Bananen voeren voor bekentenis

De politie van het Cambodjaanse Prampii Makaradistrict houdt er wel hele rare ondervragingsmethoden op na. Een stel agenten zouden twee tieners zo vol hebben gestopt met bananen dat ze - de twee werden verdacht van het stelen van vijf zakken zeeppoeder - wel moesten bekennen. Het voorval heeft voor veel ophef gezorgd in het Aziatische land.

De twee tieners werden opgepakt op verdenking van het ontvreemden van vijf zakken wasmiddel. Tijdens de ondervraging werden de twee zo volgestopt met bananen dat ze er ziek van werden. De politie beweert echter dat er geen sprake is van marteling. “De tieners hadden honger en weigerden te antwoorden tot ze iets te eten kregen. Daarom gaven we ze wat bananen, waarop ze bereid waren mee te werken.”

Diplomaten en analisten zijn niet zo zeker van de getuigenis van de politie. Eten onder dwang als martelmethode is niet nieuw in Cambodja. Onder het Rode Khmerregime, hetgeen het land van 1975 tot 1979 in zijn greep hield, was de ietwat rare vorm van marteling geen uitzondering. “Die oude gewoontes verdwijnen niet zomaar”, aldus een diplomaat.