3 Nederlanders voor 'Europeaan van het jaar'

Icoon Algemeen nieuws Er dingen dit jaar drie Nederlanders mee naar de titel 'Europeaan van het jaar'. Frits Bolkestein, Paul van Buitenen en Johanna Boogerd-Quaak maken deel uit van vijftig kandidaten die zijn genomineerd door het invloedrijke Brusselse weekblad European Voice.

Frits Bolkestein Eurocommissaris Frits Bolkestein is de organisatie vooral opgevallen vanwege zijn heldere taal bij zijn werk aan de Europese vrije markt. Daarom is hij ook één van de vijf genomineerden in de categorie 'Europees Commissaris van het jaar'. De 71-jarige VVD'er zal aan het eind van zijn termijn stoppen.

Frits Bolkestein Paul van Buitenen is voorgedragen vanwege het goede resultaat dat zijn partij Europa Transparant bij de afgelopen Europese verkiezingen boekte, toen de partij uit het niets twee zetels haalde. Daarom is hij ook één van de vijf genomineerden in de categorie 'best presterende Europeaan van het jaar'. In die categorie zijn ook grote namen als de Britse premier Tony Blair en Otto Rehhagel, de Duitse coach van het Griekse voetbalelftal, genomineerd.

Frits Bolkestein Voormalig europarlementslid Johanna Boogerd-Quaak is naast haar nominatie ook nog genomineerd in de categorie 'Europees parlementslid van het jaar', omdat ze een felle strijd heeft gevoerd om de privacy van vliegtuigpassagiers te garanderen.

De jury zal de winnaars op 30 november tijdens een gala in Brussel bekend maken. Tot 12 november kan er gestemd worden via de website EV50.