Advocaat wil OM dwingen pedoclub te vervolgen

Advocaat Yme Drost stapt maandag naar het gerechtshof om het Openbaar Ministerie te dwingen pedofielenvereniging Martijn te vervolgen. Hij kreeg daartoe deze week een verzoek van de plaatsvervangend hoofdofficier van justitie van het OM in Rotterdam, meldt hij op twitter.

Het OM maakte vorige maand bekend de pedovereniging niet te vervolgen of verbieden. Naar aanleiding van oriënterend onderzoek zijn er geen mogelijkheden de vereniging strafrechtelijk aan te pakken, aldus justitie. Drost start nu op verzoek van de hoofdofficier een zogeheten artikel 12-procedure, waarin het gerechtshof wordt gevraagd het OM te dwingen vervolging in te stellen.

De vereniging Martijn stelt zich ten doel vrijwillige seksuele relaties tussen kinderen en volwassenen bespreekbaar te maken. De vereniging geeft aan dat binnen de kaders van de wet na te streven. Daardoor is het volgens het OM onmogelijk de club te verbieden.

Drost is juridisch adviseur van de moeder van een kindermisbruikslachtoffer in Glanerbrug. De vereniging heeft in die zaak volgens Drost advies gegeven aan verdachte Geert B., die veroordeeld is voor het stelselmatig misbruiken van zijn buurmeisje. In een verhoor zou B. hebben gezegd dat Martijn hem had geadviseerd kinderen in de buurt uit te zoeken en een washandje mee te nemen om sporen uit te wissen.

De Tweede Kamer debatteert na het reces over de vereniging. Een burgerinitiatief van de bekende Hagenaar Henk Bres om het onderwerp op de agenda van de Kamer te zetten heeft genoeg handtekeningen opgehaald.

Het CDA wil van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) weten of het klopt dat de plaatsvervangend hoofdofficier Drost heeft aangespoord een artikel 12-procedure te beginnen. Ook wil de partij weten welke rol de minister heeft gespeeld bij het besluit tot het benaderen van Drost. "Het is zeer opmerkelijk dat het OM hier zelf aan iemand anders vraagt om een besluit van het OM aan te vechten", vindt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt.