Grote actie in ItaliŽ tegen moslimradicalen

In ItaliŽ zijn afgelopen vrijdag tijdens een landelijke actie 161 mensen opgepakt. Het gaat in alle gevallen om lieden die verdacht worden van banden met extremistische islamitische groeperingen. De meeste arrestanten hadden de Marokkaanse nationaliteit.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Giuseppe Pisanu was het de bedoeling om extremisten en gewelddadige personen te scheiden van vredelievende moslims. De politie heeft negentig personen meegenomen voor ondervraging, terwijl vijftien mogelijk het land worden uitgezet.

De gehele acties was volgens Pisanu een ''preventieve operatie, nauwkeurig uitgevoerd op basis van gecontroleerde informatie over mensen die verdacht worden van betrokkenheid bij islamitische kringen.''

''Rome vernietigen''
Het Italiaanse rechtse weekblad Panorama meldde gisteren dat er een videoband van vermoedelijk het terreurnetwerk al-Qaeda is gevonden, waarop de organisatie dreigt Rome te vernietigen. Op die band staan bedreigingen van sjeik Abu Qatadah al-Falastini, een JordaniŽr die nu in een Britse cel zit. Hij wordt verdacht van banden met al-Qaeda.

Al-Falastini zegt op die band: ''Rome wordt niet veroverd door woorden maar door macht en wapens.'' De videoband werd gevonden in een flat in de noordelijke stad Cremona, waarvan vermoed wordt dat dit een uitvalsbasis is van een extremistische moslimorganisatie.