'Horeca moet op termijn rookvrij'

Soushkin had ons via de nieuws-submit te melden:

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid wil ook de horeca op termijn rookvrij hebben. Hij schreef dit in een brief aan de Tweede Kamer. Ventilatiesystemen die sigarettenrook wegzuigen bieden geen garantie voor gezonde lucht in café's en zijn daardoor geen alternatief.

Hoogervorst baseert zijn mening op onderzoek dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en TNO in opdracht van z'n ministerie hebben uitgevoerd. Uit dit onderzoek blijkt dat ventilatie wel kan bijdragen aan het verminderen van gezondheidsrisico's voor niet-rokers, maar dat de ventilatiesystemen met de beste resultaten simpelweg te duur voor de meeste horecagelegenheden.

Vorig jaar werd Hoogervorst nog door een Kamermeerderheid terug gefloten, omdat hij te hard van stapel liep met zijn antirookbeleid. CDA, VVD, SGP, SP en D66 vonden destijds een rookverbod voor de horeca te ver gaan. Volgens hen was het voldoende als cafés en restaurants afzuiginstallaties zouden installeren om hun klanten en werknemers te beschermen tegen de tabaksrook. Maar volgens het nu uitgevoerde onderzoek is dat dus geen oplossing.

Hoogervorst blijft bij zijn standpunt dat personeel en bezoekers van kroegen en restaurants recht hebben op een rookvrije werk- danwel recreatieplek, maar wanneer het zover moet zijn kan Hoogervorst nog niet zeggen. Al sinds vorig jaar is de minister met de horecabranche in overleg over een stappenplan dat de sector zelf heeft opgesteld. Hij verwacht overigens nog voor de zomer hierover een akkoord te kunnen sluiten.