Nieuwe tegenslag voor Roman Polanski

Cineast Roman Polanski heeft vandaag bot gevangen bij de Amerikaanse rechter. De 75-jarige regisseur had tevergeefs geëist dat een hoorzitting over de mogelijke herziening van zijn veroordeling voor pedofiele activiteiten niet voor het Los Angeles Superior Court zou plaatsvinden. Dit hof wil graag dat hij persoonlijk langskomt, maar Polanski vreest dat hij wordt opgepakt als hij terugkeert naar de VS.

De gevierde regisseur werd in 1978 veroordeeld voor het seksueel misbruik van een 13-jarig meisje, maar nam kort daarvoor de benen naar Frankrijk. Omdat er destijds mogelijk fouten zijn gemaakt wordt de zaak nu herzien. Polanski kan echter in de boeien worden geslagen als hij voet zet op Amerikaans grondgebied, omdat er in de VS nog altijd een arrestatiebevel tegen hem loopt.

Polanski maakte naam met films als Rosemary's Baby en de Oscar-winnende The Pianist. Hij had privé heel wat te lijden. Zo kwam zijn moeder om in een vernietigingskamp. Zijn vrouw Sharon Tate, die acht maanden in verwachting was, werd vermoord door de bende van de dubieuze goeroe Charles Manson.

Roman Polanski  (foto: ANP)