'Olympische Spelen kosten twee miljard euro'

Als Nederland de Olympische Spelen van 2028 organiseert, kost dat twee miljard euro. Dat blijkt uit een conceptonderzoek waarin de kosten, voor onder meer nieuwe wegen en sportstadions, zijn afgezet tegen de inkomsten zoals kaartverkoop, tv-rechten en de extra uitgaven van toeristen.

Het onderzoek is uitgevoerd door een Rotterdams adviesbureau in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het rapport is nog niet klaar, maar RTL Nieuws zegt inzage te hebben gehad in de belangrijkste conclusie.

De SP en de PVV schrikken van de uitkomst. Kamerlid Richard de Mos (PVV) vindt het 'veel geld in tijden van crisis'. "Het is het niet waard." SP-Kamerlid Renske Leijten vraagt zich af of het bij die twee miljard blijft. "We weten ook nog steeds niet wat WK voetbal zou hebben gekost."

In de jaren tachtig en negentig leverden de Spelen winst op, maar dat is sinds de eeuwwisseling wel anders. In 2000 liep het verlies voor Sydney op tot een half miljard euro. Ook in Athene (2004) en Beijing (2008) werd verlies gedraaid, maar die cijfers zijn nog niet beschikbaar.


'Olympische Spelen kosten twee miljard euro' (Foto: Novum)