[update] Vriend vermoorde barman vastgezet

In verband met de moord op de 26-jarige Beverwijkse barkeeper Erwin Laan is een aanhouding verricht. De verdachte was een goede vriend van Laan. Het gaat om Maurice van L., notabene de medeorganisator van de stille tocht die na de moord op Laan in Beverwijk werd gehouden en waaraan zeker tweeduizend mensen meededen.

Van L. werd afgelopen maandag opgepakt door de politie. Erwin Laan werd op 10 juli doodgeschoten in cafť Eindspurt in Beverwijk, waarvan zijn vader eigenaar is. Die moord vond 's nachts plaats. Het lijk werd 's ochtends gevonden door omwonenden.


Inzet: Erwin Laan


Update 22:57
De rechtercommissaris heeft vandaag besloten dat Maurice van L. nog minstens tien dagen in voorarrest moet blijven zitten. Radio Beverwijk meldt intussen dat Van L. in het bezit was van een vuurwapen. Dat hebben vrienden van de 26-jarige verdachte bevestigd. Van L. zou het wapen vijf jaar geleden in Spanje hebben aangeschaft. Inmiddels is ook duidelijk dat de verdachte in financiŽle problemen zat.

Het Noord Hollandsdagblad meldt dat Van L. al twintig jaar bevriend was met het slachtoffer. Ze zouden elkaar bijna dagelijks hebben gezien. Vrienden en kennissen van de twee kunnen alleen maar hopen dat de politie mis zit in deze zaak, zo lieten zij aan de krant weten. Volgens hen heeft Van L. in ieder geval niets met drugs of criminele zaken van doen. Wel beamen zij dat Van L. grote schulden heeft.

Radio Beverwijk sprak Maurice van L. kort na het bekend worden van de moord op Erwin Laan. De radiozender heeft dat gesprek deels on-line gezet (realmedia bestand). Saillant detail is dat de verslaggever daar tegen Van L. uitgebreid ingaat op de lafhartigheid van een dergelijke moord.