FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 6 augustus 2004

Supermarktoprichter Jan Linders overleden

Bigl-mo had ons via de nieuws-submit te melden:

Jan LindersOprichter Jan Linders van de Jan Linders Supermarkten is vanmorgen overleden in het Maasziekenhuis van Boxmeer. Hij leed al geruime tijd aan gezondheidsproblemen en is 74 jaar geworden.

De keten heeft 45 supermarkten in de provincies Limburg, Noord-Brabant en Gelderland. De eerste 'Jan Linders' werd geopend op 18 december 1963 in Gennep, waar Jan Linders ook woonde. De directie van de supermarkt heeft een condoleanceregister geopend.


Mogelijk water in de grond bij Marsrover Spirit

Op de plek waar de Marsrover Spirit rondrijdt zijn er aanwijzingen te zien dat er zich momenteel nog water bevindt. Dat heeft een wetenschapper deze week op de 49e bijeenkomst op het International Symposium on Optical Science and Technology beargumenteerd.

Gilbert Levin, uitvoerend officier der wetenschap aan Spherix Incorporated, zegt dat er visuele aanwijzingen te zien zijn dat er water is op de plek waar de Spirit rondrijdt. De beelden zouden volgens hem gezien moeten worden in het oogpunt dat de oppervlaktetemperaturen schommelen van beneden het vriespunt tot boven het vriespunt.

De grond zelf heeft een hogere temperatuur dan de bovenliggende lucht. Sommige foto's laten witte substanties zien nadat de Spirit de grond met zijn wielen heeft omgewoeld. Volgens Levin komt dit doordat vloeibaar water in de grond naar boven geperst is door de wielen, en zodra het met de koude lucht boven de grond in aanraking kwam bevroor.

Tevens tonen verschillende foto's, waaronder de modderachtige structuur die veroorzaakt werd door de airbags, aan dat de grond vochtig is, aldus Levin. In de zomer kan de temperatuur vlak boven de grond boven het vriespunt komen, waardoor er dauw ontstaat. Dit is volgens Levin genoeg om micro-organismen te ondersteunen.

Andere wetenschappers beargumenteren dat de aanwezigheid van water niet impliceert dat er leven aanwezig is.


Op Marsdag 165 verscheen bovenstaande schitterende substantie toen de Marsrover spirit in een kuil genaamd "Hank's Hollow" de grond omwoelde. Lewis speculeert dat dit water is wat bevroor toen het uit de grond geperst werd. Klik hier voor een grote foto.

PvdA: 'Ongewenst tenenlikken aanpakken'

dehero had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek binnenland nieuwsTenenlikken en andere ongewenste inbreuken op iemands privacy en lichamelijke integriteit moeten worden aangepakt. Dat is de mening van Kamerleden Peter van Heemst en Aleid Wolfsen. De PvdA'ers hebben de kwestie aangekaart bij minister van Justitie Piet Hein Donner.

De politici reageren hiermee op het vrijlaten van een 'tenenlikker' in Rotterdam deze week. De man, die al drie jaar ongevraagd aan tenen van nietsvermoedende dames zou likken, werd opgepakt en vervolgens weer vrijgelaten omdat hij volgens het OM niet ontuchtig zou handelen.

Een ontoelaatbare zaak volgens Van Heemst. "De norm is dat niemand aan je lichaam hoort te komen als je daar niet om gevraagd hebt." Volgens de Rotterdamse advocaat F. van Ardenne biedt het Wetboek van Strafrecht overigens wél degelijk ruimte om dergelijke gevallen te bestraffen. De advocaat meent dat daarvoor artikel 239 kan worden gebruikt, dat over schennis van de eerbaarheid gaat.

'Superfreak' Rick James dood aangetroffen

Een anonieme FOK!ker had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Muziek nieuwsFunk-artiest Rick James (56) is vrijdagochtend dood aangetroffen in zijn woning in Los Angeles. Volgens een woordvoerder van de politie in de Amerikaanse stad werd de zanger gevonden door zijn huishoudster. Hij zou een natuurlijke dood zijn gestorven. In 1998 werd James al eens getroffen door een beroerte.

James raakte begin jaren tachtig wereldberoemd door de hit 'Super Freak'. Het album 'Street Songs', waar naast 'Super Freak' ook hits als 'Give it To Me Baby' en 'Fire and Desire' op te vinden zijn, zorgde er in 1981 voor dat James in korte tijd een leidende rol in de funkbeweging veroverde. Later ging het bergafwaarts met de zanger. Zo raakte hij verslaafd aan drugs en belandde hij in de gevangenis wegens mishandeling.

Rick James
Rick James (1948 - 2004)

Oprah Winfrey Show gaat door tot 2011

ircle had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Media nieuwsDe nog altijd populaire talkshow van Oprah Winfrey gaat in ieder geval door tot 2011. Afgelopen donderdag bereikte de presentatrice een akkoord over een contractverlenging voor de komende zeven jaar. Hoeveel geld er met de deal gepaard ging wilde de partijen niet bekendmaken. Oprah Winfrey is één van de best betaalde vrouwen op de Amerikaanse televisie.

De eerste uitzending van de talkshow vond plaats in 1986. In 2011 al de show dus zijn zilveren jubileum vieren. 'De gedachte de show tot zijn 25e verjaardag te brengen, is zowel opwindend als uitdagend', aldus de presentatrice. Het programma heeft tot nu toe 38 Emmy Awards gewonnen en is uitgezonden in 107 landen waaronder Nederland.

Oprah Winfrey

[update] Zelfmoord Leeuwarder na ongeluk met pistool

Pitbulleke en Graphix hadden ons via de nieuws-submit te melden:

In Leeuwarden heeft een 22-jarige man vanochtend rond vijf uur zelfmoord gepleegd nadat hij per ongeluk een 16-jarige vriend in de borst had geschoten.

Het drama voltrok zich in een woning aan de Pilotenespel. De 22- en 16-jarige en een aantal vrienden speelden met een vuurwapen waarvan ze dachten dat het ongeladen was. De 22-jarige schoot een paar keer op zijn vrienden met het lege wapen. Bij het laatste schot bleek er toch nog een kogel in te zitten, die de 16-jarige in de borst trof.

De schutter holde na het schot onmiddellijk het huis uit en schoot zichzelf ten overstaan van zijn vrienden dood. Hij viel daarop achterover de Bonkevaart in. De 16-jarige jongen is naar het ziekenhuis vervoerd. Zijn verwondingen zouden niet levensbedreigend zijn.

Update 20:56
De 22-jarige schutter (Alex geheten) is waarschijnlijk bang geworden nadat hij zijn 16-jarige vriend Abdul had neergeschoten, zo valt te lezen in de Leeuwarder Courant. Alex rende daarop naar buiten. Zijn vrienden holden achter hem aan, riepen hem nog, maar konden hem niet inhalen. Onder hen was ook zijn ex-vriendin, tevens moeder van zijn 2-jarige zoontje. Op de brug riep hij: ''Zeg mijn zoontje dat ik van hem hou'', en toen pleegde hij zelfmoord.

Het 16-jarige slachtoffer Abdul wordt omschreven als een aardige jongen, die net weer op het rechte pad was. Hij zou Alex echter wel hebben uitgedaagd om op hen te schieten. Alex was echter in de veronderstelling dat hij zijn magazijn had leeggemaakt voordat hij zijn vrienden onder vuur nam.

Info over liquidatie A'damse topcriminelen gelekt

macromarkt.nl had ons via de nieuws-submit te melden:

Zeer gevoelige informatie omtrent de liquidaties op topfiguren uit de Amsterdamse onderwereld is in handen van criminelen gekomen, zo melden het NRC Handelsblad en Het Parool vandaag. De dossiers bevatten informatie uit telefoontaps, inlichtingen van zeker één politie-informant en analyses van de liquidaties van figuren als Sam Klepper, Jan Femer en Willem Endstra.

Het vermoeden bestaat dat er een lek zit bij de politie of het OM. De informatie is namelijk zo gevoelig dat maar weinig mensen bij politie en justitie er toegang toe hebben. Waarschijnlijk heeft de onderwereld dik betaald voor de dossiers. De rijksrecherche onderzoekt het lek bij het opsporingsapparaat.

De gevoeligheid blijkt bijvoorbeeld uit het volgende: Uit een zogeheten tap-verslag blijkt dat vlak na de moord op Sam Klepper zijn partners in crime John Mieremet en ex-Heineken ontvoerder Willem Holleeder constant bezig zijn informatie te krijgen uit welke hoek de liquidatie komt. Er blijkt ook uit dat Mieremet destijds contact had met onder meer Etienne Urka (voormalig tweede man van de Klaas Bruinsma-groep), drugshandelaar Norbert Stok en Nico Visser (inmiddels tot twaalf jaar veroordeeld wegens de geruchtmakende café-moord in Hoorn). Er wordt onder meer gesproken over een lijst, waarbij het zou gaan om een 'lijst met slachtoffers'.

Verder blijkt uit een telefoongesprek tussen Norbert Stok (ooit gekwalificeerd als 'een van Neerlands meest talentvolle en verdienstelijke hasjhandelaren) en Mieremet, dat Stok een uur voor de liquidatie gebeld werd door een zakenrelatie met de mededeling dat hij later die dag even op teletekst moest kijken. Met andere woorden: Stok moet meer weten over hen die de liquidatie gepleegd hebben.

Zie ook uitgebreid artikel in Het Parool.

Iraakse gouverneur stapt op na ontvoering zoons

Icoon Irak nieuwsGouverneur Abd al-Karim al-Rawi van de Iraakse provincie Anbar heeft zijn ontslag ingediend en via een video op de Arabische nieuwszender Al-Jazeera verklaard dat hij het betreurt mee te hebben gewerkt met de 'ongelovige Amerikanen.' Hij ging hiermee in op de eisen van de ontvoerders van zijn drie zoons.

De video werd waarschijnlijk gemaakt op de locatie waar de ontvoerde jongens werden vastgehouden, aangezien Al-Rawi op de video in gezelschap van zijn ontvoerde kinderen te zien was. Ook hing de zwarte vlag van de organisatie van de Jordaanse extremist Abu Musab al-Zarqawi achter hen.

Vorige week donderdag viel een groep gewapende militanten het huis van Al-Rawi binnen, waarna een vuurgevecht volgde met zijn lijfwachten. De militanten wisten drie van zijn zoons te ontvoeren en het huis in brand te steken.

Afgelopen zaterdag had Al-Rawi al aangegeven te zullen opstappen mits zijn drie ontvoerde zoons werden vrijgelaten. Toen waren er nog geen eisen gesteld. ''Ik ben bereid op jullie eisen in te gaan. Mochten jullie vinden dat mijn aanwezigheid in de stad (Ramadi) niet in het belang is van de regio, ben ik klaar om te gaan'', zei hij toen in een oproep aan de gijzelnemers.

CD: Slum Village - Detroit Deli

Bij Hiphop uit Detroit denk je waarschijnlijk aan Eminem of D-12, maar er is meer. Wat te denken van de formatie Slum Village? T3 en Elzhi zijn alweer toe aan hun derde album, Detroit Deli. Kenners omschrijven de groep als funky en soulful en met wat goede wil kan je ze in de lijn van A Tribe Called Quest en De La Soul plaatsen. Of Detroit Deli de moeite waard is vraag je je af? Lees snel verder.

Slum5

Libanese chauffeurs in Irak ontvoerd

Icoon Irak nieuwsDe Libanese minister van Buitenlandse zaken, Jean Obeid, heeft bekend gemaakt dat er in Irak vier Libanese vrachtwagenchauffeurs zijn ontvoerd. De mannen werden ontvoerd toen ze van Bagdad op weg waren naar Ramadi. Het is nog niet bekend voor welk bedrijf de chauffeurs werkten en wie de ontvoerders zijn.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse zaken in Bagdad zei dat het ministerie op de hoogte was van de ontvoeringen, maar dat het verder geen informatie had. Het aantal ontvoeringen in Irak is de laatste weken drastisch gestegen. Volgens persbureau Reuters worden er op dit moment in totaal nog 20 buitenlanders gegijzeld in Irak.

Broertjes De Boer wellicht in reallife-soap

Icoon Showbiz nieuwsTelevisieproducent Endemol heeft plannen op de stapel liggen om de voetbalbroertjes De Boer te laten sterren in een eigen reality-show. Het voorstel is aan de twee en hun gezinnen voorgelegd, waarop ze hebben laten weten er nog over na te denken.

De reallife-soap moet naar verluid gaan lijken op onder andere het melodramatische ‘Patty’s Posse’ en ‘De Pfaffs’. Doordat de twee gezinnen nog geen groen licht hebben gegeven voor het programma, kan Endemol nog niet in onderhandeling gaan met een eventuele gegadigde televisiezender.

De twee broertjes, beiden voortgekomen uit Ajax’ jeugdtuin, zullen komend jaar gaan spelen voor Al Rayyan, gelegen in het Arabische schiereiland Qatar.

Duel om Johan Cruijff schaal niet uitverkocht

De wedstrijd om de Johan Cruijff schaal, aankomende zondag, is niet uitverkocht.

De wedstrijd, tussen landskampioen Ajax en bekerwinnaar FC Utrecht, die in de ArenA wordt gespeeld, zal naar verwachting zo`n 35.000 toeschouwers trekken, 16.000 stoeltjes zullen dus onbezet blijven. Vorig jaar trok de wedstrijd om de Johan Cruijff schaal maar 32.000 toeschouwers.

Er zullen trouwens maar 261 fans van FC Utrecht de wedstrijd bijwonen. Volgens de KNVB is vooral de reistoeslag van 24 euro,die FC Utrecht vroeg voor het vervoer naar het duel, de oorzaak van de geringe belangstelling.

Zes mensen vermist na 'UFO'-waarneming

Tijdens een concert voor het promoten van de Palandoken berg en de politiesamenwerking in Turkije is dinsdag opschudding ontstaan over een vermeende UFO die verscheen. Het lichtgevendeobject verscheen tijdens het concert bij de berg, en beelden daarvan zijn uitgezonden op het landelijke journaal. Zes mensen die richting de UFO zijn gegaan, zijn na de waarneming vermist.

Tijdens de show dinsdagavond, brak er paniek uit toen de aanwezigen een lichtgevend object langs de Palandoken berg zagen vliegen. Zanger Filiz Karakaz leek van emotie flauw te vallen bij het zien van het fenomeen. Vijf zangers en een journalist zijn daarna richting het object gereden. De politie kreeg de volgende dag de melding dat de vijf zangers en de journalist werden vermist.

Volgens gouverneur Mustafe Malay van Erzurum was het geen UFO. Hij verklaart dat het ging om een grap. Volgens hem waren de concertorganisatoren met een ballon met lichten daaraan bevestigd opgestegen om er tijdens het concert mee langs de Palandoken berg te vliegen. Malay heeft aan de pers verklaard dat het politiedepartement, het gemeentebestuur en de overheidsdienst op de hoogte waren van de grap.

Alle drie ontkennen echter op de hoogte geweest te zijn van de "grap". Burgemeester Ahmet Kuculer zegt: "Wij zijn er niet bij betrokken en wisten niets van de details". Hoofdcommissaris Ahmet Demiral van het politiedepartement vindt het niet grappig, en ontkent ook dat hij er van wist. "Niemand wist dat het hier om een grap ging".

De mensen die zich richting het vliegende object hadden begeven, worden nog steeds vermist.

Ook T-Mobile verlaagt tarieven

Ook T-Mobile gaat de sms-tarieven voor prepaidklanten verlagen. Dat heeft het telecombedrijf vandaag bekend gemaakt. Vanaf maandag gaan de prepaid-bellers voor een sms 9 cent betalen. Daarbij gaan de belkosten omlaag.

Het daltarief zal vanaf maandag vroeger ingaan. Vanaf 15:00 uur kunnen de klanten al goedkoper bellen voor 20 cent per minuut. Daarbuiten kost een belminuut 45 cent. Voor het 'After3-pakket' moet men zich echter wel aanmelden.

KPN startte de prijzenslag met de sms door haar tarief voor HI-prepaid klanten te verlagen naar 9 cent. Telfort volgde daarop en ook Vodafone ondernam actie. Opvallend is dat HI de enige is die ook de tarieven binnen een abonnement heeft verlaagd.

Vliegtuig keert terug om hond te redden

Icoon opmerkelijk nieuws Een vliegtuig van de Spaanse maatschappij Iberia is na twintig minuten teruggevlogen naar het vliegveld van Málaga met een wel heel bijzondere reden. De regulatie van de temperatuur in de bagageruimte werkte niet, waardoor een hond die zich daar bevond mogelijk zou doodvriezen.

Emilio, zoals de hond heet, was eigendom van Ana Fernández die in Málaga woont. Haar ouders hadden de hond meegenomen omdat Ana op vakantie zou gaan. Bij terugkeer op het vliegveld bleek dat de hond het goed maakte. Voordat het vliegtuig weer vertrok werd hij in de ruimte voor stewards en stewardessen gezet.

Volgens de krant El Comercio zei Fernández dat de passagiers nauwelijks konden geloven wat de reden was van de vroegtijdige landing. Toen het tot de passagiers was doorgedrongen, protesteerde er niemand. "Veel mensen maakten zich zorgen over Emilio", aldus Fernández.

Voorbeschouwing San Sebastian

Morgen gaat de zevende wereldbekerwedstrijd van het seizoen van start met de 24ste editie van de Classica San Sebastian. Op een selectief parcours zullen de toprenners vooral doortrekken op de beruchte Jaizkibel.

De strijd om de wereldbeker kan na de HEW Cyclassics vorige week nu echt beginnen. Er wordt vooral uitgekeken naar het duel Davide Rebellin - Paolo Bettini. Beide hebben deze klassieker al op hun palmares staan en zijn in de running voor de wereldbeker. Bettini moet nog 64 punten goedmaken op zijn landgenoot.

Het wordt ook uitkijken naar wat de Rabobank-renners zullen presteren. Oscar Freire staat derde in de wereldbekerstand op slechts één punt van Bettini. Hij vreest echter dat San Sebastian te zwaar zal zijn zijn voor hem. Vorige week kon hij nochtans goed mee met de favorieten op de Waseberg, net als Erik Dekker. Deze laatste won deze najaarsklassieker al in het jaar 2000. Michael Boogerd zagen we vorige week niet aan het werk, dus is het gissen of hij na een veelbelovend voorjaar er nu ook weer zal staan.

Kelme is weer van de partij met Alejandro Valverde die door indruk te maken in de ronde van Burgos zich tot een van dé favorieten heeft opgewerkt. Samen met Igor Astarloa en Danilo Di Luca die vorige week van zich lieten horen. Ook van T-Mobile Team met Jan Ullrich en Andreas Klöden mogen we vuur verwachten. En wat te denken van die andere Tourrevelatie, Ivan Basso, die vorig jaar als tweede over de meet kwam.

wereldbekerstand
1. Davide Rebellin (Ita) Gerolsteiner 232
2. Paolo Bettini (Ita) Quick-Step 168
3. Oscar Freire (Spa) Rabobank 167
4. Stuart O'Grady (Aus) Cofidis 150
5. Michael Boogerd (Ned) Rabobank 146
6. Steffen Wesemann (Dui) T-Mobile 131
7. Erik Dekker (Ned) Rabobank 130
8. Erik Zabel (Dui) T-Mobile 108
9. Magnus Bäckstedt (Zwe) Alessio 100
10. Peter Van Petegem (Bel) Lotto-Domo 95

Hellingen
km 019 : Alto de Orio (70m, 3e cat.)
km 029 : Alto de Garate (250m, 2e cat.)
km 059 : Alto de Azkarate (375m, 2e cat.)
km 101 : Alto de Udana (574m, 2e cat.)
km 195 : Alto de Jaizkibel (465m, 1e cat.)
km 213 : Alto de Gurutze (170m, 3e cat.)

Laatste vijtien winnaars
2003 Paolo Bettini (Ita)
2002 Laurent Jalabert (Fra)
2001 Laurent Jalabert (Fra)
2000 Erik Dekker (Ned)
1999 Francesco Casagrande (Ita)
1998 Francesco Casagrande (Ita)
1997 Davide Rebellin (Ita)
1996 Udo Bölts (Dui)
1995 Lance Armstrong (USA)
1994 Armand De las Cuevas (Fra)
1993 Claudio Chiappucci (Ita)
1992 Raul Alcala (Mex)
1991 Gianni Bugno (Ita)
1990 Miguel Indurain (Spa)
1989 Gerhard Zadrobilek (Oos)

Willem II schorst Victoria

Raymond Victoria is door de clubleiding van Willem II voor 1 wedstrijd geschorst na een incident op de training.

Victoria nam toen wraak op teamgenoot Jos van Nieuwstadt voor een eerder gemaakte overtreding door hem hard op de scheenbeen te raken. Inmiddels hebben de beide spelers het conflict uitgesproken, maar Willem II legde de middenvelder alsnog een straf op.

Victoria mist daardoor de eerste ronde-wedstrijd, aankomende zaterdag, van de Amstel cup tegen Meerssen.

Moslimpartij AEL nog in oprichting

De Moslim Democratische Partij (MDP), de partij die vanuit de Arabisch Europese Liga wordt opgezet, verkeert nog steeds in de oprichtingsfase. Dat blijkt uit een interview met de Nederlandse AEL-voorzitter Nabil Marmouch. De partij moet in 2006 gaan deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in diverse grote steden.

Ondanks het feit dat Marmouch meerdere keren over ''wij'' spreekt als hij het over de MDP heeft, staan de twee volgens hem formeel los van elkaar. De oprichting moet binnen enkele maanden een feit zijn. De AEL is op dit moment bezig met het scholen van het kader. Welke strategie de partij kiest, bepalen de initiatiefnemers volgens Marmouch zelf.


De AEL-voorzitter zegt dat niet zonder meer te zeggen is dat de gevestigde politieke partijen steken hebben laten vallen bij het bereiken van moslims. Eigenlijk kunnen moslims vanwege hun religie geen lid zijn van een huidige partij meent hij: ''Kijk, een moslim kan niet zomaar socialist worden en in de PvdA actief zijn. Dan zou hij een deel van zijn levensovertuiging moeten opgeven.''

Over het succes van de MDP wil hij niet te veel speculeren en op de te volgen koers kan hij nog niet ingaan. De MDP moet a priori een brede politieke beweging worden, ''beslist geen one-issuepartij. Alleen willen wij politiek bedrijven vanuit onze islamitische levensovertuiging, net zoals andere partijen dat doen vanuit een christelijke levensvisie.'' Volgens een recent onderzoek zou een moslimpartij in Nederland in ieder geval op veel steun kunnen rekenen onder met name Marokkanen en Turken.

Celstraf voor tenniscoach

De Australische tenniscoach Gavin Hopper heeft van de rechtbank in Sydney een gevangenisstraf van 3,5 jaar gekregen vanwege negen gevallen van ontucht met een minderjarige.

Eerder meldde we al dat Harper in de jaren 80 een affaire met het minderjarige meisje had op de privé-school waar hij les gaf. Zelf ontkent hij alle beschuldigingen.

Hopper was in het verleden coach van onder meer Monica Seles, Iva Majoli, Mark Philippoussis en Tommy Haas.

Fischer doet afstand van Amerikaans staatsburgerschap

Icoon Buitenlands nieuws De voormalig wereldkampioen schaken Bobby Fischer gaat zijn Amerikaans staatsburgerschap opzeggen. Dit heeft zijn advocaat vrijdag verklaard. De 61-jarige Fischer zit al sinds 13 juli vast op het vliegveld van Tokyo omdat zijn Amerikaans paspoort ongeldig verklaard zou zijn.

In 1972 won Fischer de wereldtitel ten koste van de Russische Boris Spassky, waardoor hij als een held van de koude oorlog gezien werd. Hij was daarna wereldkampioen tot 1975, toen hij de titel opgaf en zich terugtrok uit het toernooi omdat een aantal van zijn eisen niet ingewilligd werden.

Vervolgens verdween Fischer uit beeld tot 1992. Toen speelde hij een tweekamp tegen Spassky in Montenegro, waarmee hij meer dan drie miljoen dollar won. Sindsdien wordt hij gezocht door de Verenigde Staten, omdat hij hiermee de VN-sancties tegen Joegoslavië zou hebben overtreden.

"Ik wil niet langer Amerikaans staatsburger zijn. Het is genoeg geweest", zo liet Fischer de Amerikaanse ambassade weten. Door zijn besluit zal Fischer statenloos worden. Hij zal bij de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties Ruud Lubbers de vluchtelingenstatus aanvragen totdat er een land gevonden is wat hem wil opnemen.

Politie zoekt eters van gestolen proefdier

Een anonieme FOK!ker had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws De politie is op zoek naar de personen die van een gestolen lam hebben gegeten. Het lam was een proefdier van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en werd eerder deze week uit een afgeschermde weide gestolen.

De kop, de huid en de ingewanden van het lam werden donderdag aangetroffen aan de Laan van Vollenhove in Zeist. De politie gaat er vanuit dat het dier geslacht is voor menselijke consumptie.

In de eerste instantie ging de politie er van uit dat eten van het dier schadelijk voor de gezondheid kon zijn. Inmiddels heeft de Faculteit Diergeneeskunde laten weten dat dit niet het geval is. Met het vier maanden oude dier werd onderzoek naar wormbestrijding uitgevoerd. Zowel de wormen, de schimmel die voor het onderzoek gebruikt werd als het lam zelf zouden niet gevaarlijk zijn.

Smead mag geen 40-urige werkweek invoeren

JaapB had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Financieel nieuws Kantoorartikelenfabrikant Smead Europe mag van de rechtbank in Groningen geen 40-urige werkweek invoeren. Dit bleek vandaag uit de uitspraak van de rechter na een kort geding, aangespannen door de vakbonden CNV Dienstenbond en FNV Kiem.

De 40-urige werkweek werd maandag ingevoerd in de plaats van de in de CAO afgesproken 36-urige werkweek, omdat het bedrijf anders in financiële problemen zei te komen. Voor de langere werkweek kregen de werknemers niet extra betaald. De maatregel werd door een meerderheid van het personeel gesteund.

Volgens Smead was de CAO-grafimedia niet eens van toepassing op het bedrijf, maar de rechter oordeelde anders. Bovendien vond de rechter dat er in geen geval afgeweken mag worden van een CAO zonder overleg met de vakbonden. "Zelfs al heeft het personeel ingestemd, dan nog mag Smead niet overgaan tot het instellen van een langere werkweek. Want dat zou de bijl leggen aan de wortel van de CAO. Dit houdt geen oordeel in over de wenselijkheid van een langere werkweek", aldus de rechter.

De werkgeversorganisatie VNO-NCW vindt het jammer dat de juridisch beste uitspraak niet gelijk staat aan de economisch beste regeling. Voor de vakbonden was deze zaak een principekwestie omdat als wijzigingen in de duur van de werkweek zomaar buiten de CAO om zouden mogen, het hele principe van een CAO nietig verklaard zou worden.

Nachtlicht Finalist 2

In samenwerking met NCRV's literair radioprogramma Nachtlicht is er het afgelopen half jaar een schrijfwedstrijd gehouden, met als thema 'De Liefde'.

De uiteindelijke finale gaat tussen vier weekwinnaars die gekozen zijn door Manon Uphoff en Arthur Japin. Meer informatie over de finale en de uitzendingen van Nachtlicht vind je hier.

Komende weken vind je het verhaal van elke finalist hier terug.

De tweede finalist is iemand van ons eigen FOK! weblog Francesca. Ook haar veel succes gewenst.

Stekelenburg eerste doelman Ajax

Maarten Stekelenburg begint de Nederlandse competitie als eerste doelman van Ajax. Coach Ronald Koeman geeft hem de voorkeur boven de Roemeense international Bogdan Lobont.


Stekelenburg, die afgelopen week ook al werd opgeroepen voor de selectie van het Nederlands elftal, zat het afgelopen seizoen ook al dicht tegen een basissplaats aan. Toen verloor hij echter nog de concurrentiestrijd met Lobont.

Waarschijnlijk wordt de 26-jarige Lobont nu verhuurd, want hij wil graag blijven spelen om zijn plek in het Roemeense elftal te behouden. Hans Vonk (ex-SC Heerenveen) zou dan reserve-doelman worden.

Freire blijft bij Rabobank

Oscar Freire gaat in op een aanbieding om zijn contract bij het Nederlandse Rabobank met twee jaar te verlengen.

Oscar Freire is verheugd met zijn contractverlenging: "Ik ben erg gelukkig bij Rabobank, en het is een goed team, dus moest ik geen twee keer nadenken." De handtekening moet wel nog gezet worden, maar dat is enkel nog een formaliteit volgens de tweevoudige wereldkampioen.

Freire was zondag nog aan het werk in de HEW Cyclassics en rijdt morgen de Classica San Sebastian mee in de hoop nog wat punten te rapen voor de wereldbekerstand.

"Ik zou niet kunnen inbeelden dat ik terugkeer naar een Spaans team," besluit Freire, "Met een ploeg die voornamelijk gericht is op de klassiekers, is het beter dat ik hier blijf."

Strafeis voor seksuele relatie met leerlinge

Tegen een voormalig leraar natuur- en scheikunde van de Berger Scholengemeenschap (BSG) in Bergen is voor de rechtbank in Alkmaar een werkstraf van 240 uur geëist en 12 maanden voorwaardelijk wegens een seksuele relatie met een 15-jarige leerlinge en eenmalige ontucht met een 14-jarige. Ook zou hij aan de meisjes respectievelijk 1.500 en 800 euro schadevergoeding moeten betalen. Verder wil de officier dat hij voor twee jaar een beroepsverbod krijgt.

De leraar, de 31-jarige E.R, werd in januari door het bestuur geschorst omdat hij, zoals dat genoemd werd ''een ontoelaatbare romance'' had met een minderjarige leerling uit de derde klas.

Tegen de rechter zei R. dat hij hevig verliefd was op het 15-jarige meisje. Op een keer in april 2003 jaar sprak hij haar aan en zei dat hij van haar hield. Er ontstond een relatie waarbij de seksuele handelingen steeds verder gingen. R. kwam zelfs thuis bij de ouders van het meisje. De moeder verbood echter geslachtsverkeer. Hieruit concludeerde R. dat andere intieme handelingen wel toegestaan waren. Uiteindelijk greep de stiefvader in en verbood de relatie. Na de zomervakantie bloeide de relatie echter weer op. De seksuele handelingen werden steeds intiemer. Daarnaast begon R. tegen het einde van het jaar stevig cocaïne te snuiven.

In zijn ''coke-periode'', begon R. te e-mailen met een 14-jarige leerlinge. Hij fantaseerde over haar en vroeg haar langs te komen voor een pyjamaparty. Ze bleek de enige gast en het kwam die avond tot seksuele handelingen. De moeder van dat meisje kwam er echter achter, en trok aan de bel.

Het 15-jarige meisje verklaarde dat zij zich 'compleet afhankelijk' voelde van de leraar. In de tijd dat de relatie begon had ze al depressieve klachten en gebruikte ze antidepressiva. Toen haar stiefvader de relatie verbood, hing ze 'tegen het suïcidale aan'. Ze verklaart zich 'indirect gedwongen' te hebben gevoeld de seksuele handelingen te ondergaan, die ook nog eens zeer onplezierig aanvoelden.

Psychologisch onderzoek van R. wijst uit dat herhaling niet is uitgesloten. De therapeut ziet zelfs verhoogde kans op herhaling. Uitspraak over 14 dagen.

9292ov.nl voortaan in zwart-wit

Reisinformatie-site 9292ov.nl is voortaan alleen nog maar in zwart-wit te zien. Exploitant Reisinformatiegroep uit Utrecht wil zo een einde maken aan de voortdurende haperingen met het verstrekken van reisadviezen. De site geeft dagelijks meer dan 80.000 adviezen en was nogal eens traag. Volgens de reisgroep is de site nu ook onderscheidend van anders sites.

Nieuw op de site is dat er ook informatie over taxi's en busjes die op aanvraag voorrijden te vinden is. Reizigers en het ministerie van Verkeer & Waterstaat hadden hierop aangedrongen. Reizigersvereniging Rover heeft de nieuwe site getest en van een goedkeuring voorzien.

Newcastle United door virus getroffen

De spelers van Newcastle United zijn door een virus getroffen dat bindvliesontstekingen kan veroorzaken. Als gevolg daarvan dienen ze zich om te kleden in hun auto en te trainen in een lokaal park, waarmee de club de verspreiding van het virus probeert tegen te gaan.

De Ierse voetballers Shay Given en Andy O'Brien werden al door het virus getroffen en ook middenvelder Lee Bowyer en reservekeeper Tony Caig kampen inmiddels met klachten.

"Ik werk al lang in het voetbalwereldje, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Met het oog op het nieuwe seizoen had dit niet op een slechter moment kunnen komen," aldus trainer Bobby Robson. "De spelers mogen ook niet meer met elkaar in contact komen, dus vanaf aankomend weekend moeten ze ook afzonderlijk trainen en krijgen ze de oefeningen op papier mee."

Inmiddels zijn ontsmettingsdeskundigen bezig om het trainingscomplex van de Engelse club onder handen te namen. Bij Newcastle speelt onder andere de Nederlands international Patrick Kluivert, die nog geen last heeft van het virus.

Tiscali in financiële problemen

Internetprovider Tiscali moet de broekriem flink aanhalen. In juli 2005 moet het pan-Europese internetbedrijf uit Milaan een lening aflossen. Oprichter Renato Soru liet de nieuwe Nederlandse bestuursvoorzitter Ruud Huisman met die erfenis achter.

Om het bedrag bij elkaar te krijgen moet voor 250 miljoen aan bezittingen worden verkocht. Daarbij zullen de investeringen op een laag pitje komen te staan. Of er ook ontslagen gaan vallen is niet bekend.

Tiscali draait nog altijd met verlies. In het tweede en ook in het derde kwartaal van dit jaar zullen er rode cijfers zijn. In het vierde kwartaal hoopt het bedrijf meer geld binnen te krijgen dan wordt uitgegeven.

Onbewust downloaden kinderporno strafbaar

Rekkie had ons via de nieuws-submit te melden:

De 40-jarige Geert U. uit Foxhol die tussen 140.000 seksfoto's 33 afbeeldingen met kinderporno op zijn computer had staan, is schuldig bevonden aan het bezit van kinderpornografisch materiaal. De man zegt de afbeeldingen niet bewust te hebben gedownload. Hij geeft toe dat hij met speciale programma's complete en legale betaalde pornosites download, om zo de verplichte betaling te kunnen ontlopen. Door deze truc kunnen de afbeeldingen op een website na te zijn opgeslagen op de harde schijf gratis bekeken worden. De politie kwam ze op het spoor door zijn harde schijf te scannen met een speciaal computerprogramma.

Volgens de rechter komt U. met die verklaring niet weg. ''Hij heeft door het downloaden van grote hoeveelheden pornobestanden welbewust de aanmerkelijke kans aanvaard daarmee tevens kinderporno te downloaden. Door zijn handelen heeft hij meegewerkt aan het in stand houden van de netwerken van kinderporno die uit financieel gewin voorzien in de verspreiding en beschikbaarheid van de afbeeldingen, waarbij kinderen worden misbruikt''.

De rechter wees erop dat U. in verhoren met de recherche toegaf de grenzen van het toelaatbare op te zoeken: Zo lag volgens hem de toegestane leeftijd voor personen die te zien zijn op de pornoafbeeldingen bij minimaal 16 jaar. In 1996 is dit echter wettelijk al verhoogd naar 18 jaar.

U. werd veroordeeld tot anderhalf jaar cel. Niet duidelijk is hoe zwaar het bezit van de kinderporno hier in meetelt. In de strafmaat zijn namelijk ook drugs- en verboden wapenbezit meegewogen.

Jeugdkamp moslims/christenen grote flop

Een zomerkamp voor moslim- en christenjongeren georganiseerd door de stichting Gave, een stichting die het evangelie uitdraagt en asielzoekers opvangt, is uitgelopen op een regelrechte flop. Slechts één jongere, een christen, meldde zich aan voor deelname. De organisator schreef honderden jongerenorganisaties en -clubs aan en mailde elke dominee van wie hij het adres kon vinden. Iedereen reageerde heel erg enthousiast op het idee, maar deelnemers kwamen er niet.

Het jongerenkamp, dat onder meer als doel had moslimjongeren met het christelijk geloof te bereiken, voorziet blijkbaar niet in een behoefte, concludeert hij. Indertijd zei de directeur van Gave dat hij Nederlandse christenjongeren met het kamp een gelegenheid wilde bieden ,,waarbij zij hun moslimvriendje of - vriendinnetje mee zouden kunnen nemen, om zo te laten zien wat precies het christelijk geloof voor hen inhoudt.''

Chistenen die met moslims werken, hadden al gezegd dat het nog ''te vroeg'' is voor een dergelijk kamp. Mensen zijn dit nog niet gewend, aldus de organisator. ''Er gebeurt in Nederland heel weinig voor moslims. In heel Nederland zijn er misschien maar dertig tot het christendom bekeerde moslims, voor zover bekend.''

Doden bij explosie in Hongaarse fabriek

pro_jeex had ons via de nieuws-submit te melden:

Bij een explosie in een vuurwerkfabriek in de Hongaarse hoofdstad Boedapest zijn gistermiddag twee werknemers om het leven gekomen en raakten tien anderen gewond. Eén persoon wordt nog vermist, hij was vermoedelijk binnen toen de ontploffing zich voordeed.

Door de explosie ontstond er brand op het complex en vatten zes woningen in de buurt van de fabriek vlam. De bewoners van veertig nabijgelegen huizen werden daarom uit voorzorg geëvacueerd. Tien personenauto's en verscheidene vrachtwagens ontkwamen ook niet aan het vuur. De opslagplaats van het vuurwerk werd door de ontploffing geheel verwoest. Brokstukken kwamen honderden meters verderop neer en dikke rookwolken hingen boven het complex.

De Hongaarse premier Peter Medgyessy bezocht de rampplek 's avonds. Na een gesprek met de politie meldde hij dat het om een ongeluk leek te gaan. Volgens de politie was er in het gebouw ongeveer vijftig ton springstof aanwezig. Daarvan zou een vijfde deel de lucht in zijn gegaan.

31% Oostenrijk: Nazi-tijd was deels goed

pro_jeex had ons via de nieuws-submit te melden:

Uit een onderzoek van het Oostenrijkse Fessel-GfK-instituut is gebleken dat bijna éénderde van de Oostenrijkers van mening is dat het nazi-tijdperk positieve kanten had. Hierbij wordt meestal niet gedoeld op het nazistische gedachtengoed, maar op dingen als de aanleg van de eerste snelweg en de sterke daling in de werkloosheid.

In 1987 noemde 41 procent van de Oostenrijkers goede kanten van het nazi-regime, in tegenstelling tot de 31 procent van dit jaar. Van de ondervraagden was 27 procent van mening dat de nazi-periode alleen maar negatieve kanten had, veertig procent omschreef het als 'overwegend slecht'. Slechts één procent van de respondenten noemden het tijdperk 'overwegend goed of alleen maar goed'.

Overvallers verwonden gezin met strijkbout

kofkof en pro_jeex hadden ons via de nieuws-submit te melden:

In Amsterdam zijn gisteravond een echtpaar en hun zoon overvallen in hun woning. De drie werden door een paar gemaskerde mannen met een heet strijkijzer bewerkt en zijn inmiddels overgebracht naar een ziekenhuis.

In de buurt zijn vier verdachten aangehouden door de politie, het is echter nog niet zeker of deze verdachten iets met het incident te maken hebben. De woordvoerder van de Amsterdamse politie kon gisteravond nog niets zeggen over de toedracht van het incident.

Man lijmt hand aan vriendin

pro_jeex had ons via de nieuws-submit te melden:

Een Duitser in een gevangenis in Madrid nam het gezegde dat geliefden onafscheidelijk zijn wel erg letterlijk toen hij zijn hand met superlijm aan de hand van zijn vriendin lijmde om uitlevering te voorkomen. Uwe Dieter Krone (39) werd in april gearresteerd op verdenking van vrouwensmokkel.

Toen zijn vriendin hem in de gevangenis bezocht, smeerde hij lijm, die normaal gebruikt wordt om auto-onderdelen aan elkaar te lijmen, op zijn linkerhand en plakte die aan haar rechterhand vast. De twee werden naar een ziekenhuis in Madrid gebracht. Artsen daar hopen een oplosmiddel voor de lijm te vinden zodat een operatie overbodig is.

Kezman drie duels aan de kant

Mateja Kezman is door de Engelse voetbalbond FA voor drie wedstrijden geschorst omdat hij tijdens een vriendschappelijk duel tegen AS Roma zijn tegenstander Olivier Dacourt hard onderuit haalde.

De schorsing zal ingaan op 17 augustus waardoor de Servische spits, die vorige maand overkwam van PSV , de openingswedstrijd tegen Manchester United gewoon kan spelen. De wedstrijden tegen Birmingham City, Crystal Palace en Portsmouth zal de spits echter wel vaaf de tribune moeten bekijken.

Van Nistelrooy geblesseerd

Ruud van Nistelrooy is een maand uit de roulatie vanwege een blessure. Daardoor mist hij het begin van de Engelse competitie.

De aanvaller heeft last van zijn lies en moet daardoor een maand rust houden. De international mist onder meer het duel aankomende zondag tegen Arsenal om de Engelse supercup en de eerste competitiewedstrijd tegen Chelsea op 15 augustus.

Voor het Nederlands elftal heeft de blessure van de spits geen gevolgen. De aanvaller is de eerste twee WK-kwalificatieduels geschorst.

Feyenoord wint Kappa-Cup

Feyenoord heeft het toernooi om de Kappa-cup in het Spaanse Sevilla gewonnen. De Rotterdamse club was na strafschoppen te sterk voor Betis Sevilla.

Na de reguliere speeltijd stond het 1-1. Alfonso bracht de Spanjaarden in de eerste helft op voorsprong en Lazovic maakte net na de rust de gelijkmaker. Kort daarna moest de Servische aanvaller het veld met een knieblessure verlaten.

In de serie strafschoppen stopte doelman Feyenoord-keeper Lodewijks de laatste penalty van Dani zodat Feyenoord er met de beker vandoor ging.

Button vertrekt naar Williams

Williams heeft aangekondigd dat ze voor het volgend seizoen Jenson Button hebben vastgelegd. Een zeer opmerkelijke stap vanwege het doorlopende contract van Button bij BAR.

Met het vastleggen van Button heeft Williams de line-up voor volgend jaar ingevuld. Button reed in 2000 ook al voor Williams, maar werd na dat seizoen vervangen door Juan Pablo Montoya.

Frank Williams vertelde over Button: "Er is een lange verhouding tussen het BMW-Williams team en Jenson. Hij begon zijn Formule 1 carrière zelfs bij ons in 2000. We hebben tot op de dag van vandaag een goede relatie onderhouden en ik ben blij dat één van de meest talentvolle rijders in de Formule 1 de kans om bij ons terug te keren heeft geaccepteerd."

Jenson Button reageerde tevreden: "Ik ben erg tevreden dat ik de optie had om bij BMW-Williams terug te keren. In de tussentijd blijf ik mij volledig richten op dit seizoen. Ik heb het volledige vertrouwen dat de investeringen in de wagen en het talent bij Williams, voor mij het beste platform bieden om wereldkampioen te worden."

BAR reageerde verbaasd en boos op het nieuws en zal bekijken in hoeverre de actie juridisch klopt. Het management van Button zou een clausule in het contract van Button hebben gevonden die het contract zou ontbinden als Honda het team niet meer volledig zou steunen. Button's management heeft BAR op de hoogte gesteld van het ontbinden van het contract en vervolgens contact opgenomen met Williams om aan te geven dat Button vrij voor een overgang was. Daarna is het in een stroomversnelling gekomen.

Zwitserland krijgt houten postzegels

De Zwitserse posterijen gaan ter ere van de houtindustrie van het land een houten postzegel uitgeven. De postzegel zal op 7 september op de markt komen en een waarde van 5 Zwitserse Frank (3 Euro 25) hebben. De bijzondere zegels worden gemaakt van een dun rechthoekig stukje hout van 120-jarige dennen, ter dikte van een creditcard (0.7 mm).

De ontwerper is Thomas Rathgeb, grafisch ontwerper bij de Zwitserse post. "Rathgebs design wijst op de vele gebruiksmogelijkheden van hout, en de betekenis daarvan voor een grondstof-arm land. Centraal staan de hernieuwbaarheid van hout en het unieke van het natuurlijke, levende materiaal: door de structuur van het hout, geïntegreerd in het moderne ontwerp, heeft iedere zegel een ander plaatje. Dat maakt iedere postzegel uniek, net zoals iedere boom uniek is" aldus de Zwitserse Post.

Zwitserland heeft wel vaker bijzondere zegels uitgegeven. In 2001 introduceerde de Zwitserse post een kras-en-ruik postzegel die op een blokje chocolade leek. Minuscule capsules op de zegel bevatten een chocoladegeurtje. Een jaar eerder was er een postzegel die gemaakt was van kant en vorig jaar kwam de Zwitserse post met een Braille-zegel.

Begrafenisstoet strandt door autopech lijkwagen

pro_jeex had ons via de nieuws-submit te melden:

Een lijkwagen met panne veroorzaakte woensdagmiddag een fikse verkeerschaos in het centrum van Breda. De wagen viel tijdens het aanvoeren van een begrafenisstoet stil door autopech, waardoor de volgstoet, veertig volgauto's en een bus vol familieleden en bekenden van de overledene groot, ook gedwongen werden stil te houden. Ondanks het feit dat de stoet vanwege de grootte werd begeleid door enkele politiemensen, was een flinke verkeersopstopping het gevolg.

Toen de lijkwagen niet meer aan de praat te krijgen bleek, heeft de begrafenisondernemer binnen tien minuten een vervangende auto weten te regelen. Daarna kostte het overladen van de kist en de vele bloemstukken echter ook nog enige tijd alvorens de stoet door kon op weg naar de laatste rustplaats van de overledene.

DVD: Buffalo Soldiers

Buffalo soldiers, niet veel mensen zullen van deze film gehoord hebben. Nog minder hebben hem gezien. Als er één film pech heeft gehad met de timing is het deze wel. 3 dagen voor 11/9 verscheen deze film, die redelijk hard ingaat tegen het mooie beeld van het Amerikaanse leger. De Nederlandse release werd verzet, nog een keer verzet en uiteindelijk maar helemaal afgeblazen, ondanks dat wij niet geheel mee leven met de het overdreven Amerikaans patriottisme. Zou de film dan toch slecht zijn?


Woonwagenkamp Vinkenslag krijgt eigen tv programma

Bigl-mo had ons via de nieuws-submit te melden:

Woonwagenkamp Vinkenslag in Maastricht, het afgelopen jaar regelmatig in het nieuws vanwege de verschillende invallen en de daarop volgende protestakties, krijgt z'n eigen televisieprogramma. TV-producent Storms Factory heeft daarover overeenstemming bereikt met z'n bewoners.

Onduidelijk is nog of dit programma in de vorm van een real-life soap of als een documentaireserie wordt gemaakt. Wel is het de bedoeling een beeld te geven van het leven op het kamp, zo zegt een woordvoerder van de TV-producent. Volgende maand wordt er gestart met de eerste opnamen.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.