FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 18 februari 2004

Bruiloftsgasten schieten fotograaf dood

Tijdens een bruiloft in India hebben enkele gasten de fotograaf doodgeschoten nadat ze onenigheid over de werkwijze van de man hadden gekregen. De gasten waren het niet eens met de volgorde die de fotograaf koos, en meenden dat hij voor de andere bezoekers eerst hen had moeten filmen.

Eén van de ontevreden gasten trok daarop een pistool en schoot het slachtoffer door zijn rechteroog. De 30-jarige fotograaf overleed ter plekke. Na de schietpartij maakten de andere genodigden en de priester zich snel uit de voeten. De drie bij de ruzie betrokken gasten zijn nog voortvluchtig.

Duizenden bezoekers bij begrafenis Pantani

Wackyduck herschreef en vertaalde voor ons via de newssubmit het volgende te melden:

Duizenden mensen hebben de begrafenis van Wielrenner Marco Pantani bijgewoond in zijn woonplaats Cesenatico in Italië. Er werden meer dan tienduizend mensen geteld. De Italiaan overleed vorige week op 34-jarige leeftijd aan een hartaanval.
Marco Pantani
Marco Pantani

De winkels in de plaats waren gesloten en er waren buiten de kerk luidsprekers neergezet om diegenen die de kerk niet in konden, de dienst te laten volgen. Bisschop Antonio Lanfranchi van Cesena riep in de mis de sport op om het eigen bewustzijn te onderzoeken. "Marco nodigt ons uit tot een serieus onderzoek naar ons bewustzijn, naar alles dat sport is en alles dat kapot is in sport", sprak de Bisschop.

Opzet UEFA Cup verandert

De Europese clubs zijn akkoord gegaan met veranderingen in de UEFA Cup.

Vanaf volgend seizoen zal de UEFA Cup anders verlopen. Na een eerste knock-out ronde zal ook de UEFA Cup gebruik gaan maken van poules. Er komen poules van vijf clubs. Hierin spelen clubs vier wedstrijden, waarvan twee thuiswedstrijden. De voetbalclubs gingen met deze nieuwe opzet tijdens een conferentie in Barcelona akkoord.

Namens Nederland waren Ajax, Feyenoord, PSV en Roda JC aanwezig. Roda JC was er, omdat de club in Nederland de vierde club is op basis van de Europese resultaten in de afgelopen jaren.

Voetbal: Uitslag Nederland - Verenigde Staten

Het Nederlands elftal speelde vanavond in de ArenA de eerste oefenwedstrijd op weg naar het EK in Portugal van deze zomer. Oranje won met 1-0 door een goal van Arjen Robben.

In een gezapig duel bleek de Verenigde Staten niet bij machte een vuist te maken. Nederland kreeg enkele mogelijkheden. Een doelpunt van Ruud van Nistelrooij in de eerste helft werd wegens buitenspel afgekeurd. Even later sloeg hij nog eens met de hand de bal in het doel, daarvoor ontving hij de gele kaart van scheidsrechter Ovrebø.

Na de rust maakte bondscoach Dick Advocaat gebruik van de mogelijkheid om ruim te wisselen. Roy Makaay kwam in het veld voor Edgar Davids en schoot onmiddellijk op de Amerikaanse keeper. Goed tien minuten in de tweede helft schoot Arjen Robben via een individuele actie Oranje op voorsprong (1-0). Die stand veranderde niet meer.

Meer voetbalnieuws vind je op de Competitiemanager
Discussieer ook mee in het voetbalforum van FOK!

Uitslag Nederland - VS

Het Nederlands elftal speelde vanavond in de ArenA tegen de Verenigde staten. Oranje won zorgeloos met 1-0.

Na twee eerdere zeges in de VS (2-0 winst), werd nu de VS in Nederland geklopt. De magere zege kwam in een matig duel tot stand. Enkele Oranje spelers speelden niettemin verdienstelijk. Johnny Heitinga maakte een goed debuut. Arjen Robben bevestigde met goed spel zijn kandidatuur voor de EK selectie.

Nederland - Verenigde Staten (1-0)
56' Arjen Robben 1-0

Geel: Ruud van Nistelrooij (Ned)

Nederland: Van der Sar, Heitinga, Stam, Cocu (Zenden/72), Bouma (De Boer/80), Davids (Seedorf/46), Sneijder (Van Bommel/46), Van der Vaart, Robben, Van der Meyde (Makaay/46), Van Nistelrooij (Van Hooijdonk/80)

Verenigde Staten: Keller, Berhalter, Hejduk (Cherundolo/85), Gibbs, Bocanegra, Lewis (Beasley/46), Armas, Reyna (Wolff/72), Convey, McBride (Mathis/62), Donovan

Moens levert contract in

Keeper Oscar Moens (30) zit weer zonder club, hij leverde zelf zijn contract met het Italiaanse Genoa in.

Moens, die pas twee maanden in Italie actief was, viel over het (te) lage niveau van de serie B club. In Nederland kon Moens eerder niet verder bij AZ na een financieel geschil. Eerder was hij actief voor RBC Roosendaal, Go Ahead Eagles en Excelsior. Hij gaat nu op zoek naar een andere club.

Aanhouding in zaak misbruik 11-jarige Jeffrey

De Rotterdamse politie heeft een 42-jarige inwoner uit Hellevoetsluis aangehouden op verdenking van een aantal zedenmisdrijven en een poging tot doodslag op een 11-jarig jongetje uit Heenvliet. Het jochie werd vorig jaar september meer dood dan levend aangetroffen bij een zandafgraving in Zwartewaal, en bleek zeer zwaar mishandeld en seksueel misbruikt te zijn. Pas kort geleden kon hij een beschrijving geven van de dader. De politie kon de jongen, Jeffrey W., lange tijd niet verhoren, onder meer omdat hij zwaar hoofdletsel had en twee weken in coma lag.

De zaak kwam afgelopen maandag nog in Opsporing Verzocht, maar de politie zegt dat de aanhouding los staat van die uitzending. De verdachte zal binnenkort worden voorgeleid.

Murat D. naar psychiater

De 16-jarige Hagenaar die vastzit voor de moord op docent Hans van Wieren, Murat D., zal worden onderworpen aan een psychiatrisch persoonlijk onderzoek. Het is onduidelijk waar het onderzoek gaat gebeuren en hoe lang het gaat duren.

Ook is nog onduidelijk wanneer het proces tegen Murat D. begint. Eind april of begin mei moet er een eerste zitting komen, die waarschijnlijk pro forma zal zijn. De rechtbank beslist pas aan het eind van de rechtszaak of de straf volgens het minderjarig of meerderjarig strafrecht opgelegd zal worden. Vier factoren spelen daarbij mee: de leeftijd van de verdachte, de ernst van het delict, de persoon van de verdachte en de omstandigheden ten tijde van het delict.

Buiten Murat D. zitten er nog twee verdachten vast; beiden op verdenking van betrokkenheid bij de moord. Het gaat om een meerder- en een minderjarig persoon.

Wilux mogelijk samen met Minardi

Het Nederlandse sanitairbedrijf Wilux International BV heeft een overeenkomst met Minardi gesloten.

Als het aan Ruud Wildschut zal Minardi per 3 maart Wilux Minardi F1-team heten. Hiermee komt er toch nog een Nederlandse input in de Formule 1. Wildschut heeft bedongen dat Tom Coronel als derde rijder zal worden aangewezen bij Minardi. Enige obstakel is op dit moment dat er een principeovereenkomst met een Chinese sponsor ligt. De eerste betalingstermijn van de Chinezen is echter reeds verlopen, zodat allemaal goed lijkt te komen voor Wilux.

EU-functionaris voor hervormingen?

Berlijn-TopDe 'Grote Drie' willen een hoge Europese functionaris die zich alleen bemoeit met economische hervormingen binnen de EU. Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittanië hebben dit besproken op de Europese Top die gisteren werd gehouden in Berlijn.

De functionaris zou een taak krijgen als vice-president van Europa en moet de bevoegdheid krijgen om te kunnen interveniëren. Bovendien moet hij worden belast met de uitvoering van de Lissabon-agenda. Dat zijn de Europese afspraken om de Europese economie een goede draai te geven.

Het voorstel van de drie landen gaat naar de huidige EU-voorzitter Ierland. Al eerder werd er binnen de Europese Commissie koel gereageerd op voorstellen die de gelijkwaardigheid van Europese commissarissen veranderen.

Homoweigerende ambtenaar mag blijven

De vrouwelijke ambtenaar van de gemeente Leeuwarden die weigert om homo's te trouwen mag toch tot 2015 in dienst blijven als buitengewoon huwelijksambtenaar. De vrouw, Nynke Eringa-Boomgaardt, werd in 2001 door de gemeente ontslagen omdat ze wegens haar geloofsovertuiging weigerde homoparen te huwen. De rechtbank in Leeuwarden draaide dat besluit dit jaar echter terug en oordeelde dat zij niet ontslagen had mogen worden; er waren bij het ontslag procedurefouten gemaakt.

Leeuwarden heeft nu een nieuw trouwbeleid gemaakt dat stelt dat zittende trouwambtenaren, ondanks gewetensbezwaren, tot 2015 huwelijken mogen voltrekken. Trouwambtenaren die na de invoering van het homohuwelijk zijn aangenomen, kunnen echter géén beroep doen op gewetensbezwaren.

Saillant detail is dat de nieuwe burgemeester van Leeuwarden, Geert Dales, in 2000 als wethouder in Amsterdam zei dat alle ambtenaren homohuwelijken moeten voltrekken. De gerefomeerde Eringa-Boomgaardt zal op uitnodiging van Dales onder het genot van een kopje koffie over haar gewetensbezwaren uitleg komen geven.

Geen kopman bij Minardi

Er zal geen eenduidige kopman zijn bij Minardi dit jaar.

Zsolt Baumgartner en Gianmaria Bruni zullen gelijk behandeld worden binnen het team, zoals de laatste jaren gebruikelijk is bij Minardi. "Beide rijders hebben de kwaliteiten anders zaten ze nu niet in de Formule 1. In de thuisraces krijgen de coureurs sowieso de beschikking over de reservebolide, in de andere weekenden zal de snelste coureur van de kwalificatie de reservebolide toegewezen krijgen," zo vertelde Paul Stoddart.

Wirdheim derde Jaguarrijder

Bjorn Wirdheim is de nieuwe testrijder van Jaguar.

Wirdheim reed al enkele malen in een Jaguar, maar heeft nu ook daadwerkelijk een contract. Townsend Bell had ook nog de hoop dat hij de positie zou krijgen, maar in een verklaring laat Jaguar blijven dat ze 'meer onder de indruk zijn' van Wirdheim.

Wirdheim, een 23-jarige Zweed, zal rijden in de derde wagen tijdens de GP weekenden. Daarbuiten zal hij ook meewerken aan andere tests.

Win een reis naar de kannibalen

Het Britse magazine Zoo Weekly organiseert een prijsvraag. Niks bijzonders aan zou je zeggen. Maar toch wel, de hoofdprijs is een reis naar de kannibalenstam Korowaistam in Papua Nieuw Guinea.

Toch hoeft de winnaar niks te vrezen. Hij of zij zal vergezeld worden door Reg Barker uit het plaatsje Devon die goed bevriend is met het stamhoofd. "Ik ontmoette hem 25 jaar geleden voor het eerst en ik moet het zeggen zoals het is, ze zijn altijd heel vriendelijk voor me geweest". Hij wilde eigenlijk met zijn vrouw gaan. Maar die wilde onder geen beding mee.

Radeloos ging Barker opzoek naar iemand die mee wilde. Hij bood er zelfs 5000 euro voor om iemand mee te laten gaan om zijn droom te verwezenlijken. Maar ook hier kwam niks uit. Het tijdschrift helpt hem nu. "Ik garandeer dat mijn reisgezel niets overkomt. De échte kannibalen is het buurvolkje, de Asmat maar ook zij hebben in geen jaren nog een westerling verorberd", zegt Barker.

Proef met gratis bussen een succes

e-leven had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gratis openbaar vervoer is een succes. In januari begon de provincie Zuid-Holland met een proef met gratis bussen tussen Leiden en Den Haag. Deze blijkt nu een groot succes te zijn. Het aantal passagiers op deze lijn is verdubbeld.

Er moet nog onderzocht worden of ook de files tussen Leiden en Den Haag minder lang zijn geworden. Het experiment is officieel geslaagd als 5 procent van de automobilisten de auto laat staan.

Jongen ontdekt via internet dat hij ontvoerd is

DosAngelesTimes, JoWit, Dave, Espoza en Maarten/TheRoach hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een zeventienjarige Amerikaanse jongen kwam tot zijn grote verbazing een foto van zichzelf tegen op een site met vermiste kinderen. Hij blijkt veertien jaar geleden door zijn moeder ontvoerd te zijn uit Canada.

De jongen is door zijn moeder ontvoerd uit Canada, omdat zij haar zoon niet wilde verliezen. De vader had namelijk na een rechtszaak de volledige voogdij gekregen over de jongen. Toen de jongen de foto zag, heeft één van zijn leraren contact opgenomen met een organisatie voor vermiste kinderen. De moeder van de jongen is inmiddels gearresteerd en wordt uitgeleverd aan Canada waar ze kan worden berecht voor ontvoering.

De politie wil proberen de jongen te herenigen met zijn vader die nog altijd in de Canadese provincie Alberta woont.

Fans slepen scheids voor de rechter

In Spanje staat mogelijk iets nieuws te gebeuren, aanhangers van Valencia gaan een rechtzaak aanspannen tegen scheidsrechter Pedro Tristante Oliva en de Spaanse voetbalbond. Hun club zou zwaar benadeeld zijn door de arbiter.

Oliva floot het duel van CF Valencia tegen koploper Real Madrid in Estadio Bernabeu. In de topper gaf Oliva in blessuretijd een zeer omstreden strafschop aan Real, die door Luis Figo werd benut. Dankzij de 1-1 bleef Real Madrid aan kop van de Primera division. De socios van Valencia menen dat hun club die plek toekomt.

Advocaat Andrés Sanchis zegt het volgende over de zaak die hij behartigt: "Op het veld staat een meneer die een verplichting heeft als scheidsrechter, en als hij niet in staat is het duel in goede banen te leiden, dan blijft hij in gebreke en veroorzaakt hij schade." Hij wil bij de rechter van de bond 1 euro per supporter met emotionele schade eisen. Het totaal te vorderen bedrag zal aan een goed doel worden besteed.

Duel JC-schaal blijft in ArenA

Ook de komende vijf jaar zal de openingswedstrijd van het seizoen om de Johan Cruijff schaal in de Amsterdam ArenA worden afgewerkt. De KNVB, de gemeente Amsterdam en de stadiondirectie kwamen dat vandaag in een convenant overeen.

Er rezen afgelopen jaren problemen rond de wedstrijd in Amsterdam. Er waren logistieke problemen met de aanvoer van supporters van risicoclubs en het bewaken van de veiligheid, voorts maakten enige clubs zelf bezwaar tegen de speellocatie. De toewijzing van entreekaarten was een heikel punt.

De deelnemende partijen willen met het nieuw gesloten akkoord van het duel tussen de landskampioen en de bekerwinnaar weer een feest maken. De nieuwe afspraak was onder meer een voorwaarde van Johan Cruijff zelf, die zijn naam anders niet langer aan het evenement wilde verbinden.

SMSmee krijgt eigen programma

SMSmeeSMSmee den Hartog, een typetje van Paul de Leeuw, krijgt een eigen programma bij de VARA. Het reallife-programma 'SMSmee's Poessie' moet wekelijks te zien zijn op zaterdagavond.

Het typetje, presentatrice van een belspel, is bekend uit het programma 'PaPaul', dat dagelijks vanuit de huiskamer van De Leeuw uitgezonden wordt. 'SMSmee's Poessie' is een knipoog naar het programma 'Patty's Posse' van Patty Brard. De VARA heeft twaalf afleveringen gepland.

Papaul zal overigens niet verdwijnen door het nieuwe programma. 'SMSmee's Poessie' zal voor het eerst te zien zijn op zaterdag 20 maart om 19:35 uur.

Oranje houdt vierde plaats vast

Het Nederlands elftal staat andermaal onveranderd vierde in de wereld. In de afgelopen periode werd er weinig gespeeld, maar daar gaat om te beginnen vanavond verandering in komen.

Opvallende verschuivingen waren er voornamelijk op het Afrikaans continent. De Afrika Cup heeft winnaar Tunesië en Nigeria geen windeieren gelegd. Tunesië steeg veertien plaatsen tot plek 31. Nigeria staat nu 21e. Kameroen is nog steeds het beste Afrikaanse land, de Leeuwen staan achter Duitsland op de dertiende plaats.

De ploeg van de Nederlandse Antillen boekte ditmaal een succesje. Vlak voor de eerste WK-kwalificatie interland stijgt het acht plaatsen naar plek 180. Hieronder vind je een uittreksel van de huidige ranglijst.

Wereldranglijst 18 februari 2004


1Brazilië846 (0)
2Frankrijk828 (0)
3Spanje795(0)
4Nederland749(0)
5Mexico742(2)
6Argentinië741(-1)
7Engeland740(1)
8Tsjechië739(-2)
9Turkije737 (-1)
10 Italië731(0)
11Verenigde Staten729(0)
12Duitsland727(0)
13Kameroen720(1)
14Denemarken712(-1)
15Ierland709(-1)
16België693(0)
17Portugal682 (0)
18Costa Rica679 (-1)
19Kroatië676(1)
55Letland549 (-2)
158Suriname234 (0)
180Nederlandse Antillen154(8)

BZN meest succesvolle Top 40 band

De Volendamse Band Zonder Naam (BZN) is de meest succesvolle act uit geschiedenis van de Nederlandse Top 40. De Stichting Nederlandse Top 40 voegde alle hitlijsten tussen 1 januari 1965 en 1 januari 2004 samen en becijferde dat BZN in ons land met kop en schouders boven internationale acts uitsteekt. Zo voert BZN het algemeen klassement van meest succesvolle artiesten in de Top 40 en de Album Top 100 aan.

Géén enkele artiest of band scoorde in de 39 jaar dat de top 40 bestaat zo veel hits als BZN: 53 keer verscheen een single in de lijst. Golden Earring en de Rolling Stones delen de tweede plek met ieder 46 hits. Ook is BZN winnaar in de albumlijst. Alle 35 lp's en cd's haalden de Album Top-100 en stonden in totaal 736 weken genoteerd. Alleen André Hazes stond langer op deze lijst (796 weken), maar gemiddeld met een lagere notering.

Meeste Top 40 hits sinds 1965
1. BZN
2. Golden Earring(s)
3. Rolling Stones
4. Madonna
5. Normaal

Meeste albumhits
1. BZN
2. James Last
3. Golden Earring
4. Elton John
5. Normaal

Meeste puntentotaal albumlijsten
1. BZN
2. André Hazes
3. Queen
4. Rolling Stones
5. Golden Earring

Succesvolste artiesten Top 40 en albumlijst overall
1. BZN
2. Rolling Stones
3. Madonna
4. Golden Earring(s)
5. Queen


De Top 40, nu bij 538, begonnen bij Veronica

-
Wanneer de Top 40 vanaf eind jaren 50 had bestaan, hadden wellicht the Beatles en Elvis Presley in de top van single-hits gestaan, daar die vóór 1965 al veel hits scoorden.

Koeman wil uitleg Van der Vaart

Arno_27 wist ons vandaag het volgende te melden:
Trainer Ronald Koeman verwacht aanvaller Rafael van der Vaart na diens uitstapje met Oranje in zijn kantoor. Van der Vaart uitte op een persconferentie in Noordwijk kritiek op de kritische houding van zijn trainer.

Van der Vaart stoort zich aan het feit dat Koeman hem en Wesley Sneijder niet samen op het midddenveld van Ajax ziet samenspelen. Volgens Van der Vaart hebben hij en Sneijder echter wat vertrouwen van de trainer nodig. "In het Nederlands elftal blijkt het toch ook te kunnen? Ja, ik zou graag wat meer krediet willen hebben van Koeman. Er zijn momenten dat jonge spelers in bescherming moeten worden genomen. Daar zou ik meer aan hebben dan aan die voortdurende kritiek op mijn spel. Als we verliezen, heb ik altijd vooral het gevoel dat ík verlies," aldus van der Vaart.

Koeman reageert geprikkeld op de uitlatingen, kritiek geven doe je intern en niet bij een gelegenheid van Oranje. "Zoiets zeg je niet in de pers. Als je dit vindt, hoor je dat binnenskamers aan te kaarten. Dat is de plek waar je dit soort dingen moet bespreken. Daarom wil ik er nu niet verder op ingaan."

Tegenover BN/DeStem verklaarde Koeman het volgende over de kritiek: "Dat is nooit bij mij aangekomen, dus ik weet op dit moment ook niet wat ik daar mee moet." Over de combinatie van Van der Vaart en Sneijder zegt hij: "Rafael zegt altijd dat het wél kan. Dat is prima, maar dan moet je het ook laten zien. Toen ik zei dat het moeilijk was, dat is overigens al weer een hele tijd geleden, werd daar door de pers ook met een heel scherp oog naar gekeken. Dat was logisch en terecht. Daarom is het ook normaal dat de pers kritisch kijkt nu ze wel samen spelen"

Arie Haan wint met China

Waar de NOS oog heeft voor de WK kwalificatie aspiraties van de Antillianen zijn ook de Chinezen inmiddels aan de weg naar Duitsland begonnen. China onder trainer Arie Haan versloeg thuis Koeweit met 1-0.

In Guangzhou was het lang wachten op de openingstreffer, een kwartier voor het einde werd de enige treffer van het duel gescoord door Hao Haidong. Een goede start derhalve voor China, waar Haan reeds een jaar actief is als bondscoach.

China speelt in groep 4 van de Aziatische zone ook nog tegen Hongkong en Maleisië.

Zuid-Hollandse omroepen gered

De Zuid-Hollandse regionale omroepen zijn gered. De provincie Zuid-Holland gaat RTV West en RTV Rijnmond een pakket aan leningen en bijdragen ter waarde van ruim zeven miljoen euro geven. Provinciale Staten (PS) stemden bijna unaniem in met een reddingsplan.

Door wanbeleid raakten de omroepen in financiële problemen. Bij RTV Rijnmond was besluiteloosheid het grootste probleem. RTV West leefde op te grote voet en voerde een programmering in met alleen maar praatradio. Luisteraars, en dus ook adverteerders, haakte daarop massaal af.

In december stelde Zuid-Holland de stations een ultimatum: ze moesten degelijke businessplannen maken en een groot deel van het personeel ontslaan.

RTV Rijnmond krijgt ook veel steun van andere partijen zoals de gemeente Rotterdam. Het ziet er naar uit dat het 'met de pet rondgaan' door de provincie en Rijnmond bijna 3 miljoen euro heeft opgeleverd.

Euro 2004: eerste afvallers bekend

Emo, Finkelstein en ViVe wisten ons vandaag het volgende te melden:
Jerrel Hasselbaink en Ronald de Boer ontbreken op de lijst van 28 spelers die bondscoach Dick Advocaat aan de UEFA heeft verstrekt. De lijst is in principe bindend voor welke spelers te selecteren zijn voor het eindtoernooi deze zomer.

Voor genoemde internationals is er weinig hoop dat zij alsnog opgenomen zullen worden. Daartoe zou in geval van blessures een verzoek tot vervanging ingediend moeten worden. Denny Landzaat, coming player, staat ook niet op de lijst. Advocaat maakte voorts bekend dat na de eerstkomende drie oefeninterlands in mei een definitieve EK-selectie van 23 spelers zal worden samengesteld. Er dienen derhalve nog 5 spelers af te vallen van onderstaande lijst.

De 28 namen:
Frank de Boer (Glasgow Rangers)
Mark van Bommel (PSV)
Wilfred Bouma (PSV)
Paul Bosvelt (Manchester City)
Giovanni van Bronckhorst (FC Barcelona)
Phillip Cocu (FC Barcelona)
Edgar Davids (FC Barcelona)
John Heitinga (Ajax)
Pierr van Hooijdonk (Fenerbahçe)
Nigel de Jong (Ajax)
Patrick Kluivert (FC Barcelona)
Roy Makaay (Bayern München)
Andy van der Meyde (Internazionale)
Ruud van Nistelrooy (Manchester United)
André Ooijer (PSV)
Marc Overmars (FC Barcelona)
Robin van Persie (Feyenoord)
Michael Reiziger (FC Barcelona)
Fernando Ricksen (Glasgow Rangers)
Arjen Robben (PSV)
Edwin van der Sar (Fulham)
Clarence Seedorf (AC Milan)
Wesley Sneijder (Ajax)
Jaap Stam (Lazio Roma)
Rafael van der Vaart (Ajax)
Ronald Waterreus (PSV)
Sander Westerveld (Real Sociedad)
Boudewijn Zenden (Middlesbrough)

Adelaar trainer ADO Den Haag?

Frans Adelaar is door ADO Den Haag een driejarig contract aangeboden. Adelaar zelf noemt het nieuws over zijn vertrek naar Den Haag voorbarig.

Adelaar, die nu nog actief is bij De Graafschap, zou het komend seizoen het roer van Lex Schoenmaker moeten overnemen. In gesprek met de club uit Doetinchem bleek dat de Graafschap de komende jaren weinig mogelijkheden heeft. Een vertrek ligt daarmee voor de hand. Hij sprak inmiddels met ADO Den Haag. ADO en ik hebben ook alleen nog maar gesproken over de positie van hoofdcoach, over technisch directeur hebben we het nog helemaal niet gehad. Het klopt wel dat de club daar niemand anders voor wil aantrekken, maar zeker is er nog niks. We zijn het nog niet eens."

Frans Adelaar kende zijn grootste succes bij FC Utrecht. Bij die club doorbrak hij een crisissfeer en realiseerde hij het bereiken van Europees voetbal. Na een conflict met technisch directeur Han Berger werd hij echter op een zijspoor gezet en vertrok hij naar het buitenland (Akratitos, Gri).

Walt Disney koopt 'The Muppets'

Soushkin had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gisteren hebben het entertainmentbedrijf Walt Disney en The Jim Henson Company aan de pers laten weten dat de Muppets in de toekomst toe zullen behoren aan Disney.

De Muppets, vooral bekend van 'de Muppetshow', en alle karakters die erin meespelen, zoals Kermit de Kikker, Miss Piggy en de Zweedse kok, zullen in de toekomst alleen nog in Disneyfilms en -series schitteren. Deze producties zullen nog wel in samenwerking met 'The Jim Henson Company' gemaakt worden.

Jim Henson bedacht de Muppets in de jaren zestig en kreeg een grote schare fans voor zijn Muppetshow. Later werden er nog zes speelfilms gemaakt met de poppen in de hoofdrol. Jim Henson overleed in 1990, waarna zijn kinderen zijn werk voortzetten.

Een aantal muppets

Bejaarden moeten wc-papier zelf regelen

Bewoners van het bejaardentehuis Emmaus in Boxtel moeten voortaan zelf voor wc-papier gaan zorgen. Dat hebben de familieleden van de ouderen gisteren te horen gekregen. Het wc-papier wordt niet langer vergoed, aldus de directie van het Brabantse tehuis.

"Ik viel volledig van mijn stoel van het telefoontje van een van de verplegers. Het zijn lieve schatten en zij kunnen er niets aan doen. Maar morgenochtend moet ik met een pak wc-papier op de stoep staan. Mijn moeder snapt er niks van. Oude mensen die hun hele leven keihard gewerkt hebben krijgen nu geen toiletpapier meer. Onbegrijpelijk. Zelfs in de gevangenis kunnen ze hun bips nog gratis af vegen", reageert Bart de Greeff, wiens moeder Annie (77) met Alzheimer in het tehuis op een gesloten afdeling verblijft.

Het bejaardenhuis valt onder zorggroep Elde. Volgens lid van de raad van Bestuur Peter Kanters was de bezuiniging onvermijdelijk. "Eerder vielen het zelf verstrekken van zeep, shampoo en tandenpasta al onder de bezuinigingen. En dan komt er op een gegeven moment een dag dat we op toiletpapier uitkomen. We compenseren deze bezuiniging weer door bijvoorbeeld de snacks bij de broodmaaltijden van onze bewoners voor onze rekening te nemen."

De dj's Ferry en Nens van het ochtendprogramma 'The Morningshow' van het Eindhovense Radio Decibel zijn al een actie begonnen om de bewoners van het bejaardenhuis te helpen. Luisteraars worden opgeroepen wc-papier in te zamelen en deze bij de studio af te geven. Deze zal dan bij het tehuis terecht komen.

Update 18:45 uur
Ook Ruud de Wild heeft een succesvolle actie opgezet voor het bejaardenhuis. SchizofrEend meldde ons via de newssubmit dat hij wc-papier producent over heeft gehaald 3000 rollen af te leveren in Boxtel. "We gaan ze tot aan het einde van het jaar van wc-papier voorzien. Dat komt ongeveer neer op 3000 rollen", aldus Annalies Kok van Edet.

Game Review: The Omega Stone

Publisher:The Adventure Company
Developer:Omni Creative
Website:The Omega Stone
Platform:PC CD-Rom


Altijd al het geheim van Paaseiland willen weten? Waarom vliegtuigen en schepen verdwijnen in de Bermuda-driehoek? Waarom de Maya-kalender in 2012 stopt? Waarom de voorwerpen die gevonden zijn bij Stonehenge niet kloppen met de cultuur en het vakmanschap van de mensen die er woonden? Waar Atlantis is? Misschien vind je de antwoorden in dit spel...

Spellingcontrole geweerd bij persbureau

De spellingcontrole gebruiken nadat een artikel is geschreven is vanaf nu verboden voor redacteuren van het Amerikaanse financiële persbureau 'Dow Jones Newswires'. Reden is dat het te vaak voorkwam dat namen van personen werden vervangen door aanverwante woorden doordat de spellingcontrole een naam niet herkent en een andere 'suggestie' doet voor een woord.

Senior Editor Neal Lipschutz stuurde een memo rond onder zijn personeel. Hij benadrukt ook dat klachten over onjuistheden serieus moeten worden behandeld. "Iedereen die een klacht krijgt over fouten in onze publicaties, moet deze klacht zeer serieus en snel afhandelen". Fouten moeten dan ook snel verbeterd worden volgens Lipschutz.

Duizenden priesters misbruikten jongeren

Meer dan 4.000 priesters in de Verenigde Staten hebben zich in de afgelopen vijftig jaar seksueel vergrepen aan kinderen. CNN meldde deze cijfers gisteren op basis van een nog niet gepubliceerd onderzoek in opdracht van de Amerikaanse bisschoppenconferentie. Het aantal misbruikende geestelijken is hoger dan tot nu toe werd aangenomen.

Een zelfhulporganisatie van slachtoffers van misbruik, SNAP, zegt dat het werkelijke aantal priesters dat in de fout is gegaan, nóg hoger is. De Rooms-Katholieke Kerk in de VS telt nu meer dan 44.000 priesters.

Het onderzoek van de Amerikaanse bisschoppenconferentie maakt melding van in totaal ruim 11.000 gevallen van seksueel misbruik door priesters in de onderzochte periode. Wilton Gregory, voorzitter van de Amerikaanse bisschoppenconferentie, zei dat het onderzoek is uitgevoerd om ''te willen begrijpen hoe zoiets kon gebeuren, om ons ervan te verzekeren dat het nooit meer gebeurt''.

De bisschoppen besloten al in 2002 tot een zero-tolerancebeleid. Priesters tegen wie geloofwaardige beschuldigingen van seksueel misbruik zijn ingebracht, worden meteen uit hun functie ontheven.

Veel doden bij treinramp Iran

Bij een treinramp bij de Iraanse stad Neysahur zijn vanochtend tenminste tweehonderd mensen om het leven gekomen. Zeker 350 anderen raakten gewond. Het ongeluk deed zich voor toen 51 wagons, geladen met benzine en zwavel, ontploften. Door nog onbekende oorzaak waren deze wagons in beweging gekomen.

Ongeveer tegelijk met het moment dat de ontploffing zich voordeed, vond in het gebied een aardbeving plaats met een kracht van 3,6 op de schaal van Richter, maar het wordt onwaarschijnlijk geacht dat dit de oorzaak van de ramp is. De meeste slachtoffers zijn reddingswerkers die ter plekke waren nadat de wagons waren ontspoord. Ook vielen in vijf nabijgelegen dorpen doden en gewonden. Het is nog onduidelijk hoe groot de schade daar is, maar er wordt gesproken van 'verwoestingen'. Tot 75 kilometer verderop werd de explosie gehoord.

UWV-duo ontslaan wordt dure grap

De verbouwing van het directiekantoor van het UWV heeft miljoenen gekost, maar het ontslaan van de verantwoordelijken kost waarschijnlijk nog meer dan de verbouwing zelf.

Voor minister De Geus van Sociale Zaken is zwaar weer aangebroken. Hij heeft dinsdag de landsadvocaat ingeschakeld voor het ontstane conflict met UWV-topmannen Joustra en Cloo. Tegen welke prijs deze zaak moet worden gewonnen, is nog maar helemaal de vraag. Het duo weigert op te stappen; er zal diep in de buidel moeten worden getast om hen tot andere gedachten te brengen.

De Tweede Kamer - die vanavond over de affaire debatteert - heeft laten weten geen riante vertrekregelingen te accepteren. Het zou ongepast zijn om misbruik van premiegeld, ter verfraaiing van de directievertrekken van het UWV, te belonen. Joustra en Cloo valt naar hun zeggen niets te verwijten en zij wachten de rechtszaak af.

De top van een overheidsinstantie kan niet functioneren zonder het vertrouwen van de minister. Hierdoor lijkt hun vertrek onontkoombaar. Maar deskundige arbeidsjuristen geven Joustra en Cloo wel degelijk een kans op een gouden handdruk.
Joustra zal, als hij wijs is, bij zijn standpunt blijven dat verbouwing van het kantoor niet buitensporig was en hij kan aanvoeren dat de minister hem uit persoonlijk en politiek belang uit zijn functie heeft gezet. Een knappe advocaat die daar nog winst uit haalt.

Een tot vertrek gedwongen werknemer kan zijn volledige salaris tot zijn pensioen eisen, vermeerderd met een vergoeding voor reputatieschade. Joustra, 53 jaar en een jaarsalaris van ± 163 duizend euro, zou in dit extreme geval bijna twee miljoen euro kunnen eisen - een bedrag waar menige luxueuze wc-pot van kan worden aangeschaft. Voor financieel bestuurder Cloo, 45 jaar en een jaarsalaris van circa 130 duizend euro, zou het zelfs neerkomen op maximaal tweeënhalf miljoen. Zover komt het niet, denkt advocaat Johan Kleyn , die destijds Sweder van Wijnbergen bijstond in diens conflict met minister Jorritsma. Het gaat erom aansluiting te vinden bij de wachtgeldregeling.

Schrale troost: het UWV waaraan zij zelf leiding gaven, moet bepalen of de heren verwijtbaar werkloos zijn - en daarmee hun recht op uitkering verspelen. Bij 'gewone' werklozen is het UWV daar zeer streng mee.

Trust sluit mogelijk deal

Just.an.Illusion wist ons vandaag het volgende te melden:

Trust Computers, de hoofdsponsor van Jos Verstappen, gaat mogelijk zijn band met Jordan verstevigen en een overeenkomst met het team sluiten.

Het bedrijf had bijna een overeenkomst gesloten, toen de onderhandelingen tussen het management van Verstappen en Jordan stukliepen. Trust gaf Huub Rothengatter de schuld, maar zei ook dat het bedrijf geen overeenkomst met Jordan zou sluiten zonder dat Verstappen er zou rijden.

Daar lijkt eigenaar Michel Perridon nu op terug te komen. "Als er zich dit jaar kansen voordoen gaan we ervoor. We willen dat niet missen door de vraag van het management," aldus Perridon. Hij zei Verstappen nog steeds te willen steunen, maar dan zonder het huidige management. Daarbij liet hij andere opties open als er geen veranderingen zouden plaatsvinden.

Eén van die mogelijkheden is het steunen van een nieuwe Nederlandse coureur in de Formule 1. "Er zijn er genoeg in Nederland die in de F1 kunnen rijden in een korte tijd vanaf nu, als ze de juiste sponsoren en het juiste management hebben," aldus Perridon.

"Perridon gaat niet vrijuit"

De schuld van het mislukken van de onderhandelingen met Jordan ligt zeker niet alleen aan Jos Verstappen en manager Huub Rothengatter. Dat schrijft het blad RaceReport.

Rothengatter wordt door Eddie Jordan als de schuldige gezien, terwijl volgens Trust-baas Michel Perridon ook Verstappen zijn hand in de onderhandelingen heeft overspeeld. Volgens RaceReport, dat alles van dag tot dag op een rij heeft gezet en er bovenop zat, gaat Perridon zelf zeker niet vrijuit.

De onderhandelingen verliepen niet goed. "Eddie Jordan had op een bepaald moment wel vijf mensen aan de telefoon, in plaats van alleen Huub", aldus Verstappen. "Een collega van Michel, een vriend van Michel, noem maar op. Ik heb niet onderhandeld maar heb Eddie Jordan een paar dagen voordat het mis ging nog gesproken. Dat was een plezierig gesprek." Een plezierig gesprek zegt echter in de formule 1 niets.

Wat de toekomst voor Verstappen wordt weet hij nog niet. Er wordt gesproken met Formule 1-teams, maar ook wordt er naar Amerika gekeken. Er is echter nog niets concreets. "Maar we gaan heel snel serieus praten. Nu voel ik mij daarvoor nog even te beroerd," aldus Verstappen.

NMa doet inval bij Mojo Concerts

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft gistermorgen in Delft het kantoor van Mojo Concerts, dat zegt voor bijna alle concerten in Nederland verantwoordelijk te zijn, doorzocht. Het vermoeden bestaat dat Mojo de geldende concurrentieregels heeft overtreden.

De inval van de NMa komt na "berichten uit de media en klachten van partijen uit het veld". Mojo zou zijn monopoliepositie misbruiken, waardoor concurrerende partijen geen kans hebben. Mojo nam de afgelopen jaren verschillende kleinere boekingskantoren over, waardoor haar marktpositie ook wel 'Mojopolie' wordt genoemd. Bij de inval van gisteren zijn digitale en papieren documenten inbeslaggenomen. Mojo werkt volledig mee aan het onderzoek.

Mojo Concerts bestaat sinds 1968 en houdt zich naast het organiseren van concerten, evenementen en festivals (waaronder Lowlands, Crossing Border en Dynamo Open Air) bezig met artiestenboekingen, artiestenmanagement (waaronder Brainpower, Sita, Wipneus & Pim) en het vertegenwoordigen van auteursrechten van bekende Nederlandse artiesten (waaronder Krezip, Green Lizard, De Heideroosjes, Skik en Junkie XL).

Anti-katerpil werkt niet

Mocht je het komende weekend denken de carnaval goed door te komen met de anti-katerpil RU-21, dan kom je bedrogen uit. De Consumentenbond concludeert in haar nieuwe gids dat de anti-katerpil RU-21 niet werkt. "De onderzoeken waarmee de leverancier wil aantonen dat de pil wel werkt ritselen van onduidelijkheden en onwaarschijnlijkheden", aldus de Consumentenbond. Er is nooit wetenschappelijk onderzocht wat de effecten zijn van RU-21 op personen.

Eerder bleek al uit een Lifestyle Review dat de anti-katerpil op onze proefpersonen niet het gewenste resultaat had.

Frans stadje in greep moslimfundamentalisten

In Frankrijk blijkt een klein voorstadje van Parijs, Trappes, verworden tot een plaats waar moslimfundamentalisten het voor het zeggen hebben. In de plaats met 28.000 inwoners, zo'n 50 kilometer ten westen van de Franse hoofdstad, heeft een radicalisering van het leven plaatsgevonden die zo snel en heftig is gegaan, dat ze nauwelijks meer terug te draaien lijkt. Vier op de vijf woningen in Trappes zijn woningwetwoningen. Zo'n 75 procent van de bewoners van die huizen is buitenlander. De politiek liet de kleine gemeente jaren aan zijn lot over, creëerde onvoldoende werkgelegenheid en de politie kreeg geen greep op de handel in drugs; de bevolking voelde zich daardoor niet meer veilig en gaf de buitenlanders daarvan de schuld.

Volgens sommigen komt de radicalisering voornamelijk omdat de voormalige communistische burgemeester ieder verzoek van de moslimgemeenschap afwees om in Trappes een moskee te bouwen. In de verkiezingscampagne van 2001 was diens grote rivaal Guy Malandain echter tot iedere concessie bereid. Jaouad Alkhaliki, een wetenschapper uit Straatsburg, zag zijn kans schoon om de Union des Muselmans de Trappes (UMT) in razend tempo om te bouwen van een algemene tot een fundamentalistische moslimorganisatie. De UMT riep alle moslims op hun stem op Malandain uit te brengen, en daardoor was het in een klap gebeurd met de communistische overheersing die het plaatsje decennia had gekend.

Geen rok meer
De ontwikkelingen in de moslimgemeenschap in Trappes hebben een dusdanig grote aantrekkingskracht op moslims elders in het land, dat de islam in Trappes inmiddels de grootste religie is geworden. Ook de UMT groeit hierdoor groter en groter. En met gevolgen; Alain Degois, die een theaterschool heeft, zag in een mum van tijd enkele getalenteerde vrouwelijke leerlingen veranderen van vrolijke comédiennes in van top tot teen gesluierde vrouwen, die hem niet meer groetten en hun ogen neersloegen als ze hem op straat tegenkwamen. Degois zegt zijn eigen geboorteplaats niet meer te herkennen. En Franse meisjes worden nu op straat uitgescholden door moslimmannen. ''Ik draag geen rok meer. Ik wil niet worden uitgescholden voor hoer'' zegt een 17-jarige scholiere.

Met de nieuwe wet op het verbod op hoofddoekjes op scholen dient zich een nieuwe escalatie aan: UMT-leider Alkhaliki heeft gedreigd die nieuwe wet aan zijn laars te lappen en alle meisjes opdracht te zullen geven gesluierd naar school te gaan. Onderwijspersoneel ziet bezorgd het nieuwe schooljaar tegemoet: ''De laatste tijd heb ik soms het gevoel alsof ik op een vulkaan leef in plaats van in Trappes,'' zegt één van de leraressen.

Freek de Jonge terug uit Irak

1034247 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

"Ik ben nog steeds links, maar ben qua mening over de noodzaak van defensie opgeschoven."

Freek de Jonge gaf gisteren een persconferentie over zijn verblijf in Irak vorige week. De Jonge trad er vijf keer op voor de daar gelegerde Nederlandse militairen.

De Jonge omschrijft de week als zeven 'indrukwekkende en welgevulde' dagen. Hij vertrok maandagochtend via Koeweit naar Irak. Ook heeft De Jonge verschillende gebieden bezocht die hij 'vergeleken met Amsterdam-West' omschrijft als een treurig schouwspel.

In Al Khadir had De Jonge zijn eerste optreden. "Dat was een beetje aftasten. Ik trad op voor een gezelschap van honderd man. Als je improviseert, heb je soms tijd nodig om na te denken. Dat gaat makkelijker als je voor een groot publiek staat."

De Jonge vond het optreden voor Camp Smitty, de hoofdlocatie van de Nederlandse troepen in Al Samawah, het leukst. "Dat was voor zeshonderd man." Zijn optreden op de luchtmachtbasis Tallil had volgens de cabaretier het hoogste 'Bob Hope-gehalte'.

"Ik heb me niet geremd gevoeld in wat ik wel en niet kon zeggen. Ik stond daar voor een jonger publiek dan dat ik hier sta. Dat maakte niet veel uit, behalve dat ik uit jarenlang materiaal kon putten en op moest passen met woordgrapjes. Die worden niet begrepen," aldus De Jonge.

De cabaretier zegt dat hij met zijn bezoek aan Irak heeft gedaan wat hij moest doen. "Wat mijn motivatie en verantwoording precies is voor deze reis is mij ook nog niet helemaal bekend. Dat zal er de aankomende jaren wel uitkomen."

De Jonge had zelf het initiatief genomen om voor de soldaten op te mogen treden, zijn aanvraag was door Defensie goedgekeurd.

Opstootje in jeugdgevangenis

Edje34 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Elf jongeren hebben dinsdagavond voor paniek gezorgd onder de groepleiders. In de nieuwe jeugdinrichting Rentray Flevoland onstond een opstootje tijdens een groepsactiviteit. Twee begeleiders vluchtten weg omdat het te gevaarlijk werd. Directeur H. Lodewijks van Rentray verklaarde vandaag dat het opstootje na een uur was gesust.

Enkele jongeren sloegen met een zwaar voorwerp een ruit in van het in januari geopende gebouw. Hoewel de jongeren niet verder kwamen dan de luchtruimte, legde de snel gealarmeerde politie voor de zekerheid direct een kordon om de justitiële jeugdinrichting. Er vielen geen gewonden bij het incident.

Lodewijks zei dat er bewust met ingrijpen is gewacht om de situatie niet te laten escaleren. Even werd er gevreesd dat de jongeren glasscherven als wapens zouden gaan gebruiken.

De relschoppers zaten na ruim een uur weer in hun slaapcel. Na bemiddeling kwamen zij één voor één terug naar binnen. Rentray Flevoland is ingericht voor maximaal 144 jeugdgevangenen.

Rat vervangt kip op menu

Esposa had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Cambodja heeft men de kip op het menu vervangen door rat. Nu er vogelgriep heerst in Zuidoost-Azië, is de angst voor besmetting gegroeid; men stapt nu over op het consumeren van ongedierte.

Een rattenverkoper uit de plaats Battambang wist te melden dat de ratten als warme broodjes over de toonbank gaan. Dagelijks verkoopt hij vijftig tot zestig kilo van het gevilde knaagdier, dat in rijstvelden wordt gevangen.

US: Kerry wint nét van Edwards

De Democratische voorverkiezing in de staat Wisconsin is wederom gewonnen door senator John Kerry. Hij bleef de verrassend sterke John Edwards nét voor.

Volgens de voorlopige uitslag heeft Kerry veertig procent van de stemmen binnengehaald en Edwards vijfendertig procent. Peilingen van voor de opening van de stemlokalen lieten nog een ruime voorsprong zien voor Kerry. Edwards heeft dus een behoorlijke inhaalslag gemaakt.

Howard Dean kwam niet hoger dan achtien procent van de stemmen. Hij liet in een toespraak weten niet van plan te zijn om op te geven. Vooraf bestond twijfel of hij zijn campagne zou voortzetten als de uitslag in Wisconsin opnieuw verlies zou zijn.

Edwards deed zich aan zijn achterban voor als de overwinnaar van de avond. "De les voor Kerry is duidelijk: objecten in je achteruitkijkspiegel kunnen groter zijn dan ze lijken." Kerry hield een sobere speech. Inclusief zijn zege in Wisconsin heeft Kerry in 15 van de 17 staten gewonnen.

De beslissing in de voorverkiezing valt op 2 maart, Super Tuesday, wanneer Democraten in tien staten tegelijk naar de stembus gaan om hun kandidaat te kiezen.

Orange lokt de fietsende beller

Rabrynil en R. Koene hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Mobiele telecombedrijven trekken vanalles uit de kast om nieuwe abonnees te krijgen. Maar met 'de nieuwste mobieltjes', met of zonder abonnement of dumpprijzen aanbieden trek je de consument tegenwoordig niet meer zo gemakkelijk over de streep.

Orange doet er een schepje bovenop met iets nieuws: je krijgt een fiets met mobiele telefoonhouder, headset en oplader voor de dynamo cadeau bij een abonnement. Door een handig systeem kan je draadloos bellen en wordt de telefoon tijdens het fietsen weer opgeladen.

Lindows wordt Lin---s

De Linux desktop Lindows gaat vanaf nu in de Benelux door het leven als Lin---s, uitgesproken als LinDash. Daarmee komt Lindows tegemoet aan de uitspraak van de rechter. Die verbood vorige maand namelijk het gebruik van Lindows als merknaam, omdat 'Lindows' te verwarrend zou zijn met de Microsoft merknaam 'Windows'.


Lin---s
Heel moeilijk is het zo niet om te raden wat er op de streepjes moet staan

De directeur van Lindows, Michael Roberts, stelt op de website van Lin---s dat de gebruikers in Nederland dezelfde keuzes moeten hebben dan de gebruikers in andere landen; een goedkope virusvrije werkomgeving in plaats van dure Microsoft producten. Voor de verkopers van Lindows verandert er weinig. Ze mogen de producten niet meer direct bestellen bij lindows.com, maar moeten via Lin---s.com bestellen.

Mensen tekenen tegen seks en geweld op TV

Door diverse actiecomités zijn afgelopen dinsdag 30.000 handtekeningen tegen seks en geweld aangeboden aan Tweede-Kamerleden. Van de 30.000 handtekeningen waren er 17.000 tegen geweld en 13.000 tegen seks. Vandaag wordt er door de Kamer gesproken over de classificatie van films en programma's.

De reden van de actie tegen geweld op TV was naar aanleiding van het doodschieten van een docent op het Haagse Terra College. Er wordt door veel ondertekenaars een verband gelegd tussen deze gebeurtenis en het geweld op TV. Een initiatiefneemster, A. Polman, verklaard woedend te zijn over al het geweld. "Ik gebruik mijn woede niet om iemand neer te knallen", aldus Polman.

Er wordt wel door Polman toegegeven dat het geweld op TV geen aangetoonde aanleiding is tot overgaan op realistisch geweld. Volgens haar is dat niet het geen waar het om gaat. Ze vindt dat de omroepen nu eens de moed moeten krijgen om te stoppen met dergelijke televisie. Ze voegt er ook aan toe dat het niet alleen kinderen zijn die beïnvloedbaar zijn door dergelijke programma's, maar ook ouderen kunnen fout worden beïnvloed.

Afgelopen vrijdag meldde het SBS-concern weer te starten met seksprogramma's. Een actiegroep die al jaren strijdt tegen dergelijke programma's vindt dat de jeugd dit allemaal niet hoeft te zien. "Laat ze eerst maar eens leren met elkaar te lachen, voor ze gaan liggen", aldus een woordvoerster.

Woensdag wordt door de Tweede Kamer de kijkwijzer onder de loep genomen. Deze classificatie van audiovisuele producties is gemaakt zodat ouders zelf kunnen beslissen of hun kinderen er naar mogen kijken. Veel politici zijn echter van mening dat deze manier van zelfregulering te vrijblijvend is.

Er wordt door het CDA gepleit voor een onafhankelijk toezichtsorgaan dat de huidige werkwijze gaat controleren. De regels moeten ook worden verbeterd vindt CDA-woordvoerder J. Alsma. De grootste klacht van critici is dat er een te lage leeftijdsklasse wordt voorzien aan gewelddadige programma's.

Vierde Hells Angel vermist

Verschillende getuigen hebben aan de politie verklaard dat er een vierde man betrokken was bij de moord op de drie Hells Angels. De politie is momenteel aan het onderzoeken of dit waar is.

De drie mannen die om het leven zijn gebracht zijn woensdagavond in een auto vertrokken vanaf het clubgebouw van de Nomads in Oirsbeek. In deze auto schijnt ook een vierde man gezeten te hebben. Tijdens de zoekactie in Echt is deze persoon echter niet gevonden.

De drie vermoorde mannen zijn sinds hun vertrek niet meer gezien. De vierde onbekende man is ook nergens meer gesignaleerd. Of deze vierde man er ook bij was, moet nog blijken. "Als deze nog in leven is, dan heeft hij heel wat uit te leggen", aldus een woordvoerder van de politie.

Eerder vandaag is er door de recherche een duiker het Julianakanaal in gestuurd om nog eens te onderzoeken of er nog sporen zijn. Er is door de duiker niets gevonden. Het sporenonderzoek van de recherche is daarmee afgerond, en er zal nu een tactisch onderzoek gaan plaatsvinden. Dit onderzoek kan heel wat tijd in beslag gaan nemen. De politie hoopt snel de dader of daders op te pakken voordat de Hells Angels er achter komen wie het zijn geweest.

Dinsdagmiddag hebben vrienden en familie een bezoek gebracht aan de plaats des onheils, en hebben daar bloemen achtergelaten.

Blote buik taboe op Helderse havo

De 14-jarige havo-leerlinge Kimberley van der Linden is voortaan niet meer welkom op het Etty Hillesum College in Den Helder, als zij een truitje blijft dragen waardoor haar blote buik met navelpiercing zichtbaar blijft. Locatiedirecteur T. Talsma wil dat zij voortaan meer bedekkende kleding aantrekt.

Algemeen directeur C. van Meurs, van de overkoepelende Stichting Samenwerking Voortgezet Onderwijs, zegt dat hetgeen dit meisje aanhad ''wel erg veel bloot liet zien. Daarom is gevraagd bedektere kleding aan te trekken.'' De moeder van Kimberley weerspreekt dat haar dochter er te bloot bij zou lopen: ''Ik kreeg te horen dat Kimberley er aanstootgevend bij liep. Onzin; aanstootgevend is als je je express op een uitdagende manier kleedt en gedraagt. Als ik 's ochtends zou zien dat zij er aanstootgevend bij loopt komt ze de deur niet eens uit. De school geeft mijn dochter nu wel een bepaald stempel. Is dit soms een voorbode van strenge kledingvoorschriften, zoals in Frankrijk?''

Van Meurs zegt in een reactie dat het moeilijk in regels te vatten is hoe 'bloot' kleding mag zijn. ,,De locatiedirecteur beoordeelt of iets wel of niet kan''.


De blote outfit van Kimberley

'Koninginnen' willen wethouder R'dam worden

Revizo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op de advertentie van Leefbaar Rotterdam, waarin zij een nieuwe wethouder voor de Rotterdamse Raad zochten, hebben maar liefst achttien 'koninginnen' gereageerd.

De groep van achttien prostituees, die tippelen aan de Keileweg in Rotterdam, willen met zijn allen het wethoudersschap overnemen van de afgetreden R. de Faria. Volgens de dames van lichte zeden, die in 2002 samen een CD hebben opgenomen, is de Rotterdamse politiek toch niets anders dan: "ouwehoeren, verneuken en naaien en genaaid worden", en daar zijn zij de beste in menen ze.

De voorzitter van Leefbaar Rotterdam, R. Sorensen, neemt de sollicitatie echter niet serieus en vindt dat de dames ófwel in een psychiatrische inrichting thuishoren ófwel zich zonder goede reden voor enkele euro's jarenlang hebben laten misbruiken.
Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.