Oproep aan Nederlandse Turken

Vandaag werd er in Rotterdam een congres georganiseerd ter gelegenheid van veertig jaar migratie van Turken in Nederland. Daarbij waren verscheide politieke kopstukken aanwezig. Veertig jaar geleden kwam de eerste Turkse gastbarbeider naar ons land, inmiddels leven er hier zo'n 350.000 Turken.

De vice-premier van Turkije, Abdullah Gül, riep de Turkse gemeenschap in Nederland op om zich meer te richten op onderwijs en de heersende normen en waarden. Volgens Gül is het niet juist aanpassing aan een nieuw land te interpreteren als een proces dat uitloopt op het verlies van eigen waarden als cultuur en taal. Gül vond dat de integratie al ver is gevorderd. Maar hij is tegen assimilatie, de culturele verscheidenheid moet wat hem betreft behouden blijven.

Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie bedankte de Turken voor de bijdrage die ze in de afgelopen veertig jaar aan de Nederlandse samenleving hebben geleverd. Ze zei wel dat de groepen in Nederland te veel langs elkaar heen hebben geleefd. Ze wees op het belang van het leren van de Nederlandse taal. Verdonk vindt dat Turken en Nederlanders zich meer moeten concentreren op wat men deelt: zoals Turks brood bij het ontbijt, voetballer Pierre van Hooijdonk die in Turkije voetbalt en de invloed van Turkse schrijvers zoals Orhan Pamuk op de Nederlandse cultuur.

Het gevoelige onderwerp van eerwraak werd door Verdonk niet gemeden: Ze riep de Turken op geweld te melden. ''We hebben het namelijk over het bedreigen van een mensenleven. Dat is niet eervol.''

Officiële eerste Turk afwezig
De eerste officieel (in 1960) naar Nederland gekomen Turk, de nu 72-jarige Necati Genç, was niet aanwezig. Hij zei eerder deze week in de Volkskrant dat hij gruwde van het woord inburgeren. Wat hem betreft valt er niks te vieren: ''Of wil iemand beweren dat de 340 duizend mensen van Turkse afkomst het hier zo goed hebben?'' Volgens hem voelt het merendeel van de Turken zich hier niet meer thuis, lamgeslagen door de kritiek van de overheid en de slechte situatie waarin ze verkeren.

Wel aanwezig was Ayhan Tonca, de voorzitter van het Inspraakorgaan Turken. Buiten de positieve punten van de migratie, noemde hij ook de negatieve op: ''Velen in de Turkse gemeenschap maken zich bezorgd over de manier waarop er tegenwoordig over ons wordt gesproken. Gelukszoekers heten we, mensen zonder loyaliteit met Nederland, zonder affiniteit met de waarden en normen van dit land. In de ogen van vele smaakmakende stemmen zijn we profiteurs, die liever een uitkering genieten dan de handen uit de mouwen steken en door wiens aanwezigheid het land verlies lijdt.''

Tonca, die eerder deze week kritiek uitte op het plan om buitenlandse imams te weren, gaf ook de overheid een harde sneer: "Als het aan de regering ligt, komt er een trouwverbod. Het wordt vrijwel onmogelijk om in Nederland een gezin te stichten met een geliefde uit Turkije. Het ziet er naar uit dat de Turkse organisaties de inburgering, waarvoor we zo lang hebben gevochten, weer zelf ter hand moeten nemen."