Situatie in Uganda "erger dan in Irak"

UgandaDe humanitaire situatie in het noorden van Uganda is erger dan die in Irak of ergens anders ter wereld. Dat zegt Jan Egeland, Ondersecretaris-Generaal voor Humanitaire Zaken van de Verenigde Naties (VN), na een bezoek aan het gebied dat gebukt gaat onder achttien jaar burgeroorlog. "Het is een morele schande" dat de rest van de wereld zo weinig doet voor de oorlogsslachtoffers, aldus Egeland.

Bij gevechten in het noorden van Uganda zijn duizenden burgers gedood. Daarnaast zijn meer dan een miljoen mensen vermist. Volgens humanitaire organisaties zijn in de afgelopen vijf jaar ongeveer twintigduizend kinderen door de rebellen van de Lord's Resistance Army ontvoerd en meegenomen naar bases in het zuiden van Sudan. De jongens werden daar getraind als kindersoldaten en de meisjes werden gedwongen tot seks.

Duizenden kinderen verlaten hun huizen in het noorden van het land om te slapen in grote steden, waar ze zich beter beschermd voelen tegen ontvoering door de LRA. Het LRA, onder leiding van Joseph Kony, wil Uganda besturen volgens de Tien Geboden uit de bijbel. LRA-rebellen mishandelen hun slachtoffers vaak door het afsnijden van hun lippen, neus of oren.

"VN moeten een grote rol spelen bij het tegengaan van geweld"

Egeland zei tegen de BBC dat hij "geen ander deel van de wereld weet waar een ramp plaatsvindt op dezelfde schaal als in Uganda, dat zo weinig internationale aandacht krijgt." Religieuze leiders uit het getroffen gebied vragen de Verenigde Naties om in te grijpen in het conflict. "De Verenigde Naties moeten een grote rol spelen bij het tegengaan van geweld door mensen in de conflictgebieden te plaatsen om de vrede te bewaren," aldus een uitspraak van de Acholi Religious Leaders Peace Initiative na een ontmoeting met Jan Egeland.

Volgens autoriteiten zijn vorige week in het noordoosten van de stad Lira ongeveer 40 mensen gedood door schutters van de LRA. Ongeveer drieduizend mensen zijn gevlucht naar andere delen van de stad. Een woordvoerder van het leger legt uit dat die aanvallen een wraakactie lijken te zijn naar aanleiding van de moord op rebellenleider Charles Tabuley vorige maand. Volgens Sabbat Ayele, een katholieke missionaris, hebben de rebellen sommige van hun slachtoffers onthoofd en een aantal van gras gemaakte hutten in brand gestoken.