NoordNed controleert gegevens zwartrijders

ChrisJX
Saint_One had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Controleurs van trein- en busmaatschappij NoordNed zullen binnenkort makkelijker kunnen vaststellen of een zwartrijder onjuiste adresgegevens opgeeft. Dit zal worden gedaan via een palmtop die is gekoppeld aan een mobiele telefoon en de controleur de mogelijkheid geeft de juistheid van het adres te controleren.

Betrapte zwartrijders moeten normaal gesproken direct een kaartje kopen en een boete betalen. Als zij echter geen of niet genoeg contanten bij zich hebben, wordt een uitstel van betaling uitgeschreven. Dit gebeurt bij NoordNed jaarlijks zo'n 15.000 keer, wat een totaalbedrag aan 500.000 euro oplevert. Aangezien maar in 40 procent van de gevallen betaling volgt, loopt de vervoersmaatschappij uit Friesland en Groningen jaarlijks ongeveer 300.000 euro mis. Met het nieuwe systeem moet dit worden teruggedrongen.

Volgens de Nederlandse Spoorwegen (NS) wordt er ook landelijk een dergelijk systeem ontwikkeld om het zwartrijden terug te dringen. Vanaf volgend jaar krijgen alle NS-medewerkers die met reizigers of met de treinenloop te maken hebben een nieuwe zakcomputer en mobiele telefoon, waarmee de informatie binnen de NS geraadpleegd kan worden.