DVD: Wim Helsen - Het Uur van de Prutser

Wim Helsen, voormalig leraar, schoonmaker, sociaal werker, bouwvakker, museumgids, bankbediende en cafébaas, is actief als televisiemaker, columnist maar met name als grappenmaker. Doet hij dat laatste niet op televisie dan doet hij het wel in theaters op het podium. Het uur van de Prutser is zijn derde avondvullende solo-show.

Wim Helsen is een echte verhalenverteller, zijn grappen hebben vaak een net iets langere opbouw dan bij de meeste cabaretiers. Hierdoor krijgt alles wel een iets grotere diepgang en lig je continu krom van het lachen. Zijn Vlaamse accent en taalgebruik doen de grappen ook zeer veel goeds. Hij kan geen moment stilstaan, zo lijkt het, maar heeft weer niet de energie die een Dolf Jansen of Jochem Meyer hebben. Wel is hij continu snel afgeleid en springt soms zonder enig vorm van bruggetje naar een compleet ander verhaal en daarna weer terug naar de rode draad.

Deze dvd van Wim Helsen heeft één heel groot probleem: hij is opgenomen op drie verschillende locaties met verschillende belichting en geluid. Dit gaat tijdens het kijken behoorlijk irriteren, waardoor de kans dat je de dvd uitzet behoorlijk aanwezig is. Visueel is het nog niet zo erg aangezien de show niet gericht is op het visuele. Het geluid is echter wel een probleem omdat er ook simpelweg een verschil zit tussen de volumes.

De enige extra is een show die Helsen gaf in Café Le Bal Infernal te Gent. Als je deze extra kijkt nadat je de hoofdshow gezien hebt zal veel je bekend voorkomen. Deze locatie was namelijk één van de drie die gebruikt is voor de hoofdshow op de dvd. Eigenlijk kan je dus beter alleen deze show kijken want dan heb je de meeste grappen ook gehad terwijl beeld en geluid wel consistent is.

Deze dvd had beter niet uitgebracht kunnen worden. De grappen zijn geweldig maar de ervaring wordt teniet gedaan door het gebruik van de verschillende locaties. Hopelijk komt er snel een nieuwe release waarbij dit gecorrigeerd wordt.