Chinezen verwelkomen Jaar van de Hond

Icoon AlgemeenIn Amsterdam en Den Haag hebben een groot aantal Nederlandse Chinezen hun Nieuwjaar gevierd. In Amsterdam gebeurde dat op en rond de Nieuwmarkt, waar veel Chinese ondernemers zich hebben gevestigd. Volgens de politie was de sfeer onder de ongeveer duizend feestvierders gemoedelijk. Het Jaar van de Hond begint officieel zondag.

De festiviteiten in Den Haag vonden vooral plaats rond de Wagenstraat, waar een bescheiden Chinese wijk is. Nadat eerst de 'draken' waren gewekt, gingen de 'leeuwen' al dansend langs de winkeliers in de Haagse straat. Deze hadden voor de leeuwen slakroppen aan de deurposten opgehangen. Tijdens het feest werd een flinke hoeveelheid knalvuurwerk afgestoken.

Het Jaar van de Hond volgt op het Jaar van de Haan. Voor de Chinezen breekt morgen het jaar 4703 aan. Voor veel inwoners van China is het nieuwjaarsfeest aanleiding de roots op te zoeken. Honderden miljoenen Chinezen waren in de afgelopen week dan ook met bus, trein, auto of vliegtuig onderweg naar hun geboorteplaats.

Chinees Nieuw Jaar wordt tradtiegetrouw op de Nieuwmarkt gevierd