CD: The Donnas - Gold Medal

Welke muzikant droomt er nou niet van, klaar met school en meteen een platencontract. Het overkwam de dames van The Donnas en als je zo jong bent levert dat uiteraard de nodige media-aandacht op. Dat op zijn beurt levert weer een gevolg op en een succes in de dop is geboren! The Donnas werden soms 'The Ramones meet the Runaways' genoemd, de dames adopteerden zelfs de voornamen van de eerste band. Hun imago leek wat meer op de laatste band, want de meeste van hun nummers gingen over drank, drugs, (ex-)vriendjes en vervelende klasgenootjes.


The Donnas kwamen in mei 1993 bij elkaar, waar de dames (allemaal van bouwjaar 1973) bij elkaar op school zaten in Palo Alto, Californië. Ze begonnen als Ragady Anne en speelden covers van onder andere R.E.M., L7, The Muffs en Schonen Knife. Ze oefenden (braaf?) iedere middag na school en haalden hun inspiratie uit bands als Bikini Kill en Bratmobile. In 1995 bracht Ragady Anne een EP uit, maar daarna veranderden de dames de naam van de band naar The Electrocutes. Ze tourden wat in het rond en kwamen Darin Raffelli tegen, eigenaar van het kleine label Radio X. Hij had wat nummers geschreven voor een denkbeeldige girlband in de stijl van The Ramones. De nummers pasten niet echt bij de stijl van de Electrocutes en dus creëerden de dames hun alter ego's The Donna's en maakten zelfs grapjes over ze in interviews, alsof het andere personen waren.


Na een aantal singles en een album tourden The Donnas zelfs in Japan, al was het maar voor een week. Ze tekenden bij het indie label Lookout, waar Green Day ook ooit zat, en werden na het uitbrengen van hun album 'American Teenage Rock 'n' Roll Machine' favorieten in de underground punk-scene en kregen zelfs wat aandacht van MTV. Het derde album werd 'Get Skintight' en verscheen in 1999. Begin 2001 volgde het album 'The Donnas Turn 21'. Hoewel dat album maar matige recensies kreeg, trokken The Donnas de aandacht van Atlantic en brachten daar 'Spend The Night' uit in 2002. Dat album was hun eerste dat in de landelijke Top 100 terecht kwam. Inmiddels ligt het nieuwe album 'Gold Medal' in de winkels.