Bevrijdingsfestival Utrecht sluit poorten

Op het bevrijdingsfestival in Utrecht was het donderdag rond 15.45 uur zo druk, dat de organisatie de poorten tijdelijk heeft gesloten. Er staan lange rijen, laat de organisatie weten.

Het festivalterrein in Park Transwijk biedt plaats aan ruim 12.000 bezoekers, maar er zijn veel meer mensen op afgekomen. De organisatie kan nog niet zeggen wanneer de hekken weer opengaan, maar verwacht dat rond etenstijd veel mensen weggaan. "Grote kans dat de poorten dan weer opengaan", meldt de organisatie op zijn website.

Vorig jaar werd het toegestane aantal bezoekers ook al overschreden en riep de organisatie van het festival feestvierders op niet meer naar de stad te komen. In Zwolle, waar vorig jaar aan het einde van de middag eveneens werd afgeraden nog naar het festival te komen vanwege grote drukte, zijn vooralsnog de hekken open.

Op Bevrijdingspop in Haarlem is het volgens de politie 'gezellig druk'. Er zijn geen problemen met het openbaar vervoer richting de hoofdstad van Noord-Holland.

In Wageningen zijn rond 16.30 uur ongeveer honderdduizend mensen aanwezig. Volgens de politie is het druk, maar is de sfeer gemoedelijk. Wel raadt de politie af om met de auto naar het festival te komen. "Parkeren is geen doen. Rijen geparkeerde auto's tot ver buiten de bebouwde kom", twittert de politie.

In het hele land zijn donderdag veertien bevrijdingsfestivals. Onder anderen Waylon, Ilse DeLange, Ben Saunders, The Opposites en Moke maken hun opwachting op verschillende festivals. Premier Mark Rutte gaf om 13.00 uur in Wageningen met het ontsteken van het bevrijdingsvuur het startsein voor de festiviteiten in het hele land.