'Hof ontevreden over rol Balkenende'

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bronnen bij het koningshuis en bekenden van prins Friso en Mabel Wisse Smit beweren volgens de Volkskrant dat aan het hof grote onvrede bestaat over de wijze, waarop premier Balkenende de 'zaak Mabel Wisse Smit' heeft aangepakt. De prins en zijn verloofde zouden ''verbijsterd'' zijn dat de minister-president hen heeft neergezet als een stel leugenaars.

Het hof zou Balkenende voor een belangrijk deel verantwoordelijk houden voor het schandaal, zo wordt gedacht. Friso en Mabel vinden niet dat zij hebben gelogen over Mabels vroegere contacten met de crimineel Klaas Bruinsma.

Op 10 oktober verklaarde Balkenende tijdens een persconferentie dat het stel de regering hierover ''onvolledig en onjuist'' heeft ingelicht. Omdat het ''vertrouwen was geschaad'', heeft de regering geen toestemmingswet ingediend. Aan de zijde van het hof wordt de premier ervan verdacht dat hij met zijn harde optreden eerdere uitglijders wilde compenseren.

Prins Friso had een brief geschreven aan de regering waarin het stel spreekt van een 'onvolledigheid' en niet van 'onjuistheid'. Balkenende zou tegen het paar gezegd hebben dat hij blij was met de brief, omdat hij zo wat in handen had om voor hen ''een goed woordje te doen''. Het paar voelde zich na de persconferentie volgens de bronnen verraden toen dat niet gebeurde.

Balkenende is wegens een vakantie niet beschikbaar voor commentaar. In een interview vlak voor kerst met de Telegraaf zei de premier over deze zaak dat hij ''gewoon fair'' is geweest.