Winkels stoppen met verkoop Scoubidou

Re_plaY en ursel hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Meerdere speelgoedwinkels hebben besloten de razend populaire Scoubidou-touwtjes voorlopig niet meer te verkopen. Dit uit onzekerheid over de gevaren. Uit een steekproef van TNO, in opdracht van Greenpeace, bleek dat ook veel touwtjes in Nederland grote hoeveelheden giftige weekmakers bevatten. Gisteren bleek dit al uit Duits onderzoek.

De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) meent dat de touwtjes alleen gevaarlijk zijn als er op gesabbeld wordt. Speelgoedketens Blokker, Toys "R" Us, Bart Smit en Intertoys nemen echter geen enkel risico en namen de speeltjes uit de handel, totdat ze goed zijn onderzocht. VWA gaat onderzoeken hoeveel chemische stoffen vrijkomen als kinderen lang op de touwtjes sabbelen. Het resultaat van dit onderzoek kan enkele weken op zich laten wachten.

"We nemen het zekere voor het onzekere", aldus een woordvoerder van Toys "R" Us. "Maar als uit het onderzoek blijkt dat het speelgoed veilig is, liggen ze op korte termijn weer in de winkel." De Universiteit van Wageningen is inmiddels op zoek naar alternatieve weekmakers.