Acht jaar cel en tbs voor 'pindakaasmoord'

calvobbes had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsDe 27-jarige Heerlenaar Bart S. is gisteren in hoger beroep veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. De chemicus vergiftige zijn vriendin op 22 juli vorig jaar door giftig cyanide op haar broodje pindakaas te doen. Judith Notermans werd hierdoor onwel, waarop zij enkele uren later overleed. Zeven weken na haar dood legde S. een volledige bekentenis af.

Eerder werd S. veroordeeld tot zes jaar cel en tbs met dwangverpleging. De straf valt nu hoger uit omdat het hof zwaarder tilt aan het feit dat de man planmatig te werk is gegaan en het vertrouwen van het slachtoffer op grove wijze heeft geschonden. Verder tilt het hof zwaar aan het feit dat hij bij het slachtoffer en haar ouders in de laatste uren vóór haar overlijden zwijgzaam aanwezig is geweest. Hij had haar misschien nog kunnen redden door dokters te vertellen dat het om cyanidevergiftiging ging.

Volgens deskundigen lijdt de man aan het syndroom van Asperger, een stoornis verwant aan autisme. De chemicus bleek ook een seksueel dubbelleven te lijden en niet goed met sociale angst om te kunnen gaan die de kinderwens van zijn partner bij hem opriep. Hierdoor kwam hij uiteindelijk zodoende onder druk te staan dat hij nog maar één uitweg zag: zijn vriendin vermoorden.