'Samir A. ging vrolijk door met terreuractiviteiten'
Gisteren diende in Rotterdam de eerste rechtszaak in een nieuw proces tegen terreurverdachte Samir A. De groep rond hem werd op 14 oktober opgepakt. Van de negen verdachten die in totaal zijn gearresteerd, zitten er nu nog vier vast. Volgens de officier van justitie hervatte Samir al snel na zijn vrijlating in april 2004 zijn terroristische activiteiten. Zo maakte de officier bekend dat men via een informant werd getipt dat A. meteen op zoek ging naar explosieven. Ook maakte hij een videoband met een 'zelfmoordtestament'.
Het OM zegt dat nog toe is gebleken dat Samir A. met zijn kompanen onder meer van plan was om één of meer aanslagen op landelijke politici te plegen. Er is een gecodeerd lijstje gevonden met daarop de namen van de voorzitter van Tweede-Kamervoorzitter Frans Weisglas en de fractieleiders Bas van der Vlies (SGP), Boris Dittrich (D66) en Jan Marijnissen (SP). Deze werd aangetroffen bij Hofstadgroepverdachte Nourredine el F., die volgens het OM ook deel uitmaakt van de groep rondom Samir. Verder werd een bomaanslag voorbereid op het gebouw van de AIVD in Leidschendam. Twee medeverdachten hebben inmiddels bekend dat Samir een netwerk rond zich had geformeerd en dat deze organisatie voorbereidingen trof voor het plegen van aanslagen.
'Officier is zelf een terrorist'
Samir A. kwam gisteren ook zelf aan het woord. Hij noemde officier van justitie Den Hartigh ''zelf een terrorist''. Volgens A. probeert niet hij maar justitie de samenleving angst aan te jagen. Hij bestempelde het dossier met de voorlopige resultaten van het onderzoek als een script van een film, dat beter naar Hollywood gestuurd kan worden.
Verder vond Samir de manier waarop hij werd gearresteerd te idioot voor woorden: ''Tussen vijftig medestudenten! Stel dat er een explosief in mijn rugzak had gezeten. Dan waren die samen met de mensen die mij aanhielden en met mij in de lucht gevlogen. Dan had de officier heel wat uit te leggen gehad.''
De inhoudelijke behandeling van de zaak zal later dit jaar plaatsvinden. De rechter moest gisteren alleen beslissen of het Openbaar Ministerie (OM) de verdachten in voorarrest kan blijven houden. Volgens de rechter mag het OM de vier inderdaad nog voor 90 dagen in voorlopige hechtenis laten zitten.