Duizenden priesters misbruikten jongeren

Meer dan 4.000 priesters in de Verenigde Staten hebben zich in de afgelopen vijftig jaar seksueel vergrepen aan kinderen. CNN meldde deze cijfers gisteren op basis van een nog niet gepubliceerd onderzoek in opdracht van de Amerikaanse bisschoppenconferentie. Het aantal misbruikende geestelijken is hoger dan tot nu toe werd aangenomen.

Een zelfhulporganisatie van slachtoffers van misbruik, SNAP, zegt dat het werkelijke aantal priesters dat in de fout is gegaan, nóg hoger is. De Rooms-Katholieke Kerk in de VS telt nu meer dan 44.000 priesters.

Het onderzoek van de Amerikaanse bisschoppenconferentie maakt melding van in totaal ruim 11.000 gevallen van seksueel misbruik door priesters in de onderzochte periode. Wilton Gregory, voorzitter van de Amerikaanse bisschoppenconferentie, zei dat het onderzoek is uitgevoerd om ''te willen begrijpen hoe zoiets kon gebeuren, om ons ervan te verzekeren dat het nooit meer gebeurt''.

De bisschoppen besloten al in 2002 tot een zero-tolerancebeleid. Priesters tegen wie geloofwaardige beschuldigingen van seksueel misbruik zijn ingebracht, worden meteen uit hun functie ontheven.