[update] Dodental Iran geschat op 25.000

Volgens de Iraanse televisie heeft de aardbeving, die gisteren de provincie Kerman trof, aan zeker 25.000 mensen het leven gekost. Er zouden al 5.000 doden zijn begraven; duizenden anderen liggen nog onder het puin.

Het zwaarst getroffen werd de historische stad Bam die 200.000 inwoners telt. Zo'n 75% van de lemenhuizen is daar ingestort. De aardbeving, 6,3 op de schaal van Richter, sloeg toe om half zes in de ochtend lokale tijd toen bijna iedereen nog lag te slapen. Het historische gedeelte van de stad, dat jaarlijks vele toeristen trok, ligt volledig in puin.

Inmiddels hebben Rusland en Duitsland al reddingsploegen naar het getroffen gebied gestuurd. Ook de VS heeft humanitaire hulp toegezegd. Vanuit Zwitserland zijn reddingshonden gestuurd en BelgiŽ stuurt twee militaire vliegtuigen met hulpmaterieel.

Update 13:00
Het Nederlandse Rode Kruis zal vandaag een reddingsteam met speurhonden naar het zuidoosten van Iran sturen. De hulporganisatie Mensen in Nood heeft 50.000 euro ter beschikking gesteld voor noodhulp. Daarvan worden onder meer dekens, tenten en waterfilters gekocht.

De eerste buitenlandse vliegtuigen met hulpgoederen zijn vanochtend geland bij Kerman, niet ver van Bam. IsraŽl heeft ook hulp aangeboden, maar Iran heeft laten weten IsraŽlische hulp niet op prijs te stellen.

Update 15:10
Volgens de Iraanse minister van Volksgezondheid, Pezeshkian, kan het doden- en gewondental in de stad Bam oplopen tot een totaal van 70.000. De aardbeving heeft nu aan zeker 20.000 mensen het leven gekost. Ook zijn al 30.000 gewonden geteld.

Het Nederlandse kabinet geeft 500.000 euro voor noodhulp aan de slachtoffers van de aardbeving. Het geld wordt besteed door het Nederlandse Rode Kruis, dat samenwerkt met de Iraanse Rode Halve Maan.

--
Meer foto's van de situatie ter plaatse en het historische centrum van Bam (september 2003) op de site van CNN