US: Kerry wint nét van Edwards

De Democratische voorverkiezing in de staat Wisconsin is wederom gewonnen door senator John Kerry. Hij bleef de verrassend sterke John Edwards nét voor.

Volgens de voorlopige uitslag heeft Kerry veertig procent van de stemmen binnengehaald en Edwards vijfendertig procent. Peilingen van voor de opening van de stemlokalen lieten nog een ruime voorsprong zien voor Kerry. Edwards heeft dus een behoorlijke inhaalslag gemaakt.

Howard Dean kwam niet hoger dan achtien procent van de stemmen. Hij liet in een toespraak weten niet van plan te zijn om op te geven. Vooraf bestond twijfel of hij zijn campagne zou voortzetten als de uitslag in Wisconsin opnieuw verlies zou zijn.

Edwards deed zich aan zijn achterban voor als de overwinnaar van de avond. "De les voor Kerry is duidelijk: objecten in je achteruitkijkspiegel kunnen groter zijn dan ze lijken." Kerry hield een sobere speech. Inclusief zijn zege in Wisconsin heeft Kerry in 15 van de 17 staten gewonnen.

De beslissing in de voorverkiezing valt op 2 maart, Super Tuesday, wanneer Democraten in tien staten tegelijk naar de stembus gaan om hun kandidaat te kiezen.