Duitse miljoenenhulp voor Oost-Afrika

Duitsland heeft vijf miljoen euro toegezegd aan humanitaire hulp voor de hongersnood in de Hoorn van Afrika. Dat heeft de Duitse minister van ontwikkelingszaken Dirk Niebel zaterdag gezegd. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken noemde de hongersnood een van de grootste humanitaire crises in decennia.

Tienduizenden mensen uit Somalië vluchten op zoek naar voedsel naar buurlanden Ethiopië en Kenia. Vaak moeten zij dagenlang lopen, zonder voedsel of drinkwater. Ondervoeding is een groot probleem in de vluchtelingenkampen. In een kamp in Ethiopië overlijden dagelijks zeven op de tienduizend vluchtelingen, waar dat doorgaans bij crises twee op de tienduizend is. In het grootste vluchtelingenkamp ter wereld, Dadaab in Kenia, zitten 440 duizend mensen.

De Duitse hulp komt bovenop de 3,6 miljoen euro die eerder dit jaar is toegezegd. De totale Duitse hulp aan Kenia en Ethiopië voor de komende jaren bedraagt 240 miljoen euro. De Verenigde Staten maakten vrijdag nog eens 3,5 miljoen euro vrij, bovenop de reeds eerder toegezegde 44,5 miljoen euro aan hulp. Nederland trok eerder deze week vijf miljoen extra uit voor de noodhulp. Dit geld komt bovenop de ruim tien miljoen euro die al was toegezegd aan Ethiopië en Somalië.

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) stelden maandag giro 555 open voor de slachtoffers van de aanhoudende droogte en voedselcrisis in de Hoorn van Afrika.


Duitse miljoenenhulp voor Oost-Afrika (Foto: Novum)