Clinton: Gadhafi moet vertrekken

Het afzetten van de Libische leider Moammar Gadhafi is de beste manier om de Libische burgerbevolking te beschermen. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton donderdag voorafgaand aan een internationale conferentie waar de situatie in Libië werd besproken.

Clinton riep Gadhafi op zijn 'meedogenloze en gewelddadige aanval op burgers' te staken, zich terug te trekken uit de steden die door zijn militairen worden belegerd en 'af te treden'. "Dit is de uitkomst waar we naar op zoek zijn", aldus Clinton.

Clinton zei dat de Amerikaanse regering, in samenspraak met het Amerikaanse Congres, een deel van de bevroren Libische tegoeden beschikbaar wil stellen voor hulp aan de rebellen. Dit zou boven op de omgerekend 16,8 miljoen euro komen die reeds is toegezegd door de Verenigde Staten. De VS heeft ruim 20 miljard euro aan Libische tegoeden bevroren. De opstandelingen hebben aangegeven de komende maanden ongeveer 1 miljard euro nodig te hebben.

De Contactgroep Libië kwam onder andere overeen een internationaal fonds op te zetten waar de opstandelingen in Libië uit kunnen putten voor fundamentele benodigdheden zoals voedsel en medicijnen. Volgens de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini hebben diverse landen al ruim 168 miljoen euro aan humanitaire hulp toegezegd.