Workshop om eigen zelfmoordpil te maken

Icoon opmerkelijk nieuwsEen van de meest prominente activisten voor vrijwillige euthanasie in Australië, Philip Nitschke, helpt mensen die vanwege kanker of een andere terminale ziekte een ondraaglijk leven leiden, een einde aan hun leven te maken. Daartoe biedt hij binnenkort workshops aan waarin oudere Australiërs hun eigen zelfmoordpil leren maken. De pil wordt gemaakt van ingrediënten die overal verkrijgbaar zijn.

Nitschke is een veteraan als het om vrijwillige euthanasie gaat. Acht jaar geleden hielp hij kankerpatiënt Bob Dent om een einde aan zijn leven te maken. Dat was toen, zover bekend, het eerste legale geval van euthanasie in de wereld. Dit gebeurde omdat de Northern Territory vrijwillige euthanasie op dat moment wettelijk toestond. Een paar maanden later werd deze wet ingetrokken door de federale regering.

Het is de bedoeling dat zijn euthanasiegroep 'Exit' een workshop voor 30 ouderen zal organiseren. Zij leren de geheimen van de zelfmoordpil. ''Ze zullen het zichzelf leren en de pil alleen voor zichzelf maken. We zullen er op toezien dat het daarbij blijft en dat ze niet genoeg maken om aan hun vrienden of partners te geven''. Verder zegt Nitschke dat de beperkte hoeveelheid en het feit dat de participanten de pil zelf fabriceren, er voor zorgt dat de actie nét binnen de wet valt.

Subheader
Activist Philip Nitschke