School oogst paarse wortelen

Icoon Wetenschappelijk nieuws In Dronten hebben leerlingen van landbouwschool het Groenhorst College vandaag voor het eerst paarse wortelen geoogst. De groenten met de unieke kleur zouden sappiger, zoeter en gezonder zijn dan de huidige oranje wortelen.

De speciale wortelsoort, met de naam Betasweet, is ontwikkeld na de import van zaadjes vanuit de Verenigde Staten. "We wilden kijken of het peenras ook in het Nederlandse klimaat kan groeien", zo zegt projectleide Phaff. In totaal is er een hectare geoogst.

Honderden jaren geleden waren bijna alle wortelen donkerpaars van kleur en door kweekwerk van met name Nederlandse kwekers zijn deze echter steeds roder geworden tot de wortel die we op dit moment kennen. Met Betasweet wortelen gaan we dus weer terug naar de oerwortel van toen.

Waarschijnlijk komen de wortelen binnenkort op de markt. "Vooral restaurants zijn geÔnteresseerd. De paarse wortel kleurt ontzettend mooi op het bord. Zeker wanneer je hem opensnijdt. Van binnen is hij namelijk wel gewoon oranje", vertelt de projectleider.

Paarse Wortelen
De 'nieuwste' generatie wortelen