Aantal radiozenders weer in de lucht

Novec, de eigenaar van de zendmast in Lopik is bezig om met noodmaatregelen radiozenders weer in de lucht te krijgen. Een aantal zenders is alweer te beluisteren, meldt een woordvoerder van Tennet, aandeelhouder van Novec zaterdag.

De zendmast in Lopik is nog altijd buiten gebruik nadat deze vrijdag werd uitgezet omdat er donderdagnacht een brandje had gewoed. De mast kan pas weer aan als er meer duidelijkheid is over de omvang van de schade. Via noodmaatregelen probeert Novec een tijdelijke oplossing te vinden. "We proberen de zenders bijvoorbeeld via andere zendmasten weer in de lucht te krijgen", legt de woordvoerder uit.

In de loop van de dag moeten steeds meer zenders weer te beluisteren zijn. "We zijn stukje bij beetje bezig de zenders weer in de lucht te krijgen." Hij had nog geen overzicht van de zenders die inmiddels weer te ontvangen zijn.

Bij de zendmast in Hoogersmilde, die vrijdagmiddag deels instortte nadat brand was uitgebroken, moet een noodmast ervoor gaan zorgen dat het grootste deel van de problemen zo snel mogelijk wordt verholpen. Het kan echter nog wel een week geen duren voor die mast in gebruik genomen kan worden.

Door de incidenten waren in grote delen van Nederland Radio 1 tot en met 4 niet meer te ontvangen via de FM. Ook Sky Radio, BNR Nieuwsradio en Radio 538 waren moeilijk of niet te ontvangen in delen van het land.