Lage tarieven maakt bellen duurder

De prijsplafonds die de Europese Unie invoert voor mobiel bellen maken het bellen niet goedkoper maar juist duurder.

Die waarschuwing gaven grote telefoonmaatschappijen als Deutsche Telecom, Orange en Vodafone gisteren. Ze vrezen dat de tarieven omhoog gaan als de EU ook de afgiftetarieven aan gaat pakken. Telefoonmaatschappijen betalen elkaar voor het doorgeven van telefoontjes naar een ander netwerk, bijvoorbeeld als je met een Nederlands abonnement op vakantie belt via een Spaans netwerk. Dat tarief bedraagt nu negen cent, maar de EU wil daar twee cent van maken.

Dat zorgt alleen maar voor problemen, menen de grote telefoonmaatschappijen. Volgens hen zullen de bedrijven proberen het verlies terug te winnen bij de consumenten door duurdere abonnementen. De onderzoekers baseren zich daarbij vooral op resultaten uit de Verenigde Staten, waar eenzelfde ontwikkeling zich al heeft voorgedaan.

De gemiddelde totale kosten voor mobiel bellen liggen daardoor in de Verenigde Staten 11,73 euro per maand hoger dan in Europa. Daardoor kunnen minder mensen zich een telefoon veroorloven. Dat is gebeurd in Amerika en zal ook hier gebeuren, rekenen de onderzoekers voor. Zij denken dat er in Europa 154 miljoen minder mobiele aansluitingen zouden zijn als het bellen hier net zo duur was als in de VS.

In hoeverre EU-commissaris Reding van Telecommunicatie rekening gaat houden met dit onbedoelde negatieve effect van prijsplafonds is nog onbekend. Eind volgende maand stemt Brussel over de aanname van een pakket nieuwe telecomregels.