'Overheid slordig met geheime adressen'

De overheid gaat veel te slordig om met gegevens van mensen die hun adres geheim willen houden. Ze zijn simpel te achterhalen, waardoor de gegevens voor tienduizenden ambtenaren voor het oprapen liggen.

Het CDA heeft minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Piet Hein Donner om opheldering gevraagd, schrijft De Telegraaf donderdag. Het CDA maakt zich zorgen om de veiligheid van onder meer bedreigde ex-partners en andere mensen die een goede reden hebben om hun adres geheim te willen houden.

"Het systeem moet veel sluitender worden, we moeten in de wet precies regelen wie wat mag zien", vindt CDA-Kamerlid Ger Koopmans. "Het kan niet zo zijn dat alles zomaar wordt doorgegeven en voor Jan en alleman beschikbaar wordt."

Dat een adres geheim is staat in de Gemeentelijke Basisadministratie. Maar als andere diensten, zoals het UWV, de gegevens overnemen zou er niet meer bij staan dat het om een geheim adres gaat. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zegt niet op de hoogte van de problemen te zijn.