'Geld nudoneren.nl wel voor goed doel'

Donaties die worden gedaan via nudoneren.nl komen wel degelijk terecht bij goede doelen. Dat staat in een verklaring op de website, waarvoor de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) vrijdag nog waarschuwde. Volgens de SHO is de site in handen van fraudeurs.

De SHO, die vorige week giro 555 openstelde voor de slachtoffers van de aanhoudende droogte en voedselcrisis in de Hoorn van Afrika, riep donateurs vrijdag op geen geld te over te maken via nudoneren.nl. "Dan komt je bijdrage niet bij giro 555", twitterde de SHO.

Volgens nudoneren.nl is het geld dat via de site binnenkomt wel degelijk bestemd voor goede doelen. Donaties konden echter nog niet worden overgemaakt vanwege problemen met het bedrijf dat het 0900-nummer beheert waarmee het geld wordt opgehaald.

Nudoneren.nl is volgens de makers ontstaan uit het idee dat mensen een deel van hun beltegoed aan een goed doel doneren door met een 0900-nummer te bellen. Het was de bedoeling het geld rechtstreeks over te maken naar de goede doelen, maar de provider houdt het geld vast omdat 'oneigenlijk gebruik was gepleegd'. Om welke provider het gaat wordt niet vermeld.

Volgens de site hebben mensen tot nu toe 'enige duizenden euro's' gedoneerd. Als de provider het geld niet aan de beheerders van de site of rechtstreeks naar giro 555 overmaakt, worden gerechtelijke stappen ondernomen, zo staat in de verklaring.