Internetsfeer slecht na moord op Van Gogh

Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) meldt dat er de laatste dagen opvallend veel oproepen tot geweld tegen moslims op internet zijn gerapporteerd. Het MDI kreeg veel meldingen van Nederlanders die zich boos maakten over islamitische websites waar de moord op Theo van Gogh werd verheerlijkt en de jihad wordt gepredikt. Het meldpunt constateert echter dat anti-moslim en anti-Marokkanen uitingen momenteel op internet in een veel hoger volume worden geplaatst.

Het meldpunt zegt dat de sfeer op internet na de moord op Van Gogh in snel tempo is verslechterd. Er wordt er niet alleen op weblogs, forums en sites van extreemrechts opgeroepen tot geweld tegen moslims maar ook op 'normale' sites zijn opruiingen aan de orde van de dag, aldus een MDI-woordvoerder.

Het digitale discriminatie meldpunt roept eigenaren van de 'normale' sites - waarvan verwacht mag worden dat ze voor rede vatbaar zijn - op om nadrukkelijk te modereren en zaken die over de schreef gaan, zoals oproepen tot moord of geweld jegens moslims of Marokkanen, te verwijderen. Het MDI adviseert internetgebruikers ook actie te ondernemen ''door op discussiesites een weerwoord te geven.''