'Generaal pardon blijkt twaalf keer zo duur'

De kosten van het generaal pardon van vorig jaar vallen meer dan twaalf keer zo hoog uit als begroot. Dat heeft Rita Verdonk gisterenavond in Pauw & Witteman gezegd. Ze baseert zich op een onderzoek van haar beweging Trots op Nederland.

Volgende kabinetten worden volgens Verdonk opgezadeld met een tekort van 5,5 miljard euro. Het huidige kabinet zou met cijfers draaien. Zo bestrijdt Verdonk de bewering van staatssecretaris van Sociale Zaken Ahmed Aboutaleb (PvdA) dat zestig procent van de 27.500 asielzoekers aan het werk gaat. Volgens Verdonk is dit slechts twintig procent. Ook zou in de berekeningen van de kosten niet mee zijn genomen dat 5500 asielzoekers meer zorg nodig hebben omdat ze invalide of gehandicapt zijn.

Burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen (PvdA), ook aanwezig bij het praatprogramma, sprak van gegoochel met cijfers. Volgens hem suggereerde Verdonk dat de asielzoekers die onder de pardonregeling vallen het land waren uitgegaan als de regeling er niet was geweest. "Maar dat is niet zo. Dankzij de pardonregeling kunnen ze nu een leven opbouwen." Anders waren ze volgens Wolfsen in de illegaliteit terecht gekomen, wat ook weer geld kost.

Verdonk zei dat het daar helemaal niet om gaat en dat ze alleen wilde aantonen dat het kabinet het land voorliegt. Ze kondigde aan hier vragen over te stellen tijdens de algemene politieke beschouwingen na Prinsjesdag.

Een krappe Kamermeerderheid stemde vorig jaar in met het Generaal Pardon. Dat hield in dat een grote groep asielzoekers die voor april 2001 asiel aan had gevraagd aanspraak kon maken op een verblijfsvergunning.

Overigens liet Verdonk ook weten dat een forensisch accountant binnen een paar weken met een rapport over haar ex-adviseur Ed Sinke komt. Volgens Verdonk heeft Sinke een greep in de partijkas gedaan. Ze zei veel te verwachten van het rapport. Een accountantskantoor pleitte Sinke eerder vrij van die beschuldiging.

Sinke haalde eerder deze week in Nova keihard uit naar zijn vroegere bazin. Volgens hem bedriegt Verdonk de kiezer.