Rotterdam niet langer moordstad één

Rob (R@b)
Rotterdam heeft dit jaar niet de twijfelachtige eer om moordstad nummer één van Nederland te zijn; Amsterdam heeft het stokje overgenomen. In de regio Rotterdam-Rijnmond vielen in 2003 tot nu toe 30 doden, in 2002 waren dat er 42. In de regio Amsterdam waren dat er dit jaar 43 tegen 25 vorig jaar.

Een directe verklaring voor de sterke daling is niet makkelijk te geven. Mogelijk spelen cameratoezicht en preventief fouilleren een rol, maar toeval speelt ook een rol, zo meent het Rotterdamse OM. Amsterdam had bovendien dit jaar te maken met nogal wat afrekeningen in de onderwereld.

In de meeste Rotterdamse zaken is inmiddels een dader opgepakt. Maar in een paar spraakmakende zaken loopt de moordenaar nog vrij rond. Zo is de zaak van de doodgeschoten sneeuwballen gooiende Sedar Soares nog steeds onopgelost. Dat geldt ook voor de dodelijke steekpartij tijdens een beroving in een schoenenzaak, die aan Muhammed Erdogan, zoon van de eigenaar, het leven kostte. De roofmoord op Udo van Aken is eveneens nog onopgelsot.

Opvallend is verder dat er dit jaar drie Rotterdammers zijn doodgeschoten in Amsterdam, waaronder de crimineel Henk Boom ('Schele Henk') en Recep Ormanoglu.