Ook journalisten mishandeld door Amerikanen in Irak

DePresident had ons -geheel vertaald, waarvoor dank!- via de nieuws-submit te melden:

Het persbureau Reuters claimt dat drie van zijn medewerkers zijn onderworpen aan een seksueel vernederende behandeling door Amerikaanse soldaten in Irak. Reuters maakte dit bekend in navolging van de recente onthullingen van misbruik in Irak, en omdat er volgens het Amerikaanse leger onvoldoende bewijzen zijn.

De journalisten werden gearresteerd, nadat zij live-verslag hadden gedaan van een aanval op een Amerikaanse helikopter, bij de stad Falluja. De journalisten werden drie dagen vastgehouden, om daarna zonder aanklacht weer vrij te worden gelaten. Ze werden naar eigen zeggen op naakt en in vernederende posities gefotografeerd, geslagen en geschopt. Ook moesten ze lange tijd in een fysiek moeilijke positie blijven staan en werden er zakken over hun hoofd geplaatst.

"When I saw the Abu Ghraib photographs, I wept., aldus een van de journalisten. "I saw they had suffered like we had." Volgens de journalisten zijn zij nooit ondervraagd tijdens hun gevangenschap. Wel werden ze bedreigd met overplaatsing naar Guantanamo Bay, de beruchte detentieplaats op Cuba, waar de Amerikanen al sinds de aanvallen op Afganistan Taliban- en Al-Qa'eda strijders vasthoudt voor ondervraging.