Moslimpartij AEL nog in oprichting

De Moslim Democratische Partij (MDP), de partij die vanuit de Arabisch Europese Liga wordt opgezet, verkeert nog steeds in de oprichtingsfase. Dat blijkt uit een interview met de Nederlandse AEL-voorzitter Nabil Marmouch. De partij moet in 2006 gaan deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in diverse grote steden.

Ondanks het feit dat Marmouch meerdere keren over ''wij'' spreekt als hij het over de MDP heeft, staan de twee volgens hem formeel los van elkaar. De oprichting moet binnen enkele maanden een feit zijn. De AEL is op dit moment bezig met het scholen van het kader. Welke strategie de partij kiest, bepalen de initiatiefnemers volgens Marmouch zelf.


De AEL-voorzitter zegt dat niet zonder meer te zeggen is dat de gevestigde politieke partijen steken hebben laten vallen bij het bereiken van moslims. Eigenlijk kunnen moslims vanwege hun religie geen lid zijn van een huidige partij meent hij: ''Kijk, een moslim kan niet zomaar socialist worden en in de PvdA actief zijn. Dan zou hij een deel van zijn levensovertuiging moeten opgeven.''

Over het succes van de MDP wil hij niet te veel speculeren en op de te volgen koers kan hij nog niet ingaan. De MDP moet a priori een brede politieke beweging worden, ''beslist geen one-issuepartij. Alleen willen wij politiek bedrijven vanuit onze islamitische levensovertuiging, net zoals andere partijen dat doen vanuit een christelijke levensvisie.'' Volgens een recent onderzoek zou een moslimpartij in Nederland in ieder geval op veel steun kunnen rekenen onder met name Marokkanen en Turken.