Verenigde Staten delen de vijfde plaats op 1 onder par.

De Nederlandse deelnemers hadden een slechte dag. Joost Luiten had 79 slagen nodig en staat gedeeld 63e. Slechts vier spelers die de eerste twee dagen overleefden staan er slechter voor. De 21-jarige Floris de Vries liep een ronde van 76 en deelt de 55e stek.


Golfer Clarke blijft koploper op Brits Open (Foto: Novum)

[Copa] Blessure hindert Silva

Morgen zal Brazilië het opnemen tegen Paraguay in de strijd om de Copa América. Het is alleen de vraag of verdediger Thiago Silva kan spelen in de kwartfinale.

Silva heeft last van een dijbeenblessure en heeft de afgelopen dagen afzonderlijk getraind. Met speciale oefeningen in het zwembad hoopt hij spoedig te herstellen en morgen deel te kunnen nemen aan het duel. De medische staf heeft een goed gevoel over de gesteldheid van de AC Milan speler.

"We kunnen hem nu beter rust gunnen, want het zou onnodig zijn om hem nu op het veld te laten staan. Maar hij heeft zich goed ontwikkeld en het is waarschijnlijk dat hij speelt," vertelde dokter Rodrigo Lasmar aan Goal.com.

[Upd] [Tour] Geen breuken voor Ten Dam

Laurens ten Dam kwam vandaag in de veertiende etappe van de Tour de France zwaar ten val. Desalniettemin reed de Nederlander de etappe uit en kwam hij op tijd over de finish.

De renner van Rabobank kwam met een in het verband ingepakt hoofd over de meet. Daarvandaan is hij naar het ziekenhuis gebracht omdat hij een grote snee in zijn neus heeft opgelopen.

Update 21:55 uur

Bij Laurens ten Dam zijn in het ziekenhuis geen breuken geconstateerd. "Ik ben in orde. Geen breuken, wel toekomstige littekens. Ik zal morgen zien of ik kan starten", zei de Rabobank-renner via Twitter. Hij had ook nog wat woorden voor wereldkampioen Thor Hushovd. "Speciale dank voor de wereldkampioen die me een enorme duw gaf tijdens de slotklim."

KNMI voorspelt hele week regen

Het blijft de komende week erg nat. Het KNMI schat de kans op regen tot en met vrijdag bijna elke dag op negentig procent. De maximumtemperatuur schommelt rond de 20 graden.

Daarna is er zestig procent kans op aanhoudend wisselvallig en koel zomerweer. De mogelijkheid dat er in de laatste week van juli minder regen valt en de temperaturen oplopen wordt op veertig procent ingeschat.

Veel campinggangers pakken de tent maar weer in, zo berichtten diverse regionale media. Ook evenementen als Zwarte Cross, de Vierdaagsefeesten en Extrema hebben zaterdag last van de regenval.

Afgelopen week viel er in drie dagen meer regen dan normaal in de hele maand juli. In De Bilt regende het donderdag ruim twintig uur onafgebroken, bijna even lang als het julirecord van 17 juli 1954.

Vrouw schiet op hond en doodt echtgenoot

Een vrouw die vrijdag in de Amerikaanse staat Mississipi wilde schieten op een puppy die kinderen bedreigde, heeft haar echtgenoot doodgeschoten. Ze vuurde twee keer en raakte zowel de hond als haar man. Volgens de politie is de dood van het 53-jarige slachtoffer een ongeluk. Hij werd in zijn borst geraakt.

Getuigen meldden dat de pitbull met de naam cocaïne een aantal kinderen probeerde aan te vallen. De zoon van het slachtoffer zei dat de kinderen naar binnen waren gebracht en zijn vader de hond had opgepakt.

Een jury bepaalt of de vrouw wordt aangeklaagd. De hond is in beslag genomen, de eigenaar kan worden aangeklaagd.

Blu-ray: Monsters

Lowbudgetfilms zijn de laatste jaren helemaal in en veranderen al snel in cultfilms. Onder andere Paranormal Activity, Napoleon Dynamite en, het onlangs op dvd en blu-ray verschenen, Monsters. Een vergelijkbaar verhaal met District 9, genomineerd voor onder andere Beste Film bij de Oscars. In Monsters moet een Amerikaanse journalist een bange toerist begeleiden door de geïnfecteerde zone in Mexico naar de veilige grens van Amerika.

Jaspers in WK finale driebanden

Dick Jaspers heeft op indrukwekkende wijze de finale bereikt van het wereldkampioenschap driebanden. In het Peruaanse Lima was hij in de halve finale veel te sterk voor titelverdediger Daniel Sanchez uit Spanje. Jaspers won met 15-4, 15-6 en 15-0.

Jaspers, die eerder in 2000 en 2004 de wereldtitel veroverde, treft in de finale de Italiaan Marco Zanetti. Die versloeg in zijn halve finale de Spanjaard Javier Palazon met 15-3, 15-11 en 15-7.

'Positie Gudde bij Feyenoord wankelt'

De positie van Eric Gudde als algemeen directeur wankelt volgens Radio Rijnmond. Hij zou mogelijk opgevolgd gaan worden door Martin van Geel, die nu ook al technisch directeur is en een dubbelrol moet gaan vervullen.

Gudde zou geen draagvlak meer hebben bij de Rotterdamse club. Commercieel directeur Mark Koevermans zou afstand nemen van zijn beleid en ook vanuit de raad van commissarissen (RvC) wordt de druk op Gudde opgevoerd.  Voormalig RvC-lid Boudewijn Poelmann lekte deze week een intern rapport. Volgens Radio Rijnmond is er daarin vernietigende kritiek op voormalig technisch manager Peter Bosz, financieel directeur Onno Jacobs en  Gudde.

In dat rapport wordt Gudde verantwoordelijk gehouden voor het mislukken van de transfer van Jonathan de Guzman naar Engelse club, waardoor Feyenoord liefst 14,1 miljoen euro zou zijn misgelopen. Een jaar later liep De Guzman transfervrij de deur uit. Gudde zou geweigerd hebben om een tussenpersoon te betalen voor de transfer en daarna de RvC verkeerd hebben voorgelicht.

Poelman zou daarop Gudde hebben willen ontslaan, maar hij kreeg geen steun van de rest van de RvC. Poelman stapte daarna zelf op en maakt nu deel uit van de Vrienden van Feyenoord, die 49% van de aandelen in handen heeft van de Rotterdamse club. Via die positie heeft Poelman de druk op Gudde wederom opgevoerd.

Spaans onderonsje in finale Stuttgart

Juan Carlos Ferrero en Pablo Andujar hebben de finale bereikt van het tennistoernooi van Stuttgart. Ferrero was zaterdag op het Duitse gravel te sterk voor de Argentijnse qualifier Federico del Bonis. In de andere halve eindstrijd schakelde Andujar de Pool Lukasz Kubot uit. Geen van de halvefinalisten was geplaatst.

Ferrero stond een set en een break achter tegen Del Bonis tijdens de Mercedes Cup, maar vocht zich terug in de partij. De voormalige nummer één van de wereld speelde twee maanden geen toernooi vanwege pols- en knieblessures, maar herstelde zich op tijd tegen zijn tien jaar jongere opponent: 3-6, 6-4 en 6-4.

Andujar was op tennisclub Weissenhof met 6-4, 3-6 en 6-4 de meerdere van Kubot. De Spaanse nummer 55 van de wereld mag zondag proberen zijn tweede ATP-zege van het seizoen te boeken. Eerder dit jaar ging hij met de titel aan de haal in Casablanca.


Spaans onderonsje in finale Stuttgart (Foto: Novum)

Twee doden bij bomaanslag in Algerije

Twee mensen zijn zaterdag om het leven gekomen bij een zelfmoordaanslag in het noorden van Algerije. De bom ging af bij een politiebureau in in Bordj Menaiel, zeventig kilometers ten oosten van de hoofdstad Algiers, in de regio Boumerdes.

De slachtoffers zijn een politieman en een medewerker van het stadhuis, meldde het nieuwsagentschap APS. Diverse mensen raakten gewond. In dezelfde regio werden eerder deze week twee soldaten gedood, en raakten er zes gewond.

Veiligheidstroepen doodden vrijdagnacht twee gewapende extremisten in het oosten van het land, meldt APS verder.

In de jaren negentig woedde in het Noord-Afrikaanse land een bloedig conflict tussen de regering en islamistische groepen. Sindsdien komen nog sporadisch aanvallen voor.

Taliban-infiltrant schiet NAVO-militair dood

Een man in een Afghaans legeruniform heeft zaterdag een NAVO-militair doodgeschoten in de provincie Helmand. Volgens de Taliban was hij in het leger geïnfiltreerd. De nationaliteit van het slachtoffer is nog niet vrijgegeven.

De schutter kon wegkomen voordat de dode militair was ontdekt. "Dit was onze agent", liet Taliban-woordvoerder Qari Yousef Ahmadi weten. "Hij is nu weer bij ons." Hij claimt dat er vijf slachtoffers vielen, maar de NAVO rapporteerde er maar één.

De schietpartij vond plaats op een militair complex waar zowel Afghaanse als coalitietroepen zijn gestationeerd.

Het komt wel vaker voor dat aanvallers een Afghaans uniform dragen om zwaarbewaakte militaire bases binnen te komen om een aanslag te plegen. Ook is het niet voor het eerst dat leden van het Afghaanse leger of de politie zich tegen hun NAVO- of Afghaanse collega's keren, vanwege spanningen of afspraken met de Taliban.

Sinds maart 2009 hebben leden van Afghaanse veiligheidsdiensten of aanvallers in een Afghaans uniform ten minste veertig militairen van de door de VS-geleide coalitie gedood bij meer dan twintig incidenten

De NAVO maakte ook melding van twee andere slachtoffers. Een militair overleed zaterdag door een bermbom in het zuiden van het land, een ander vrijdag in het westen van Afghanistan. Dat brengt het aantal NAVO-slachtoffers deze maand op dertig, onder wie veertien Amerikanen.

'Olympische Spelen kosten twee miljard euro'

Als Nederland de Olympische Spelen van 2028 organiseert, kost dat twee miljard euro. Dat blijkt uit een conceptonderzoek waarin de kosten, voor onder meer nieuwe wegen en sportstadions, zijn afgezet tegen de inkomsten zoals kaartverkoop, tv-rechten en de extra uitgaven van toeristen.

Het onderzoek is uitgevoerd door een Rotterdams adviesbureau in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het rapport is nog niet klaar, maar RTL Nieuws zegt inzage te hebben gehad in de belangrijkste conclusie.

De SP en de PVV schrikken van de uitkomst. Kamerlid Richard de Mos (PVV) vindt het 'veel geld in tijden van crisis'. "Het is het niet waard." SP-Kamerlid Renske Leijten vraagt zich af of het bij die twee miljard blijft. "We weten ook nog steeds niet wat WK voetbal zou hebben gekost."

In de jaren tachtig en negentig leverden de Spelen winst op, maar dat is sinds de eeuwwisseling wel anders. In 2000 liep het verlies voor Sydney op tot een half miljard euro. Ook in Athene (2004) en Beijing (2008) werd verlies gedraaid, maar die cijfers zijn nog niet beschikbaar.


'Olympische Spelen kosten twee miljard euro' (Foto: Novum)

Uitslagen oefenduels 16 juli

De profclubs beginnen langzamerhand met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Daarbij horen ook oefenduels. FOK!sport zet dagelijks de uitslagen voor je op een rijtje.

Thuis Uit Uitslag
Sparta Rotterdam
Bilate
sc Heerenveen
Elm, Kums
1-2
Preussen Münster (Dui) Heracles Almelo 4-0
FC Dordrecht
Lopes
Katwijk
Zuidam
1-1
1. FC Nürnberg (Dui)
Ajax 2-0
FC Groningen
Ivens, Sparv, Pedersen, Ajilore
SC Veendam 4-0
Jong FC Twente FC Oss
Alandson
0-1
BVV Barendrecht Feyenoord
Vlaar (2), Biseswar, G. Fernandez, Isoufi
0-5
Zeeuws Elftal NAC Breda
Schilder (2), Schalk (2), Bonevacia, Amoah, Luijckx, Lurling, Gudelj
0-10
Wodan FC Eindhoven
Koç (2), Van Kruijssen (2), Bazoer, Makiavala
1-6
Zevenhoven FC Volendam
K. Tol (3), Mühren (2), Van Dijk, Kruys, Bakkenes
0-8
AZ
Moisander, Holman, Martens, Benschop
MVV Maastricht 4-0
Regensburg (Dui) Vitesse
Chaturia, Wilfried, Büttner, Pedersen
0-4
EVVC FC Den Bosch
Brock (2), Vlug (2), Hofstede (2), Van Moorsel (2), Van Weert, Van den Broek, eigen doelpunt
0-11
SV Heerlen/IDB Roda JC
Malki (2), Sutchuin Djoum (2), De Beule, Broekhof, Ramzi, Fledderus
0-8
Helmond Sport
David
VVV-Venlo
Uchebo
1-1
Telstar Sporting Lissabon 0-3
Bursaspor (Tur) PSV
Mertens
1-1
Streekelftal Wehl De Graafschap
Coppoolse
0-1

Brons voor Zweedse voetbalsters

De Zweedse voetbalsters hebben zich verzekerd van de bronzen medaille bij het WK voetbal in Duitsland. Het Scandinavische team was in de troostfinale met 2-1 te sterk voor Frankrijk. Morgen spelen Japan en de Verenigde Staten in de finale om de titel.

Zweden kwam goed uit de startblokken en Lotta Schelin zette de ploeg van bondscoach Thomas Dennerby na een klein half uur spelen op voorsprong. De Franse keepster Bérangère Sapowicz raakte bij deze actie geblesseerd en moest zich laten vervangen. De Françaises lieten zich niet uit het veld slaan en raakte nog voor rust de paal.

Tien minuten na rust zette Elodie Thomis de gelijkmaker op de borden. Daarna waren er grote kansen voor beide partijen en was het Zweden die met tien speelsters op het veld kwam te staan, nadat Josefine Öqvist in de 68e minuut rood had gekregen voor natrappen. Het was overigens de eerste rode kaart van het toernooi. Toch kwamen de Scandinaviërs via invalster Marie Hammarström acht minuten voor tijd weer op voorsprong. De Fransen zetten nog wel aan, maar de zege van Zweden kwam niet meer in gevaar.

[Tour] Uitslagen en standen na veertiende etappe

Vandaag stond in de Tour de France de veertiende etappe op het programma. Elke avond na de etappe plaatst FOK!sport de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag veertiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Jelle Vanendert Bel Omega Pharma-Lotto 5:13.25
2 Samuel Sánchez Spa Euskaltel +0.21
3 Andy Schleck Lux Leopard-Trek +0.46
4 Cadel Evans Aus BMC +0.48
5 Rigoberto Uran Col Team Sky z.t.
6 Alberto Contador Spa Saxo Bank z.t.
7 Thomas Voeckler Fra Europcar z.t.
8 Frank Schleck Lux Leopard-Trek z.t.
9 Jean-Christophe Peraud Fra AG2r z.t.
10 Pierre Rolland Fra Europcar z.t.
17 Rob Ruijgh NED Vacansoleil +2.38
63 Robert Gesink NED Rabobank + 14.59
80 Bauke Mollema NED Rabobank + 19.32
92 Joost Posthuma NED Leopard-Trek + 24.32
95 Lieuwe Westra NED Vacansoleil z.t.
106 Addy Engels NED Quick-Step z.t.
118 Johnny Hoogerland NED Vacansoleil z.t.
120 Niki Terpstra NED Quick-Step z.t.
141 Maarten Tjallingii NED Rabobank + 26.45
151 Laurens ten Dam NED Rabobank z.t.


Stand na veertiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thomas Voeckler Fra Europcar 61:04.10
2 Frank Schleck Lux Leopard-Trek +1.49
3 Cadel Evans Aus BMC +2.06
4 Andy Schleck Lux Leopard-Trek +2.15
5 Ivan Basso Ita Liquigas +3.16
6 Samuel Sánchez Spa Euskaltel +3.44
7 Alberto Contador Spa Saxo Bank +4.00
8 Damiano Cunego Ita Lampre +4.01
9 Tom Danielson VS Garmin-Cérvelo +5.46
10 Kevin de Weert Bel Quick Step +6.18
21 Rob Ruijgh NED Vacansoleil +12.56
42 Robert Gesink NED Rabobank +35.21
49 Laurens ten Dam NED Rabobank +42.13
75 Bauke Mollema NED Rabobank +1:14.04
100 Johnny Hoogerland NED Vacansoleil +1:33.19
118 Maarten Tjallingii NED Rabobank +1:46.32
122 Joost Posthuma NED Leopard-Trek +1:50.55
132 Lieuwe Westra NED Vacansoleil +1:57.30
138 Niki Terpstra NED Quick-Step +1:59.15
142 Addy Engels NED Quick-Step +2:01.41


Stand groene trui na veertiende etappe

# Renner Nat Ploeg Punten
1 Mark Cavendish GBr HTC-Highroad 264
2 José Joaquin Rojas Spa Movistar 251
3 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto 240
4 Thor Hushovd Noo Garmin-Cervélo 192
5 André Greipel Dui Omega Pharma-Lotto 164
43 Lieuwe Westra NED Vacansoleil 32


Stand bolletjestrui na veertiende etappe

# Renner Nat Ploeg Punten
1 Jelle Vanendert Bel Omega Pharma-Lotto 74
2 Samuel Sánchez Spa Euskaltel 72
3 Jeremy Roy Fra FDJ 45
4 Andy Schleck Lux Leopard-Trek 28
5 Cadel Evans Aus BMC 26


Stand witte trui na veertiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Rigoberto Uran Col Sky 61:12.05
2 Rein Raaramae Est Cofidis +1.07
3 Pierre Rolland Fra Europcar +1.25
4 Arnold Jeannesson Fra FDJ +2.10
5 Rob Ruijgh NED Vacansoleil +5.01
9 Robert Gesink NED Rabobank +27.26


Stand ploegenklassement na veertiende etappe

# Ploeg Tijd
1 Leopard-Trek 182:46.31
2 Europcar +0.06
3 AG2R +2.32
4 Garmin +3.43
5 Katusha +8.31
16 Rabobank +49.34
20 Vacansoleil +1:13.40

Matpartij met politie in A'dam Noord

Een groep dronkenlappen is vrijdagavond in Amsterdam Noord op de vuist gegaan met politiemensen die onderzoek deden naar een scooterongeluk. Er moest assistentie komen om de agenten te ontzetten.

De knokpartij volgde op een ongeval in het beruchte Floradorp, waarbij een scooterrijder hard onderuit was gegaan tegen een stoeprand en zwaargewond moest worden afgevoerd. De technische recherche kwam onderzoek doen en zette de plaats van het ongeluk met linten af. Hierop kropen dronken mannen onder de afzetting door, en toen een van hen zo vervelend deed dat hij werd aangehouden liep de situatie uit de hand.

De vechtpartij die volgde ging gepaard met veel duw- en trekwerk, en de agenten moesten assistentie inroepen. Uiteindelijk lukte het met pepperspray om de zuipschuiten uiteen te drijven. Naderhand werden twee personen van 23 en 28 jaar aangehouden.

De politie begrijpt er niets van. "Ongelooflijk dat mensen een politie-onderzoek belemmeren", aldus een woordvoerder tegenover AT5.

Duitse prijs voor Poetin na kritiek ingetrokken

Een Duitse stichting die jaarlijks een prijs uitreikt aan mensen die moed en visie hebben getoond, heeft onder grote druk besloten de uitreiking aan de Russische premier Vladimir Poetin in te trekken. De stichting zei zaterdag 'bezorgd te zijn over de massale kritiek' van media en politici.

De stichting wilde de prijs aan Poetin uitreiken als beloning voor het aanhalen van de banden met Duitsland. Maar door de vele kritiek ziet zij dit jaar helemaal af van een ceremonie, die traditiegetrouw wordt gehouden op de verjaardag van de Duitse hereniging in oktober.

De nominatie van Poetin werd scherp bekritiseerd, omdat er grote twijfels worden geplaatst bij de democratische overtuigingen van de Russische premier. Vaclav Havel, oud-president van Tsjechië en in 2009 winnaar van de Quadriga-prijs, dreigde zijn prijs in te leveren als Poetin zou worden gelauwerd. De Deens-IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson leverde zijn prijs vrijdag al in.

Het tijdstip van het besluit van de stichting had niet op een slechter moment kunnen komen. Maandag en dinsdag vinden er in Hannover besprekingen plaats tussen de Russische president Dmitri Medvedev, bondskanselier Angela Merkel en diverse ministers. Het overleg staat in het teken van het aanhalen van de bilaterale betrekkingen.

Eerdere winnaars van de prijs zijn onder anderen de Afghaanse president Hamid Karzai, de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, de Israëlische president Shimon Peres en de voormalige Sovjet-leider Michail Gorbatsjev. Vorig jaar won de Griekse premier George Papandreou de Quadriga-prijs, die vernoemd is naar het beeld van het vierspan dat bovenop de Brandenburger Tor in Berlijn staat.

Rebellen in Libië vallen Brega aan

Libische rebellen hebben vrijdagavond laat een aanval uitgevoerd op de strategisch gelegen stad Brega in het oosten van het land. Een eenheid van het rebellenleger viel de stad vanuit het noorden aan en trok zich daarna terug. Dat meldde een woordvoerder van de rebellen.

"Morgen kunnen we Brega breken, als god het wil", aldus de zegsman. Rond de stad proberen rebellen landmijnen te verwijderen, zodat ze naar Brega kunnen optrekken.

De troepen van de Libische leider Muammar Ghaddafi lijken zich in het centrum van de stad op te houden, hoewel ze in het zuiden ook aanvallen van de rebellen hebben afgeslagen.

Brega is een centrum van de Libische olieindustrie en ligt op de weg naar Sirte, de stad waar Ghaddafi opgegroeid is.

Libië

Rebellen Libië vallen Brega aan (Foto: TCP)

Apple krijgt voorlopig gelijk in patentzaak

De Taiwanese smartphonemaker HTC gaat in beroep tegen de voorlopige uitspraak van de International Trade Commission (ITC) in de Verenigde Staten. Volgens de ITC heeft HTC twee patenten van concurrent Apple geschonden.

Apple diende in maart een klacht in bij de ITC dat tien van zijn patenten zouden zijn geschonden door de Taiwanese smartphonemaker. Volgens HTC klopt er niets van de beschuldigingen. De definitieve uitspraak wordt in december verwacht.

HTC Apple patentzaak

Apple krijgt voorlopig gelijk in patentzaak (Foto: CoM)

Doden door aardverschuivingen in China

Aardverschuivingen als gevolg van hevige regen hebben in China aan 13 mensen het leven gekost. Honderden auto's liepen vast, omdat modderstromen de weg versperden. Dat hebben de staatsmedia zaterdag gemeld.

Vijf mensen kwamen om, toen in de noordelijke provincie Gansu een bus en vrachtwagen door een modderstroom werden "beschadigd", aldus het persbureau Xinhua. Acht anderen stierven tijdens het vervoer naar het ziekenhuis of kort daarna. Op een snelweg in de provincie Yunnan konden meer dan 300 auto's door modderstromen niet verder.

Doden door aardverschuivingen China
Doden door aardverschuivingen China (Foto: ANP)

Belgisch talent Courtois naar Chelsea

De Belgische kampioen Racing Genk heeft vandaag bekend gemaakt dat keeper Thibaut Courtois is verkocht aan Chelsea. De 19-jarige stopper kost The Blues negen miljoen euro en wordt voor vijf jaar vastgelegd.

De jonge Belg wordt gezien als één van de grootste keepertalenten ter wereld. Courtois wordt zelfs vergeleken met Edwin van der Sar, de voormalig Manchester United-keeper. Velen vinden hem een groter talent dan de nieuwe nummer één van United, David de Gea, en dat terwijl hij minder dan de helft kostte. Vorig seizoen speelde Courtois 41 keer voor Genk.

'Carmageddon' in LA: groot stuk snelweg dicht

Wegens wegwerkzaamheden is een belangrijke verkeersader in Californië over een afstand van zestien kilometer voor 53 uur afgesloten. Op Twitter waarschuwden mensen al gekscherend voor 'carmageddon'. De grootste vraag is of het van auto's afhankelijke Zuid-Californië in staat is een weekeinde af te zien van zijn verslaving.

Duizenden artsen en verpleegkundigen moeten komend weekeinde in ziekenhuizen overnachten, er zal een centrum voor noodhulp worden ingericht en inwoners van het zuiden van Californië wordt dringend geadviseerd thuis te blijven en voedsel in te slaan.

De Interstate 405 verbindt het gebied ten noorden en ten zuiden van de Santa Monica Mountains met elkaar en er wordt alom gevreesd voor chaos op de andere wegen in Zuid-Californië. Doorgaans maken in een weekeinde in juli zo'n half miljoen auto's gebruik van de snelweg.

Er bestaan ook reële zorgen over de openbare veiligheid. Landingsplatformen voor helikopters zijn beschikbaar gesteld voor reddingshelikopters en er is extra brandweer- en paramedisch personeel ingezet.

Het UCLA Health System heeft extra orders geplaatst voor medische voorraden en voedsel en maakt 5200 lunchpakketten klaar voor het personeel. "Je kunt geen risico nemen als het gaat om de veiligheid en gezondheid van patiënten", aldus dokter Wally Ghurabi van het medisch centrum Santa Monica-UCLA.

"Het beste wat je kan doen is thuisblijven, ga niet de weg op als het niet nodig is", waarschuwde Michael Miles, van het Californische departement voor vervoer, eerder deze week. "Wees voorbereid en doe wat je zou doen als er sprake zou zijn van een ramp."

De afsluiting van de weg is noodzakelijk om de vijftig jaar oude Mulholland-brug te vervangen en zo het wegdek daar te verbreden. Automobilisten grapten al langer dat 405, het nummer van de snelweg, in feite een afkorting is voor 'verkeer dat niet sneller dan 4 of 5 kilometer per uur rijdt'. Sinds vorige maand stonden er matrixborden langs de snelweg om automobilisten voor het onheil te waarschuwen.

Vrijdagavond werd begonnen met het afsluiten van de in- en uitvoegstroken. Het doorgaans drukke spitsuur in de avond viel mee.

Veel bedrijven maken dankbaar gebruik van de situatie. Een helikopterbedrijf biedt vluchten naar het centrum en de luchthaven van Los Angeles aan voor honderdvijftig dollar en veel hotels, restaurants en bioscopen geven dit weekeinde fikse kortingen. Een fitnessinstructeur geeft lessen 'carmageddon-yoga' voor gestresste automobilisten en een bekende dermatoloog geeft 25 procent korting op botox-injecties. "In plaats van vast te zitten op de snelweg en niets te kunnen doen, kun je ook bij mij komen en mooier worden", aldus Arnold Klein, eens de dermatoloog van wijlen Michael Jackson. Anderen nemen de gelegenheid te baat om grote fietstochten en buurtfeesten te organiseren.


'Carmageddon' in LA: groot stuk snelweg dicht (Foto: Novum)

'Ik wil graag organen doneren': *PANG!*

In de Amerikaanse staat Utah zijn een paar verse organen vrijgekomen. Vrijwel direct nadat een 57-jarige vrouw zichzelf telefonisch had aangemeld als orgaandonor, schoot ze zichzelf door het hoofd.

De mensen van het alarmnummer kregen vrijdagochtend een vreemd telefoontje. Een vrouw uit St. George belde op met de mededeling dat ze graag na haar dood organen wilde afstaan.

Nadat de vrouw had opgehangen, parkeerde zij haar auto voor de deur van de Eerste Hulp van het plaatselijke ziekenhuis. Vervolgens stapte ze uit en schoot zichzelf rond het middaguur door haar hoofd. Artsen en verpleegkundigen die het schot hadden gehoord, liepen direct naar buiten om de vrouw te reanimeren, maar dit bleek tevergeefs.

De politie heeft inmiddels de nabestaanden op de hoogte gesteld van de gruwelijke dood. De naam van de vrouw is niet vrijgegeven. Het onderzoek is nog in volle gang.

[Tour] Bonnet buiten tijdslimiet binnen

William Bonnet is de 28e uitvaller tijdens de Tour de France. De renner van de goed presterende FDJ formatie kwam tijdens de veertiende etappe buiten de tijdslimiet binnen en wordt daarom gedwongen de Tour te verlaten.

De limiet was gesteld op ruim 28 minuten en dat redde Bonnet niet. Hij finishte eerder al drie keer in de top tien van een etappe. In de zevende etappe werd hij zelfs vijfde.

[Tour] Ruijgh: "Ik mis nog een beetje hardheid"

Rob Ruijgh was in de veertiende touretappe opnieuw de beste Nederlander. De Limburger kon in de koninginnenrit van Saint-Gaudens naar Plateau de Beille mee met de beste klimmers en kwam als zeventiende over de meet op 2.38 minuten van ritwinnaar Jelle Vanendert. "Ik voel me goed, maar mis nog een beetje hardheid", zei Ruijgh na de finish.

Ruijgh bleef met Kevin de Weert (Quickstep) over op de zware slotklim. "Plakken is niet mijn mentaliteit, dus ik nam de kop over. Toen hij daarna weer overnam, kon ik niet volgen", verklaarde de Vacansoleil-renner direct na de finish. "Ik ontplofte en reed naar boven met een gevoel van: waar is de aankomst."

De pas 24-jarige renner heeft geen speciale doelen gesteld voor de komende etappes. "Ik heb geen etappe aangekruist. Ik ben hier om te leren en dat gaat boven verwachting goed. Er kan altijd een slechte dag komen, maar voorlopig gaat het goed."

Ploegleider Michel Cornelisse was stelliger over zijn pupil. "Ik denk dat hij te goed is voor dagsucces. De favorieten zullen hem niet zomaar laten gaan, want hij staat te goed in het klassement. Top vijftien of twintig is mogelijk, dat is goed voor zijn vertrouwen naar de toekomst. Als ik dan toch moet kiezen, laat hem dan Alpe d'Huez maar winnen, de Nederlandse berg."

Verbaasd over de prestaties van Ruijgh is Cornelisse niet. "Hij reed een fantastische Dauphiné, maar verloor tijd doordat hij lek reed. Anders had hij een veel betere klassering gehad. Hij werd daar met de dag beter. Hopen dat dit hier ook lukt."

Transfergeruchten zaterdag

Tijdens de transferperiode komen zoveel geruchten naar buiten dat soms het overzicht zoek is. Vandaar dat FOK!sport vanaf vandaag zoveel mogelijk de belangrijke en soms absurde geruchten verzameld om er met enige regelmaat een overzicht van te plaatsen. 

Chelsea komt met een nieuw bod voor Tottenham-middenvelder Luka Modrić van rond de 34 miljoen euro.

Tottenham Hotspur is in onderhandeling met AS Roma om voor 17 miljoen euro Mirko Vučinić naar Engeland te halen.

Arsenal heeft een bod van 16 miljoen euro op tafel gelegd voor de spits van RSC Anderlecht, Romelu Lukaku. De 18-jarige staat ook in de belangstelling van Chelsea.

Arsenal wil dat David Villa naar Londen komt als Cesc Fàbregas wordt verkocht aan Barcelona.

Braziliaanse club Corinthians hebben een verbeterd bod gemaakt op Carlos Tévez bij Manchester City van 45 miljoen euro. Corinthians is de oudewerkgever van Tévez.

Machester City-manager Roberto Mancini wil graag Samir Nasri en Sergio Agüero naar City halen. Agüero heeft gezegd dat hij graag naar de Premier League wil.

AC Milan wil Kaká terug van Real Madrid. Chelsea heeft naar verluidt ook interesse.

Er wordt verwacht dat Real Madrid een bod gaat uitbrengen op Arsenal-spits Robin van Persie. José Mourinho wil graag zijn aanvallende opties uitbreiden.

Barcelona is er zó zeker van dat ze Cesc Fàbregas aan zich weten te binden dat zijn geliefde nummer vier voor hem apart wordt gehouden.

Sir Alex Ferguson zegt niet geïnteresseerd te zijn in Wesley Sneijder. De Sneijder-saga blijft echter doorgaan met nieuws dat United en Inter tot een overeenkomst van 40 miljoen euro zijn gekomen, en dat Nike gaat helpen met het betalen van het hoge salaris van de Nederlandse middenvelder.

Emmanuel Adebayor wil graag terug naar Real Madrid, en voelt zich onjuist behandeld door Manchester City.

Lazio Roma en Olympique Lyon zitten achter Gabriel Milito aan, wiens contract bij Barcelona volgend jaar afloopt.

Napoli heeft een prijskaartje van 100 miljoen euro gehangen aan middenvelder Marek Hamšík. Manchester United en AC Milan zijn beide geïnteresseerd in de Slowaak.

Schumacher kijkt uit naar eigen bocht op Nürburgring

Michael Schumacher kijkt er naar uit om op de Nürburgring door zijn eigen bocht te gaan racen. De Audi-S werd in 2007 vernoemd in Schumacher-S na het stoppen van de zevenvoudig wereldkampioen. Dit jaar kan hij er voor het eerst in een Formule 1-bolide doorheen racen, omdat de Grand Prix van Duitsland vorig jaar op Hockenheim verreden werd.

"Ik ben enorm trots dat er een bocht naar mij vernoemd is op een circuit met zoveel traditie. Dit jaar zal ik er voor het eerst zelf racen en wie weet geeft het me extra snelheid," zei Schumacher in de voorbeschouwing op zijn thuisrace. Hij weet dat de Mercedes in Groot-Brittannië updates heeft ondergaan en voor de Nürburgring nog wat verbeteringen aan het uitlaatsysteem zal krijgen. "Ons nieuwe uitlaatsysteem heeft in ons Engeland al wat vooruitgang bezorgd en die lijn hopen we op de Nürburgring dooor te zetten."

Teamgenoot Nico Rosberg mag als PR-stunt een ronde gaan rijden op de Nordschleife met de Mercedes W196 waarmee Juan Manuel Fangio in 1954 wereldkampioen werd. "Heel bijzonder om met die auto te mogen rijden. Een auto met zo’n rijke historie op de legendarische Nordschleife, dat moet wel heel bijzonder worden. Maar ik kijk ook enorm uit naar de Grand Prix zelf," zei de Duitser.

[Tour] Uitslag veertiende etappe

Jelle Vanendert heeft de veertiende etappe in de Tour de France gewonnen. De Belg van Omega Pharma-Lotto sprong op de slotklim naar Plateau de Beille weg uit de favorieten groep en won voor Samuel Sánchez. Thomas Voeckler bleef knap in het bezit van de gele trui.

Een kopgroep van 24 renners kreeg al snel de zegen van het peloton en kregen een voorsprong van zeven minuten. Hierbij zaten onder andere Bauke Mollema, Luis-Léon Sanchez, Marco Marcato, Jens Voigt en Linus Gerdemann Na de tweede klim van de dag besloten Julien El Fares, David Millar en Sandy Casar te ontsnappen uit deze groep.

Ze hadden al gauw twee minuten te pakken op hun achtervolgers, terwijl het peloton er dik negen minuten achter zat. Op de Col de Latrape nam Leopard-Trek de leiding van het peloton over van het Europcar van Thomas Voeckler. Op de Col d'Agnes wist Christophe Riblon aan te sluiten bij de koplopers, waarna Millar weer moest lossen. Bij de achtervolgers waren Mollema en Sanchez inmiddels gelost.

Er ontstond een nieuwe kopgroep van tien man. Naast de drie koplopers waren ook Jens Voigt, Gorka Izagirre, Rémy Di Gregorio, Xabier Zandio, Anthony Charteau, Sylvain Chavanel, Linus Gerdemann en Egor Silin aangesloten.

In de afdaling van de Col d'Agnes kwam Laurens ten Dam zwaar ten val. Hij ging uit de bocht en knalde voorover van zijn fiets op zijn gezicht. Hij kon zijn weg wel verder vervolgen. Het peloton was inmiddels genaderd tot vijf minuten van leider Izagirre, die de rest van de koplopers achter zich had gelaten. Die groep werd in de afdaling aangevuld met onder andere Mollema en Sánchez.

Leopard-Trek trok de hele tijd flink door en zorgde ervoor dat het peloton met een dikke twee minuten achterstand begon aan de Plateau de Beille. Op de klim trok Casar door en liet de rest van de kopgroep achter. Uit de uitgedunde favorietengroep was Carlos Barredo (Rabobank) de eerste die aanviel.

Diens aanval werd later weer overgenomen door de broertjes Schleck, die de groep weer flink uitdunde. Alberto Contador, Thomas Voeckler, Cadel Evans en Jelle Vanendert wisten in eerste instantie mee te gaan, maar de rest wist ook weer aan te sluiten.

Vanendert besloot op zeven kilometer van de meet er wel vandoor te gaan en kreeg zowaar ruimte van de favorieten. Hij had Casar snel te pakken en pakte twintig seconden op de favorieten, die alleen maar naar elkaar bleven kijken. Hierdoor bleef ook geletruidrager Voeckler gemakkelijk bij.

Het was Samuel Sanchez, die donderdag Vanendert al versloeg op Luz-Ardiden, die in de tegenaanval ging. Hij kwam dit keer echter niet snel genoeg dichterbij, waardoor Jelle Vanendert dit keer zijn mooiste zege uit zijn carrière wist te boeken.

Daarachter waren er nog wel enkele speldenprikken, maar geen van de favorieten wist een gat te slaan. Sanchez eindigde als tweede op 21 seconden. Andy Schleck wist nog twee seconden te pakken op de overige klassementsrenners. Rob Ruijgh was de beste Nederlander. Hij kwam als zeventiende binnen op 2.38 van de winnaar.

Uitslag veertiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Jelle Vanendert Bel Omega Pharma-Lotto 5:13.25
2 Samuel Sánchez Spa Euskaltel +0.21
3 Andy Schleck Lux Leopard-Trek +0.46
4 Cadel Evans Aus BMC +0.48
5 Rigoberto Uran Col Team Sky z.t.
6 Alberto Contador Spa Saxo Bank z.t.
7 Thomas Voeckler Fra Europcar z.t.
8 Frank Schleck Lux Leopard-Trek z.t.
9 Jean-Christophe Peraud Fra AG2r z.t.
10 Pierre Rolland Fra Europcar z.t.
17 Rob Ruijgh NED Vacansoleil +2.38


Stand na veertiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thomas Voeckler Fra Europcar 61:04.10
2 Frank Schleck Lux Leopard-Trek +1.49
3 Cadel Evans Aus BMC +2.06
4 Andy Schleck Lux Leopard-Trek +2.15
5 Ivan Basso Ita Liquigas +3.16
6 Samuel Sánchez Spa Euskaltel +3.44
7 Alberto Contador Spa Saxo Bank +4.00
8 Damiano Cunego Ita Lampre +4.01
9 Tom Danielson VS Garmin-Cérvelo +5.46
10 Kevin de Weert Bel Quick Step +6.18


Het live-verslag kan hier worden teruggelezen.

[Tour] Knappe zege Vanendert, Voeckler blijft leider

Jelle Vanendert heeft de veertiende etappe in de Tour de France gewonnen. De Belg van Omega Pharma-Lotto sprong op de slotklim naar Plateau de Beille weg uit de favorieten groep en won voor Samuel Sánchez. Thomas Voeckler bleef knap in het bezit van de gele trui.

Een kopgroep van 24 renners kreeg al snel de zegen van het peloton en kregen een voorsprong van zeven minuten. Hierbij zaten onder andere Bauke Mollema, Luis-Léon Sanchez, Marco Marcato, Jens Voigt en Linus Gerdemann Na de tweede klim van de dag besloten Julien El Fares, David Millar en Sandy Casar te ontsnappen uit deze groep.

Ze hadden al gauw twee minuten te pakken op hun achtervolgers, terwijl het peloton er dik negen minuten achter zat. Op de Col de Latrape nam Leopard-Trek de leiding van het peloton over van het Europcar van Thomas Voeckler. Op de Col d'Agnes wist Christophe Riblon aan te sluiten bij de koplopers, waarna Millar weer moest lossen. Bij de achtervolgers waren Mollema en Sanchez inmiddels gelost.

Er ontstond een nieuwe kopgroep van tien man. Naast de drie koplopers waren ook Jens Voigt, Gorka Izagirre, Rémy Di Gregorio, Xabier Zandio, Anthony Charteau, Sylvain Chavanel, Linus Gerdemann en Egor Silin aangesloten.

In de afdaling van de Col d'Agnes kwam Laurens ten Dam zwaar ten val. Hij ging uit de bocht en knalde voorover van zijn fiets op zijn gezicht. Hij kon zijn weg wel verder vervolgen. Het peloton was inmiddels genaderd tot vijf minuten van leider Izagirre, die de rest van de koplopers achter zich had gelaten. Die groep werd in de afdaling aangevuld met onder andere Mollema en Sánchez.

Leopard-Trek trok de hele tijd flink door en zorgde ervoor dat het peloton met een dikke twee minuten achterstand begon aan de Plateau de Beille. Op de klim trok Casar door en liet de rest van de kopgroep achter. Uit de uitgedunde favorietengroep was Carlos Barredo (Rabobank) de eerste die aanviel.

Diens aanval werd later weer overgenomen door de broertjes Schleck, die de groep weer flink uitdunde. Alberto Contador, Thomas Voeckler, Cadel Evans en Jelle Vanendert wisten in eerste instantie mee te gaan, maar de rest wist ook weer aan te sluiten.

Vanendert besloot op zeven kilometer van de meet er wel vandoor te gaan en kreeg zowaar ruimte van de favorieten. Hij had Casar snel te pakken en pakte twintig seconden op de favorieten, die alleen maar naar elkaar bleven kijken. Hierdoor bleef ook geletruidrager Voeckler gemakkelijk bij.

Het was Samuel Sanchez, die donderdag Vanendert al versloeg op Luz-Ardiden, die in de tegenaanval ging. Hij kwam dit keer echter niet snel genoeg dichterbij, waardoor Jelle Vanendert dit keer zijn mooiste zege uit zijn carrière wist te boeken.

Daarachter waren er nog wel enkele speldenprikken, maar geen van de favorieten wist een gat te slaan. Sanchez eindigde als tweede op 21 seconden. Andy Schleck wist nog twee seconden te pakken op de overige klassementsrenners. Rob Ruijgh was de beste Nederlander. Hij kwam als zeventiende binnen op 2.38 van de winnaar.

Uitslag veertiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Jelle Vanendert Bel Omega Pharma-Lotto 5:13.25
2 Samuel Sánchez Spa Euskaltel +0.21
3 Andy Schleck Lux Leopard-Trek +0.46
4 Cadel Evans Aus BMC +0.48
5 Rigoberto Uran Col Team Sky z.t.
6 Alberto Contador Spa Saxo Bank z.t.
7 Thomas Voeckler Fra Europcar z.t.
8 Frank Schleck Lux Leopard-Trek z.t.
9 Jean-Christophe Peraud Fra AG2r z.t.
10 Pierre Rolland Fra Europcar z.t.
17 Rob Ruijgh NED Vacansoleil +2.38


Stand na veertiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thomas Voeckler Fra Europcar 61:04.10
2 Frank Schleck Lux Leopard-Trek +1.49
3 Cadel Evans Aus BMC +2.06
4 Andy Schleck Lux Leopard-Trek +2.15
5 Ivan Basso Ita Liquigas +3.16
6 Samuel Sánchez Spa Euskaltel +3.44
7 Alberto Contador Spa Saxo Bank +4.00
8 Damiano Cunego Ita Lampre +4.01
9 Tom Danielson VS Garmin-Cérvelo +5.46
10 Kevin de Weert Bel Quick Step +6.18


Het live-verslag kan hier worden teruggelezen.

Live-verslag: Etappe 14 Tour de France (16/07/2011)

Om 12:00 uur gaat de veertiende etappe van start in de Tour de France. Vandaag wordt de derde Pyreneeënrit op het programma, met aankomt op de loodzware Plateau de Beille. FOK!sport zal door middel van regelmatige updates jullie op de hoogte houden van alles wat er in de etappe gebeurd. 

FINISH - Thomas Voeckler bleef knap in het geel, door bij de favorieten te blijven. Ruijgh is de beste Nederlander in de etappe.

FINISH  - Jelle Vanendert komt als eerste aan op Plateau de Beille en boekt zijn mooiste zege uit zijn carrière. Hij bleef Samuel Sanchez 21 seconden voor. Andy Schleck sprong op het eind nog weg en pakte nog twee seconden op de rest.

Nog 2 km - Sanchez kwam niet snel genoeg dichtervbijj, waardoor Vanendert dichtbij de zege wist te komen. Basso en Voeckler waren diegene die erachteraan gingen, maar die zagen hun aanval gecounterd door Evans, Contador en A. Schleck. Frank Schleck leek te kraken, maar wist weer aan te sluiten. 

Nog 4 km - De favorieten blijven naar elkaar kijken, waardoor Vanendert veertig seconden voorsprong kreeg. Sanchez ging in de tegenaanval.

Nog 5 km - Vanendert heeft Casar inmiddels bijgehaald en laten staan. De Belg heeft een voorsprong van twintig seconden op de groep met favorieten, met daarbij; Andy Schleck, Frank Schleck, Contador, Samuel Sánchez, Evans, Voeckler, Basso en Voeckler.

Nog 6 km  - Het is status quo bij de favorieten, waar de Schleckjes telkens proberen aan te vallen maar geen ruimte krijgen. Jelle Vanendert kreeg daarentegen wel de ruimte. De voorsprong van Casar werd ook steeds kleiner en was nog maar 20 seconden.

Nog 9 km  - Een aanval van Frank Schleck loopt ook op niks uit, wel werd de groep verder uitgedund en moest ook Rob Ruijgh laten gaan. Andy Schleck nam de aanval over en kreeg Voeckler met zich mee, maar ook die aanval werd afgeslagen.

Nog 10 km - Andy Schleck viel als eerste aan van de favorieten, maar kreeg gelijk de rest in zijn wiel, inclusief geletruidrager Thomas Voeckler. Gelijk daarna viel het weer stil.

Nog 12 km - De eerste aanval uit de favorietengroep is van Raborenner Carlos Barredo. 

Nog 13 km - Casar heeft inmiddels een halve minuut op Zandio en Riblon. De favorietengroep, met daarin nog Rob Ruijgh, volgt op 1:50.

Nog 16 km - Ruben Pérez begint als eerste aan de Plateau de Beille, maar wordt al snel voorbij gereden door Sandy Casar. Het peloton volgt op 2:20. Gesink besloot om direct te laten lopen.

Nog 24 km - Achter Izagirre bleef het onrustig in de achtervolgende groep, die elkaar niet wisten te vinden. De renner van Euskaltel gaf zich echter gewonnen en liet zich inlopen. Het peloton was inmiddels ook in gang geschoten en volgt op minder dan 4 minuten.

Nog 34 km - Onder andere Sanchez en Mollema hebben na de afdaling weer de aansluting gevonden bij de achtervolgende groep. Zij volgen nu op 35 seconden van Izagirre. Het peloton zit op 5:15 van de Spaanse koploper.

Nog 44 km - Nauwelijks 3 kilometer verder ging Voigt nogmaals onderuit. Ook nu kon hij zijn weg vervolgen.

Nog 47 km - Verderop in de afdaling besloot Voigt ook uit de bocht te vliegen. Gelukkig voor hem kwam hij redelijk zacht terecht en kon zijn weg vervolgen. Wel moest hij de achtervolgende groep laten gaan. Izagirre had inmiddels de kop genomen en heeft een minuut gepakt op de achtervolgers.

Nog 54 km -  In de afdaling ging Laurens ten Dam, die attent vooruit reed, hard onderuit.  Hij vloog uit de bocht over de kop en viel op zijn gezicht. De Rabobankrenner leek in eerste instantie blessures aan zijn gezicht en armen te hebben. Hij kon wel verder rijden.

Nog 59 km - De kopgroep is bovengekomen op de Col d'Agnes. De voorsprong op het peloton is inmiddels gezakt tot 5:05.

Nog 63 km - De drie koplopers zijn inmiddels bijgehaald door acht man. Silin, Gerdemann, Charteau, Zandio, Voigt, Di Gregorio, Chavanel en Izagirri zijn aangesloten. In het peloton was Robert Gesink weer achterin te vinden. 

Nog 66 km - De tweede groep is inmiddels uitgedund tot tien man, waar geen Mollema en Sánchez meer bij zitten. Ze naderen tot 50 seconden van de kop. Leopard-Trek trekt ondertussen flink door in het peloton. 

Nog 69 km - Riblon weet aan de voet van de Col d'Agnes aan te sluiten bij de drie koplopers, waarna Millar weer moet lossen. Di Gregorio en Silin zijn inmiddels ook weggesprongen uit de uitgedunde achtervolgende groep.

Nog 74 km - In het peloton werd het tempo overgenomen door de mannen van Leopard-Trek. Hierdoor moest al een grote groep renners lossen, waaronder de dragers van de bolletjestrui (Jérémy Roy) en de groene trui (Cavendish). Inmiddels is Riblon in de achtervolging gegaan op de drie koplopers. De achtervolgers volgen nu op 1:35 van de drie. 

Nog 80 km - Aan de voet van de Col de Latrape lijkt het tempo bij de achtervolgers wat weg te vallen. Hun achterstand is inmiddels opgelopen tot twee minuten. Het peloton, nog steeds onder aanvoering van Europcar, volgt inmiddels op negen minuten. Hierdoor rijdt Casar virtueel in het geel.

Nog 90 km -  Casar en El Fares kregen in de afdaling gezelschap van Millar. De rest van de groep volgt op een dikke minuut. De achterstand van het pelton is inmiddels opgelopen naar zeven minuten.

Nog 106 km - Op de top van de De la Core was het een status quo. De kopgroep bleef in tace en de voorsprong ten opzichte van het peloton bleef gelijk. Achterin het peloton moest Mark Cavendish als één van de eerste lossen. In de afdaling namen El Fares en Casar een kleine voorsprong op de rest van de kopgroep.

Nog 112 km - Op de Col de la Core blijft de kopgroep vooralsnog bij elkaar. Het tempo wordt daar aangegeven door de drie man van FDJ en Mollema en Sánchez van Rabobank. Het peloton zit op 6:00.

Nog 124 km - De achtervolgers hebben in de afdaling de aansluiting weten te vinden met de kopgroep, die nu dus uit 24 man bestaat. Het peloton volgt inmiddels op 5:30.

Nog 142 km - Europcar laat de vlucht vooralsnog niet tever gaan. Bovenop de Portet-d'Aspet had de kopgroep een voorsprong van een minuutop het tweede groepje, dat uitgedund was tot vier renners. De vier renners zijn Rui Costa, Ruben Perez, Adriano Malori en Jerôme Pineau. Het peloton volgt op vijf minuten.

Nog 147 km - Een groep van zeven, met daarbij drie renners van Movistar, probeerde aan te sluiten bij de kopgroep. Het groepje kwam echter niet dichterbij dan één minuut achter de koplopers.

Nog 156 km - De kopgroep bestaat uit twintig man; Linus Gerdemann, Jens Voigt, Gorka Izagirre, Bauke Mollema, Luis Léon Sánchez, David Millar, Rémy Di Gregorio, Kirstjan Koren, Maxime Bouet, Christophe Riblon, Xabier Zandio, Sylvain Chavanel, Sandy Casar, Mickaël Delage, Arthur Vichot, Manuel Quinziato, Julien El Fares, Anthony Charteau, Egor Silin en Marco Marcato. De groep heeft al een voorsprong van 2:50.

Nog 161 km - Een grote groep weet aan te sluiten bij Chavanel. Onder andere Mollema, Luis Léon Sánchez, Voigt, Gerdemann en Marcato weten aan te sluiten. De groep heeft een halve minuut voorsprong.

Nog 166 km - Vanuit het vertrekken sprongen Meersman (FDJ) en Bouet (AG2r) weg, maar die werden niet veel later ingelopen. Vervolgens ging Frans kampioen Sylvain Chavanel ervandoor. Cadel Evans kende al vroeg mechanische problemen en moest in de achtervolging, maar wist snel weer aansluiting te vinden.

Nog 168,5 km - De renners zijn vertrokken in de neutrale zone. De echte start volgt na enkele kilometers.

Voor de start -  De eerste klim is de Col de Portret-d'Aspet. De klim is bekend geworden door de 1995-editie van de Tour, toen Fabio Casartelli kwam te overlijden na een zware valpartij in de afdaling. De voormalig olympisch kampioen is geëerd met een monument op de klim.

Voor de start - Er is tot nu toe vier keer gefinisht op Plateau de Beille en vier keer won de uiteindelijke Tourwinnaar. Marco Pantani (1998), Lance Armstrong (2002 en 2004) en Alberto Contador (2007) waren de beste.

Voor de start -  De etappe van vandaag kent zes klimmen; één van de derde categorie, twee van de tweede, twee van de eerste en de aankomst naar Plateau de Beille is er één van de Buitencategorie. 

Voor de start - Er staan, na de opgaves van onder andere Andreas Klöden en Lars Boom, nog 171 rijders aan het vertrek van de veertiende rit.

Profiel etappe

Profiel slotklim
 

Slechte dag voor Nederlandse golfers op Brits Open

Golfers Joost Luiten en Floris de Vries hadden een slechte dag op het Brits Open. Luiten had tijdens zijn derde ronde op Royal Saint George's liefst 79 slagen nodig, tien meer dan een dag eerder. De 25-jarige Bleiswijker staat nu elf slagen boven par. De Vries (21) noteerde een ronde van 76 en staat negen boven het baangemiddelde.

In barre weersomstandigheden kwam Luiten in Sandwich aan de Engelse Kanaalkust tot acht bogeys en één double-bogey. Hij stelde daar slechts één birdie tegenover en staat voorlopig op een gedeelde 63e plaats. De Vries liep een keurige ronde op de moeilijke Britse baan, maar noteerde vier bogeys op de laatste vijf holes. Hij staat gedeeld 55e.

Vier witwassers gepakt met cocaïne in Rotterdam

De Rotterdamse zeehavenpolitie heeft vrijdagavond vier verdachten aangehouden in een onderzoek naar witwassen. De vier uit Nederland, Engeland en Nigeria bleken bij hun arrestatie ongeveer twee kilo cocaïne, tienduizend euro en diverse mobiele telefoons bij zich te hebben, laat de politie zaterdag weten.

De verdachten zijn in een cel gezet. Het onderzoek in samenwerking met de marechaussee gaat verder.

Weer verstoort ballonvaart rond Eindhoven

Boven Eindhoven zijn dit weekend vawege het slechte weer geen luchtballonnen te zien. Het programma is tot grote teleurstelling van de organisatie afgelast.

"Het weer wordt te slecht om te kunnen ballonvaren. Het gaat regenen en de wind is stevig", licht organisator Herman Kleinsmit toe. "Geen omstandigheden voor een gezellig ballonfeest. Reden voor de organisatie om in overleg met deelnemende partijen het complete programma voor zaterdag en zondag af te gelasten."

"Je weet dat je met een ballonevenement bent overgeleverd aan de weergoden", vervolgt Kleinsmit. "Die zijn ons dit jaar niet zo gunstig gezind, helaas." Mensen die een vaart hadden geboekt voor zaterdag- of zondagavond wordt verzocht zo snel mogelijk contact op te nemen om een nieuwe afspraak te maken.

Vrijdagavond gingen wel ruim twintig ballonnen de lucht in, onder het toeziend oog van duizenden toeschouwers. Een kaartje kost 140 euro.


Weer verstoort ballonvaart rond Eindhoven (Foto: Novum)

[MotoGP] Stoner op poleposition in Duitsland

MotoGP-coureur Casey Stoner start morgen van poleposition in de Grand Prix van Duitsland. De Australiër van Honda klokte op de Sachsenring een ronde van 1.21,681 minuten. Teamgenoot Dani Pedrosa legde beslag op de tweede startplaats, met een achterstand van 0,252 seconden. Jorge Lorenzo stuurde zijn Yamaha naar de derde plek.

Het is voor Stoner, de leider in de WK-stand na acht grands prix, de zesde keer dat hij van pole start dit seizoen. De Spanjaard Pedrosa, die dit jaar enkele races miste vanwege een dubbele operatie, ging afgelopen seizoen met de zege aan de haal in Duitsland.


Stoner op poleposition in Duitsland (Foto: Novum)

FC Twente wijkt uit naar Arnhem

FC Twente wil de komende wedstrijd in de derde voorronde van de Champions League graag in het Gelredome, de thuishaven van Vitesse, spelen. Dit hebben de Tukkers vandaag laten weten. De formatie van trainer Co Adriaanse speelt op 26 juli tegen het Roemeense FC Vaslui.

Op 7 juli stortte het dak van de Grolsch Veste, de thuishaven van FC Twente, in. Bij dit ongeval vielen twee doden. Inmiddels is men druk bezig de oorzaak van het incident te achterhalen. Daardoor is het voor de Tukkers niet mogelijk om de eerste Europese wedstrijd van het seizoen in eigen huis te spelen.

Het is niet voor het eerst dat FC Twente een Europees duel niet in eigen stadion kan spelen. Drie jaar geleden speelde Enschedese formatie ookal in het Gelredome. Arsenal was detijds de tegenstander.

Mochten de autoriteiten van Arnhem groen licht geven, dan zal het Champions League-duel tussen FC Twente en FC Vaslui op 26 juli in het Gelredome worden gespeeld.

Vliegtuig Hopkins in problemen bij Maastricht

Het privévliegtuig van Anthony Hopkins is zaterdagochtend in de problemen gekomen bij de start op Maastricht Aachen Airport. Een van de motoren raakte oververhit, waarna uit voorzorg een noodlanding werd gemaakt. Volgens een woordvoerder van het vliegveld was Hopkins niet aan boord.

De Britse acteur is in Nederland om een concert van André Rieu in Maastricht bij te wonen. Speciaal voor de Nederlandse violist schreef hij een wals getiteld And the Waltz Goes On. Volgens dagblad De Limburger ontving het publiek zijn stuk met enthousiasme. De 73-jarige Hopkins kreeg een staande ovatie.

Limburgers bang voor hun zendmast

Nu de rook rond de ingestorte zendmast in Hoogersmilde weer enigszins is opgetrokken, kijkt de rest van Nederland ook met argusogen naar zendmasten in hun buurt. Zo zijn de inwoners van Roermond doodsbang dat iets dergelijks ook met 'hun' zendmast kan gebeuren,

De Limburgse tv-toren is van hetzelfde type als die een dag geleden nog in Drenthe stond. Bij het instorten vielen gelukkig geen gewonden, mede doordat deze in het open veld stond. De zendmast in Roermond staat echter midden in een woonwijk, zoals hier is te zien.

Locoburgemeester Van Rey van de Limburgse stad heeft inmiddels contact opgenomen met de eigenaar van de mast om te polsen of dezelfde situatie als in Hoogersmilde zich zou kunnen herhalen in Roermond. Van Rey heeft vanmiddag met buurtbewoners van de televisietoren gesproken. De brandweer zal verder overleggen met de exploitant van de zendmast.

Zendmaststomp
Een dag na de brand staat de Drentse zendmast er verloren bij (foto: DutchErrorist)

PVV'er geschorst voor beledigen boerkadragers

Een medewerker van de Partij voor de Vrijheid heeft een aantal in boerka geklede vrouwen in Scheveningen uitgemaakt voor 'tuig'. De Tweede Kamerfractie heeft de medewerker op non-actief gezet, bevestigt PVV-leider Geert Wilders zaterdagmiddag.

De medewerker, de Belgische Sam van Rooy, filmde de vrouwen terwijl ze door een winkelcentrum liepen en plaatste het filmpje op Youtube en Facebook. In de begeleidende tekst noemt hij de vrouwen 'tuig', wat volgens de PVV niet door de beugel kan.

Wilders' partij is weliswaar voorstander van een boerkaverbod, maar vindt vrouwen die zo'n gelaatsbedekkend gewaad dragen geen tuig. De PVV betreurt wat er is gebeurd.

Van Rooy is een Belgische publicist die kritische teksten heeft geschreven over de islam. Hij zou bij het inmiddels verwijderde filmpje ook hebben gerept van 'geïmporteerde achterlijkheid uit de islamitische zandbak'.


PVV'er geschorst voor beledigen boerkadragers (Foto: Novum)

Spermahond nekt verkrachter

Een Zweedse verkrachter is op een nogal lullige manier tegen de lamp gelopen. Een zogeheten 'spermahond' heeft zijn kwakje op het plaats-delict opgespoord en na een DNA-test is de verdachte als dader van een verkrachting aangewezen.

Niet alle honden zijn luie kontensnuffelaars. Zo doen reddings-, lijken- en drugshonden al jaren goed werk. In Zweden heeft men na de Billy en de Klippan weer een briljante uitvinding gedaan. Ze hebben namelijk een hond opgeleid die de geur van sperma herkent en zo helpt verkrachters op te sporen.

In Karlskrona vond begin vorige maand een brute verkrachting plaats. Een 23-jarige man greep een vrouw in haar nek en dwong haar hem te pijpen. De bewijzen tegen hem zijn gelukkig in overvloed. Naast getuigenverklaringen en het signamelent dat het slachtoffer kon geven, heeft de politie nog een troef in handen.

Na veel gesnuffel heeft de hond namelijk een kwakje op de plaats delict aangetroffen. De sperma werd geanalyseerd waarna het zaad werd gelinkt aan het DNA van een 23-jarige man. "Het technisch bewijs is zeer goed", jubelt aanklager Mårten Alvinsson.

De spermahond, Rapports Opus, heeft een jaar lang een speciale training gevolgd om uiteindelijk dit zaadbaantje in de maag gesplitst te krijgen. "Hij is de enige hond in Zuid-Zweden die is gespecialiseerd in het opsporen van sperma." Het oppakken van de verkrachter is het eerste succes van de spermahond die vorig jaar augustus is afgestudeerd.

Schoorel strandt in kwalificaties Hamburg

Thomas Schoorel kan deelname aan het tennistoernooi van Hamburg op zijn buik schrijven. De 22-jarige Amsterdammer moest in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi in drie sets zijn meerdere erkennen in Pablo Galdon: 7-6 (2), 1-6 en 6-7 (4).

Door het verlies van Schoorel is Robin Haase de enige Nederlander in het hoofdtoernooi. De 24-jarige Hagenaar is op basis van zijn ranking rechtstreeks toegelaten tot het hoofdschema. Galdon, de nummer 241 van de wereld, speelt in de tweede kwalificatieronde tegen Andre Begemann of Guillermo Olaso.

Nick Lachey en Vanessa Minnillo getrouwd

Nick Lachey en Vanessa Minnillo zijn vrijdag met elkaar in het huwelijk getreden. Het bruidspaar beloofde elkaar eeuwige trouw in het bijzijn van zo'n 35 vrienden en familieleden, meldt People.

"Voor ons is dit de eerste stap naar wat we uiteindelijk willen: een eigen gezin", vertelde Minnillo na afloop van de inzegening. Het paar, dat in november hun verloving aankondigde, had de locatie van de bruiloft geheim gehouden.

Zelfs de gasten wisten niet waar ze heen moesten. "Onze trouwkaarten waren eigenlijk vliegtickets. We hebben iedereen verteld dat ze ergens heen gaan en dat ze zich 'chic' moesten kleden", voegt Lachey toe.

Het huwelijk werd gefilmd door de Amerikaanse zender TLC. Lacheys eerdere bruiloft met Jessica Simpson werd ook al voor het oog van de hele wereld vastgelegd. De zanger was van 2002 tot 2005 met de zangeres getrouwd. Wanneer de bruiloft wordt uitgezonden, is nog niet bekend.


Nick Lachey en Vanessa Minnillo getrouwd (Foto: Novum)

Politie onderzoekt doden Engels ziekenhuis

De Britse politie heeft een onderzoek ingesteld naar het overlijden van drie patiënten in een ziekenhuis in Stockport, in het noordwesten van Engeland. De zoutoplossing die deze patiënten kregen toegediend zou zijn verontreinigd met insuline.

De verontreiniging werd eerder deze week ontdekt nadat een verpleegkundige had gemerkt dat meer patiënten dan gebruikelijk kampten met onverklaarbaar lage bloedsuikerspiegels. Autopsies moeten uitwijzen of de drie patiënten als gevolg van de verontreiniging zijn overleden. Elf patiënten die de zoutoplossing ook kregen toegediend worden ondervraagd.

Rechercheurs hebben inmiddels de jacht geopend op de persoon die de zoutoplossingen zou hebben verontreinigd. "We hebben te maken met iemand die doelbewust zoutoplossingen verontreinigt op die ene plek waar mensen het gevoel zouden moeten hebben dat er voor hen wordt gezorgd", zei commissaris Terry Sweeney.

Noord-Korea zwaar getroffen door noodweer

Door overvloedige regenval is veel boerenland in Noord-Korea overstroomd. Huizen zijn vernield en er zijn doden gevallen, meldde het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA zaterdag. Verscheidene provincies zijn van dinsdag tot en met vrijdag zwaar getroffen.

De stad Hamhung kreeg het zwaar te verduren. Huizen zijn met de grond gelijk gemaakt en ook wegen zijn vernield. Hoeveel doden hier zijn gevallen is niet bekend. In een provincie overstroomde tienduizend hectare boerenland, aldus KCNA.

Beide Korea's worden jaarlijks getroffen door de zomerregens. Maar vooral in het noorden zijn de gevolgen door gebrekkige afwatering en ontbossing ernstig. In 2007 vonden in Noord-Korea zeker zeshonderd mensen de dood. Honderdduizend mensen raakten ontheemd.

Politiepaard sterft op weg naar caféruzie

In Groningen is zaterdagochtend een politiepaard in het harnas gestorven. Het dier, dat de naam Fulco droeg, was rond 05.30 uur met zijn berijdster op weg naar een vechtpartijtje bij een kroeg. Het paard zakte bij de Febo door zijn hoeven en kwam ten val. Hij kon niet meer overeindkomen en stierf ter plekke, vermoedelijk als gevolg van hartfalen.

De 25-jarige Fulco was het oudste paard van Groningse regiopolitie, maar nog goed inzetbaar. De agente kwam deels onder het paard terecht en hield aan de val een pijnlijke enkel en wat blauwe plekken over. Door de schrik gleed ook een ander politiepaard onderuit bij de Poelestraat.

Brandweerlieden hebben het overleden paard opgetakeld en overgebracht naar de politiestallen aan de Sontweg.

Vrouw geeft man AK-47 op trouwdag

John Wallace heeft een opmerkelijk cadeautje gehad van zijn vrouw. Angie heeft hem voor hun trouwdag namelijk verblijd met een heuse Kalasjnikov. In het Midden-Oosten is dit nog wel een gebruikelijk huwelijkscadeau, maar de Wallaces wonen een paar duizend kilometers westerlijker. Het echtpaar woont namelijk in Schotland.

Het verhaal krijgt echter nog wel een staartje voor de 47-jarige Schot en zijn vrouw. Hoewel het bezit van een AK-47 in Schotland legaal is, blijken extra's als een loop illegaal te zijn.

De man uit Ayr heeft deze week het hooggerechtshof in Glasgow laten weten dat hij inderdaad een illegaal wapen in huis had. Hij wilde er echter niet mee gaan schieten, zo liet hij de rechter weten. Het leek Wallace wel mooi om het machinegeweer voor de sier in zijn huis neer te zetten. De rechter heeft de zaak inmiddels uitgesteld tot augustus.

Britse regering verdedigt banden met Murdoch

Terwijl mediamagnaat Rupert Murdoch in paginagrote advertenties in alle landelijke Britse kranten zijn spijt betuigt voor de afluisterpraktijken bij zijn ter ziele gegane boulevardkrant News of the World, weerspreekt de Britse regering dat er sprake was van te nauwe banden met Murdochs mediaconglomeraat.

Premier David Cameron had volgens gegevens van de regering afgelopen jaar meer dan twintig vergaderingen met directeuren van de bedrijven van Murdoch. James Murdoch, de zoon van de mediamagnaat, Rebekah Brooks, directeur van News International, het bedrijf dat NotW uitgaf, en Andy Coulson, oud-hoofdredacteur van NotW en oud-woordvoerder van Cameron, waren dit jaar alledrie te gast in het landhuis van de premier.

Desondanks zei de Britse minister van buitenlandse zaken William Hague zaterdag zich 'op geen enkele' wijze te schamen voor de banden met Murdochs directeuren. 'Het hoeft geen opzien te baren dat er in een democratisch land enig contact is tussen leiders' en de media, zei Hague tegen de BBC.

"Ik schaam mij hier op geen enkele wijze voor, maar er is iets niet in de haak in dit land en dat moet worden rechtgezet", vervolgde de minister. "De premier heeft dit erkend en ik denk dat dit de correcte houding is."


Britse regering verdedigt banden met Murdoch (Foto: Novum)

'Kosten wederopbouw Japan 152 miljard dollar'

De kosten voor de wederopbouw van Japan na de verwoestende aardbeving in maart kunnen oplopen tot 12 biljoen yen (107,4 miljard euro) voor de komende 5 jaar.

Uit een ontwerpplan van de Japanse regering blijkt verder dat belastingverhogingen niet per se nodig zijn voor het project, zo meldde de Japanse krant Asahi Shimbun zaterdag.

Het plan voorziet onder meer in de ontwikkeling van zonne- en windenergie. De Japanse regering zoekt naar alternatieve energiebronnen vanwege de ramp met de kerncentrale Fukushima I. In de centrale wordt geen energie meer opgewekt.

De Japanse overheid wil het ontwerpplan aan het eind van de maand hebben samengesteld. De aardbeving en tsunami richtten vooral veel schade aan in het noorden van Japan.

'Kosten wederopbouw Japan 152 miljard dollar'
'Kosten wederopbouw Japan 152 miljard dollar' (Foto: ANP)

De Boer wil extra spits naar Ajax halen

Ajax beschikt komend seizoen over Kolbeinn Sigthórsson, maar wil naar verwachting nog een aanvaller aantrekken. Trainer Frank de Boer is namelijk niet overtuigd van de kwaliteiten van Geoffrey Castillion, die als tweede in de pikorde van spitsen staat.

"Geoffrey heeft nu weer vocht in zijn knie," liet De Boer over de huidige situatie van Castillion weten. "We moeten dat afwachten, maar we kunnen ook niet te lang wachten. We zijn in ieder geval wel op zoek. Stel dat we moeten ingrijpen, moeten we ook kunnen ingrijpen."

Siem de Jong was in het afgelopen seizoen veelvuldig in de spits te zien, maar is van origine een middenvelder. Daarnaast is Mounir El Hamdaoui verbannen naar het tweede elftal, waardoor de spoeling dun wordt. De ogen zullen vooral op Sigthórsson gericht worden. "Als je nummer 9 bij Ajax bent is er extra druk," aldus de voormalig aanvaller van AZ. "Ik ga mijn best doen voor de club en hoop dat ik veel goals ga maken en titels ga winnen. Dat is onze doelstelling."

Aanklachten tegen terreurverdachten Turkije

Een rechtbank in Turkije heeft vrijdagavond veertien vermoedelijke leden van Al-Qaida aangeklaagd voor het beramen van aanslagen op de Amerikaanse ambassade in de hoofdstad Ankara. Een vijftiende verdachte is vrijgelaten, maar wordt mogelijk nog wel vervolgd.

Het Turkse persbureau Anatolia meldde zaterdag dat een van de verdachten diverse ambassades in Ankara, waaronder de Amerikaanse, had verkend, onder meer door foto's te maken. Bij het verrichten van de arrestaties nam de politie onder meer twee semiautomatische geweren, munitie, stadsplattegronden en zevenhonderd kilo aan chemicaliën, waarschijnlijk bedoeld voor de vervaardiging van explosieven, in beslag.

Een van de verdachten werd al zes maanden door de politie in de gaten gehouden. Hij werd nog geen week geleden opgepakt. De andere arrestaties werden dinsdag verricht.

Glee-leraar bezwangert Cameron Diaz in komedie

Matthew Morrison doet definitief mee aan de zwangerschapskomedie What to Expect when You're Expecting. De 32-jarige acteur, vooral bekend van zijn rol als Will Shuester in Glee, vormt in de film een koppel met niemand minder dan Cameron Diaz, schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline.

Naast Morrison en Diaz bestaat de cast tot nu toe uit Jennifer Lopez, Chace Crawford, Brooklyn Decker, Elizabeth Banks, Chris Rock en Anna Kendrick. In de film worden zeven koppels gevolgd die zich voorbereiden op het ouderschap.

De opnames starten deze zomer. What to Expect when You're Expecting, gebaseerd op de gelijknamige boeken van Heid Murkoff, moet in mei 2012 in de bioscoop verschijnen.

Al eerder waarschuwing voor risico's zendmast

De beheerder van de zendmast in Hoogersmilde die vrijdag instortte na een brand, heeft in 2007 al gewaarschuwd dat de situatie op de masten onveilig was. Volgens Alticom was er voor medewerkers gevaar voor elektrocutie en verbranding, blijkt uit een rapport dat in handen is van de NOS.

Er waren 'reële veiligheidsrisico's' doordat er veel partijen tegelijk op de toren werkten, omdat werkzaamheden niet altijd werden aangemeld. Bovendien waren zendantennes moeilijk van mastconstructies te onderscheiden. Alticom zegt toezicht te houden wie er wanneer op de toren moet zijn voor onderhoud of het plaatsen van installaties. Toch blijkt dat vaak lastig. "Nog te vaak wordt Alticom verrast door onaangemelde werkzaamheden die soms gelijktijdig plaatsvinden op dezelfde locaties", staat in het rapport.

Het is niet duidelijk of er sinds 2007 iets met het rapport is gedaan. Hoe de brand in de zendmast in Hoogersmilde is ontstaan, wordt nog onderzocht. Ook wordt nagegaan of er een verband is met een brandje in een zendmast in Lopik donderdagnacht.

Door de incidenten waren in grote delen van Nederland Radio 1 tot en met 4 niet meer te ontvangen via de FM. Ook Sky Radio, BNR Nieuwsradio en Radio 538 waren moeilijk of niet te ontvangen in delen van het land. Daarbij waren er problemen met de ontvangst van televisie via Digitenne. Zaterdag was een deel van de zenders weer te beluisteren nadat noodzenders waren geplaatst in zendmasten elders in Hilversum en Tjerkgaast.

De bewoners van een boerderij in de buurt van de ingestorte zendmast mogen zaterdag nog niet naar huis, zo laat een woordvoerder van de brandweer weten. Eerst moet worden bepaald of het gebied veilig genoeg is.

Duitse miljoenenhulp voor Oost-Afrika

Duitsland heeft vijf miljoen euro toegezegd aan humanitaire hulp voor de hongersnood in de Hoorn van Afrika. Dat heeft de Duitse minister van ontwikkelingszaken Dirk Niebel zaterdag gezegd. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken noemde de hongersnood een van de grootste humanitaire crises in decennia.

Tienduizenden mensen uit Somalië vluchten op zoek naar voedsel naar buurlanden Ethiopië en Kenia. Vaak moeten zij dagenlang lopen, zonder voedsel of drinkwater. Ondervoeding is een groot probleem in de vluchtelingenkampen. In een kamp in Ethiopië overlijden dagelijks zeven op de tienduizend vluchtelingen, waar dat doorgaans bij crises twee op de tienduizend is. In het grootste vluchtelingenkamp ter wereld, Dadaab in Kenia, zitten 440 duizend mensen.

De Duitse hulp komt bovenop de 3,6 miljoen euro die eerder dit jaar is toegezegd. De totale Duitse hulp aan Kenia en Ethiopië voor de komende jaren bedraagt 240 miljoen euro. De Verenigde Staten maakten vrijdag nog eens 3,5 miljoen euro vrij, bovenop de reeds eerder toegezegde 44,5 miljoen euro aan hulp. Nederland trok eerder deze week vijf miljoen extra uit voor de noodhulp. Dit geld komt bovenop de ruim tien miljoen euro die al was toegezegd aan Ethiopië en Somalië.

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) stelden maandag giro 555 open voor de slachtoffers van de aanhoudende droogte en voedselcrisis in de Hoorn van Afrika.


Duitse miljoenenhulp voor Oost-Afrika (Foto: Novum)

DVD: Rango

De twee grootste animatiestudio's zijn Pixar en Dreamworks, die jaarlijks met succesvolle animatiefilms naar het witte doek komen. Pixar is bekend van de Toy Story-reeks en Dreamworks kreeg bekendheid door de Shrek-tetralogie. Nu krijgen beide bedrijven een concurrent erbij: Paramount Animation. Het moederbedrijf Paramount had een distributiedeal met Dreamworks, maar die loopt ten einde. Paramount kwam eerder dit jaar al met de animatiefilm Rango en de kans is groot dat het nieuwe animatiebedrijf bezig is met een tweede deel.

Boonen hoopt op rentree in Eneco Tour

Tom Boonen hoopt in de Eneco Tour (8-14 augustus) zijn rentree te kunnen maken in het wielerpeloton. De Belg van Quick Step moest vorige week al opgeven in de Tour de France, waarin hij moest opgeven na een val. Hij hield daaraan onder andere een hersenschudding over.

Boonen trainde gisteren alweer voor het eerst sinds zijn opgave. "Hij had geen noemenswaardige problemen. De zeurende hoofdpijn van vorige week bleef achterwege," aldus de woordvoerder van Quick-Step in de Belgische krant Het Nieuwsblad.

Eerste dag Zwarte Cross rustig verlopen

De eerste dag van het Zwarte Cross festival in Lichtenvoorde is vrijdag rustig verlopen. Drie mensen zijn aangehouden voor kleine overtredingen, meldt de politie zaterdag.

Op de eerste dag van de vijftiende editie van het festival kwamen 28 duizend mensen af. Onder anderen Blondie en Normaal maakten hun opwachting. Volgens een woordvoerder van de politie was de sfeer gemoedelijk.

Vorig jaar kwamen in totaal 148 duizend bezoekers op het driedaagse festival af.

Molhoek: "Blij om weer te voetballen"

Rogier Molhoek kende een moeilijke periode bij Vitesse, waar hij amper aan spelen toe kwam. Voor de middenvelder start nu een nieuw avontuur bij VVV-Venlo.

Bij Vitesse was Molhoek een poosje geblesseerd, waarna hij niet meer in de plannen voorkwam bij de Arnhemmers. De middenvelder raakte op een zijspoor en kwam vorig seizoen slechts één competitieduel in actie. VVV-Venlo biedt de middenvelder een uitweg, tot blijdschap van de speler zelf.

"Ik ben blij dat ik eindelijk weer lekker kan voetballen. Ik heb de tegenslag gehad de laatste jaren, maar dat kun je niet altijd voorkomen", zo vertelt hij aan Voetbal International. "Dingen gaan zoals ze gaan."

Bij VVV-Venlo is de 29-jarige Molhoek één van de ervaren krachten, samen met andere nieuwkomer Marcel Meeuwis. Ook bij Vitesse probeerde hij vaak de jongere spelers te helpen en te sturen. "Ik denk dat ik ook een belangrijke rol op het veld had kunnen spelen. Vorig seizoen, maar nu ook nog."

Wazige teaser uit Ace Attorney-film

Game-ontwikkelaar en -uitgever Capcom is momenteel bezig met een Live Action-film die draait om Ace Attorney. Ace Attorney is een succesvolle gameserie die draait om het oplossen van criminele zaken in de rechtszaal. Capcom heeft nu een wazige teaser-image van de rechtszaal online gezet.

Er is nog maar heel weinig bekendgemaakt over de film die geregisseerd wordt door Takashi Miike die onder andere bekend is van 13 Assassins en Ichi The Killer. De film moet in het voorjaar van 2012 uitkomen in Japan. Een westerse release van de film is nog niet bekendgemaakt. Bekijk hieronder de teaser.

Ace Attorney
(Foto: Capcom)

Rentree De Bakker in Orbetello

Thiemo de Bakker zal komende week zijn rentree maken in het tenniscircuit na een korte rustpauze. De 22-jarige Nederlander heeft een wilcard gekregen voor het Challengertoernooi van Orbetello. Het wordt zijn eerste optreden sinds Roland Garros, waar hij in de eerste ronde verloor van Novak Djokovic.

De Haarlemmer sloeg onder andere Wimbledon over om aan zijn fysieke gesteldheid te werken. Vorige week kwam hij niet in actie tijdens het Davis Cup-duel met Zuid-Afrika. Inmiddels is De Bakker de nummer 99 van de wereld.

Goede start Holland's Got Talent

Nederland lijkt nog lang niet klaar te zijn met televisietalentenjachten. RTL startte vrijdagavond met een nieuw seizoen Holland's Got Talent. De eerste aflevering was goed voor 1,6 miljoen kijkers, blijkt zaterdag uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

RTL kreeg vrijdagavond vrij spel. De meeste concurrenten zonden grote blockbusters of herhalingen uit. Alleen het achtuurjournaal trok met 1,8 miljoen mensen meer televisiekijkers. Big Fat Gipsy Weddings, dat na Holland's Got Talent werd uitgezonden, kon rekenen op 1,2 miljoen kijkers.

Just Dance-serie beste niet Nintendo-games

Ubisoft heeft in een verklaring aangegeven dat de Just Dance-serie de best verkopende franchise is op de Wii. Dit gaat dan wel om de lijst met games die niet uitgegeven worden door Nintendo zelf. De gehele franchise heeft momenteel al meer dan veertien miljoen verkopen wereldwijd behaald.

De Amerikaanse baas van Ubisoft is blij met het succes van de games en vooral die van Just Dance 2 die negen maanden geleden is uitgekomen. Gelukkig zit Ubisoft niet stil en komt volgende week Just Dance Summer Party voor de Wii uit. In oktober gaat Just Dance voor het eerst multi-platform gaan met Just Dance 3 voor Wii, PS3 en Xbox 360.

Agenten schieten valse hond dood

Agenten hebben vrijdagmiddag op een camping in Baarle-Nassau een valse hond doodgeschoten die kort daarvoor een vrouw had gebeten. De Mechelse herder had het 50-jarige slachtoffer uit Alphen aan den Rijn drie keer gebeten, laat de politie weten.

De vrouw was nadat ze was gebeten een schuur ingevlucht. Brandweermensen en ambulancemedewerkers konden niet bij haar komen omdat de hond dat niet toeliet. Zodra er mensen bij de vrouw in de buurt kwamen, werden ze door het beest aangevallen.

Toen agenten met een dierenarts aan het bellen waren om een verdovingspistool te laten komen, kwam de hond dreigend op het ambulancepersoneel afgestormd. Hierop besloten de agenten het dier met hun dienstpistool neer te schieten en af te maken.

De eigenaar had de hond pas twee dagen. Hij had het dier aangeschaft als waakhond.

Website Rabobank ligt plat

De website van de Rabobank ligt sinds het einde van zaterdagochtend plat. De site van de bank is niet bereikbaar en ook internetbankieren is niet mogelijk, meldt de bank op Twitter.

Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak van de storing is. "Er wordt gewerkt aan een oplossing", meldt de bank.

In mei kampte de bank ook al met een storing. Toen konden klanten een tijd lang maar zeer beperkt gebruikmaken van internetbankieren. Ook mobiel bankieren was niet mogelijk. De storing werd veroorzaakt doordat onbekenden de site hadden overladen met grote hoeveelheden dataverkeer. Eind februari had de Rabobank ook al last van hackers.

Hoogerland casht in criteriums

De Tour de France legt Johnny Hoogerland geen windeieren. Voor de start van de veertiende etappe vanmorgen liet de Zeeuw weten dat hij in minimaal negen criteriums aan de start zal verschijnen.

"Ik ben veel gevraagd, blijkbaar heeft mijn optreden hier veel los gemaakt”, aldus Hoogerland die enkele dagen deze Tour de bolletjestrui droeg. Afgelopen zondag werd de renner van Vacansoleil van de fiets gereden terwijl hij in de kopgroep. Ondanks 33 hechtingen besloot hij gewoon door te gaan.

Bekijk het verhaal van Rain uit Mortal Kombat

Afgelopen week hebben we jullie de gameplay-trailer van Rain getoond. Rain is een nieuw DLC-personage voor Mortal Kombat en zal komende week uitkomen voor 400 MSP of zo'n €4,- op het PSN. Nu is er een kort filmpje verschenen dat het achtergrondsverhaal van Rain uitlegt.

Zo zien we dat de arrogante Rain op een gegeven moment zijn 'clan' moet verlaten en zich aansluit bij zijn gezworen vijand. Rain is het een na laatste personage dat beschikbaar zal zijn als DLC en zal vanaf dinsdag te downloaden zijn. Bekijk hieronder het filmpje.

Boehner: Obama moet serieus worden

De Amerikaanse president Barack Obama moet met een echt plan komen om de overheidstekorten terug te dringen. Dit heeft Republikeinenleider John Boehner vrijdag gezegd. Volgens hem moeten de Democraten van Obama net zoals de Republikeinen 'serieus' worden over de financiële problemen.

De VS zijn momenteel in een politieke strijd verwikkeld over het verhogen van het schuldenplafond. Als dit niet gebeurt kan het land 'defaulten' en 2 augustus niet meer aan haar financiële verplichtingen doen. De Republikeinen eisen echter harde bezuinigingen als zij instemmen met het verhogen van het schuldenplafond.

De Democraten willen minder bezuinigen, maar daarnaast wel de belastingen verhogen. "Er kunnen geen belastingenverhogingen komen. Dit zou namelijk banen vernietigen", bekritiseert Boehner. De Republikeinenleider wil zelfs een 'gebalanceerde begroting' van de Amerikaanse overheid op termijn. Dit weekend bespreekt Obama met alle partijen op Camp David over de impasse.


John Boehner: Obama moet serieus worden (Foto: US House of Rep.)

Acteur Doug Hutchison schrok van leeftijd geliefde

De wereld van Doug Hutchison stond op z'n kop toen hoorde dat zijn vriendin pas 16 jaar oud was. De 51-jarige Green Mile-acteur trouwde in mei met countryzangeres Courtney Alexis Stodden.

"Ik wilde niet gelijk weglopen, maar in mijn hart voerde ik wel een strijd", vertelt Hutchison aan de ABC-show Good Morning America. "Ik had al gevoelens voor haar."

De twee leerden elkaar kennen toen Stodden een e-mail stuurde aan Hutchison vanwege een acteerworkshop. De eerste paar maanden hadden ze alleen contact via e-mail en telefoon. "Dat was een mooie manier om elkaar te leren kennen. Het draaide alleen om woorden en gevoelens."

Toen de relatie serieuze vormen begon aan te nemen, belde Hutchison de ouders van zijn vriendin. "Ik zei: als jullie je hier niet prettig bij voelen, stoppen we ermee. Maar Krista, haar moeder, antwoordde: ik voel de liefde van mijn dochter voor jou."

Het stel zegt het niet makkelijk te hebben. De ouders van Courtney hebben doodsbedreigingen ontvangen, Hutchisons manager heeft hem laten vallen en zijn moeder en broer willen niets meer met hem te maken hebben. "Ik heb gehuild en Courtney heeft me vastgehouden. Maar het heeft ons dichter bij elkaar gebracht."

Williams verlaat NBA voor Turkse Besiktas

Basketballer Deron Williams verkast definitief naar Besiktas. De 27-jarige point guard bevestigde het nieuws op Twitter. "Het is officieel. Ik heb een overeenkomst gesloten met Besiktas." Williams komt over van New Jersey Nets. Besiktas strikte in oktober ook al Allen Iverson.

Williams was pas sinds februari actief voor New Jersey. Hij kwam destijds over van Utah Jazz, waar hij in 2005 zijn NBA-carrière begon. Williams was afgelopen seizoen goed voor een gemiddelde van ruim twintig punten per wedstrijd.

Jennifer Lopez en Marc Anthony uit elkaar

Jennifer Lopez en Marc Anthony zetten na zeven jaar een punt achter hun huwelijk. De twee sterren, die samen twee kinderen hebben, gaan scheiden.

"We hebben besloten een punt achter ons huwelijk te zetten. Het was een erg moeilijke beslissing", laat het paar in een verklaring weten. "Het is pijnlijk voor alle betrokkenen en we hopen dat iedereen onze privacy respecteert." De twee laten weten er een zo goed mogelijke verstandhouding op na te houden.

Lopez scheidde in het verleden al twee keer. Ook haar huwelijken met Ojani Noa en Chris Judd hielden niet stand, net als haar romances met P. Diddy en Ben Affleck. Voor Anthony is het zijn tweede scheiding.

Lopez en Anthony trouwden in 2004. De twee leken onafscheidelijk. Zo gingen ze samen op tournee en speelden ze in de film El Cantante in 2006. In 2008 kreeg het koppel een tweeling, genaamd Emme en Max.

Advocaat wil OM dwingen pedoclub te vervolgen

Advocaat Yme Drost stapt maandag naar het gerechtshof om het Openbaar Ministerie te dwingen pedofielenvereniging Martijn te vervolgen. Hij kreeg daartoe deze week een verzoek van de plaatsvervangend hoofdofficier van justitie van het OM in Rotterdam, meldt hij op twitter.

Het OM maakte vorige maand bekend de pedovereniging niet te vervolgen of verbieden. Naar aanleiding van oriënterend onderzoek zijn er geen mogelijkheden de vereniging strafrechtelijk aan te pakken, aldus justitie. Drost start nu op verzoek van de hoofdofficier een zogeheten artikel 12-procedure, waarin het gerechtshof wordt gevraagd het OM te dwingen vervolging in te stellen.

De vereniging Martijn stelt zich ten doel vrijwillige seksuele relaties tussen kinderen en volwassenen bespreekbaar te maken. De vereniging geeft aan dat binnen de kaders van de wet na te streven. Daardoor is het volgens het OM onmogelijk de club te verbieden.

Drost is juridisch adviseur van de moeder van een kindermisbruikslachtoffer in Glanerbrug. De vereniging heeft in die zaak volgens Drost advies gegeven aan verdachte Geert B., die veroordeeld is voor het stelselmatig misbruiken van zijn buurmeisje. In een verhoor zou B. hebben gezegd dat Martijn hem had geadviseerd kinderen in de buurt uit te zoeken en een washandje mee te nemen om sporen uit te wissen.

De Tweede Kamer debatteert na het reces over de vereniging. Een burgerinitiatief van de bekende Hagenaar Henk Bres om het onderwerp op de agenda van de Kamer te zetten heeft genoeg handtekeningen opgehaald.

Het CDA wil van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) weten of het klopt dat de plaatsvervangend hoofdofficier Drost heeft aangespoord een artikel 12-procedure te beginnen. Ook wil de partij weten welke rol de minister heeft gespeeld bij het besluit tot het benaderen van Drost. "Het is zeer opmerkelijk dat het OM hier zelf aan iemand anders vraagt om een besluit van het OM aan te vechten", vindt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.

Corry Konings voor halve ton het schip in

Corry Konings is de afgelopen jaren flink belazerd door haar ex-man en voormalige zakenpartner. Nadat haar relatie in 2008 stukliep, verdienden de twee achter haar rug om geld met haar voormalige Spaanse tapasbar. Naar eigen zeggen heeft de 59-jarige bij elkaar 'meer dan een halve ton' verloren.

"Ik ben vreselijk belazerd door mijn ex en mijn voormalige zakenpartner", onthult Corry zaterdag in De Telegraaf. "Ze zijn gewoon samen doorgegaan onder een andere naam en in een nieuwe bv. En nee, ik heb er nooit meer iets over gehoord."

Corry zegt nog niet vergeten te zijn wat de twee met haar hebben gedaan. Ze vindt dat haar ex haar een flinke trap na heeft gegeven. "Dat voelde beslist niet fijn. Ik dacht dat ik het allemaal keurig netjes had afgehandeld tussen ons." Ook haar ex-compagnon is volgens haar geen lieverdje. "Hij is in mijn ogen een schijnheilige stiekemerd."

De zangeres wil er geen juridische zaak van maken. "Dat heb ik nooit overwogen. Het duurt in Spanje jaren voordat er wat gebeurt. Dat duurt me veel te lang", aldus Corry. Ze vertikt het om nog langer verbitterd te zijn over de situatie. "Ik ben klaar voor zeven vette jaren en laat de zeven magere al te graag achter me", spreekt ze vol goede moed.


Corry Konings voor halve ton het schip in (Foto: Novum)

Aerts is plek onder de lat kwijt bij Hertha

Maikel Aerts is definitief zijn basisplaats kwijt bij Hertha BSC. Trainer Markus Babbel geeft de voorkeur aan de van Bayern München overgekomen Thomas Kraft. "De keuze is gemaakt. Thomas is onze nieuwe nummer een en zal dat ook blijven. We hebben geen plannen om tijdens het seizoen te experimenteren met keepers."

De 35-jarige Aerts was vorig jaar nog basisspeler in het kampioensteam van Hertha, dat na een seizoen weer terugkeerde in de Bundesliga. Dat de goalie onlangs in een oefenduel een blessure verzweeg, lijkt hem fataal geworden. "Ik heb Maikel gevraagd of hij kon spelen en hij zei dat het kon. Ik vertrouwde hem, maar dat is achteraf gezien een fout geweest", zegt Babbel in de Duitse krant Bild. De niet-fitte Aerts liep een spierscheuring op en is daardoor nog enkele weken uit de roulatie.

Aerts streek vorig jaar, na vijftien jaar in Nederland en een seizoen in België gespeeld te hebben, neer in Berlijn. Hij speelde 24 competitieduels. Aerts diende in Nederland onder meer Feyenoord, Willem II, RBC Roosendaal.

Geslaagde vmbo'ers krijgen post van minister

Tienduizenden geslaagde vmbo'ers ontvangen zaterdag post van minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA). De bewindsvrouw wil ze met een kaart feliciteren met het behaalde succes en meteen wijzen op de noodzaak van een vervolgopleiding, meldt het ministerie.

"Tijdens de lange zomervakantie vergeten sommige jongeren zich in te schrijven en kan de aandacht voor een vervolgopleiding verslappen", weet Van Bijsterveldt. "Dat is zonde, want met een startkwalificatie heb je meer kans op een goede baan. Ga ervoor, zou ik zeggen!", moedigt ze aan.

Gezakte scholieren kunnen eind deze maand een brief van de minister verwachten. Daarin onderschrijft ze het belang van een startkwalificatie (minimaal mbo-diploma niveau 2) en spoort ze hen aan volgend jaar alsnog het diploma te halen. "Misschien zijn er redenen waarom je het eindexamenjaar niet over wil doen. Vergeet niet dat je altijd hulp kunt vragen bij je school, zoals je mentor of de decaan", adviseert de minister.

Minderjarige leerlingen die nog geen startkwalificatie hebben moeten doorleren tot ze die wel hebben. Met een startkwalificatie is de kans op een baan volgens het ministerie twee keer zo groot.


Geslaagde vmbo'ers krijgen post van minister (Foto: Novum)

Sigthórsson: "Ik ga genieten"

Kolbeinn Sigthórsson is onlangs overgekomen van AZ naar Ajax. De IJslander zal de rol van spits op zich nemen bij de Amsterdammers. Vandaag maakt hij zijn officiële debuut in de oefenwedstrijd tegen 1. FC Nürnberg.

"Ik ga zeker genieten van mijn eerste minuten als spits van Ajax," vertelde de nieuwe nummer 9 op de clubsite. Op dit moment verblijft Sigthórsson samen met zijn teamgenoten in Duitsland. Hij deelde daar een kamer met Miralem Suljemani. "Miki heeft mij deze week erg geholpen. Hij was in Duitsland mijn kamergenoot. We hebben veel over Ajax gepraat."

De trainingsmethode van Frank de Boer heeft bij de 21-jarige spits veel indruk gemaakt. "Ik heb nog niet eerder meegemaakt dat de trainer zo fanatiek meedoet. Aan alles kun je zien dat Frank de Boer een wereldtopper is geweest. Voor mij als spits is het natuurlijk erg leuk om duels met je eigen trainer uit te vechten. Op de training moet je laten zien wat je kan."

"Bij positiespel is hij echt heel sterk. En laat hij tijdens het partijspel vooral de bal het werk doen. Fysieke duels probeert hij zoveel mogelijk te vermijden," vervolgde Sigtórsson. De versbakken Ajacied maakt vandaag zijn eerste spelminuten, hij kijkt hier naar uit. "Het zal een mooi moment worden met nummer 9 op mijn rug en de drie sterren boven het Ajax logo. Ik zal die eerste minuten heel erg koesteren en er ook bewust van genieten."

Verdonk: PVV pleegt kiezersbedrog

Het vroegtijdig opstappen van PVV-Kamerleden uit de Provinciale Staten van Limburg en Zuid-Holland kan politica Rita Verdonk (TON) niet waarderen. "Dat is gewoon kiezersbedrog", zei ze zaterdag in het TROS-programma Kamerbreed op Radio 1.

De PVV'ers Harm Beertema (Zuid-Holland) en Roland van Vliet (Limburg) waren van plan om zowel in de Tweede Kamer als in het provinciale bestuur te actief te zijn, maar ontdekten dat dat toch te druk is en lieten daarom de provincie links liggen.

Verdonk: PVV pleegt kiezersbedrog
Rita Verdonk: PVV pleegt kiezersbedrog (Foto: ANP)

Nieuw personage in Soul Calibur V

Daishi Odashima, producer van Soul Calibur V, toont via een tweet een van de nieuwe personages uit het nieuwste deel van de reeks. Onderstaande artwork is een teaser voor ComicCon, waar er meer informatie over het spel wordt verwacht. Door middel van een poll kon men kiezen welk van twee onderstaande getoond moest worden.

Onderstaand personage lijkt wel erg veel op Taki, maar dan blond. Of Taki nog meevecht, we hier met een reboot te maken hebben of dat Taki vervangen wordt door deze onbekende blondine zullen we misschien tijdens ComicCon te weten komen.

Soul Calibur V speelt zich 17 jaar na deel vier af met nieuwe en oude personages. Het verhaal gaat verder met Patroklos, de zoon van Sophitia Alexandra en hoe het lot zijn familie verstrengelt met de twee zwaarden. Het vechtsysteem is verbeterd en online zullen we meer mogelijkheden zijn om je eigen karakter te kunnen maken.

Soul Calibur V komt januari 2012 uit voor Xbox 360 en PlayStation 3.

Soul Calibur V

Schots stel blijkt winnaar 185 miljoen euro

Een Schots stel blijkt vrijdag de winnaar te zijn van maar liefst 185 miljoen euro, de jackpot die dinsdag viel in de Euro Millions lottery. Het echtpaar had niet meteen bij de trekking door dat ze hadden gewonnen, waardoor het even duurde voor ze de prijs claimden.

De 64-jarige Colin Weir en zijn vrouw Chris uit het stadje Largs nabij Glasgow controleerden enkele uren na de trekking pas hun lot. Toen bleek dat ze de jackpot hadden, was het te laat om zich nog bij de loterij te melden. Dat gebeurde de volgende dag.

Het stel gaat huizen kopen voor hun kinderen en doet hen autorijlessen kado. Verder willen ze gaan reizen en als er geld over is hoopt Weir een skybox te kunnen krijgen in het stadion van FC Barcelona.

Door de prijs staat de familie Weir meteen op nummer 430 van de lijst met rijkste Britten. Ze staan daarmee negen plaatsen onder de David en Victoria Beckham. Wel zijn ze in één klap rijker dan zanger Tom Jones en voormalig lid van The Beatles Ringo Starr. Nog nooit won een speler in de Euro Millions lottery zo'n hoog bedrag. Het record stond op 'slechts' 129 miljoen euro, in 2010.

De Euro Millions lottery bestaat sinds 2004 en wordt in negen landen in West-Europa gespeeld. De loterij wordt in Nederland niet gehouden.

Schots stel blijkt winnaar 185 miljoen euro
Schots stel blijkt winnaar 185 miljoen euro (Foto: ANP)

Spurs drie maanden zonder middenvelder Sandro

Tottenham Hotspur-middenvelder Sandro moet de start van het nieuwe voetbalseizoen aan zich voorbij laten gaan. De 22-jarige Braziliaan onderging gisteravond een operatie aan zijn linkerknie en heeft naar verwachting drie maanden nodig om weer fit te geraken, meldt de Engelse club. Sandro liep onlangs in Argentinië, waar hij met de Braziliaanse selectie deel nam aan de Copa America, een scheur in zijn meniscus op.

De zevenvoudig international maakt zich op voor zijn tweede seizoen in Londen. Sandro, die zijn opleiding genoot bij het Braziliaanse Internacional, kwam in zijn debuutjaar tot negentien optredens. Daarin scoorde hij eenmaal.


Spurs drie maanden zonder middenvelder Sandro (Foto: Novum)

Koné opgenomen in het ziekenhuis

Arouna Koné, oud-speler van PSV en tegenwoordig actief voor Sevilla, is donderdag opgenomen in het ziekenhuis, maar is inmiddels weer naar huis.

De Ivoriaanse aanvaller speelde donderdagavond met Los Nervionenses een oefenwedstrijd tegen UD Rotena. Na afloop van het duel kreeg de voormalige PSV'er last van spastische aanvallen en hoge koorts, de aanleiding van deze klachten is vooralsnog niet duidelijk.

Koné mocht gisteren echter alweer huiswaarts keren, zo meldt de Spaanse krant Marca. De 27-jarige aanvaller moest diverse medische testen ondergaan, maar er bleek geen aanleiding te zijn om hem nog langer ter observatie in het ziekenhuis te behouden. Toen hij het ziekenhuis verliet, had Koné nog wel enigszins last van koorts.

Van 2005 tot 2007 was Koné actief bij PSV. De Ivoriaan speelde in die periode 53 competitieduels waarin hij 21 keer wist te scoren. Vervolgens maakte hij de overstap naar Sevilla, waar hij de afgelopen seizoen echter niet veel indruk heeft gemaakt. In 2010 werd hij tijdelijk verhuurd aan Hannover 96.

Welpjes doen vieze spelletjes op kamp

Een groep Belgische padvinders ligt onder vuur. De welpjes, in de leeftijd van 9 tot 11 jaar, hebben op kamp seksueel getinte spelletjes gedaan.

De scouts uit Saint-Remacle waren neergestreken in het bij Hoei gelegen Burdinne. Een van de welpjes had gezien dat verschillende kinderen zich tijdens een middagdutje aan elkaar vergrepen, en wendde zich tot de hopman.

Deze sloeg direct groot alarm en het kamp werd halsoverkop afgebroken. Een moeder heeft inmiddels een aanklacht ingediend. Volgens haar heeft de leiding liggen slapen.

De kinderen werd donderdag het hemd van het lijf gevraagd door de Belgische politie, maar ze zijn niet doorgezaagd door justitie. "Op een leeftijd van 10 of 11 jaar beschikt men al over een onderscheidend vermogen, maar men kan die kinderen geen kwaad opzet verwijten. Als het nodig is, zullen we ze helpen, maar niet vervolgen", zo laat een woordvoerder van justitie weten.

"360 heeft beste first party-games"

Volgens Microsoft is de first party line-up voor Xbox 360 beter dan die voor de consoles van Nintendo en Sony. Dennis Durkin van Microsoft zegt dit in een interview met IndustryGamers. De first party-games voor 360 zouden zowel kwalitatief beter zijn als beter verkopen.

"I would ask you to go and look at some of your data, just to compare first party performance over the course of this lifecycle, because I think our first party performance in terms of quality bars and units per title this shift has been superior to our competition's. You can’t dispute titles like Forza, which has consistently come out on a repeated cadence and sold multi-million units. You can’t dispute things like Fable, which again, on a very consistent pace, has come out and sold two and three million units a pop"

Naast de voorbeelden van Forza en Fable moet er natuurlijk ook wat gezegd worden over Kinect. Nieuwe titels voor Kinect verkopen ook miljoenen en het laat zien dat Microsoft ook investeert in vernieuwing en niet enkel Halo-games uitbrengt.

"And now new titles, like Kinect Sports, which has come out and sold over three million units. So we are, not only building existing IP and incubating around titles like Halo and others, but really building new IP in new areas. And that's going to be core to us... to build those experiences and monetise those."

Aankomende first party-games voor Xbox 360 zijn onder andere Halo 4, Gears of War 3, Halo: CEmake, Kinect Sports: Season Two, Forza 4. Vooral sequels. Daarnaast vergeleek Eurogamer de scores van Microsoft Game Studios met die van Nintendo en Sony en scoorden ze respectivelijk 75, 77 en 73 als gemiddelde score.

De best verkochte first party-game per console zijn als volgt (Wikipedia):

Xbox 360 - Halo 3 - 8.1 miljoen (exclusief gebundelde games)
Wii - Mario Kart Wii - 27.0 miljoen (exclusief gebundelde games)
PlayStation 3 - Gran Turismo 5 - 6.5 miljoen

Het lijkt er dus op alsof meneer Durkin Nintendo is vergeten in de vergelijking.

Tokio kandidaat voor Olympische Spelen 2020

Tokio heeft zich zaterdag kandidaat gesteld voor de Olympische Spelen van 2020. Als de Japanse hoofdstad wordt uitverkoren, is het de tweede keer dat de zomerspelen daar worden georganiseerd. In 1964 werden de Olympische Spelen ook in Tokio gehouden.

De voorzitter van het Japanse Olympisch Comité, Tsunekazu Takeda, zei dat de Spelen in 2020 moeten duidelijk maken dat Japan zich van de aardbeving en daaropvolgende tsunami van maart heeft hersteld. Rome en Madrid hebben zich ook al voor de Spelen van 2020 kandidaat gesteld.

[Tour] De etappe van vandaag

Vandaag de derde en laatste etappe door de Pyreneeën in de Tour de France. Met Thomas Voeckler nog steeds in de gele trui wordt er van Saint-Gaudens naar Plateau de Beille gekoerst, waar de aankomst bergop is.

Saint-Gaudens
Saint-Gaudens heeft ruim 12.000 inwoners en is gelegen in de Mid-Pyreneeën. Het heeft enkele mooie bezienswaardigheden zoals de Saint-Bertrand-de-Comminges en de kerk van Saint-Gaudens, maar daar zal Herbert Dijkstra verder wel over vertellen.

Saint-Gaudens heeft de Tour de France twaalf keer eerder over de vloer gehad. De laatste keer was in 2009, toen de negende etappe, die werd gewonnen door Pierrick Fédrigo, er startte. In 1976 legde Lucien van Impe er zijn basis voor zijn Tourzege, toen hij Joop Zoetemelk op afstand zette.

Plateau de Beilles
Er is vier keer eerder gefinisht op Plateau de Beille. Lance Armstrong won in 2002 en 2004 en Marco Pantani wist in 1998 te winnen. De laatste keer dat de berg werd aangedaan was in 2007, toen El Pistolero Michael Rasmussen bergop de baas wist te zijn. Niet toevallig won elke etappewinnaar datzelfde jaar ook de Tour de France, dus het zou best kunnen zijn dat na vandaag de Tourwinnaar bekend is.

Etappebeschrijving
De derde en laatste rit door de Pyreneeën is een pittige. De overgebleven renners krijgen onderweg vijf klimmen te verwerken voordat er gefinisht wordt op Plateau de Beille. Na 26 kilometer komt men door op de Col de Portet-d'Aspet (4,3 km aan 9,7%) van tweede categorie. Daarna volgen nog de Col de la Core (14,1 km aan 5,7%, eerste categorie) en de Col de Latrape (5,6 km aan 7,2%, tweede categorie) voordat er koers wordt gezet naar de Col d'Agnes.

Na de berg van 10 km aan 8,2% volgt een korte afdaling naar de Port de Lers van de derde categorie. Daarna wordt er verder gedaald tot de voet van de Plateau de Beille. Deze buitencategorieklim van 15,8 km aan 7,9% zal nog wel eens problemen kunnen geven bij de klassementsrenners, die na drie zware etappes wel toe zullen zijn aan rust.

Profiel

Profiel slotklim
 

Klassement na dertiende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1 Thomas Voeckler Fra Europcar 55:49.57
2 Frank Schleck Lux Leopard-Trek +1.49
3 Cadel Evans Aus BMC +2.06
4 Andy Schleck Lux Leopard-Trek +2.17
5 Ivan Basso Ita Liquigas +3.16
6 Damiano Cunego Ita Lampre +3.22
7 Alberto Contador Spa Saxo Bank +4.00
8 Samuel Sanchez Spa Euskaltel +4.11
9 Philippe Gilbert Bel Omega Pharma-Lotto + 4.35
10 Tom Danielson VS Garmin z.t.
26 Rob Ruijgh NED Vacansoleil +11.06
33 Laurens Ten Dam NED Rabobank +16.16
38 Robert Gesink NED Rabobank +21.10
86 Bauke Mollema NED Rabobank +55.20
98 Johnny Hoogerland NED Vacansoleil +1:09.30
113 Maarten Tjallingii NED Rabobank +1:20.35
125 Joost Posthuma NED Leopard-Trek +1:27.09
136 Lieuwe Westra NED Vacansoleil +1:33.44
140 Niki Terpstra NED Quick-Step +1:35.29
159 Addy Engels NED Quick-Step +1:37.29


FOK!sport favorieten voor de etappe

***** Andy Schleck
**** Cadel Evans, Frank Schleck
*** Ivan Basso, Alberto Contador
** Samuel Sanchez, Tom Danielson, Rob Ruijgh
* Damiano Cunego, Jelle Vanendert 

Beenhakker: "Dat stelletje snotneuzen van twintig jaar"

Leo Beenhakker, voormalig technisch directeur van Feyenoord, blijkt verbolgen over de manier waarop Mario Been is ontslagen bij de Rotterdammers.

"Dat stelletje snotneuzen van twintig jaar - de Cabralletjes en Leerdammetjes van deze wereld, zeggen dat de trainer weg moet. De directie is het daar niet mee eens, maar neemt wel afscheid van Mario. Dat is ten hemel schreiend. Als je weet hoe dicht Mario bij de spelers stond, hoeveel gassies hij zijn debuut heeft laten maken", aldus Beenhakker tegenover De Telegraaf.

"Misschien moeten Cabral en Leerdam maar solliciteren als directeur. Het is toch ongelooflijk dat dertien van de achttien knulletjes vertellen dat Been weg moet? Oneens, zegt de directie, maar accepteert het wel. Vervolgens wordt de volledige verantwoordelijkheid bij de spelers gelegd. Daar zijn maar drie letter voor: L-A-F."

Beenhakker vermoedt dat een aantal officials een verdachte rol hebben gespeeld in de gang van zaken. "Ik zit nog kort genoeg boven op Feyenoord om te weten dat dit in scène is gezet, dat er één groot spel is gespeeld. Dit komt een aantal hoge heren heel goed uit."

Beenhakken en Been werden bij hun aanstelling beoogd als de belangrijkste mensen om Feyenoord er weer bovenop te helpen. De Rotterdamse club moet echter uitkijken naar een nieuwe methode om Feyenoord weer de topclub van weleer te laten worden.

'Geld nudoneren.nl wel voor goed doel'

Donaties die worden gedaan via nudoneren.nl komen wel degelijk terecht bij goede doelen. Dat staat in een verklaring op de website, waarvoor de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) vrijdag nog waarschuwde. Volgens de SHO is de site in handen van fraudeurs.

De SHO, die vorige week giro 555 openstelde voor de slachtoffers van de aanhoudende droogte en voedselcrisis in de Hoorn van Afrika, riep donateurs vrijdag op geen geld te over te maken via nudoneren.nl. "Dan komt je bijdrage niet bij giro 555", twitterde de SHO.

Volgens nudoneren.nl is het geld dat via de site binnenkomt wel degelijk bestemd voor goede doelen. Donaties konden echter nog niet worden overgemaakt vanwege problemen met het bedrijf dat het 0900-nummer beheert waarmee het geld wordt opgehaald.

Nudoneren.nl is volgens de makers ontstaan uit het idee dat mensen een deel van hun beltegoed aan een goed doel doneren door met een 0900-nummer te bellen. Het was de bedoeling het geld rechtstreeks over te maken naar de goede doelen, maar de provider houdt het geld vast omdat 'oneigenlijk gebruik was gepleegd'. Om welke provider het gaat wordt niet vermeld.

Volgens de site hebben mensen tot nu toe 'enige duizenden euro's' gedoneerd. Als de provider het geld niet aan de beheerders van de site of rechtstreeks naar giro 555 overmaakt, worden gerechtelijke stappen ondernomen, zo staat in de verklaring.

Vrouw eet hart vermoorde baby op

Een Filippijnse vrouw is deze week opgepakt en in een gesticht gestopt. De vrouw wordt er namelijk van verdacht haar eigen dochter om zeep te hebben geholpen. Vervolgens zou zij het hart uit de baby hebben gesneden en opgegeten.

De 28-jarige vrouw lijdt aan schizofrenie, zo heeft de politie woensdag laten weten. "Volgens haar zuster heeft de vrouw een medische historie", aldus de Filipijnse politie. "Haar behandeling moest echter wegens financiële problemen worden gestaakt."

Buren van de vrouw hadden haar dinsdag met een zak zien lopen, waarna zij de politie belden. De moeder werd gepakt toen ze de zak wilde weggooien. In de zak zat een babylijkje, met een opengesneden keel. Agenten zagen hoe er bloed uit de mond van de vrouw droop.

Het hart van de 1 jaar oude baby wordt vermist. De politie onderzoekt nog of de moeder dit heeft opgegeten of weggegooid. De vrouw is voorlopig opgesloten in een psychiatrisch ziekenhuis.

Problemen radiozenders deels verholpen

Radio 1 is zaterdag in delen van midden-Nederland weer te ontvangen op de normale FM-frequentie, nadat er een noodzender is geplaatst in de uitzendmast in Hilversum.

Dat liet een woordvoerder van de Nederlandse Publieke Omroep weten. "Radio 1 heeft als nieuws- en sportzender in dit soort gevallen de hoogste prioriteit. De zender is ook nog steeds op 747 AM te onvangen."

In delen in het noorden van Nederland zijn Radio 1, 2, 3FM en 4 weer via de FM te ontvangen. Ook daar is een noodzender geplaatst. Er wordt nog gezocht naar andere plekken om noodzenders te plaatsen.

Vrijdag ontstonden problemen met de ontvangst van de zenders nadat er brand was uitgebroken in de zendmasten in IJsselstein (Utrecht) en Hoogersmilde (Drenthe). In die laatste plaats stortte de mast in. De eigenaar van de masten, Novec, besloot IJsselstein uit de lucht te halen.

Problemen radiozenders deels verholpen
Problemen radiozenders deels verholpen (Foto: ANP)

[Tour] Contador: "Broers Schleck moeten aanvallen"

Hoewel Alberto Contador er van de favorieten in de Ronde van Frankrijk het minste voor staat, vindt de Spanjaard niet dat hij vandaag in de laatste Pyreneeënrit moet aanvallen.

"Het is juist aan de broertjes Schleck om aan te vallen; hun situatie is behoorlijk gecompliceerd omdat ze donderdag een kans hebben laten liggen Cadel Evans op achterstand te zetten."

Volgens Contador zullen Fränk en Andy Schleck in de rit naar Plateau de Beille moeten aanvallen om de erkende tijdrijder Evans af te schudden.

Brand legt Haags strandpaviljoen in de as

Een grote brand heeft zaterdagochtend vroeg een strandtent aan het Zuiderstrand in Den Haag verwoest. De twee eigenaren zijn door ambulancepersoneel nagekeken voor het inademen van rook, meldt de brandweer.

De brand brak rond 04.00 uur uit. De eigenaren waren toen nog binnen, maar wisten zichzelf op tijd in veiligheid te brengen. Ze hadden wel rook ingeademd.

De oorzaak van de brand is nog niet duidelijk.

Topbestuurder ziet salaris weer stijgen

Topbestuurders van ondernemingen hebben hun salaris vorig jaar na twee jaar van fors inkomensverlies weer zien oplopen. Het inkomen van de directeuren nam in 2010 met 8,1 procent toe naar gemiddeld een miljoen euro. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Volkskrant naar de salarissen bij ruim 150 grote bedrijven.

De bestuurders danken hun hoge inkomen vooral aan de uitkering van hogere bonussen en de toewijzing van extra prestatieaandelen. In 2008 en 2009 waren die bedragen juist aanzienlijk gedaald. Die jaren zagen de bestuurders hun inkomen met respectievelijk 18 en 19 procent dalen.

De vaste salarissen van de bestuurders zijn de afgelopen drie jaar nauwelijks gestegen. De bestuurders van wie de bonussen of prestatieaandelen het snelst opliepen, zijn ook degenen die vorig jaar het meeste verdienden. Topman Peter Voser van Shell ontving met ruim tien miljoen euro het hoogste bedrag.

'Aankondiging Ultimate Marvel vs Capcom 3 op Comic Con'

Volgende week is er de ComicCon in San Diego en Capcom zou Capcom niet zijn als ze geen Marvel-gerelateerd nieuws zouden brengen op de beurs. Het laatste gerucht is dat er een nieuwe versie van Marvel vs Capcom 3 wordt aangekondigd. Deze Ultimate Marvel vs Capcom 3 zal voor een budgetprijs te koop zijn.

Als het zo is dan doen ze volgens het gerucht hetzelfde grapje als bij het spel Street Fighter IV, dat later ook een 'Super'-versie kreeg. Deze versie had bij release een lager prijskaartje. Er zouden naast een lagere prijs ook twaalf nieuwe personages in deze Ultimate marvel vs Capcom 3 toegevoegd worden. Twee daarvan zouden Frank West and Doctor Octopus zijn, omdat deze al aanwezig zijn in verborgen bestanden op de originele disc van Marvel vs Capcom 3.

Wordt het spel daadwerkelijk aangekondigd, is het DLC, komt er een versie voor Nintendo 3DS? We houden jullie op de hoogte!

Marvel vs Capcom 3

Gesink niet naar Vuelta

Robert Gesink doet dit jaar niet mee aan de Ronde van Spanje. Gesink overwoog aan het begin van dit seizoen twee grote rondes in een seizoen te rijden. Die belasting lijkt hem nu echter te groot en in plaats daarvan gaar hij net zoals vorig jaar na de criteriums naar de Verenigde Staten.

Gesink zal eind augustus meedoen aan de Ronde van Colorado. Vervolgens zal Gesink aan de start verschijnen van de WorldTour-klassiekers in Quebec en Montréal. De koers in Montréal won hij vorig jaar.

'Toezicht zwembaden laat te wensen over'

In veel zwembaden laat het toezicht op badgasten veel te wensen over. Personeel heeft soms niet het vereiste EHBO-diploma of kan zelfs niet reddingszwemmen. Ook is er vaak te weinig toezicht, schrijft het AD zaterdag op basis van rapporten van de provincies.

In Noord-Holland constateerden ambtenaren van de provincie dat het aantal toezichthouders voldoende is, maar dat deze vooral met elkaar kletsen in plaats van het zwembad in de gaten te houden. Bij een inspectie in Zeeland zagen de controleurs een serie overtredingen en in Overijssel schort het in een derde van de gevallen aan het toezicht.

De Vereniging van Zwembadpersoneel is niet verbaasd over de uitkomst. Voorzitter Ron Verroen komt regelmatig situaties tegen waarbij personeel op een kluitje staat, terwijl het verspreid over het zwembad toezicht moet houden. Ook ziet hij vaak dat er te weinig personeel. Volgens Verroen wordt er door bezuinigingen nauwelijks geïnvesteerd in een goede opleiding van zwembadpersoneel.

Jaarlijks gebeuren volgens Consument en Veiligheid 5300 ongelukken in zwembaden. Dat aantal ligt in werkelijkheid waarschijnlijk hoger omdat incidenten vaak intern afgehandeld worden en dus niet worden geregistreerd. Van de ruim 1500 zwembaden in Nederland beschikken er slechts 210 over het Keurmerk Veilig & Schoon dat tien jaar geleden door de zwembranche in het leven geroepen is.


'Toezicht zwembaden laat te wensen over' (Foto: Novum)

Pennetta lost verwachtingen in

Flavia Pennetta heeft haar status als nummer een van de plaatsingslijst in Palermo waargemaakt. De Italiaanse bereikte de halve finale van het WTA-toernooi door Tsvetana Pironkova uit Bulgarije met 6-2 en 6-2 te verslaan. In de halve eindstrijd vindt ze Polona Hercog aan de andere kant van het net. De Sloveense (7) klopte Klara Zakopalova (4) uit Tsjechië met tweemaal 6-1.

In de andere halve eindstrijd staan Petra Cetkovska (8) en Anabel Medina Garrigues (5) tegenover elkaar. De Tsjechische Cetkovska worstelde zich langs Sara Errani: 5-7, 6-3 en 7-6 (4). Om de als derde geplaatste Italiaanse te kloppen, moest Cetkovska matchpunten ongedaan maken. Medina Garrigues klopte Irina-Camelia Begu uit Roemenië met 6-2, 1-6 en 6-0.

Online gamen leuker dan seks

Een onderzoek heeft uitgewezen dat vrouwen die online games spelen de voorkeur geven aan een goede speelsessie dan aan een bad nemen, winkelen, sporten of seks. Uit het onderzoek bleek ook dat bijna een op de vijf vrouwelijke gamers (17 procent) online games in bed spelen. Aan het onderzoek deden 2052 mensen mee.

Uit het onderzoek blijkt dat 49 procent van de vrouwen online games spelen, tegenover 50 procent van de mannen. Van deze vrouwelijke gamers zegt 84 procent dat ze genieten van hun potje online gaming, terwijl maar 70 procent zegt te genieten van seks. Van de overige aangegeven opties vindt 62 procent het sporten leuk, 71 procent winkelt voor hun plezier en 75 procent neemt graag een bad.

Vrouwen spenderen zelfs meer tijd met online gaming dan mannen. De deelnemers besteden gemiddeld 3,5 uur aan online games per week. Van de totale tijd die men op internet besteedt wordt er door de vrouwen 23,1 procent van die tijd gebruikt om te gamen, de mannen gebruiken 22,3 procent van hun online tijd aan gaming.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Doritos, die net een online game hebben gelanceerd. "Social en mobile gaming is enorm populair onder zowel vrouwen als mannen, zoals het onderzoek uitwijst", zegt Doritos marketing manager Hugo Amos. "We wilden een spel dat voor iedereen leuk en vermakelijk is creëren. Het zal spannend worden om te zien wie er bovenaan de leaderboard van het Doritos Dip Desperado-Facebookspel staat de komende weken".

Als je vrouw of vriendin even geen zin heeft: het spel is hier te vinden.

Vrouw randt beveiligingsagente aan

Een 61-jarige vrouw uit de Amerikaanse staat Colorado is op de luchthaven van Phoenix opgepakt wegens aanranding. Yukari Mihamae heeft een agente van de beveiligingsdienst TSA aangerand.

Regelmatig komt de TSA weer negatief in het nieuws omdat een agent een vrouw iets te grondig zou hebben gefouilleerd. Een luchtreizigster die zelf een beveiligingsagent betast is echter iets nieuws voor de Amerikanen. Toch overkwam het deze week een TSA-agente op Sky Harbor International Airport in Phoenix.

Volgens gerechtelijke documenten heeft Mihamae donderdag de linkerborst van de agente beetgepakt. Met beide handen kneep ze in de tiet en draaide deze rond, zo laat de politie weten. De vrouw heeft inmiddels bekend.

Mihamae wordt aangeklaagd wegens seksueel misbruik. Het is niet bekendgemaakt wat de vrouw bezielde een beveiligingsagente aan te randen.


Vrouw doet vrouw. Nice?

Liverpool heeft ook Downing binnen

Liverpool heeft na doelman Alexander Doni ook middenvelder Stewart Downing aangetrokken. Dat maakte de Engelse ploeg  bekend. Downing komt over van Aston Villa en tekent een 'langjarig contract'. Liverpool heeft de transfersom niet bekend gemaakt, maar die is naar verluidt bijna 23 miljoen euro.

De 26-jarige Downing speelde twee seizoenen voor Aston Villa. Daarvoor kwam hij uit Middlesbrough waar hij in 2002 debuteerde. Hij kwam ook een half seizoen op huurbasis voor Sunderland uit. Downing is sinds 2005 Engels international. Hij speelde inmiddels 27 interlands.

Doni en Downing zijn de derde en de vierde aankoop van Liverpool. De Reds trokken eerder al Jordan Henderson en Charlie Adam aan.


Liverpool heeft ook Downing binnen (Foto: Novum)

Toezichthouders corporaties verdienen te veel

Een op de vijf toezichthouders van woningcorporaties verdient meer dan in de branche is afgesproken. Dat blijkt zaterdag uit onderzoek van de NOS.

Woningcorporaties stelden in juli vorig jaar na enkele incidenten een salariscode voor toezichthouders in. Bij kleine corporaties is het maximum negenduizend euro en bij grote achttienduizend. Soms toezichthouders krijgen volgens de NOS echter een veelvoud daarvan.

Zo verdient commissaris van de koningin in Zuid-Holland Jan Franssen met zijn bijbaan als voorzitter van de raad van toezicht bij Delta Wonen met 25 duizend euro zo'n tienduizend euro meer dan is toegestaan. Bij corporatie Rochdale met bijna veertigduizend woningen kregen twee interim-toezichthouders in 2009 elk 74 duizend euro, terwijl zeventienduizend normaal is.

Corporaties die meer betalen dan het maximum zeggen dat hun toezichthouders meer werk hebben wegens fusies of bestuurlijke crises. Hoewel corporaties zich horen te houden aan de code, controleert niemand of dit daadwerkelijk gebeurt.

De Woonbond, de landelijke belangenvereniging van huurders en woningzoekenden, noemt het schenden van de salariscode onaanvaardbaar en vindt dat minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) de code verplicht moet stellen.

'Koek en snoep wordt fors duurder'

Koek, snoep en chocola worden een stuk duurder. Consumenten zijn door de oplopende suikerprijs straks tien tot vijftien procent meer kwijt voor de lekkernijen. Ook frisdranken stijgen flink in prijs, schrijft De Telegraaf zaterdag.

De suikerprijs is verdubbeld door de slechte oogsten van vorig jaar en de toenemende vraag naar de zoetstof. Snoepfabrikanten en consumenten betalen het gelag. Europese suikerproducenten zijn de lachende derde.

De producenten hebben volgens directeur van de Vereniging voor de Bakkerij- en Zoetwarenindustrie Ton Baas 'exorbitante prijsverhogingen' doorgevoerd. "De suikerverwerkende industrie betaalt op dit moment vijftig tot zestig procent meer voor dezelfde hoeveelheid", zegt Baas in de krant.

Volgens de krant is het nog maar de vraag of het voor de consument bij deze prijsstijging blijft, omdat volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw ook wereldwijd een krappere mais- en tarwemarkt voorziet. Volgens het ministerie blijft de productie bijna acht ton achter bij het verbruik. Daardoor krimpen voorraden, wat uiteindelijk de prijs opdrijft.

Aantal radiozenders weer in de lucht

Novec, de eigenaar van de zendmast in Lopik is bezig om met noodmaatregelen radiozenders weer in de lucht te krijgen. Een aantal zenders is alweer te beluisteren, meldt een woordvoerder van Tennet, aandeelhouder van Novec zaterdag.

De zendmast in Lopik is nog altijd buiten gebruik nadat deze vrijdag werd uitgezet omdat er donderdagnacht een brandje had gewoed. De mast kan pas weer aan als er meer duidelijkheid is over de omvang van de schade. Via noodmaatregelen probeert Novec een tijdelijke oplossing te vinden. "We proberen de zenders bijvoorbeeld via andere zendmasten weer in de lucht te krijgen", legt de woordvoerder uit.

In de loop van de dag moeten steeds meer zenders weer te beluisteren zijn. "We zijn stukje bij beetje bezig de zenders weer in de lucht te krijgen." Hij had nog geen overzicht van de zenders die inmiddels weer te ontvangen zijn.

Bij de zendmast in Hoogersmilde, die vrijdagmiddag deels instortte nadat brand was uitgebroken, moet een noodmast ervoor gaan zorgen dat het grootste deel van de problemen zo snel mogelijk wordt verholpen. Het kan echter nog wel een week geen duren voor die mast in gebruik genomen kan worden.

Door de incidenten waren in grote delen van Nederland Radio 1 tot en met 4 niet meer te ontvangen via de FM. Ook Sky Radio, BNR Nieuwsradio en Radio 538 waren moeilijk of niet te ontvangen in delen van het land.

Linkdump Zaterdag

Elke dag krijgen wij vele submits binnen, sommige zijn toppertjes en  andere halen een eigen post net niet. Maar om ook die submits te kunnen  plaatsen vind je nu een verse linkdump. Met deze keer:   

Wij willen jullie bedanken voor de vele submits, heb jij ook een tip? Drop jouw bijdrage maar in onze submit.

Massale uitbraak uit Mexicaanse gevangenis

Uit een gevangenis in het noorden van Mexico zijn vrijdag 59 gevangen ontsnapt. Zeven gedetineerden kwamen om tijdens de chaotische gebeurtenissen in de gevangenis van Nuevo Laredo, dichtbij de grens met de Verenigde Staten.

Het complex in de deelstaat Tamaulipas had al een slechte naam. Zo zorgden 151 veroordeelden in december voor een dieptepunt in de geschiedenis van het Mexicaanse gevangeniswezen: het was de grootste ontsnapping ooit in het land. In maart vermoordde een gedetineerde de directeur van het complex. Diens voorganger bleek mee te zijn gevlucht met de ontsnapte gevangenen.

Volgens de autoriteiten zijn vrijdag ook vijf bewakers op de vlucht geslagen. Het Mexicaanse leger heeft de orde inmiddels hersteld.

Veel van de ontsnapte gevangenen zouden behoren tot de drugsbendes die zich vooral in het noorden van Mexico dikwijls op bloedige wijze doen gelden. Deelstaat Tamaulipas vormt de frontlinie in de strijd tussen de rivaliserende Los Zetas en het Golfkartel, die concurreren om de beste smokkelroutes naar de Verenigde Staten.

Mexico's president Felipe Calderón besloot na zijn aantreden in 2006 tienduizenden militairen en politiemensen in te zetten om de macht van de drugskartels te breken. Zijn oorlog tegen drugs is echter onsuccesvol en volgens critici zelfs averechts gebleken: het geweld nam alleen maar toe. Ongeveer 35.000 mensen vonden de afgelopen jaren de dood in de Mexicaanse drugsoorlog.

Vakbond tegen 52 koopzondagen Rheden

Vakbond CNV Vakmensen is tegen het besluit van de gemeente Rheden om 52 koopzondagen per jaar toe te staan. Dat maakte de bond vrijdag bekend.

De bond sluit zich aan bij de Stichting Tegen Verruiming en een aantal winkeliers, in de rechtszaak tegen Rheden. Volgens de drie partijen maakt de Gelderse gemeente, waaronder ook Dieren en Velp vallen, ten onrechte gebruik van de toerismebepaling in de Winkeltijdenwet om 52 koopzondagen toe te staan per jaar.

"Omdat dit landelijk de eerste procedure is na het aanscherpen van de Winkeltijdenwet, is het een lakmoesproef en doen wij graag mee om de belangen van de betrokken werknemers te behartigen", zegt een woordvoerder van CNV Vakmensen.

Leden van het CNV Vakmensen stellen prijs op hun zondagsrust, stelt de vakbond. De gemeente Rheden heeft zich echter bij haar besluit voornamelijk laten leiden door de supermarkten, die graag alle zondagen open willen.

"De kleine zelfstandige winkeliers en de ambachtelijke bedrijven zoals bakkers, slagers, kappers en hun werknemers zijn hiervan ook de dupe", aldus de woordvoerder."De gemeente Rheden moet zich realiseren dat de belangen van de ondernemers in het MKB en hun werknemers er toe doen."

Tokyo getroffen door middelzware aardbeving

De Japanse metropool Tokyo is vrijdag getroffen door een middelzware aardbeving met een kracht van 5,5. Vooralsnog zijn er geen meldingen van schade en ook een tsunami-alarm bleef uit.

Inwoners van de hoofdstad voelden enkele seconden de aarde trillen. Het epicentrum van de beving lag zeventig kilometer ten noorden van Tokyo in de prefectuur Ibaraki. De beving had zestig kilometer onder het aardoppervlak plaats.

Instortingsgevaar schoorsteen Rotterdam geweken

Het bovenste deel van de schoorsteen in Rotterdam die sinds donderdag op instorten stond is verwijderd. Het instortingsgevaar is geweken. Het afgezette en ontruimde gebied in een straal van honderd meter rondom de schoorsteen is vrijgegeven. Dat meldt een woordvoerder van de politie vrijdag aan het begin van de avond.

De bijna zestig meter hoge schoorsteen aan de Keileweg knakte donderdag tijdens het stormachtige weer in het midden en helde sindsdien over. Vanwege het slechte weer konden twee kranen die al sinds donderdagavond op het terrein stonden niet eerder dan vrijdagochtend worden ingezet om het bovenste deel te verwijderen.

Het overgebleven deel van de schoorsteen, die al op de nominatie stond om gesloopt te worden, is de verantwoordelijkheid van de eigenaar. Die begint naar verwachting maandag met het afbreken van dit restant.

Computerproblemen voor bemanning Atlantis

De astronauten aan boord van het Amerikaanse ruimteveer Atlantis, dat momenteel aan het internationale ruimtestation ISS is gekoppeld, werden vrijdag ruw gewekt door een alarm aan boord van de spaceshuttle. Een van de hoofdcomputers vertoonde kuren, waardoor het alarm afging.

Volgens de gezagvoerder van de Atlantis, Christopher Ferguson, ging het alarm een uur nadat de bemanning was gaan slapen af. "We werden allemaal wakker en keken elkaar aan. We vroegen ons af wat er aan hand was." De astronauten snelden naar de cockpit waar ze een back-up computer inschakelden. Binnen een half uur lagen alle ruimtevaarders weer in bed.

Het was de tweede computerstoring tijdens deze missie. Vlak voordat de Atlantis zondag aan het ISS koppelde begaf een van de vijf hoofdcomputers het. Beide keren werd het probleem met een softwareupdate verholpen, maar de technici aan boord weten nog steeds niet waar de problemen door worden veroorzaakt.

De vijf hoofdcomputers zijn cruciaal voor de terugkeer naar de aarde. Als alles volgens plan verloopt begint de Atlantis donderdag aan de terugreis. "Het gaat goed met ons", zei Ferguson. "Ik heb het volste vertrouwen dat alles in orde zal zijn als we over een paar dagen vertrekken."


Computerproblemen voor bemanning Atlantis (Foto: Novum)

Blondie kan nog steeds een feestje bouwen

Het was precies drie jaar geleden dat Blondie voor het laatst in Paradiso optrad. Donderdag stond de band, waar zangeres Debbie Harry, gitarist Chris Stein en drummer Clem Burke nog steeds deel van uitmaken, wederom voor een uitverkochte zaal in Amsterdam.

Aanvulling is er van enkele strak spelende muzikanten. Het enthousiaste publiek bestaat uit vijftigers die zich even in de jaren zeventig en tachtig wanen, Debbie Harry-clonen en wat fans van nu.

Muzikaal doet de band Blondie er nog steeds toe. De rijke melange van punkpop, een dosis disco en wat experimenteel is nog steeds goed voor enthousiaste, volle zalen. Sinds 1997 beleeft de band dan ook een soort van permanente reünie.

Wanneer de 66-jarige Debbie Harry rond half negen het podium betreedt is al snel duidelijk dat ze nog steeds de blikvanger van de groep is. "Amsterdam you're as hot & crazy as ever", roept ze het publiek toe.

Wanneer iemand een oude foto van haar omhoog houdt zegt ze sarcastisch: "That's not my body! Are you kidding! Those were the days..but? We're still around", terwijl ze weer een soepel dansje maakt en enthousiast handjes in het publiek schudt. Een interessante uitspraak van Harry was ooit: "Ik voel me geen Marilyn Monroe van de pop meer, maar ik ben gewoon Deborah Harry. Ik doe me niet meer voor als een lekker wijf, maar wel als een lekker oud ding".

Maar zingen kan ze nog steeds, al haalt ze tegenwoordig de allerhoogste tonen vanwege haar wat zwaarder geworden stem niet meer helemaal. Het optreden eindigt met een meezingversie van Heart of Glass waarbij het publiek nogmaals opgezweept wordt. Het publiek wacht tevergeefs op Blondie's grootste hit Denis. Vrijdag 15 juli is Blondie ook te zien op het Zwarte Cross festival.


Blondie kan nog steeds een feestje bouwen (Foto: Novum)

Eeuwenoude muur ontdekt bij verbouwing Breda

Bij werkzaamheden in het Huis voor Beeldcultuur in Breda is een oude muur uit de zestiende of zeventiende eeuw ontdekt. Op de vindplaats stond in de late middeleeuwen de zogeheten Herberg van de Heer.

Het ommuurde complex was eigendom van de heren van Breda die het land rondom de stad bezaten. De gemeente noemt de vondst vrijdag 'zeldzaam' en wil het stuk erfgoed behouden en zichtbaar maken in het gerenoveerde pand.

Na een eerdere doorlichting dacht de gemeente nog dat zich in het gebouw geen cultuurhistorische relicten bevonden. De bouwplannen zijn inmiddels aangepast. Het nieuwe Huis voor Beeldcultuur wordt een opleidings- en evenementencentrum voor beeldcultuur.

Kade instabiel in Berkel en Rodenrijs

De problemen rond een instabiel geworden kade in Berkel en Rodenrijs zijn voorbij. De kade is afgedamd van de rest van de watergang en een pomp zorgt ervoor dat water uit het afgedamde gedeelte wordt gepompt. Alle zwakke plekken zijn verholpen. De kans op een dijkdoorbraak is minimaal, meldt het Hoogheemraadschap Delfland vrijdagavond.

De kade bleek eerder vrijdag instabiel. Door tien zwakke plekken kwam water heen. De hulpdiensten werden uit voorzorg in een staat van paraatheid gebracht. Omstreeks 20.00 uur was de kade weer volledig stabiel, waarna de staat van paraatheid door de hulpdiensten werd opgeheven.

Het gemaal Noordpolder werd aan het begin van de middag uitgezet om de druk op de kade te verminderen. Dat is inmiddels weer aangezet, aangezien door het afdammen het water nog maar in één richting stroomt. De zandzakken blijven liggen totdat de kade in zijn geheel wordt aangepakt. Het Hoogheemraadschap blijft de kade dit weekend in de gaten houden, aldus een woordvoerder.

Trailer van Martin Scorsese's 'Hugo'

Is Martin Scorsese een gezinsvriendelijke regisseur? De man die de wereld prachtige producties als Taxi Driver en Goodfellas bracht neemt een radicaal nieuwe wending met zijn laatste productie Hugo, die vanaf 23 november in de bioscopen is te zien. 

Scorsese presenteert het charmante verhaal van een 12-jarige wees die binnen de muren van een treinstation leeft. De jongen raakt betrokken bij een betoverende mysterie dat over zijn overleden vader en een robot gaat.  

Bekijk hieronder de uitnodigende trailer van de film Hugo


Trailer Martin Scorsese's 'Hugo'

Weer topman News Corp. opgestapt

Les Hinton, directeur van Dow Jones & Co. en uitgever van The Wall Street Journal, is vrijdag met onmiddellijke ingang afgetreden. Hij was voorheen voorzitter van de Britse eenheid die toezicht moest houden op de Britse schandaalbladen van News Corp., het mediabedrijf van Rupert Murdoch.

In een verklaring zegt Hinton niet te hebben afgeweten van wat zich kennelijk afspeelde bij News Corp., maar dat hij het als zijn plicht voelde om zijn functie neer te leggen. Hij bood excuses aan voor het optreden van journalisten die werkten bij News of the World.

Hinton werd in december 2007 topman van Dow Jones. Hij zit ook in de raad van commissarissen van persbureau The Associated Press.


Weer topman News Corp. opgestapt (Foto: Novum)

Van Rompuy belegt topberaad eurozone

Voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy heeft de leiders van de zeventien landen van de eurozone bijeengeroepen voor een topberaad over Griekenland, komende donderdag in Brussel. De uitnodiging volgt op een week van grote onrust op de financiële markten.

De leiders zijn onderling verdeeld of banken en andere particuliere beleggers verplicht mee moeten betalen aan nieuwe noodsteun voor de Grieken. De vrees van de markt dat particuliere beleggers hierbij verlies moeten nemen trok de voorbije week ook Spanje en Italië mee in het schuldenmoeras, waarin tot dan toe alleen kleine economieën als Griekenland, Ierland en Portugal verkeerden.

De leiders van die landen willen snel een oplossing, maar Duitsland stelt dat er niet zo veel haast bij nodig is, omdat Griekenland nog tot eind september financiering heeft.

Griekenland heeft tot medio 2014 nog eens 115 miljard euro noodsteun nodig, bovenop de 110 miljard die in mei werd verstrekt. Ongeveer dertig miljard moet komen van de verkoop van Griekse staatseigendommen. De eurozone zou graag zien dat particuliere schuldeisers een soortgelijk bedrag bijdragen.


Van Rompuy belegt topberaad eurozone (Foto: Novum)

Bleker: tien procent zeereservaten in Noordzee

Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker (CDA) wil van tien tot vijftien procent van de Noordzee zeereservaten maken. Het gaat hierbij om de Klaverbank, Doggersbank en het Friese Front. In deze reservaten mag niet worden gevist, zei hij vrijdagavond in het televisieprogramma Uitgesproken Vara.

In de drie Natura2000-gebieden mag nu nog wel onder voorwaarden worden gevist. Volgens Bleker moet met de zeeën echter duurzaam worden omgegaan. Hij kan zich vinden in de analyse van eurocommissaris Maria Damanaki, die eerder deze week de alarmklok luidde over de Europese visserij. De eurocommissaris stelde dat er een einde moet komen aan de overbevissing, omdat anders geen vis meer overblijft.

De staatssecretaris stelt dat er uiteindelijk een gezond en zichzelf in stand houdend ecosysteem moet zijn. "Als je kijkt hoe groot de Noordzee is, dan mag je wel tien of vijftien procent van de Noordzeegebieden aanwijzen waar de natuur even helemaal zijn gang kan gaan", aldus Bleker. Het aanwijzen van gebieden in de Noordzee zou momenteel wachten op een procedure in de Tweede Kamer.

Bleker wil ook dat de visquota worden bijgesteld. Hij heeft ze liever te krap dan dat er te veel mag worden gevist, zegt hij. Ook moet bijvangst worden voorkomen, het liefst met behulp van moderne vistechnieken als elektronisch vissen, zegt hij. Desnoods komt er cameratoezicht op de vissersschepen. "Het moet echt worden opgelost, dat probleem van die gigantische bijvangsten.


Bleker: tien procent zeereservaten in Noordzee (Foto: Novum)

Doorrijder ongeval Hilversum aangehouden

Een 24-jarige man uit Utrecht is vrijdag in zijn woonplaats aangehouden omdat hij eerder op de dag was doorgereden na een ernstig verkeersongeluk in Hilversum. Daarbij raakte een fietsster zwaargewond. Dat meldt de politie vrijdagavond.

De automobilist schepte de fietsster toen ze kort na 12.00 uur linksaf wilde slaan op de Loosdrechtseweg in Hilversum. Vermoedelijk had ze de naast haar rijdende auto niet gezien. De vrouw, een 47-jarige Hilversumse, raakte ernstig gewond. Ze is na behandeling van ambulancepersoneel met assistentie van een traumaheli naar een ziekenhuis vervoerd.

De automobilist die de vrouw schepte stopte even en reed daarna door. Getuigen hadden zijn kenteken genoteerd en gaven dat door aan de politie. Daardoor kon de man worden getraceerd en later worden aangehouden. Hij is overgebracht naar het bureau in Hilversum waar hij wordt gehoord.

Brand zendmast Hoogersmilde duurt voort

De brand in het afgebroken deel van de zendmast in Hoogersmilde duurt nog altijd voort. Dat meldt een woordvoerder van de brandweer vrijdagavond. In de los gekomen buis zitten elektriciteitsdraden die moeilijk uit te zetten zijn. Daarom is besloten het bovenste, afgebroken deel van de zendmast gecontroleerd uit te laten branden.

Volgens de woordvoerder worden de draden gebruikt voor telefoonverkeer in de omgeving. "Dat is niet eenvoudig uit te zetten." Omstreeks 23.00 uur meldt de woordvoerder dat het vuur nog altijd niet is gedoofd. "Maar we zijn erbij, dus alles is redelijk onder controle."

Het vuur ontstond vrijdag rond 14.00 uur door nog onbekende oorzaak in de voorheen 294 meter hoge zendmast. Het blussen werd bemoeilijkt doordat het vuur op zo'n honderd meter hoogte woedde.

Aanvankelijk probeerden brandweermannen door de smalle toren naar boven te komen om op die manier het vuur te blussen. Al vrij snel bleek dat blussen echter niet haalbaar was, meldt de gemeente Midden-Drenthe. Toen het bovenste deel afbrak, waren de brandweermannen inmiddels op veilige afstand. Niemand is gewond geraakt. Wel heeft een paard lichte verwondingen aan een been.

Het bovenste deel brak volgens de woordvoerder van de brandweer af door de hitte. "De brand zat in een buis van staal. Die raakte door de warmte ontzet, waarna het stalen deel naar beneden viel."

Doordat de meeste stroom wel van de toren is gehaald, is het niet mogelijk om naar RTV Drenthe te kijken. Ook kan in Friesland, Groningen, Drenthe en in delen van Overijssel niet naar de publieke radiozenders worden geluisterd en is er geen digitale etherontvangst mogelijk van Nederland 1, 2 en 3. Kijkers en luisteraars via de kabel en de satelliet ondervinden geen problemen. Wanneer deze problemen zijn opgelost is nog onbekend.

De zendmast werd in 1959 opgeleverd. De constructie van gewapend beton en staal was de hoogste in het noorden van Nederland. Volgens burgemeester van Midden-Drenthe Jan Broertjes mist de gemeente nu een belangrijk markeringspunt.

Wingardium Leviosa

Toen ik nog in groep 8 zat, ondertussen ruim 10 jaar geleden, werd er tegen het eind van het jaar altijd voorgelezen uit een boek. Geen educatief boek met als doel een les te leren, maar gewoon ter vermaak. Het rare meisje uit de klas, zoals er in elke klas wel iemand zit die in kinderogen niet normaal lijkt, had een boek meegenomen. Een boek over een jongen die ontdekte dat hij een tovenaar was en naar een toverschool mocht. Wat was zijn naam ook alweer? Harold... Harmen... Potter?

'Defensie vindt graf Screbrenica'

Het ministerie van Defensie is er waarschijnlijk achter waar stoffelijke overschotten van moslims die in juli 1995 op het terrein van het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat overleden begraven liggen. In een rapport dat het televisieprogramma Nieuwsuur in handen heeft, blijkt dat onderzoekers de conclusie 'gerechtvaardigd' lijken te vinden dat de plek is gevonden.

In het noodgraf liggen vijf stoffelijke overschotten. Van een van hen, een vrouw, is de identiteit bekend. Verder gaat het om twee bejaarde mannen, een baby en een ongeveer 20-jarige vrouw. Of sinds juli 1995 resten uit dit graf zijn gehaald, weten de onderzoekers niet.

Toen de Bosnische enclave Sebrenica viel vluchtten duizenden voornamelijk vrouwen en kinderen naar het terrein van Dutchbat. Ze zaten opgepropt in een grote fabriekshal waar een gebrek was aan water, voedsel en medicijnen. Minimaal zeven moslims zouden zijn overleden, sommigen van hen pleegden zelfmoord.

Het onderzoek naar het graf werd in opdracht van minister van Defensie Hans Hillen (CDA) ingesteld. Nabestaanden klaagden eerder dat Defensie weigerde prijs te geven waar de stoffelijke overschotten lagen.

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) zei toen in Nieuwsuur dat militairen na de genocide in Screbrenica vertrouwelijk hebben verteld wat er gebeurd is. Hij wil deze belofte niet breken. "Als je je woord hebt gegeven dat je iets niet bekendmaakt, moet je dat ook niet doen."

Lange Frans vaak dronken op podium

Lange Frans heeft lange tijd met een alcoholprobleem rondgelopen. Op zijn blog schrijft de Nederlandse rapper dat hij vaak dronken op het podium stond. "Te vaak was ik dronken. Te vaak reed ik ook beneveld naar huis." Een maand geleden heeft hij de drank uit zijn huis gebannen. "Tot de geboorte van mijn dochter in oktober."

Zijn vrouw Daniëlle heeft Frans gewezen op zijn alcoholprobleem. "Een excuus is snel gevonden voor de hobby-drinker maar mijn vrouw is messcherp." Tijdens zijn optredens is de verleiding groot een paar glazen alcohol te nuttigen. "Ik doe ook het enige werk op aarde waar men het niet raar vindt dat je aangeschoten, dronken of gewoon ladderzat bent."

Op vakantie op het Spaanse Ibiza begon het Frans te dagen. "Op de zevende dag kreeg ik een soort van steek in m'n maag bij elke slok die ik nam." Het drinken van non-alcoholische drankjes leidde niet tot problemen. "Toen heb ik op 17 juni 2011 mijn laatste biertjes gedronken en m'n biertap, wijnkelder en havana 7-infuus voorlopig aan de wilgen gehangen."

Frans is van de een op de andere dag gestopt met drinken, roken en blowen. De artiest is niet van plan voor altijd de verleidingen te weerstaan. Hij probeert het vol te houden tot de geboorte van zijn dochter in oktober. "Dan wordt dat glas wijn weer speciaal", hoopt Frans.


Lange Frans vaak dronken op podium (Foto: Novum)

Chaplins Hitler-parodie op Brandenburger Tor

Charlie Chaplins beroemde Hitler-parodie ' The Great Dictator' zal vrijdagavond laat op een levensgroot scherm worden vertoond op de Brandenburger Tor in hartje Berlijn. Dat gebeurt ter gelegenheid van de 80e verjaardag van Chaplins bezoek aan de Duitse hoofdstad, meldde de gemeente.

De film waarin de spot wordt gedreven met de nazi-dictator dateert uit 1940. Chaplin produceerde en regisseerde de film en speelde ook de hoofdrol, waarin Adolf Hitler Adenoid Hynkel heet. Dochter Geraldine Chaplin is eregast tijdens het openluchttheater.

Ubisoft toont releasedata komende periode

Er is gisteren aardig wat nieuws verschenen rondom ontwikkelaar en uitgever Ubisoft. Zo konden we onder andere lezen over de online pass voor games en het cancellen van een Assassin's Creed voor de 3DS. Ook Driver kwam in het nieuws met een nieuwe trailer. Vandaag hebben we een releaselijst voor jullie.

Er zijn enkele veranderingen aangebracht aan de releasedata van games die Ubisoft in de planning heeft staan. Zo is Call of Juarez naar september geschoven. Hieronder de volledige en meest recente lijst.

  • Call of Juarez: The Cartel (PC) - 16 september
  • Child of Eden (PS3) - 23 september
  • World Rally Championship 2011 (PC, PS3, 360) - 7 oktober
  • Michael Jackson: The Experience 3D (3DS) - november 2011
  • Rabbids Alive & Kicking (Kinect) - november 2011
  • Puppies World 3D (3DS) - november 2011
  • Puzzler Mind Gym 3D (3DS) - november 2011
  • Zoo Resort 3D (3DS) - november 2011
  • Far Cry 3 (PC, PS3, 360) - te bepalen, ergens in 2012
  • Brothers in Arms Furious 4 (PC, PS3, 360) - te bepalen, ergens in 2012

Games als Assassin's Creed: Revelations en Ghost Recon staan niet op de bovenstaande lijst. Deze games komen respectievelijk in november en later in 2012 uit.

Laatste reviews en specials
special
FOK! Toen: Vlucht LY-1862 van EL Al stort neer in de Bijlmer
special
AI Picture Gallery #9
special
Random Pics van de Dag #746
special
Random Pics van de Dag #745
special
AI Picture Gallery #8
special
Random Pics van de Dag #744
©FOK.nl e.a.