Computerproblemen voor bemanning Atlantis

De astronauten aan boord van het Amerikaanse ruimteveer Atlantis, dat momenteel aan het internationale ruimtestation ISS is gekoppeld, werden vrijdag ruw gewekt door een alarm aan boord van de spaceshuttle. Een van de hoofdcomputers vertoonde kuren, waardoor het alarm afging.

Volgens de gezagvoerder van de Atlantis, Christopher Ferguson, ging het alarm een uur nadat de bemanning was gaan slapen af. "We werden allemaal wakker en keken elkaar aan. We vroegen ons af wat er aan hand was." De astronauten snelden naar de cockpit waar ze een back-up computer inschakelden. Binnen een half uur lagen alle ruimtevaarders weer in bed.

Het was de tweede computerstoring tijdens deze missie. Vlak voordat de Atlantis zondag aan het ISS koppelde begaf een van de vijf hoofdcomputers het. Beide keren werd het probleem met een softwareupdate verholpen, maar de technici aan boord weten nog steeds niet waar de problemen door worden veroorzaakt.

De vijf hoofdcomputers zijn cruciaal voor de terugkeer naar de aarde. Als alles volgens plan verloopt begint de Atlantis donderdag aan de terugreis. "Het gaat goed met ons", zei Ferguson. "Ik heb het volste vertrouwen dat alles in orde zal zijn als we over een paar dagen vertrekken."


Computerproblemen voor bemanning Atlantis (Foto: Novum)