Verplichte tassencontrole in Limburgse supers

Klanten die hun boodschappen doen bij supermarkten in de Limburgse plaatsen Sittard, Geleen en Born moeten vanaf 4 oktober verplicht hun tassen laten zien bij de kassa. De maatregel is bedoeld om winkeldiefstal tegen te gaan. Klanten die hun tas niet willen laten zien, kunnen deze bij de ingang in een kluisje achterlaten.

De actie is een samenwerkingsverband van ondernemersvereniging Lozo, de gemeente, de politie en bureau Halt. Volgens Tom Poelen van Lozo doen er rond de 25 supermarkten mee aan de actie. Daartoe behoren ook de winkels van grotere ketens zoals Albert Heijn, Edah en C1000. "Juist door allemaal samen mee te doen aan de tassencontrole, zet je de consument voor het blok. Die weet dan dat hij geen keuze meer heeft, maar dat hij gewoon zijn tas moet laten zien of de tas anders beter thuis kan laten. Dat is de kracht ervan." Enkele prijsvechters zoals Aldi en Lidl doen niet mee met het project.

Sinds 1 juli moeten supermarktklanten in Weert ook hun tas laten zien bij de uitgang. Volgens Poelen is gebleken dat klanten de controles accepteren en zelfs waarderen. "Zij stellen het op prijs dat er op een professionele manier met criminaliteit wordt omgegaan."

Ook de regio's Venray en Parkstad (Heerlen en omgeving) hebben interesse getoond.