FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 8 november 2004

Prince of Persia 2 krijgt versterking van Godsmack

Naast Monica Belluci zal ook de rockband Godsmack de prins komen versterken. Godsmack, onder andere bekend van de titelsong van The Scorpion King, zal met "I Stand Alone" en "Straight Out of Line" de soundtrack uitbreiden.

Het filmpje dat bij het vorige nieuwsbericht is geplaatst bevat het nummer "I Stand Alone" en laat horen wat je van deze rockband kan gaan verwachten.

CD: The Donnas - Gold Medal

De rockchicks van The Donnas zijn een waar genot om naar te kijken. Ik zag ze alweer een tijd geleden in de Melkweg voor een showcase, de energie spatte van het podium af, samen met de nodige zweetdruppels.

Hun album 'Spend The Night' was een geweldig rock-album in dat opzicht, daarom was ik ook erg benieuwd naar de nieuwe plaat, 'Gold Medal'. Ik zal het voor de hand liggende grapje maken: zou dit album een gouden medaille verdienen?


School oogst paarse wortelen

Icoon Wetenschappelijk nieuws In Dronten hebben leerlingen van landbouwschool het Groenhorst College vandaag voor het eerst paarse wortelen geoogst. De groenten met de unieke kleur zouden sappiger, zoeter en gezonder zijn dan de huidige oranje wortelen.

De speciale wortelsoort, met de naam Betasweet, is ontwikkeld na de import van zaadjes vanuit de Verenigde Staten. "We wilden kijken of het peenras ook in het Nederlandse klimaat kan groeien", zo zegt projectleide Phaff. In totaal is er een hectare geoogst.

Honderden jaren geleden waren bijna alle wortelen donkerpaars van kleur en door kweekwerk van met name Nederlandse kwekers zijn deze echter steeds roder geworden tot de wortel die we op dit moment kennen. Met Betasweet wortelen gaan we dus weer terug naar de oerwortel van toen.

Waarschijnlijk komen de wortelen binnenkort op de markt. "Vooral restaurants zijn geïnteresseerd. De paarse wortel kleurt ontzettend mooi op het bord. Zeker wanneer je hem opensnijdt. Van binnen is hij namelijk wel gewoon oranje", vertelt de projectleider.

Paarse Wortelen
De 'nieuwste' generatie wortelen

Ferrari opnieuw afwezig bij bespreking teams

De Formule 1-teams zullen morgen in Londen verder gaan met hun gesprekken over kostenbesparende maatregelen. Ferrari zal daarbij opnieuw afwezig zijn.

De negen teams willen het testen gaan beperken tot tien dagen buiten de race-weekeindes om en met name de bandentests beperkingen. Ferrari is tegen beperkingen op het gebied van testen. Jean Todt vertelde eerder: "Het spijt mij maar de gepresenteerde voorstellen zijn niet zinnig. Dit papier kan je gewoon weggooien."

Volgens een woordvoerder is Ferrari morgen afwezig bij de besprekingen, omdat ze al andere verplichtingen hadden voor morgen. Paul Stoddart zegt dat de afwezigheid van Ferrari de andere teams niet zal tegenhouden: "De volgende fase is dat Ferrari de voorstellen ook ondertekent of de rest van ons zullen besluiten het zonder hen te doen. We kunnen niks doen aan de banden, maar we kunnen besluiten dat we niet meer dan tien dagen testen."

Workshop om eigen zelfmoordpil te maken

Icoon opmerkelijk nieuwsEen van de meest prominente activisten voor vrijwillige euthanasie in Australië, Philip Nitschke, helpt mensen die vanwege kanker of een andere terminale ziekte een ondraaglijk leven leiden, een einde aan hun leven te maken. Daartoe biedt hij binnenkort workshops aan waarin oudere Australiërs hun eigen zelfmoordpil leren maken. De pil wordt gemaakt van ingrediënten die overal verkrijgbaar zijn.

Nitschke is een veteraan als het om vrijwillige euthanasie gaat. Acht jaar geleden hielp hij kankerpatiënt Bob Dent om een einde aan zijn leven te maken. Dat was toen, zover bekend, het eerste legale geval van euthanasie in de wereld. Dit gebeurde omdat de Northern Territory vrijwillige euthanasie op dat moment wettelijk toestond. Een paar maanden later werd deze wet ingetrokken door de federale regering.

Het is de bedoeling dat zijn euthanasiegroep 'Exit' een workshop voor 30 ouderen zal organiseren. Zij leren de geheimen van de zelfmoordpil. ''Ze zullen het zichzelf leren en de pil alleen voor zichzelf maken. We zullen er op toezien dat het daarbij blijft en dat ze niet genoeg maken om aan hun vrienden of partners te geven''. Verder zegt Nitschke dat de beperkte hoeveelheid en het feit dat de participanten de pil zelf fabriceren, er voor zorgt dat de actie nét binnen de wet valt.

Subheader
Activist Philip Nitschke

Marokkaanse site stelt anti-homotekst even uit

Flowce had ons via de nieuws-submit te melden:

De Marokkaanse jongerensite Elqalem.nl heeft de publicatie van een antihomomanifest, dat vandaag naar buiten zou worden gebracht, uitgesteld. Dit vanwege het gespannen klimaat na de moord op Theo van Gogh. Het uitstel is absoluut geen afstel zo laat de redactie van de site weten, want ''we laten ons niet monddood maken''.

De website staat momenteel op 'zwart' omdat de makers bedreigd zijn. Na een verklaring vorige week op de site, dat de dood van Theo van Gogh hen volkomen koud laat, dat de moslimdoden in Tsjetsjenië, Palestina, Afghanistan en Irak hen veel meer aan het hart gaan, is de site gehackt geweest. De privé-gegevens van een van de mensen achter de site zijn openbaar gemaakt. Het gaat om iemand die zich op de site S. Abbas noemt. Het pseudoniem van een 23-jarige Marokkaan, geschiedenisleraar van beroep, uit de omgeving van Rotterdam. Hij is tevens, net als de gehele redactie, met de dood bedreigd.

Volgens Abbas hebben veel moslimjongeren dezelfde inspiratiebron als Van Goghs moordenaar Mohammed B. Dat is de koran, zoals deze 1.400 jaar geleden door de metgezellen van de profeet is geïnterpreteerd. Abbas en zijn achterban vormen ''de andere, vredige kant van die medaille'', zeggen ze zelf. De kern van Elqalem.nl wordt gevormd door vijftien redactieleden, die over heel Nederland verspreid wonen. Ze denken zelf zo'n 30.000 moslimjongeren te vertegenwoordigen. Dat maken ze op uit het aantal bezoekers aan hun website (meer dan 5.000 per dag).

Anti homo
Als het aan het 29-jarige redactielid Mohammed Ridoaun Jabri uit Amsterdam lag, actief als columnist op de site, had het antihomomanifest vandaag wel gepubliceerd geworden. ''We zijn nergens bang voor. We deinzen nergens voor terug. Nu er aandacht is voor onze standpunten moeten we daar ons voordeel mee doen en nog harder dan daarvoor terugslaan.''

Heteroseksualiteit dient de norm te zijn in de publieke ruimte in Nederland, vinden de makers van Elqalem.nl. Ze hebben het recht die visie uit te dragen zeggen ze en kiezen, net als Theo van Gogh, voor provocatie. ''De flyers liggen al klaar'', zegt S. Abbas. ''Alle homo-organisaties in Nederland krijgen zo'n flyer toegestuurd. We roepen hen op hun extravagante gedrag op straat te staken.''

Abbas staat volledig achter de omstreden tekst dat homo's na seks in het openbaar, als straf met hun hoofden naar beneden van hoge gebouwen geworpen mogen worden. Dat mag echter alleen in een islamitisch land, en kan dus niet in Nederland worden toegepast.

De oudere moslimgeneratie bestaat volgens de makers van de site uit slijmjurken en subsidiehoeren. Die vertegenwoordigen ''ons'' niet.

Brandweer vindt dode vrouw in Landgraaf

ID-Tweak had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsIn een woning in Landgraaf heeft de brandweer vanmiddag het lichaam van een dode vrouw gevonden. Op het moment van de vondst woedde er een brand in de woning eronder, over de doodsoorzaak ontstaat nog onduidelijkheid.

De vrouw werd gevonden op een bovenwoning aan de Hoogstraat in Landgraaf. De brandweer was er ter plaatse om er op een verdieping lager een binnenbrand te blussen. Momenteel is nog niet duidelijk of de vrouw de bewoonster van het huis is. Ook over de doodsoorzaak is nog niets bekend. Wellicht is de vrouw als gevolg van de brand overleden, maar ook wordt een andere doodsoorzaak nog niet uitgesloten.

Garzelli kiest tussen Tour en Giro

Stefano Garzelli, één van de kopmannen van de nieuwe Liquigas-ploeg, zal zich volgend jaar slechts concentreren op één grote ronde concentreren.

De 31-jarige renner is in de afgelopen jaren tot de conclusie gekomen dat twee grote rondes te veel voor hem zijn. Hoewel hij zowel de Tour de France als de Giro d'Italia erg belangrijk vindt, wil hij voor komend jaar gaan kiezen. Hij vertelde: "Ik moet mijn programma nog plannen met Liquigas, maar ik zal zeker niet de Giro én de Tour rijden; dat is te zwaar."

In 2001 en 2003 reed de Grazelli de combinatie vcan Tour en Giro en afgelopen jaar koos hij voor de Giro en de Vuelta. "Ik werd 6zesde in de Giro en elfde in de Vuelta, plaatsen die niet aan mijn verwachtingen voldeden.", aldus Garzelli.

Davidson & Heidfeld dé kanshebbers

Nick Heidfeld en Anthony Davidson (nu testrijder bij BAR) zullen in de winter in Jerez een week voor het Williams-team gaan testen. Dit heeft het team vandaag bevestigd.

In de week van 1 December is het de beurt aan Davidson en de week daarna is Heidfeld aan de beurt. Het BMW-Williams team liet weten deze test uit te voeren om te kijken wie van de twee het beste het lege stoeltje naast Webber kan vullen. Nick en Anthony zijn dus dé kanshebbers om volgend seizoen voor dit team te mogen racen.

Overigens zullen Mark Webber en Antonio Pizzonia voor Williams gaan testen in Barcelona in de week van 24 November. Ook andere teams zullen dan aanwezig zijn om te testen op dit circuit.

Adriaanse analyseert Oranje

De interlandwedstrijd van het Nederlands Elftal van woensdag 17 november zal door Co Adriaanse van commentaar worden voorzien. De zender Nickelodeon doet het verslag van de wedstrijd in Barcelona (Spa).

Co Adriaanse, trainer van AZ, zal bij Andorra-Nederland analyseren. De oefenmeester gaf voor Euro 2004 toenmalig bondscoach Dick Advocaat geen enkele kans met Oranje de Europese titel te veroveren. Ook werd hij veel genoemd om hem op te volgen.

De nieuwe bondscoach Marco van Basten zal komende week mogelijk van Co Adriaanse vernemen hoe zijn kansen liggen om met Oranje de wereldtitel te pakken.

3 Nederlanders voor 'Europeaan van het jaar'

Icoon Algemeen nieuws Er dingen dit jaar drie Nederlanders mee naar de titel 'Europeaan van het jaar'. Frits Bolkestein, Paul van Buitenen en Johanna Boogerd-Quaak maken deel uit van vijftig kandidaten die zijn genomineerd door het invloedrijke Brusselse weekblad European Voice.

Frits Bolkestein Eurocommissaris Frits Bolkestein is de organisatie vooral opgevallen vanwege zijn heldere taal bij zijn werk aan de Europese vrije markt. Daarom is hij ook één van de vijf genomineerden in de categorie 'Europees Commissaris van het jaar'. De 71-jarige VVD'er zal aan het eind van zijn termijn stoppen.

Frits Bolkestein Paul van Buitenen is voorgedragen vanwege het goede resultaat dat zijn partij Europa Transparant bij de afgelopen Europese verkiezingen boekte, toen de partij uit het niets twee zetels haalde. Daarom is hij ook één van de vijf genomineerden in de categorie 'best presterende Europeaan van het jaar'. In die categorie zijn ook grote namen als de Britse premier Tony Blair en Otto Rehhagel, de Duitse coach van het Griekse voetbalelftal, genomineerd.

Frits Bolkestein Voormalig europarlementslid Johanna Boogerd-Quaak is naast haar nominatie ook nog genomineerd in de categorie 'Europees parlementslid van het jaar', omdat ze een felle strijd heeft gevoerd om de privacy van vliegtuigpassagiers te garanderen.

De jury zal de winnaars op 30 november tijdens een gala in Brussel bekend maken. Tot 12 november kan er gestemd worden via de website EV50.

Kwart jonge bromfietsers draagt geen helm

LinuxCultVapor had ons via de nieuws-submit te melden:

Uit onderzoek van verkeersveiligheidsorganisatie TeamAlert is gebleken dat éénvierde van de jeugdige bromfietsers zijn helm niet of niet op de juiste manier draagt. Vooral jongens blijken zich schuldig te maken aan onveilige praktijken. Zo zet dertig procent van de mannelijke scooterrijders op korte ritjes de helm niet op of wordt de kinband niet vastgemaakt. Hierdoor is de bromfietser bij een ongeval minder goed beschermd.

Volgens directeur Haylemariam is de 'gedaalde pakkans' één van de redenen om de helm niet te dragen. Het kapsel blijkt echter een grotere rol te spelen. De vrees voor aantasting van de haardracht zorgt ervoor dat jongeren minder snel een helm opzetten.

Haylemariam vindt dat bromfietsers zich meer bewust moeten zijn van hun "kwestbare positie in het verkeer". Volgens de organisatie is de kans dat een brom- of snorfietser na een ongeluk in het ziekenhuis belandt namelijk bijna veertig keer groter dan voor andere bestuurders.

Nieuwe presentator FOK!radio bekend

FOK!RadioSunChaser verliet vorige week FOK!radio. Luister nu naar FOK!radio en hoor wie hem als presentator gaat opvolgen. Na een uitgebreide zoektocht hebben we een opvolger voor hem gevonden.

Verder gaan er wat dingen veranderen. Zo zullen er een aantal nieuwe items in het programma zitten. Kom ook vooral naar ons irc-kanaal #fokradio!. Met de users die hier zitten gaan we wat meer doen. Ook staat er vanavond weer een subforum centraal. Moderator QuietGuy en vaste user Marty26 uit het Digital Corner zijn vanavond live in de studio en vertellen of er nu echt alleen maar Tweakers in hun forum zitten.

Meteen luisteren?
ActionRadioDat kan! FOK!Radio is te horen op het internetstation ActionRadio, waar nu al non-stop muziek te horen is. Hieronder vind je de directe luisterlinks:
Winamp (mp3PRO)
Windows Media Player
Real Player

Uiteraard hoor je ook de vaste items. Cynix neemt zijn week op het forum met ons door en we roddelen met Yvonne. Via de vernieuwde webcam kun je uiteraard weer mee kijken. En dit is ons irc kanaal: #fokradio!

Meer (technische) informatie op Radio.fok.nl

Veel luisterplezier!

Internetsfeer slecht na moord op Van Gogh

Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) meldt dat er de laatste dagen opvallend veel oproepen tot geweld tegen moslims op internet zijn gerapporteerd. Het MDI kreeg veel meldingen van Nederlanders die zich boos maakten over islamitische websites waar de moord op Theo van Gogh werd verheerlijkt en de jihad wordt gepredikt. Het meldpunt constateert echter dat anti-moslim en anti-Marokkanen uitingen momenteel op internet in een veel hoger volume worden geplaatst.

Het meldpunt zegt dat de sfeer op internet na de moord op Van Gogh in snel tempo is verslechterd. Er wordt er niet alleen op weblogs, forums en sites van extreemrechts opgeroepen tot geweld tegen moslims maar ook op 'normale' sites zijn opruiingen aan de orde van de dag, aldus een MDI-woordvoerder.

Het digitale discriminatie meldpunt roept eigenaren van de 'normale' sites - waarvan verwacht mag worden dat ze voor rede vatbaar zijn - op om nadrukkelijk te modereren en zaken die over de schreef gaan, zoals oproepen tot moord of geweld jegens moslims of Marokkanen, te verwijderen. Het MDI adviseert internetgebruikers ook actie te ondernemen ''door op discussiesites een weerwoord te geven.''

Religieuze partij stapt uit regering Sharon

Icoon Buitenlands nieuws De Nationale Religieuze Partij (NRP) is maandag uit de Israëlische regering gestapt. De partij deed dit als protest tegen het omstreden Gazaplan van Sharon. Dit plan houdt in dat alle 21 joodse nederzettingen in Gaza afgebroken zullen worden, net als vier van de 120 nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

Volgens het hoofdkantoor van de NRP zullen de vier ministers van de partij die nog in de regering zitten hun functie dinsdag neerleggen. De regering van Sharon had al een minderheid in het parlement omdat er in juni twee ministers werden weggestuurd, maar kan nu nog maar over 55 van de 120 zetels beschikken.

Nieuwe screens van The Polar Express

Op 9 december gaat de kerstfilm van dit jaar in de Nederlandse bioscopen draaien en uiteraard hoort daar ook een game bij. Het spel 'The Polar Express' zal uitkomen voor PC, PlayStation 2, GameCube en GameBoy Advance en zal rond 26 november te koop zijn.

Wanneer een aarzelend jongetje op een buitengewone trein stapt naar de Noordpool, begint een reis waarin hij ontdekt dat wonderen blijven bestaan zolang je erin gelooft.

PS2 screensGBA screens
[update] Ratelband leeuw naar Duitsland

Het kan Emile Ratelband niet gek genoeg. Na zijn zoektocht voor een woning voor de Tokkies, wat mislukte en van wie hij zijn handen compleet aftrok, heeft hij zich nu ontfermd over een leeuw. De zelfbenoemde goeroe van het positieve denken heeft in in de Tsjechische hoofdstad Praag een leeuw overgenomen van een circus dat het dier en spuitje wilde geven, omdat de dompteur overleden was. Het circus kon geen andere leeuwentemmer vinden.

Ratelband gaat de leeuw, Leon geheten, houden als huisdier. ''Ik heb alle papieren erbij gekregen, inclusief stamboom. Hij weegt 232 kilo en hij is bijna drie jaar oud. Zijn schofthoogte is een meter, echt prachtig. Leon eet 8 kilo vlees per dag, de plaatselijke slager is al door mij ingeseind dat hij rekening moet gaan houden met een grotere afname. Ik wil hem natuurlijk kwaliteitsvlees voeren.''

Bij zijn villa in Arnhem heeft Ratelband inmiddels een leeuwenkooi van acht bij acht meter laten bouwen, waar Leon voorlopig in gaat wonen. Als ze een beetje aan elkaar zijn gewend, wil Ratelband de leeuw ook gaan inzetten bij seminars om managers over hun angsten heen te helpen.


Ratelband is van plan, als Leon geaclimatiseerd is, het beest los in de tuin te laten lopen. ''Heb ik meteen geen last meer van katten en honden van de buren. Natuurlijk eet hij mij niet op. Trouwens: ik ben nu toch alleen, opgegeten worden door een leeuw is toch een mooie dood.''

De dierenbescherming noemt de actie van Ratelband te zot voor woorden. Juridisch gezien mag je een leeuw houden in je tuin als de papieren in orde zijn, maar zo'n beest heeft heel veel ruimte en speciale verzorging nodig. Bovendien leeft een leeuw normaal gesproken temidden van soortgenoten die het dan ook om zich heen moet hebben. Verder is een leeuw ook nog eens levensgevaarlijk.

Update 19:36
De Algemene Inspectie Dienst (AID) heeft een onderzoek ingesteld naar het houden van de leeuw in de tuin van Ratelband. Volgens de AID staat de Faunawet het houden van leeuwen helemaal niet toe.

Na goed overleg tussen de AID en Ratelband heeft men deze middag besloten dat de leeuw vandaag nog naar het Russisch Staatscircus gaat. Dat heeft zijn tenten momenteel opgeslagen in Duitsland. Voor het vervoer van Leon naar Duitsland zijn inmiddels de papieren geregeld, aldus de AID.

Met dank aan Ali Salami voor het melden van de update.

11-jarige jongen sleept moeder voor rechter

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuwsWat doe je als je moeder je een computer belooft en ze komt haar belofte niet na? Dan klaag je haar aan! Dat dacht althans een 11-jarige jongen uit China. Zijn moeder had beloofd dat de jongen een nieuwe computer zou krijgen mits zijn schoolresultaten zouden verbeteren.

Toen hem dit uiteindelijk gelukt was vertelde zijn moeder dat zich geen nieuwe computer konden veroorloven. Bovendien was ze er vanuit gegaan dat hij het toch niet zou halen. De jongen liet het er niet bij zitten. Beloofd is beloofd, zo dacht hij. Hij sleepte haar voor de rechtbank en beschuldigde haar van contractbreuk. Hij vond dat de mondelinge belofte die zij gedaan had rechtsgeldig was. De rechter adviseerde hem eerst eens opnieuw met zijn moeder te overleggen. Blijkbaar heeft de jongen dit advies opgevolgd. Hij heeft zijn aanklacht ingetrokken.

Duitsers zijn sympathiek volgens Nederlanders

Icoon Algemeen nieuws Bijna de helft van de Nederlanders vindt Duitsers sympathiek of zelfs zeer sympathiek. Dat blijkt uit een onderzoek van de Duitse overheid voor intern gebruik. Het onderzoek werd gehouden in het kader van de Duitse organisatie van de aankomende wereldkampioenschappen voetbal in 2006. Slechts 7 procent van de 500 ondervraagde Nederlanders vindt de oosterburen onsympathiek of zelfs zeer onsympathiek.

Van de elf landen waarin het onderzoek gehouden is, staan Nederlanders het sympathiekst tegenover de Duitsers. Ook de Amerikanen en de Russen waren overwegend positief, terwijl de Polen verreweg de negatiefste mening hadden.

Andere termen die Nederlanders gebruikten om de Duitsers te omschrijven waren onder andere: gastvrij, vlijtig en voetbalgek.

FA stelt Wenger in staat van beschuldiging

De Engelse voetbalbond FA heeft de trainer van Arsenal, Arsène Wenger, in staat van beschuldiging gesteld naar aanleiding van een aantal incidenten rondom de competitiewedstrijd tegen Manchester United.

Na de wedstrijd uitte de Franse trainer veel kritiek op onder meer Ruud van Nistelrooy en de arbitrage van de wedstrijd.

Wenger zou onder meer hebben gezegd dat de Nederlandse spits een valsspeler was, maar Wenger zelf ontkend dat. Wel gaf hij toe dat hij scheidsrechter Mike Riley bekritiseerde, omdat hij in Wengers ogen ten onrechte een penalty aan Manchester United gaf. Nu de Engelse voetbalbond hem schuldig acht, kan Wenger een schorsing of een boete tegemoet zien.

Beide clubs worden nog wel op een hoorzitting verwacht, om de gebeurtenissen die na de wedstrijd plaatsvonden, toe te lichten. In de spelerstunnel deden er zich enkele incidenten voor waarbij de trainer van Manchester, Ferguson, etenswaar over zich heen kreeg.

[update] Wilders: 'Geen burgerrechten voor moslims'

KirmiziBeyaz had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek binnenland nieuws Als het aan Kamerlid Wilders en dr. Bart-Jan Spruyt ligt, dan krijgen moslims geen grondwettelijke burgerrechten, zoals de vrijheid eigen scholen en verenigingen op te richten. Dit staat geschreven in het programma voor hun nieuwe partij, dat gemaakt is door de directeur van de Edmund Burke-stichting. Wilders heeft het met open armen ontvangen.

Volgens Wilders is de Nederlandse cultuur niet verenigbaar met de islam. Zo zou de islam geen rekening houden met democratische normen van de Nederlandse rechtsstaat. Verder zou de islam imperialistisch zijn, waarbij verwezen wordt naar de 'torenhoge minaretten in Rotterdam'. Ook het dragen van hoofddoekjes zou een symbool van afkeur naar het Westen toe zijn.

Niet alleen de grondrechten moeten worden afgenomen, ook de grenzen moeten voor immigranten worden afgesloten. Dit, volgens Spruyt, om de islamisering van de Nederlandse cultuur te voorkomen. "Van integratie moet 'serieus werk' worden gemaakt. Elke immigrant wiens inburgering mislukt moet het land uit: Je past je aan, of je hoepelt op."

Update 17.47
NOS Teletekst meldt dat Bart-Jan Spruyt indirect afstand neemt van Geert Wilders. De Edmund Burke-stichting zal geen partij oprichten met Wilders, hetgeen eerder door de politicus aan de media bekend was gemaakt. Mocht Spruyt toch een partij oprichten met Wilders, dan zal hij niet aanblijven als directeur van de stichting.

Volgens Spruyt had hij slechts willen zeggen dat het conservatisme weerklank zal vinden bij de beweging van Wilders.

'Zeer hoog sterftecijfer in kampen Uganda'

Icoon Buitenlands nieuws Volgens Artsen zonder Grenzen is het aantal sterfgevallen in de vluchtelingenkampen in het noorden van Uganda 'buiten proportie', en is er onmiddellijke actie nodig. Dit heeft de organisatie uit eigen onderzoek geconcludeerd. Er zou sprake zijn van "immens leed en een zeer ernstige slepende humanitaire crisis".

Uit het onderzoek van Artsen zonder Grenzen, dat zich toespitste op zes vluchtelingenkampen, bleek een sterftecijfer van 2,8 op de 10.000 mensen per dag. Bij een sterftecijfer van 2 op de 10.000 per dag wordt normaal al gesproken van een noodsituatie.

In Uganda woedt al meer dan achttien jaar een burgeroorlog tussen het regeringsleger en de rebellen van het 'Verzetsleger van de Heer' (LRA). Meer dan 1,6 miljoen mensen hebben hun huizen moeten verlaten en verblijven nu in de vluchtelingenkampen.

"De oorlog in Uganda is een typisch voorbeeld van een chronisch conflict dat in stilte miljoenen mensenlevens ontwricht", aldus een woordvoerder van Artsen zonder Grenzen. Vorig jaar zei een ondersecretaris-generaal voor Humanitaire Zaken van de VN ook al dat hij "geen ander deel van de wereld weet waar een ramp plaatsvindt op dezelfde schaal als in Uganda, dat zo weinig internationale aandacht krijgt".

Vandaal besmeurt kleding met autolak

Icoon Binnenlands nieuwsEen onbekende man heeft vanmiddag alle kleding in een winkel in Heerlen met zilverkleurige autolak besmeurd. De schade bedraagt naar schatting 80.000 euro. De man is na zijn daad gevlucht.

Medewerkers van de kledingzaak in het Heerlense winkelcentrum CorioCenter roken kort na half twee een sterke verflucht. Direct constateerden zij dat alle kleding in de zaak met zilverkleurige autolak was bewerkt. De kleding in de zaak is in één klap waardeloos geworden.

NS moet invalide schadevergoeding betalen

Icoon Algemeen nieuws De NS moet een schadevergoeding van enkele honderdduizenden euro's aan een invalide vrouw betalen. De vrouw kwam in 1998 tussen de trein en het perron op station Santpoort terecht, waardoor ze haar beide benen verloor. De NS heeft al eerder een schadevergoeding van ruim 136.000 euro (300.000 gulden) moeten betalen, maar weigerde meer te betalen omdat de wet de aansprakelijkheid van het bedrijf zou beperken.

Het slachtoffer heeft echter een rechtszaak aangespannen. In augustus besloot het gerechtshof van Amsterdam dat de NS wel volledig aansprakelijk is, waardoor de vrouw recht heeft op een hogere schadevergoeding.

De NS heeft vandaag bekend gemaakt niet in cassatie te gaan, waardoor de onderhandelingen over de schadevergoeding kunnen beginnen. De advocaat van het slachtoffer kon nog geen precies bedrag noemen, maar denkt aan zeker 900.000 euro voor onder meer gederfde inkomsten.

In 1998 kwam de toen 19-jarige vrouw met haar arm klem te zitten terwijl ze probeerde op het laatste moment de deur te openen. Toen de trein wegreed, kwam ze tussen het perron en de trein terecht.

Moslims willen bewaking alle gebouwen

Een anonieme FOK!ker had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws De overheid moet alle herkenbare islamitische instituten en gebouwen gaan voorzien van permanente bewaking, om zo te voorkomen dat er slachtoffers gaan vallen. Dit verzoek is vandaag door enkele moslimorganisaties gedaan aan de autoriteiten, aldus A. Tonca, voorzitter van het Contact Orgaan Moslims en Overheid (CMO) maandag weten. Het CMO doet dit samen met de Sjiietische islamitische Raad (SIR).

Met verbijstering zegt Tonca de diverse aanslagen op moskeeën en islamitische gebouwen te hebben vernomen. "Wij tolereren niet dat in ons land dit soort aanslagen gepleegd kunnen worden. Dat kan niet, mag niet en moet met alle kracht worden bestreden."

Tonca is van mening dat "de taak van de overheid om haar burgers te beschermen". Hij heeft de ministers gevraagd om een spoedoverleg. "Zodat we de gespannen situatie kunnen bespreken. Het is ons land en wij willen in vrede en harmonie met elkaar samenleven", zo zei hij.

Biaggi lang uit de roulatie na ongeluk

Tijdens een training op het circuit van Latina, vlakbij Rome, heeft motorrijder Max Biaggi zijn been op meerdere plaatsen gebroken.

De 33-jarige MotoGP-coureur van de Camel Honfa-ploeg werd direct na de val overgebracht naar een ziekenhuis in Bologna. Dinsdag zal de Italiaan in het Franse Lyon worden geopereerd, waardoor hij zeker twee maanden uit de roulatie zal zijn.

Biaggi, die in het verleden vier maal wereldkampioen werd in de 250cc, eindigde in het afgelopen seizoen als derde in de MotoGP.

Geen multimedia handheld van Nintendo

Nintendo is nog niet van plan om binnen nu en een korte tijd een draagbaar multimedia apparaat (zoals bijvoorbeeld de iPod) te ontwikkelen. Ze denken dat in de multimedia markt de concurrentie te groot is om dat te gaan samenvoegen met games.

De Nintendo DS zal daarom ook puur en alleen als game handheld op de markt gezet worden, dit in tegenstelling tot de PSP van Sony die ook video en MP3 kan spelen.

De PSP en de Nintendo DS moeten in 2005 de strijd met elkaar aangaan op het gebied van handheld gamen. De PSP richt zich vooral op kracht en de DS op innovatie. Hoe en of dit gaat werken voor beide spelers is nog maar de vraag, dat zien we in 2005.

Jol officieel trainer bij Tottenham

Martin Jol is maandag officieel benoemd als hoofdtrainer van Tottenham Hotspur, de club waar hij al sinds vorige week interim-trainer was, na het ontslag van de Fransman Jacques Santini.

Sinds juni was hij al assistent-trainer bij de Engelse club, en de spelersgroep wou ook graag verder met de Nederlander. Zaterdag zat Jol al op de bank in de wedstrijd tegen Charlton Athletic, die met 2-3 werd verloren.

Jol speelde zelf begin jaren 80 in Engeland voor West Bromwich Albion en Coventry City. Als trainer was hij in ons land werkzaam bij Roda JC en RKC Waalwijk.

"Het is een grote club en ik voel me bevoorrecht hier coach te worden. De spelers en ik kennen elkaar en ik heb sterk het gevoel dat we samen iets kunnen bereiken. Het is bovendien nog vroeg in het seizoen," aldus Jol op de website van de Spurs.

PES 4 datum en online details

Op 19 november komen de PC-DVD en Xbox versies van het vierde deel in de Pro Evolution Soccer reeks. Deze reeks maakte furore op de PlayStation 2 en gaat na drie delen eindelijk multiconsole.

De online opties (voor PC en Xbox) zijn gelijk en omvatten één-tegen-één speelmogelijkheden. Hoewel dit niet enorm uitgebreid is zal het zeer waarschijnlijk wel enorm populair zijn.

De PS2 versie van PES 4 bevat geen online opties, maar het is al bekend dat PES 5 dat wél zal hebben.

The Muppets krijgen eigen postzegels

De Muppets krijgen hun eigen postzegel in de Verenigde Staten. De Amerikaanse posterijen brengen zegels uit met de beeltenissen van tien verschillende figuren uit de wereldberoemde poppenserie. Ook geestelijk vader Jim Henson krijgt een eigen postzegel. Vanaf maart 2005 zijn de zegels verkrijgbaar.

Volgens de Amerikaanse posterijen is hen de eer te beurt gevallen omdat zij de Amerikaanse cultuur hebben helpen uitdragen. The Muppet Show is sinds het begin in 1976 een van de succesvolste en langstlopende producties in de internationale televisiewereld.

Red Bull wil snel antwoord van Ford

Na de bevestiging dat Red Bull een bod heeft gedaan op het Jaguar-team en verhalen dat het al praktisch rond zou zijn, komt Red Bull nu met een verrassende verklaring. Ford heeft nog niet duidelijk gereageerd op het bod.

Algemeen wordt aangenomen dat er haast is bij de verkoop van jaguar en Cosworth, omdat aan allerlei deadlines moet worden voldaan. Nu Red Bull een bod heeft neergelegd dat volgens het bedrijf aan de eisen van Ford voldoet, lijkt Ford de deal nog wat af te houden.

Helmut Marko, motorsport adviseur van red Bull, zei: "Ford lijkt het niet te zijn geluk om duidelijk te reageren (op het bod, red.)." Hierdoor nemen de geruchten weer toe dat Ford ook met andere partijen onderhandelt over de verkoop.

Gizmondo sluit deal met Microsoft Game Studios

Vandaag heeft Gizmondo Europa bekend gemaakt dat ze een deal hebben gesloten met Microsoft Game studios. Er zullen in ieder geval drie grote games worden uitgebracht op de Gizmondo, namelijk de volgende drie: MechAssault, Age of Empires en It's Mr Pants. Dit zijn alle drie stuk voor stuk grote titels en er zitten nog twee grote games aan te komen.

"This deal strengthens the existing linkage between Gizmondo and Microsoft Game Studios. We welcome their enthusiasm and look forward to carrying the titles on our pocket-sized console. Our collaboration puts both Gizmondo and Microsoft Game Studios in a great position to meet all challengers in the handheld gaming market." Aldus Carl Freer van Gizmondo Europa.

De Gizmondo is een concurrent van de PSP en de Nintendo DS. Eind oktober is de Gizmondo in Engeland uitgekomen en hij zal ergens in 2005 beschikbaar worden voor de rest van de wereld.

Blinde vrouw mag supermarkt niet in

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

De bedrijfsleider van een buurtsuper in Soesterberg wil niet meer dat een blinde vrouw boodschappen komt doen op vrijdag en zaterdag. De medewerkers van de winkel zouden dan te veel belast worden om haar te helpen. De Soesterbergse is nu boos.

Volgens de winkel zorgt de economisch zware tijd ervoor dat de vrouw nu niet meer op drukke tijden mag komen winkelen.

Freire wint wedstrijd van paard

Zoals we eerder meldden reed gisteren Freire bij een criterium in Valencia tegen een paard. Freire wist het duel winnend af te sluiten.

Bij wijze van stunt reed Freire gisteren een wedstrijd over twee rondes tegen een paard. Door een versnelling van Freire in de laatste paar bochten wist hij de race winnend af te sluiten. Jockey Felipe Hernandez had lovende woorden voor Freire, maar zei wel dat het gladde wegdek in het nadeel van het paard was geweest.


Freire tegen het paard

In de gewone criteriumrace werd Freire tweede achter Ivan Basso, maar won wel de puntentrui. In de afvalrace die daarna nog volgde wist Freire de eindprijs ook nog te pakken. Een geslaagde dag voor Freire dus.

Xenosaga 2 trailer

Namco en Monolith hebben de eerste trailer van Xenosaga II: Jenseits von Gut und Bose online gezet, waarin je onder andere de hoofdrolspelers en dynamische gevechten zal zien. Dit vervolg op Xenosaga zal wederom een uitgebreide verhaallijn hebben en een geheel nieuw vechtsysteem. Tijdens de gevechten is het mogelijk om Team Combo attacks te maken. Ook zullen er strategische keuzes gemaakt moeten worden in de turn-based gevechten.

De trailer weegt 21MB en is hier te downloaden.

Suha Arafat: 'Ze gaan Arafat levend begraven'

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsDe vrouw van Arafat, Suha Arafat, heeft in een interview met de Arabische nieuwszender Al-Jazeera aangegeven dat zij drie Palestijnse topfiguren niet vertrouwt. De Palestijnse premier, Ahmad Qoreï, de nummer twee van de PLO, Mahmoud Abbas, en de minister van Buitenlandse zaken, Nabil Chaath, zijn van plan Arafat vandaag in Parijs te bezoeken. Suha Arafat denkt dat zij het bezoek zullen aangrijpen om hem 'levend te begraven'.

Zij is ervan overtuigd dat de drie hoge Palestijnen een samenzwering op touw hebben gezet om de macht te grijpen. ''Ik smeek jullie je bewust te worden van de omvang van de samenzwering. Ze proberen Abu Ammar (Arafat) levend te begraven'', aldus Suha. Ze is bang dat Arafats dokters tijdens het bezoek toestemming krijgen om Arafat van de medische apparatuur te halen die hem in leven houdt. Palestijnse functionarissen hebben Suha Arafat er op hun beurt van beschuldigd de toegang tot Arafat te beperken.

Het is nog steeds onduidelijk wat er precies met Arafat aan de hand is. Zeker is dat hij in coma ligt. Volgens de Franse minister van Buitenlandse zaken, Michel Barnier, is Arafats toestand stabiel.

Subheader
De vrouw van Arafat, Suha Arafat

Coulthard zou zelfs 'gratis' willen rijden

David Coulthard heeft Williams laten weten dat hij, wanneer het team hem alleen zou willen binnenhalen wanneer hij met minder geld genoegen zou nemen, het aanbod toch zou aannemen. De coureur zou zelfs gratis rijden, maar dat alles wil niet zeggen dat hij wanhopig is.

Coulthard zit momenteel nog zonder team. Voormalig werkgever McLaren heeft de coureur na negen jaar aan de kant gezet om Juan Pablo Montoya binnen te kunnen halen. De Schot wil echter niet dat dit ook het einde van zijn carrière in de Formule 1 betekent en heeft de afgelopen maanden veel gedaan om bij een ander team aan het werk te kunnen.

Zijn laatste doel, en mogelijk ook zijn laatste, is Williams. Dat team heeft namelijk nog één stoeltje onbezet. Om dat stoeltje te bemachtigen heeft Coulthard het team een mooi aanbod gedaan. Men hoeft hem niet te betalen voor races waarin hij geen punten behaalt.

"Ik ben niet geïnteresseerd in een mooi groot honorarium omdat geld niet belangrijk is. Ik wil alleen blijven racen," aldus de Schot. "Ik ben bereid gratis te rijden om alleen te worden betaald aan de hand van resultaten, bonusgeld voor de punten die ik voor het team scoor."

Coulthard wil nu echter niet als een wanhopig persoon worden gezien. "Ik wil niet dat het wordt gezien als een wanhopige of treurige poging om in de sport te blijven, maar ik ben bereid om een dergelijke overeenkomst te sluiten omdat ik ervan overtuigd ben dat ik goede resultaten kan leveren," aldus de coureur. "Mijn prestaties zijn sterker geweest dan mensen aan mij toeschrijven. Misschien is het tijd geworden om zelf eens wat over mezelf te zeggen. Er staan mensen in de rij voor een contract met Williams die niets hebben gepresteerd vergeleken met mijn record. Alle statistieken wijzen in mijn richting en de honger en motivatie zijn er nog steeds. Daarom vind ik het verbijsterend dat ik zo hard moet lobbyen om mijn stal uit te spreiden en te laten zien dat ik het nog steeds graag wil doen."

Woorden Zalm inzake islam vallen slecht

IcoonIn de Tweede Kamer heeft de woordkeuze van vice-premier Gerrit Zalm inzake de radicale islam, weerstand opgeroepen. Zalm zei afgelopen weekend dat het kabinet de ''oorlog verklaart'' aan het moslimextremisme.

GroenLinks-leider Femke Halsema zegt ''zeer ongelukkig'' te zijn met de opmerkingen van Zalm. ''Met het woord oorlog vervallen we te gemakkelijk in wij-zijtegenstellingen.'' ChristenUnie-fractievoorzitter Andre Rouvoet noemt de uitspraken van Zalm onverstandig: ''Dit kan leiden tot een verdere polarisatie, mensen gaan zich dan de vijand voelen'' D66-fractievoorzitter Boris Dittrich vindt dat het kabinet ''heel secuur'' moet zijn in zijn uitlatingen. ''Je moet niet door grove taal alle moslims over één kam scheren'', aldus Dittrich.

PvdA-Kamerlid Peter Van Heemst heeft begrip voor de emoties die leven binnen de VVD en ook bij vice-premier Zalm. Iedereen leeft volgens hem mee met de bedreigde Kamerleden Geert Wilders en Ayaan Hirsi Ali. Maar ook hij vindt het woord ''oorlog'' te ver gaan. ''Ik zie in de aanslag op een islamitische school in Eindhoven het bewijs dat de term oorlog door onverlaten wordt gebruikt als een vrijbrief om hun gang te gaan. Het gebruik van het woord oorlog draagt niet bij aan een leefbaarder samenleving.''

Gisteren noemde oud-premier Dries van Agt de woorden van Zalm ''dwaas'' en vond het te betreuren ''dat de regering de terminologie van de Amerikaanse president Bush heeft overgenomen over de war on terror.''

Herdenkingsdienst Knetemann massaal bezocht

De Herdenkingsdienst voor de vorige week overleden ex-wielrenner en bondscoach Gerrie Knetemann op de wielerbaan in Alkmaar, is door ongeveer 2000 belangstellenden bijgewoond.

Tijdens de herdenkingsdienst werd er ondermeer gesproken door KNWU-voorzitter Joop Atsma, coureur Erik Dekker en Peter Ouwerkerk. Onder de aanwezige toeschouwers waren, behalve Knetemanns vrouw en kinderen, ook UCI-voorzitter Hein Verbruggen, NOC*NSF-preses Erica Terpstra en staatssecretaris Clémence Ross-van Dorp van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De kist met het stoffelijk overschot van De Kneet stond in het midden van de sporthal, en op de kist lag ondermeer zijn wereldkampioenschapstrui.

Gerrie Knetemann overleed op 2 november op slechts 53-jarige leeftijd aan een hartstilstand. In zijn actieve wielerloopbaan werd hij in 1978 wereldkampioen en won hij ook nog tien etappes in de Tour de France. Sinds 1991 was hij bondscoach van de Nederlandse wegrenners.

Trailer van Joint Operations: Escalation

Novalogic heeft een nieuwe trailer online gezet voor hun tweede expansion pack van Joint Operations. De uitbreiding zal nieuwe voertuigen, bepantsering voor personen en 25 nieuwe maps bevatten. Het filmpje is 47MB groot en laat ongeveer een minuut aan gameplay zien. Het filmpje is hier te downloaden.

De release datum van deze expansion is vastgesteld op 17 november in Amerika en 26 november in Europa.

Schumacher geeft geld aan UNESCO

Michael Schumacher heeft zaterdag tijdens een gala van de UNESCO anderhalf miljoen dollar aan de organisatie gegeven. Het geld is bestemd voor minderbedeelde kinderen.

Willi Weber, de manager van de zevenvoudig wereldkampioen, gaf de cheque, die volgt op een schenking van één miljoen dollar die Ferrari afgelopen jaar al aan de VN-organisatie deed.

Tijdens het gala, dat in het Duitse Neuss werd gehouden, werd ongeveer 2,5 miljoen euro ingezameld. Het geld zal worden gebruikt om 207 edukatieve projecten in 84 landen te financieren.

Turkse hond eet GSM op

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Een Turkse hond heeft de mobiele telefoon van zijn baasje smakelijk naar binnen gewerkt. De man uit de provincie Konya merkte na een tankbeurt dat zijn Nokia weg was. Hij dacht dat het toestel gestolen was en belde zijn eigen nummer. Vervolgens hoorde hij de telefoon overgaan in de maag van de hond.

"Ik ben gewoon blij dat mijn gsm toch niet is gestolen", verklaarde de man later. De spijsvertering van zijn huisdier heeft een dag na het voorval zijn werk gedaan. De man heeft zijn telefoon nu terug.

Krant en sites fout in met 'foto' Mohammed B.

Verschillende internetsites alsmede de krant de Limburger hebben geblunderd met de publicatie van een foto van Mohamed Bouker uit Amsterdam, die werkzaam was bij de Stichting Eigenwijks; Een organisatie van samenwerkende wijkbewoners in het Amstedamse stadsdeel Slotervaart. De 26-jarige moordverdachte Mohammed B. was als vrijwilliger tot ruim een jaar terug óók werkzaam bij die stichting. 'Slimme' internetters speurden op de website van Eigenwijks de naam en foto van Mohamed Bouker op, tot voor kort lid van het dagelijks bestuur van de stichting. Ze dachten ten onrechte dat Bouker dezelfde persoon als verdachte B. was.

De foto van Bouker en zijn naam werden vlak na de moord op veel weblogs gepost. Al snel bleek overigens dat de man, die net als verdachte van Marokkaanse komaf is, nooit verdachte Mohammed B. kon zijn. Bovendien leek ook de foto niet echt op die van B. zoals eerder gepubliceerd was door RTL Nieuws. Ook op FOK! werd de foto en de naam van Bouker door sommige users in reacties gepost, die overigens wel meteen door moderators weer werden verwijderd.

Mohammed B.
Verdachte Mohammed B. werkte van april tot augustus 2003 als vrijwilliger bij de stichting Eigenwijks als beheerder van de Eesterenzaal. De toenemende eisen die hij op basis van zijn geloofsovertuiging stelde aan de werkomstandigheden waren uiteindelijk niet verenigbaar met de publieksfunctie die hij op vrijwillige basis bij de stichting vervulde, zo laat Eigenwijks in een persbericht weten.

Het niet willen/mogen schenken van alcoholhoudende dranken en met name zijn bezwaar tegen zijn aanwezigheid bij activiteiten van mannen en vrouwen samen, waren onverenigbaar met zijn functie. EigenWijks heeft met respect voor elkaars opvattingen en in goede harmonie uiteindelijk besloten op deze wijze niet met elkaar verder te gaan. Helaas heeft Mohammed B. vanaf die tijd ook de andere maatschappelijke activiteiten langzamerhand beëindigd, aldus het bestuur van Eigenwijks, die betreurt dat hun voormalige medewerker tot zo'n gruwelijke daad in staat blijkt te zijn.

Wat betreft de foto van Mohamed Bouker vraag Eigenwijks aan alle websites om die onomwonden te verwijderen. ''Wellicht kunt u zich voorstellen welk een inbreuk het plaatsen van foto + naam, met daarbij soms ook bedreigende opmerkingen, heeft op de privacy en de veiligheid van de persoon in kwestie. Dit dient dus direct te stoppen'', aldus Eigenwijks.


De enige echte verdachte Mohammed B.

538 helpt chronisch zieke kinderen

Radio 538 besteedt woensdag 10 november aandacht aan de 'Dag van het chronisch zieke kind'. DJ Barry Paf presenteert tussen 13.00 en 16.00 uur zijn programma vanuit het revalidatiecentrum Heliomare in Wijk aan Zee.

De dag is een intitiatief van Netwerk FF-Contact:-). Deze organisatie helpt de ruim 250.000 kinderen in Nederland met een chronische ziekte om ze een zo normaal mogelijk leven te leiden. Hiervoor bedenken ze speciale projecten via het internet, zoals de actie met Radio 538.

In de uitzending van Barry Paf zijn ook enkele kinderen met een chronische ziekte te horen. Ze mogen niet alleen mee presenteren, in het onderdeel 'Op de Valreep' kunnen ze hun liefde voor iemand kenbaar maken.

Momenteel profiteren ruim 25.000 kinderen van de projecten van FF-Contact:-). De organisatie hoopt, door onder meer aandacht in de media, nog meer kinderen te kunnen helpen.
Barry Paff
Barry Paff presenteert woensdag vanuit Wijk aan Zee.

Klien is de top rookie van 2004

Het Britse blad F1 Racing heeft Christian Klien uitgeroepen tot 'rookie of the year' voor het 2004 seizoen. De jonge Oostenrijker kreeg de voorkeur boven de drie andere rookies Giorgio Pantano, Timo Glock en Gianmaria Bruni.

De Jaguar coureur werd winnaar met 51% terwijl zijn collega's van Jordan en Minardi de resterende punten verdeelden. De 21-jarige Klien liet in een reactie weten erg blij te zijn met de prijs.

Mutu naar Dinamo Boekarest

Dopingzondaar Adrian Mutu gaat binnenkort zijn conditie op peil proberen te houden bij de Roemeense voetbalclub Dinamo Boekarest.

Mutu, die voor zeven maanden geschorst is wegens het gebruik van cocaïne, zat na zijn ontslag bij Chelsea zonder club. Momenteel is de Roemeen in therapie om van zijn drugsgebruik af te komen.

Eerder meldden we dat de bondscoach van het Roemeense elftal Mutu graag als assistent-bondscoach zou willen, zodat hij zo bij het voetbal betrokken zou blijven.

Denneboom krijgt rekening bal

Aanvaller Romano Denneboom (23) van NEC heeft van RKC Waalwijk een rekening ontvangen voor een bal die hij tijdens het onderling treffen de tribune inschoot.

Denneboom was na het 2-2 gelijkspel van NEC in Waalwijk op 17 oktober niet in z'n humeur. Uit woede besloot hij de bal na afloop de tribune in te jagen. Hij ontving naderhand van de Waalwijkers een rekening van 90 euro.

Denneboom besloot niet te betalen, maar heeft RKC inmiddels wel een andere bal gebracht.

'Ajax wil Landzaat'

Als het aan Ajax ligt, gaat Denny Landzaat naar de club uit Amsterdam, zo maakte Hugo Borst in Studio Voetbal bekend.

De middenvelder van AZ staat op het verlanglijstje van Ajax, dat zich in de winterstop wil gaan versterken. Het enige probleem kan de geldschieter van AZ, Dirk Scheringa, zijn. Hij wil Landzaat waarschijnlijk niet snel laten gaan.

Naast Landzaat wil Ajax ook nog een ervaren spits hebben. Ook een 'leider in de verdediging' staat op het verlanglijstje.

Real versterkt zich met Robinho

Vanaf 30 juni 2005 is Robinho Robson de Souza speler van Real Madrid. Gisteravond kwam voorzitter Florentino Pérez tot overeenstemming met Robinho's zaakwaarnemers Wagner Ribeiro en Luis Douens over een optie op het 20-jarige Braziliaanse talent.

Juventus, Benfica, PSV, Internazionale en Chelsea vissen hierdoor achter het net. Met name Chelsea leek een voorname kandidaat om Robinho in te lijven. Voorzitter Roman Abramovich wilde de speler eerst op huurbasis bij Benfica of Ajax onderbrengen. Het royale bod van PSV was ook niet succesvol.

Dit seizoen scoorde Robinho seizoen 21 maal voor zijn club Santos. Naar verluid moet hij Real Madrid 20 miljoen dollar kosten. Robinho zelf heeft op het moment wel even wat anders aan zijn hoofd. De moeder van de jonge stervoetballer is in Brazilië ontvoerd.

Geen grote veranderingen in ranglijsten

Dankzij zijn overwinning in de finale van de Masters in Parijs is Marat Safin op de wereldranglijst van de zevende naar de vierde plaats gestegen. Alleen de Zwitser Federer, de Amerikaan Roddick en de Australiër Hewitt staan nog boven hem.

De Nederlanders, die door blessures worden geplaagd, zakken steeds verder weg op de lijst. Beste Nederlander is Martin Verkerk, die drie plaatsten zakte en nu 55e staat. Sjeng Schalken staat 57e, en Dennis van Scheppingen viel terug naar de 87e plek. John van Lotum zakte maar liefst 58 plaatsen, en staat nu 269e op de wereldranglijst.

Wereldranglijst Heren per 8-11:

1. Roger Federer (Zwi)
2. Andy Roddick (USA)
3. LIeyton Hewitt(Aus)
4. Marat Safin (Rus)
5. Carlos Moya (Spa)
6. Guillermo Coria (Arg)
7. Tim Henman(Gb)
8. Andre Agassi (USA)
9. David Nalbandian (Arg)
10.Gaston Gaudio (Arg)

Bij de vrouwen staat Lindsay Davenport nog steeds op nummer 1. Grootste daler daar is de Belgische Kim Clijsters, die van de twaalfde naar de tweeentwintigste plek zakte.

Wereldranglijst Vrouwen per 8-11:

1. Lindsay Davenport (VSt)
2. Amélie Mauresmo (Fra)
3. Anastasia Myskina (Rus)
4. Svetlana Kuznetsova (Rus)
5. Elena Dementieva (Rus)
6. Maria Sharapova (Rus)
7. Justine Henin-Hardenne
8. Serena Williams (VSt)
9. Venus Williams (VSt)
10. Jennifer Capriati (VSt)

Rechtbank verbiedt uitlevering PKK-activiste

JosephRoosenbaum had ons via de nieuws-submit te melden:

Nederland mag het van terreur verdachte PKK-kopstuk Nuriye Kesbir niet uitleveren aan Turkije, dat heeft de Haagse rechtbank vandaag in een kort geding bepaald. Een opmerkelijke uitspraak omdat eerder de Hoge Raad en minister Donner van Justitie wél akkoord gingen met een uitlevering. De Koerdische vrouw vecht haar uitlevering als sinds 2001 aan, tot nog toe zonder succes. Een asielaanvraag werd afgewezen.

In zijn oordeel constateerde de rechter dat verantwoordelijk minister Donner ten onrechte niet is ingegaan op kritische rapporten van organisaties als Human Rights Watch (HRW), Amnesty International (AI) en van de speciale VN-rapporteur op het gebied van martelingen over de op handen staande uitlevering van Kesbir aan Turkije en meer in zijn algemeenheid de mensenrechtensituatie in dat land.

Turkije wil Kesbir voor de rechter brengen wegens het plegen van oorlogsmisdaden. Het Openbaar Ministerie in dat land verdenkt haar ervan dat ze in de jaren 90 heeft deelgenomen aan terroristische acties, met vele doden en gewonden als resultaat. De activiste heeft de beschuldigingen altijd tegengesproken.

Kesbir en haar achterban vrezen dat ze in Turkije geen eerlijk proces krijgt en gemarteld gaat worden. Ze zit op het moment nog vast in een gevangenis in Breda. Britta Böhler, één van de advocaten van de activiste, hoopt dat de Hoge Raad snel een einde maakt aan de detentie van de Koerdische. De Staat der Nederlanden kan overigens nog hoger beroep aantekenen tegen de uitspraak van vandaag.

Twee Belgen op proef bij De Graafschap

De twee Belgische voetballers Kurt van de Paar en Stéphane Stassin trainen deze week op proef mee bij De Graafschap. Beide voetballers zitten momenteel zonder club.

De 26-jarige van der Paar speelde van 1998 tot 2003 voor FC Twente, en kwam afgelopen seizoen uit voor Trabzonspor en Patro Maasmechelen.

De 28-jarige Stassin, net als van de Paar een middenvelder, speelde eerder voor Anderlecht en Borussia Mönchengladbach.

De ploeg uit Doetinchem verlengde ook de stageperiode van de Braziliaan Magno Mocelin met een week. De aanvaller speelde van 1996 tot 1998 voor FC Groningen.

Treinreizigers zitten minutenlang in doodsangst

Treinreizigers hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag in doodsangst gezeten over een omroepbericht. Een onbekend persoon deed het licht in een trein vlak voor Amsterdam CS uit en riep om dat de trein in de greep was van de Jihad. Reizigers zaten vervolgens enkele minuten in het donker zonder te weten wat er aan de hand was. De dader is nog niet opgepakt.

Na de mededeling zaten de reizigers rond 00:30 drie minuten in het donker. Daarna reed de trein Amsterdam Centraal binnen. Hier gingen de lichten weer aan en konden de passagiers uitstappen. "Ik wist niet goed wat ik moest denken, maar wist wel dat ik bang was, doodsbang", aldus een reiziger.

Wie er achter deze actie zit, is onduidelijk. Ook is nog onbekend hoe de dader de intercom en lichtknoppen heeft kunnen bedienen. Daar is een speciale sleutel voor nodig. Aangezien de spoorwegpolitie pas later werd ingelicht, kon de dader ontkomen. Wat er nu gaat gebeuren met de zaak is onduidelijk.

Pixar scoort met The Incredibles

Animatiebedrijf Pixar scoort wederom een grote hit. Na Toy Story, A Bugs Life en Finding Nemo trekt nu The Incredibles massa's Amerikanen naar de bioscoop. In het eerste weekend haalde de film maar liefst 70 miljoen dollar op, de beste opening voor een Pixar film ooit.

The Incredibles gaat over een familie van superhelden die in een getuigenprogramma van de regering is ondergedoken. Ze moeten echter weer in actie komen om de wereld te redden.

The Incredibles is de één na laatste film die Pixar maakt met Disney. Volgend jaar verschijnt Cars nog onder de gezamenlijke vlag, daarna loopt het contract af en gaat Pixar zelfstandig verder. Disney probeert Pixar momenteel over te halen een nieuwe samenwerking aan te gaan. Pixar heeft vooralsnog niet toegehapt.

The Incredibles draait vanaf 24 november in de Nederlandse bioscoop en zal zowel in de originele als de Nederlandse taal te zien zijn.

Incredibles
The Incredibles komen naar je toe deze herfst!

Mogelijke storingen door zonnevlamuitbarsting

Onze zon is weer zeer actief, en brengt weer hevige geomagnetische stormen met zich mee. Dit kan leiden tot het noorderlicht en storingen in communicatieapparatuur of elektriciteitscentrales.

Op 6 november werd door zonnevlek 696 een M7-klasse zonnevlam richting de aarde geëjecteerd, en op 7 november een X1-klasse vlam, aldus spaceweather.com. De twee zogenaamde coronal mass ejections bereiken op 8 en 9 november de aarde. Space Weather Now van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) heeft de huidige hevigheid op G5 "extreme" staan, en de afgelopen 24 uur was de kans op radio blackouts "strong".

Bij de G5 op de schaal van NOAA kunnen er volgens de NOAA schalen wijdverspreide voltageproblemen ontstaan, satellieten kunen ontregeld raken, en radioverkeer kan onderbroken worden. Aurora's kunnen tot het zuiden van Europa waarneembaar zijn bij helder weer.

Zwaan op gruwelijke wijze gedood

Esposa had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsLangs de A1 bij Deventer is een zwaan op gruwelijke wijze omgebracht. Het gebeurde op de parkeerplaats De Hop langs de snelweg toen de zwaan zich in de buurt van voorbijgangers waagde. Het dier werd gevonden met zijn kop en lange zwanennek om de balk van een bankje geknoopt waardoor de vogel is gestikt.

Medewerkers van de Dierenambulance Deventer werden ingeschakeld. "Er lag overal bloed en veren. Het is met veel geweld gebeurd", aldus coördinator Harry Wormgoor. Hij heeft aangifte bij de politie gedaan. "Hopelijk zijn er getuigen die kunnen helpen de dader of daders op te sporen", aldus Wormgoor.

Vier de 'Day of Non-Violent Games'

Op 20 november as. zal CMY Multimedia (een kindersoftware bedrijf) samen met de 'Boys and Girls Club' een 'Dag van Niet Gewelddadige Games' gaan houden in Irvine, USA.

Het hoofddoel van het evenment is mensen erop attent maken dat entertainment zonder geweld nog altijd zeer goed mogelijk is. Zo zijn er bordspellen, pool tafels en videogames. Deze videogames zullen uiteraard geweldloos zijn.

"[...]
This event is for having fun and for parents and children to enjoy themselves while playing together
[...]"


aldus Gretchen Long, directeur van de Boys and Girls Club in Irvine, California en Antonio Romero, directeur van Business Development in de US zei:
"[...]
We feel that there are many individuals and organizations in America that share our same belief of enjoyable entertainment without belligerence. We also believe that the violence in video games is a worldwide issue, where brutality is presented to children as the ultimate rush. For this reason, we would like to expand the celebration of the Day of Non-Violent Games in the United States and ask you to join us in making this event possible
[...]"


De 'Day of Non-Violent Games' is open voor iedereen en wordt onder meer gesteund door 'Ribbon of Promise' (nationale campagne tegen geweld op school) en het 'M.K. Gandhi Institute for Nonviolence'.

Woninginval na Van Gogh-moord misser

In de jacht op companen van verdachte Mohammed B. is de Amsterdamse politie na de moord op film- en opiniemaker Theo van Gogh tot drie keer toe dezelfde verkeerde woning binnengevallen. Het betreft de woning van de volkomen onschuldige Marokkaanse Nederlander Ibrahim Ben Salah (24), aan de Marianne Philipsstraat 29 in Amsterdam. Mohammed B. woonde echter één deur verder.

Ben Salah is een uitzendkracht, werkzaam als bagagemedewerker op Schiphol. Hij is drie dagen vastgehouden in een politiecel en ondervraagd op het hoofdbureau, maar kwam afgelopen vrijdagavond vrij toen het tot de recherche doordrong dat men totaal verkeerd zat. De man is dan ook formeel geen verdachte meer. Ben Salah blijkt overigens voor zijn werk als bagagesjouwer nog gescreend te zijn door de marechaussee, in opdracht van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Hij kreeg een Schipholpas nadat uit onderzoek was gebleken dat hij volledig betrouwbaar was.

Bij de drie huiszoekingen is het interieur van de woning volledig ondersteboven gehaald. De vloer van het huisje ligt bezaaid met glas en is besmeurd met modderige schoenafdrukken. De voordeur is versplinterd en overal liggen kledingstukken als vodden rondgestrooid, zo constateerden verslaggevers van de Telegraaf die poolshoogte kwamen nemen. Ook de achtertuin is volledig omgespit, wat notabene gebeurde na Ben Salahs vrijlating.

In de Telegraaf zegt Ibrahim Ben Salah dat zijn leven door de affaire geknakt is. De arrestatie komt in een dramatische periode, waarin hij vier familieleden kort achtereen verloor. Tussen 1998 en 2001 verloor hij zijn vader, moeder en zus. Onlangs werd zijn achterneef, de bokser Nordin Ben Salah geliquideerd. ''Ik deed mijn stinkende best een goed leven op te bouwen. In dit huis kan dat niet meer. Ik loop nu rond als een zombie. Als ik kinderen achter me hoor rennen, denk ik dat de politie me weer gaat oppakken. De hele buurt ziet mij als een levensgevaarlijke gek.''

Justitie erkent dat Ben Salah niet langer verdacht is. ''Het is voor de bewoners erg vervelend, maar let wel, de aanwijzingen waren voldoende om een onderzoek in te stellen. Dat dit uiteindelijk niets oplevert, kan nu eenmaal gebeuren,'' aldus persofficier Dop Kruimel.


Ibrahim Ben Salah met zijn AIVD-screening

Final Fantasy VII: Advent Children

De film die Square-Enix al lang in ontwikkeling heeft is op dit moment ongeveer voor 60% af. De reden dat het al zo lang in ontwikkeling is ligt bij het feit dat Square-Enix zo trouw mogelijk wil blijven aan het originele spel.

Ze doen dit vooral omdat de eerste Final Fantasy film (The Spirits Within) redelijk tegenviel en alleen de naam Final Fantasy droeg omdat het zo meer zou opbrengen.

Van Advent Children komen twee versies, een DVD versie en een PSP versie. De DVD versie moet 'ergens in 2005' in de winkels liggen in Amerika en Japan. De PSP versie is nog niet bekend. Voor ons Europeanen is er nog niets bekend, maar waarschijnlijk zal hij hier eind 2005 te krijgen zijn.


Met de sfeer zit het wel goed

Reggie praat Nintendo

Reggie Fils-Aime, Nintendo USA, had onlangs in Seattle een gesprekje met de aanwezige media. Uiteraard is hij nog steeds vol vertrouwen over Nintendo en de toekomst. Zo begon hij over de GBA. Volgens Reggie is de GBA niet alleen het best verkochte game-systeem van de wereld, maar ook nog eens de populairste gadget; de GBA verkoopt verschillende malen beter dan de i-Pod. Bovendien zijn de verkopen van de GBA SP ook nog eens 70% gestegen sinds de prijsverlaging.

Met het oog op de Cube vertelde Reggie dat Paper Mario erg goed verkoopt en dat Nintendo hoog inzet op Metroid Prime 2: Echoes. Voor Prime 2 komt er een tv commercial waarin je een blondine over straat ziet lopen die langzaam stukken metaal op zich krijgt. Uiteindelijk is ze veranderd in Samus (met pak aan) en eindigt de commercial met gamebeelden.

Na de Cube en de GBA was natuurlijk de DS aan de beurt. Super Mario 64 DS gaat het goed doen, want Mario doet het altijd goed volgens Reggie. Sowieso is de DS al een succes want Gamestop en EB Games zijn allebei al gestopt met pre-orders.

Wario Ware DS komt in januari uit in Amerika en tegen de tijd dat de PSP in Amerika launched (maart) zal de DS ongeveer twee keer zoveel games beschikbaar hebben.

Tot slot hebben we nog een aantal kleine feitjes die naar voren kwamen tijdens de vragenronde:

De Nintendo DS zal Wi-Fi 'out of the box' ondersteunen, je hoeft er dus niets voor te installeren. Het feit dat er geen Wi-Fi games zijn met de launch is omdat er nog geen developer iets dergelijks gemaakt heeft.
Het doel is om meer pubers te interesseren voor Nintendo, ze denken dat dit een grote groep gamers is en dus erg belangrijk. De doelgroep voor de GBA is rond de 14 jaar en voor de DS moet die 19 jaar worden.
Een belangrijk onderdeel van hun huidige campagnes is puur om te zorgen dat mensen gaan praten over Nintendo. Dit is ondermeer gedaan door de letters 'DS' op grote sites dikgedrukt te maken.
Nintendo is NIET blij met hun #2 of #3 positie in de console markt.
Volgens Nintendo gaat interface een belangrijkere rol spelen dan graphics in de toekomst van gaming.
Miyamoto en andere creatieve geesten bij Nintendo zijn steeds bezig om nieuwe ideeën uit te werken en niet simpel te teren op bestaande franchises.


Links 'de media', rechts Reggie

Supporters bekogelen spelersbus Olympique Marseill

Aanhangers van de Franse club Paris St. Germain hebben zondag voor het begin van de thuiswedstrijd tegen Olympic Marseille de spelersbus van de bezoekende club belaagd.

In de buurt van het Parc des Princes kregen de voetballers van Olympic Marseille de schrik van hun leven toen ze ondermeer stoelen, flessen en ijzeren staven tegen de ruiten van de bus zagen vliegen. Verschillende ruiten sneuvelden.

Volgens de voorzitter van Olympic, Bouchet, raakte de buschauffeur lichtgewond door rondvliegend glas. "We moesten hem overhalen om door te rijden." Bouchet zei verder dat het om ongeveer vijftig vijandige supporters ging.

De voorzitter van Paris St. Germain, Graille, betreurde de gang van zaken, maar zei ook dat zijn club er weinig tegen kan doen. "We kunnen alles doen aan de veiligheid in ons stadion, maar staan vrijwel machteloos als het daarbuiten gebeurt."

Hockey-dames winnen ook tweede wedstrijd

De Nederlandse hockeydames hebben ook hun tweede wedstrijd in het toernooi om de Champions Trophy gewonnen. Australië werd met 2-1 verslagen.

Australië kwam in de elfde minuut op voorsprong, door een strafcorner van Suzie Faulkner, maar Chantal de Bruyn in de 43e minuut en Maartje Scheepstra in de 59 minuut bezorgden Nederland alsnog de overwinning.

Het was opmerkelijk dat juist Scheepstra de wedstrijd besliste. De speelster van Amsterdam beëindigde na de Olympische Spelen in Athene haar interlandloopbaan om meer tijd te kunnen besteden aan haar studie. Maar vorige maand kwam ze op die beslissing terug, en stelde zich toch weer beschikbaar voor het Nederlands hockey-team.

Oostenrijker wil tunnel naar Slovenië graven

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Een Oostenrijkse kunstenaar, een man die zich Muhammad Abu Bakr Müller noemt sinds hij zich heeft bekeerd tot de islam, is dit weekeinde begonnen aan het graven van een 68 kilometer lange tunnel van Graz in Oostenrijk naar Slovenië. Een vriend van de man is tegelijkertijd begonnen aan het andere einde van de tunnel, in een kunstgalerie in de Sloveense grensplaats Gradec.

Müller ziet de creatie van de tunnel als 'symbool van een geestelijk al sterk aanwezige onderaardse verbinding'. Overigens zal het tempo voor de aanleg van deze tunnel niet bijster hoog liggen. Een rekensom leert dat indien twee mensen volgens planning maandelijks aan beide zijden van de tunnel één kubieke meter aarde weggraven, er een periode van 5658 jaar over heen zal gaan om de tunnel te voltooien.

De kunstenaar hoopt dat hij met deze tunnel de aandacht zal kunnen vestigen op zaken als religie en werkloosheid. De Oostenrijkse televisie die verslag deed van dit project sprak van "het waarschijnlijk meest op de lange termijn gerichte project waaraan ooit is begonnen."

Explosie bij islamitische school in Eindhoven

Diverse mensen hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Bij een islamitische school aan de Frankrijkstraat in Eindhoven heeft afgelopen nacht omstreeks 03:30 een ontploffing plaatsgevonden. Volgens een woordvoerder van de Politie is de ingang van de school ernstig beschadigd en zijn ruiten van woningen in de omgeving gesneuveld.

De woordvoerder zei dat er geen signalen waren over mogelijke acties tegen islamitische instellingen, maar vermoed wordt dat de explosie moet worden gezien in het licht van de nasleep van de moord op Theo van Gogh.

Een technisch onderzoek naar de tot dusver onbekende oorzaak van de explosie is gaande. Niemand is gewond geraakt door de explosie volgens burgemeester Sakkers van Eindhoven, "Maar de buurt is hier wel vreselijk van geschrokken", liet hij op Radio 1 weten.

Volgens de burgemeester is het niet de eerste keer dat de school het doelwit is van een aanslag. "Eerder werd er al brand gesticht en er is een keer een molotovcocktail naar het gebouw gegooid". Alle islamitische gebouwen in Eindhoven worden sinds vorige week dinsdag extra bewaakt volgens Sakkers. "De politie houdt de gebouwen extra goed in de gaten en buurtbrigadiers hebben de opdracht gekregen extra attent te zijn. En dan kan dit toch gebeuren. Het lijkt wel alsof we voor elk gebouw een politieagent neer moeten zetten".


Beelden van afgelopen nacht. Met dank aan Sophie voor de foto

Remkes: moskeeën beter in de gaten houden

Borz had ons (gedeeltelijk) via de nieuws-submit te melden:

Gemeenten moeten moskeeën beter in de gaten gaan houden, zo stelt minister Remkes van Binnenlandse Zaken. Na alle incidenten na de moord op Theo van Gogh vindt hij dat men alerter moet zijn. Dit heeft hij geschreven in een brief aan de gemeenten. Remkes heeft nog niet aangedrongen op extra beveiliging voor de gebedshuizen.

"We zijn er wel zeer alert op, maar de eerste indruk is dat het hier gaat om losse incidenten", aldus een woordvoerder van Binnenlandse Zaken zondag. "Ze zijn nog niet direct aanleiding voor strengere beveiliging." Enkele gemeenten hebben zelf al eerder de beslissing genomen om extra te surveilleren bij moskeeën.

Meer moskeeën slachtoffer
Behalve in Rotterdam en Utrecht zijn afgelopen weekend ook moskeeën in Huizen en Breda het slachtoffer geworden van vandalen. Hun pogingen tot brandstichting mislukten.

In de nacht van vrijdag op zaterdag werden brandstichters bij de Marokkaanse An-Nasr moskee in Huizen (Noord-Holland) op heterdaad betrapt door leden van de mesigit. De drie mannen, variërend in leeftijd van 19 tot 26 jaar, zijn allen aangehouden door de politie. Ze waren in het bezit van een rugzak gevuld met terpentine, wasbenzine, spiritus en papier.

Ook in Breda is in dezelfde nacht een poging tot brandstichting gedaaan. Achter een moskee aan de Archimedesstraat werd door onbekenden isolatiemateriaal in brand gestoken. Het vuur was echter al gedoofd toen de politie arriveerde.

FOK!Awards, stem wijzer, stem nu!

Stem!

De FOK!Awards worden weer uitgereikt binnenkort en de nominatieronde is in volle gang! Dat betekent dat users én crew elkaar weer een veer in de reet mogen steken, dan wel subtiel kunnen laten weten dat ze echt geen ene moer om elkaar geven. Laat ook jouw stem horen, want alleen bij de FOK!Awards telt jouw stem mee!

[Fok! awards 2004] Nominaties in het onderdeel: Forum!
[Fok! awards 2004] Nominaties in het onderdeel: Crew!
[Fok! awards 2004] Nominaties in het onderdeel: Users!
[Fok! awards 2004] Nominaties onderdeel: Profielen!
Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.