Gevaarlijke Zweedse crimineel ontsnapt

Uit een extra beveiligde inrichting in de Zweedse hoofdstad Stockholm zijn gisteren vier gevangenen ontsnapt. Eťn van hen, de 31-jarige Tony Olsson, geldt als ťťn van de gevaarlijkste criminelen van het land.

De vier wisten te ontsnappen door cipiers met een wapen te overmeesteren. Buiten de gevangenispoorten werd het kwartet opgewacht door twee zwaarbewapende mannen in een rode Saab. Direct na de ontsnapping is een grote klopjacht georganiseerd, waarbij ťťn van de gedetineerden gearresteerd kon worden. Ook de vluchtauto is inmiddels gevonden. Olsson is echter nog op vrije voeten.

De neonazi werd veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens betrokkenheid bij de moord op twee agenten in mei 1999. Hij vluchtte naar Costa Rica, maar kon in juni van hetzelfde jaar gearresteerd worden, waarna hij werd uitgeleverd aan Zweden.

In verband met de ontsnapping is de Zweedse minister van Justitie Thomas BostrŲm teruggekeerd van zijn vakantieadres. Hij stelde direct een commissie in die onderzoek gaat doen naar de uitbraak. BostrŲm stond eerder dit jaar al onder druk wegens de ontsnapping van drie gedetineerden uit een andere extra beveiligde inrichting. De oppositie heeft inmiddels het aftreden van de bewindsman geŽist.