Mogelijk water in de grond bij Marsrover Spirit

Op de plek waar de Marsrover Spirit rondrijdt zijn er aanwijzingen te zien dat er zich momenteel nog water bevindt. Dat heeft een wetenschapper deze week op de 49e bijeenkomst op het International Symposium on Optical Science and Technology beargumenteerd.

Gilbert Levin, uitvoerend officier der wetenschap aan Spherix Incorporated, zegt dat er visuele aanwijzingen te zien zijn dat er water is op de plek waar de Spirit rondrijdt. De beelden zouden volgens hem gezien moeten worden in het oogpunt dat de oppervlaktetemperaturen schommelen van beneden het vriespunt tot boven het vriespunt.

De grond zelf heeft een hogere temperatuur dan de bovenliggende lucht. Sommige foto's laten witte substanties zien nadat de Spirit de grond met zijn wielen heeft omgewoeld. Volgens Levin komt dit doordat vloeibaar water in de grond naar boven geperst is door de wielen, en zodra het met de koude lucht boven de grond in aanraking kwam bevroor.

Tevens tonen verschillende foto's, waaronder de modderachtige structuur die veroorzaakt werd door de airbags, aan dat de grond vochtig is, aldus Levin. In de zomer kan de temperatuur vlak boven de grond boven het vriespunt komen, waardoor er dauw ontstaat. Dit is volgens Levin genoeg om micro-organismen te ondersteunen.

Andere wetenschappers beargumenteren dat de aanwezigheid van water niet impliceert dat er leven aanwezig is.


Op Marsdag 165 verscheen bovenstaande schitterende substantie toen de Marsrover spirit in een kuil genaamd "Hank's Hollow" de grond omwoelde. Lewis speculeert dat dit water is wat bevroor toen het uit de grond geperst werd. Klik hier voor een grote foto.