Gedenkteken Van Gogh wordt geen cactus

De SchreeuwHet beeld dat later dit jaar ter nagedachtenis aan Theo van Gogh in het Amsterdamse Oosterpark wordt geplaatst, zal geen cactus worden. Vorig jaar had het stadsdeel Oost/Watergraafsmeer kunstenaars opgeroepen om met ideeŰn te komen, ge´nspireerd door de stekelige plant die Van Gogh zijn gasten liet kussen in zijn talkshow. De selectiecommissie koos echter voor De Schreeuw, van de bekende Amsterdamse kunstenaar Jeroen Henneman.

Het kunstwerk van Henneman, die ooit met Van Gogh als regisseur het televisieprogramma 'De woestijn leeft' maakte, bestaat uit verschillende silhouetten. Het binnenste staat symbool voor Van Gogh met gesloten mond, het buitenste silhouet is een schreeuwende Theo. Die spanning tussen de schreeuw en de gesloten mond verbeeldt volgens de 63-jarige Amsterdamse kunstenaar de complexiteit van de vrijheid van meningsuiting. Het beeld moet 4,5 meter hoog worden. Het 75.000 euro kostende werk wordt gefinancierd door de gemeente, het stadsdeel en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

In de selectiecommissie zaten onder meer producent Gijs van de Westelaken en voormalig museumdirecteur Rudi Fuchs. Stadsdeelwethouder en voorzitter van de commissie Antoinette Tanja liet weten blij te zijn met de keuze. "De commissie was unaniem. Het was erg belangrijk dat ook de ouders van Theo van Gogh het ontwerp van Henneman goedkeurden."

-
Een aantal ontwerpen waaruit de definitieve keuze werd gemaakt.