FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 17 november 2003

Oorlogsaffiches WOII op internet

Affiche uit de Tweede WereldoorlogMaandag is de gehele affichecollectie van het NIOD, die bestaat uit 5000 Nederlandse oorlogsaffiches, op internet komen staan. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden affiches door de Duitse bezetter als een belangrijk propagandamiddel gebruikt.

Borden, muren en aanplakzuilen werden volgehangen met propaganda-affiches, vol schreeuwende slagzinnen en pakkende afbeeldingen, die de publieke opinie moesten beÔnvloeden. Als uiting van verzet werden de affiches afgescheurd of beklad met leuzen als OZO (Oranje zal Overwinnen).

PropagandaIn het kader van het digitaliseringprogramma van Het Geheugen van Nederland is de gehele collectie van 5000 Nederlandse oorlogsaffiches gedigitaliseerd en online gezet.

Op de site van de Koninklijke Bibliotheek en op deze site is een deel van de 5000 affiches te zien uit de oorlogsjaren 1940-1945. De onderwerpen zijn zeer divers: Duitse propaganda-acties, Mussert en zijn NSB, oproepen voor de Waffen SS, instructies om de bevolking te beschermen tegen luchtaanvallen, ontspanningsvormen en Duitse doodvonnissen.

Van der Doelen naar NEC

BjŲrn van der Doelen komt voor de rest van het seizoen uit voor NEC.

BjŲrn van der Doelen maakt het seizoen af bij NEC. De 27-jarige speler van FC Twente wordt tot de zomer verhuurd aan de club uit Nijmegen. De middenvelder kwam in Twente onder trainer Renť Vandereycken nauwelijks aan spelen toe.

Bij NEC zou Van der Doelen komende zondag al kunnen spelen in de thuiswedstrijd tegen de club waar hij de jeugdopleiding doorliep: PSV.

100.000 verkeersdoden per jaar in China

realist_ik had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Chinees dagblad meldde maandag dat er vorig jaar in China meer dan 100.000 verkeersdoden zijn gevallen. In de eerste negen maanden van dit jaar zijn er bij verkeersongelukken bijna 76.000 mensen om het leven gekomen.

Er vallen in China steeds meer doden in het verkeer, dit komt volgens de minister van Openbare Veiligheid doordat automobilisten zich steeds slechter aan de verkeersregels houden. Door de toenemende welvaart komen er echter ook steeds meer auto's op de weg. In de hoofdstad Beijing rijden er bijvoorbeeld al meer dan twee miljoen auto's.

Volgens een recente peiling valt bijna de helft van de automobilisten wel eens achter het stuur in slaap. Ook is het in China vrij eenvoudig om een vals rijbewijs te bemachtigen.

Kunstwerk blijkt lijk te zijn

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een gemummificeerd lijk heeft in de Hongaarse hoofdstad Boedapest voor heel wat opschudding gezorgd. Arbeiders van de School voor Schone Kunsten vonden het gemummificeerde lijk, in eerste instantie dachten ze dat het een kunstwerk was, later kwamen ze erachter dat het een lijk was.

Volgens de politie is het stoffelijk overschot van een man die minstens vijf jaar geleden zelfmoord moet hebben gepleegd. De "mummie" werd vrijdag door de arbeiders ontdekt in een vleugel van de school die al vijf jaar lang dicht was en binnenkort moet worden gerenoveerd.

Een autopsie moet uitsluitsel brengen over de identiteit van het lijk. De deskundigen zullen proberen te achterhalen hoe het lichaam kon uitdrogen en zo gemummificeerd werd.

Arnold Schwarzenegger beŽdigd

Arnold Schwarzenegger Arnold Schwarzenegger is in CaliforniŽ beŽdigd als 38ste gouverneur van de Amerikaanse staat. De 56-jarige Republikein versloeg op zeven oktober zijn democratische rivaal Gray Davis.

Met zijn linkerhand op de bijbel en zijn rechterhand omhoog beloofde Schwarzegger trouw aan de Amerikaanse grondwet. De nieuwe gouverneur, bekend als acteur in Terminator-films, zei in een speech dat hij de constitutie tegen binnenlandse en buitenlandse vijanden gaat verdedigen.

De verkiezingsrace ging destijds met name tussen de Democraat Davis en de Republikein Schwarzenegger. De laatste kreeg het de in de weken ervoor zwaar te verduren door beschuldigingen van seksuele intimidatie van vrouwen.

Islamscholen verbaasd over commotie

De discussies over islamitische basisscholen in Nederland hebben tot veel commotie geleid bij de scholen zelf. Met name de uitspraken en de motie van VVD-kamerlid Ayaan Hirsi Ali om islamitisch onderwijs aan banden te leggen hebben tot veel beroering geleid.

De VVD-motie hield in dat scholen niet meer mono-etnisch mogen zijn. Hier waren een aantal politieke partijen, waaronder de PvdA het niet mee eens. De sociaal democraten stellen dat een leerlingenbestand dat een afspiegeling van de wijk is waarin de school staat, voldoende is.

Directeur Mast van de Ibn-I Sina school in Arnhem reageerdee met verbazing op de motie. Het bevreemdt hem dat Hirsi Ali niet eens is komen kijken op zijn basisschool. "Volgens mij weet mevrouw Hirsi Ali nauwelijks waarover ze praat. Er lag een uitnodiging van ons, maar daar heeft ze op het laatste moment vanaf gezien", aldus Mast.

Bahaddin Budak, islamitisch docent op drie scholen, valt Mast bij. Ook hij heeft Hirsi Ali uitgenodigd voor een bezoek. "Maar dat was in de periode van haar interview in Trouw, waarin ze de profeet Mohammed een tiran noemde. Dus ik denk dat ze om die reden het niet verstandig achtte te komen. Maar ze is nog altijd welkom."

Budak is van mening dat Hirsi Ali's plan om islamitisch onderwijs te ontmoedigen en leerlingen gedwongen te spreiden niet meer van deze tijd is. Zo zegt hij: "Zo'n overheidsbemoeienis zagen we alleen in ontwikkelingslanden of in de oude communistische landen. Vreemd dat een liberale partij als de VVD nu van dezelfde methoden uitgaat."
_
Het uitgebreide artikel, met meer commentaren, is hier te lezen.

Schumacher geblesseerd

Ferrari-Coureur Michael Schumacher heeft zich geblesseerd aan zijn knie tijdens het voetballen.

De Duitser had al aangekondigd het in de winter rustig aan te doen, maar nu moet hij verplicht rust houden van de doktoren. Schumacher was namelijk op uitnodiging van Manchester United naar de selectie gekomen om een keertje mee te trainen en tijdens die training blesseerde hij zijn knie.

"Ik ben erg teleurgesteld. Ik had echt zin om eens mee te trainen met United, maar als ik dat zou doen kon ik me niet 100% inzetten. Daarom moest ik het uitstellen," aldus een geblesseerde Schumacher. Hij kan nu in de winter rustig herstellen om volgend jaar weer fit aan de start te staan.

Lichte blessure Rommedahl

De enkelblessure die Dennis Rommedahl zondag opliep in de oefeninterland Engeland- Denemarken valt mee. De aanvaller van PSV moet wel een weekje rust houden.

Rommedahl moest zich op Old Trafford al na twintig minuten laten vervangen door Kenneth Perez van AZ, die zijn debuut maakte voor Denemarken. De Engelse doelman David James had Rommedahl net boven de enkel geschopt.

De Deense teamarts stelde bij de eerste diagnose dat Rommedahl er voor drie weken uit zou zijn.

Rommedahl: "Voor de zekerheid is in het ziekenhuis nog gecheckt of er niks gebroken was. Ik moet nu alleen een paar dagen rust houden en wachten tot de zwelling voorbij is."

Nieuwe mobiel niet af te luisteren

Opsporingsdiensten in Nederland maken zich grote zorgen vanwege de lancering van een niet af te luisteren mobiele telefoon, zo meldt Netwerk vanavond. Internetondernemer Rop Gonggrijp (ťťn van de mede-oprichters van de provider XS4ALL) heeft een mobiele telefoon ontworpen die niet valt af te luisteren. Wanneer twee mensen dezelfde telefoon hebben en een code instellen, kan niemand meer horen wat er gezegd wordt.

Er zijn al wel cryptofoons op de markt, die gesprekken versleutelen zodat ze niet af te luisteren zijn, maar de meeste producenten van dergelijke telefoons geven hun manier van encoderen echter niet vrij. Gonggrijp geeft zijn encodeermethode wťl vrij, zodat iedereen op internet kan testen of de telefoons daadwerkelijk niet af te luisteren zijn. (De sleutel wordt natuurlijk nŪet vrijgegeven).

De mobiele telefoon die Gonggrijp ontworpen heeft is zo groot als een organizer, lijkt op een palmtop en is via het internet te bestellen. Volgens de ontwerper is hij bedoeld voor mensen die zeer gevoelige informatie uitwisselen die veel geld waard is, zoals grote ondernemers. Gonggrijp zegt dat iedere 'normale' mobiel valt af te luisteren met apparatuur van ongeveer 100.000 euro. Bij zijn toestel is dat onmogelijk.

Met deze nieuwe telefoon verliest justitie dan ook een belangrijk opsporingsmiddel. De Nederlandse opsporingsdienst is voor de opsporing sterk afhankelijk van het aftappen van telefoons. Jaarlijks worden er in Nederland zeker 13.000 nummers getapt. Volgens ingewijden is zo'n 75% van het onderzoek naar criminelen afhankelijk van het afluisteren van telefoongesprekken.

Oud-politieman Martien Kuylman beaamt dat criminelen ''vrij spel'' krijgen door de nieuwe telefoon. Volgens hem is dat justitie haar eigen schuld, omdat veel te veel is ingezet op het afluisteren in plaats van regulier opsporen. Ook oud-medewerkers van de MID (Militaire Inlichtingendienst) zeggen dat justitie nu een groot probleem gaat krijgen.

De mobiele telefoon van Gonggrijp valt waarschijnlijk niet te verbieden, zo liet het ministerie van Economische Zaken weten. Bovendien kan iedereen de telefoon gewoon binnenkort overal op internet bestellen. De kosten bedragen zo'n 2.000 euro.


-
Website van de nieuwe telefoon.

Geel voor kaart vragen

De KNVB heeft bekend gemaakt dat in het vervolg geel zal worden gegeven aan spelers die om een gele kaart vragen voor de tegenstander.

Scheidsrechters-coŲrdinator Jaap Uilenberg lichtte de maatregel toe. "We zien de laatste tijd steeds meer voetballers in de Nederlandse competities dit afkeurenswaardige gedrag vertonen. Om deze gewoonte tegen te gaan, heeft de KNVB besloten er met een gele kaart tegen op te treden."

Ontevredenheid coalitie over WAO-akkoord

De regeringspartijen CDA, VVD en D66 zijn niet te spreken over de concessies die minister De Geus van Sociale Zaken heeft gedaan in het kader van het najaarsakkoord omtrent het ziektegeld en de WAO.

Zo heeft de Geus tot ongenoegen van met vooral de VVD en D'66 de regels voor het ziektegeld versoepeld. Met ingang van 1 januari 2004 moeten werkgevers in het wetsvoorstel van De Geus zieke werknemers twee jaar lang zeventig procent van het laatst verdiende loon doorbetalen. Dat hoeft nu maar ťťn jaar. De Geus hoopt dat deze aanpassing werkgever en werknemer ertoe aanzet om de instroom in de WAO te beperken.

Daarnaast gaat de Geus ervan uit dat de sociale partners loonaanvulling in het tweede jaar onwenselijk vinden, omdat de werknemer dan niet meer wordt gestimuleerd snel weer aan het werk te gaan.

CD Review: Kill Bill Vol. 1 OST


Soundtracks van films van regisseur Quentin Tarantino verkopen vaak bovengemiddeld goed. Hoewel er meestal weinig tot geen hits op de betreffende cd's te vinden zijn, weten ze toch een bovengemiddeld publiek aan te spreken. Het succes van de soundtracks is waarschijnlijk te verklaren door de geweldige manier waarop Tarantino muziek en beeld in zijn films weet te combineren.

Ook in Tarantino's laatste film Kill Bill speelt de muziek weer een belangrijke rol. Reden genoeg om de officiŽle muziek van deze film ook op CD uit te brengen.

Formule 1: Montoya naar McLaren in 2005

, Eyeopener, def103, Bolk, nigel_de_jong, G-Unit, Timobasso en 1750GTV hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

McLaren heeft in een persbericht bekend gemaakt dat Juan Pablo Montoya in 2005 voor hen gaat rijden.

Eerder dit jaar gingen de geruchten al rond en wilde beiden niks kwijt over een eventuele overgang van Montoya naar McLaren. Nu is dan toch de kogel door de kerk.

"We willen graag races winnen en het kampioenschap binnen halen. Om dat te realiseren kijken we naar de toekomst maar wel door op elk moment veranderingen door te voeren. De kans om Montoya voor ons te laten tekenen was er 1 om niet te laten ontglippen. We zijn al druk bezig met het seizoen 2005 bij ons in het team, dus kan het geen kwaad Montoya daar al vroeg bij te betrekken", zegt McLaren baas Ron Dennis.

"Montoya heeft veel successen behaald in zijn carriŤre en we kijken er naar uit dat hij bij ons komt werken. Tot die tijd gaan we ons richten op het seizoen 2004. Ook dan zullen we strijden voor het wereldkampioenschap", gaat Ron Dennis verder.

Montoya's reactie: "Ik ben zeer enthousiast over het feit dat ik in 2005 bij McLaren mag gaan rijden. Het team is een goede WK-strijder en heeft een fantastische geschiedenis. Dit is een grote kans voor mij en ik kijk er nu al naar uit om voor de eerste keer plaats te mogen nemen in ťťn van de wagens. Tot die tijd ga ik me eerst nog voor de volle honderd procent ricthen op het winnen van het Wereldkampioenschap van 2004".

Lees al het Formule 1 nieuws op de F1 manager! Discussieer ook mee in het sportforum!

Rotterdammer stoort portofoonnet politie

Een 31 jaar oude man uit Rotterdam is zaterdag aangehouden door de politie van Rotterdam. De man bracht de algemene veiligheid in gevaar door met zendapparatuur het portofoonnet van de politie te storen. Dit maakte de politie van Rotterdam-Rijnmond vandaag bekend.

De Rotterdammer vervuilde het portofoonnet voor lange tijd met onwelvoeglijke taal, aldus de politie. Hierdoor was het niet mogelijk voor agenten en surveillanceauto's om met de meldkamer te communiceren.

De man werd opgespoord met een peilauto en aangehouden. De apparatuur van de man werd in beslaggenomen.

Sluipschutter VS schuldig bevonden

In de Amerikaanse plaats Virginia Beach is ťťn van de twee sluipschutters, John Allen Muhammed (42), schuldig bevonden aan het vermoorden van willekeurige mensen in en rond Washington, een jaar geleden.

De sluipschutter zou samen met zijn 18- jarige handlanger Lee Boyd Malvo vanuit een auto negentien mensen hebben beschoten. Het proces tegen de jongste van de twee verdachten was vorige week begonnen. Lee Boyd Malvo ontkende voor aanvang van het proces alle aantijgingen. Malvo verklaarde tot drie keer toe onschuldig te zijn. Malvo staat terecht voor terrorisme, moord en onwettig wapengebruik. Het duo schoot dertien mensen dood en verwondde er diverse.

De sluipschuttersmoorden hielden het oosten van de Verenigde staten wekenlang in de ban. Het duurde meer dan drie weken voor de Malvo Muhammed konden worden opgepakt. Ze hadden speciaal voor hun sluipmoorden een auto verbouwd van waaruit ze van grote afstand op onschuldige mensen schoten.

Tegen Malvo zijn twee aanklachten wegens moord ten laste gelegd en overtreding van de wapenwet. Beide schutters kunnnen de doodstraf krijgen.

Barrichello en Williams

Het is nog maar net bekend dat Juan Pablo Montoya bij McLaren gaat rijden of er zijn al geruchten over zijn vervanger.

Er gingen ook al geruchten dit jaar dat Mark Webber aan Williams was gelinkt, maar nu zijn er geruchten dat hij al aan Renault is verbonden vanaf 2005. Nu valt dan ook de naam van Rubens Barrichello bij Williams. Rubens is een jongen die voor weinig problemen zorgt, snel is en klaar voor de nummer 1 positie is bij een topteam en deze keer niet als hulpje.
Williams zal deze winter ook twee andere jonge coureurs gaan testen. Namelijk Piquet.jr en Nico Rosberg. Respectievelijk zonen van Nelson Piquet en Keke Rosberg, beide oud Formule 1 coureurs met een mooie staat van dienst.

En wat gaat er dan gebeuren met David Coulthard? Hij zal waarschijnlijk plaats moeten maken voor Montoya in 2005. Het ziet er niet naar uit dat hij naar een ander topteam gaat. De geruchten zijn dat Coulthard aan het flirten is met Toyota.

'Aanslag op Balkenende voorkomen'

Het RTL Nieuws meldt zojuist dat mogelijk een aanslag op premier Balkenende is voorkomen.

Diverse bronnen zouden hebben bevestigd dat twee weken geleden een man in de buurt van de woning van Balkenende is aangehouden. Hij droeg een mes van twintig centimeter bij zich. De man had even daarvoor aan een voorbijgangster gevraagd naar het exacte adres van Balkenende. Bij huiszoeking in de woning van de man werden ook een pistool en kogels aangetroffen. Omdat er geen bewijs is dat de man daadwerkelijk een aanslag wilde plegen, zal hij vermoedelijk snel weer worden vrijgelaten.

De Rijksvoorlichtingsdienst doet - zoals gewoonlijk in dit soort zaken - geen mededelingen.

Doodverwensingen e.d. aan het adres van premier Balkenende leveren een score van -10 Ongewenst op

[update] Fok! Radio om 20:00 uur van start

Fok! RadioUPDATE 23:12

FOK! Radio gemist? Dan is de stream nu als herhaling af te spelen. Je krijgt het geluid dus als stream binnen. We hebben de uitzending in twee delen gehakt.
Deel 1
Deel 2

Orgininele bericht:

FOK! Radio moest er begin oktober na drie uitzendingen mee stoppen. Maar vandaag is het programma keihard terug. Om 20:00 uur beginnen we aan een gloednieuwe aflevering. In het vernieuwde FOK! Radio hoor je voortaan niet alleen de stem van Nolius, maar ook die van SunChaser. Daarbij zitten er veel nieuwe dingen in het programma!

Je kunt nu al inschakelen! Je hoort tot 20:00 uur non-stop muziek. Meteen luisteren?? Klik hier!

Vanavond in de uitzending!
In de uitzending van vanavond is alles te horen over Dagobert. Hij is moderator van het FOK! Eiland en is al lang actief op het forum. Ander forumnieuws hoorde je normaal van Lord Dreamer, maar hij is nu eindredacteur geworden van het frontpage nieuws. Helaas zit hij daardoor minder op het forum. Maar we hebben een andere (bekende) user bereid gevonden om de forum-week met ons door te nemen. Wie dat is? Dat hoor je vanavond!

Natuurlijk hoor je ook weer de column 'Sunchaser gaat offtopic' die, zoals de titel al doet vermoeden, door SunChaser zal worden voorgedragen. Hij geeft zijn visie op de week die geweest is. Ook komt er weer een user aan het woord. Deze week is dat Heatwave. Hij is ook moderator, maar vertelt nu meer over de onzin-meet die eraan zit te komen. Wil je overigens ook je vijf minuten aan eeuwige roem op de radio? Mail dan ff je naam en usernaam naar radio@fok.nl.

Natuurlijk gaan we ook muziek draaien. En wel de muziek die door jullie zelf is uitgezocht via dit topic op het forum. Maar ook via de mail, radio@fok.nl, kun je plaatjes aanvragen. De aangevraagde plaatjes waarbij een leuke motivatie gegeven is, hebben voorrang.

En dan valt er tot slot ook nog eens wat te winnen. Wat en hoe hoor je vanavond! De uitzending duurt tot 22:00 uur.

Hoe kan ik luisteren?
Het radiostation waarop FOK! Radio te horen is, is nog niet online. Die begint pas op 1 januari. Maar speciaal voor FOK! Radio is vanavond de stream al online. Vanaf 19:00 uur kun je intunen.

Om te luisteren moet je Winamp, Real Player of Windows Media Player hebben. Klik hier om te luisteren via Real Player of Windows Media Player. Het beste kun je luisteren via Winamp. Dit kun je gratis downloaden. Heb je al Winamp? Download dan ook de plug-in 'mp3 pro'. Met deze plugin hoor je de uitzendingen in top kwaliteit!

Heb je Winamp? Dan kun je meteen luisteren door hier te klikken. Lukt dat niet? Klik dan op een van deze servers:
Hoge kwaliteit (breedband)
Lage kwaliteit (smallband)
Hoge kwaliteit extra (met dank aan Shock Media)

Kom je niet op een van deze servers? Dan zitten deze helaas vol. Toch kun je de uitzending nog horen want deze komt achteraf op de Frontpage te staan.

Reageren?
Wil je reageren op de uitzending? Dan kan dat via een speciaal topic op het forum. Je kunt ook radio@fok.nl toevoegen aan je MSN of naar hetzelfde adres een mail sturen.

Veel luisterplezier!

FOK! Radio heeft overigens ook een eigen pagina! Deze kun je hier vinden!

Adjunct-directrice basisschool neergestoken

Fear! en NuX_NuFF hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In een basisschool in de deelgemeente Hillegersberg in Rotterdam is vanmorgen de 39-jarige adjunct-directrice neergestoken. De dader is haar 65-jarige ex-vriend die haar in de buik stak. Het slachtoffer is in zorgelijke toestand naar het ziekenhuis overgebracht.

De dader wist na de steekpartij, waarvan leerlingen geen getuige zijn geweest, te vluchten. Hij wilde in een woning in de wijk Honderd en Tienmorgen een zelfmoordpoging ondernemen, maar de politie kon de man daar aanhouden. Ook hij is in het ziekenhuis opgenomen.

Details over de toedracht van de steekpartij zijn niet bekendgemaakt.

Kamer boos op Hirsi Ali na kritiek op ontwikkelingsbeleid

Wilco122 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali heeft tot grote woede van veel Kamerleden het Nederlandse ontwikkelingsbeleid ''mislukt'' genoemd: ''Hulp helpt niet. De bedroevende ontwikkelingen in sub-Sahara Afrika na dertig jaar Nederlandse ontwikkelingshulp hebben geen verbetering gebracht in de armoede en de levensverwachting van mensen in deze regio. Donoren zijn deels zelf schuld aan het mislukken van de hulp. Ontwikkelingshulp lijkt soms meer op een uitkering aan een drankverslaafde vader met tien kinderen''.

Hirsi Ali deed haar uitlatingen tijdens een debat over het ontwikkelingsbeleid van Nederland. Volgens haar moet ons land culturele maatstaven aanleggen bij het verlenen van hulp. Landen waar het cliŽntelisme (politieke klantenbinding) hoogtij viert of landen die schadelijk bijgeloof in stand houden zoals Zuid-Afrika, zouden geen geld meer moeten krijgen als zij hun leven niet beteren.

Vrijwel de gehele Kamer reageerde boos. D66-woordvoerder Bakker reageerde het scherpst. "Iemand die na het lezen van twee boeken zegt dat alles is mislukt, geeft blijk van een schaamteloze pedantie''.

Alleen de LPF was het wťl redelijk eens met Hirsi Ali. ''Nederland heeft de afgelopen decennia tientallen miljarden aan ontwikkelingshulp uitgegeven, maar de resultaten zijn op zijn minst teleurstellend'' zo zei Mat Herben.

Volgens dr. Lau Schulpen, docent en onderzoeker ontwikkelingstudies aan de Universiteit Nijmegen, is wat Hirsi heeft gezegd baarlijke nonsens. Alle studies laten volgens hem juist zien dat hulp wel tot resultaat heeft geleid op terreinen als gezondheidszorg, educatie, maar ook politieke ontwikkeling. Hij kon zich niet voorstellen dat de VVD een Kamerlid toestaat dit te zeggen.

Man wint jackpot met twee loten

spambam had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 60-jarige Stephen Cooke uit het Amerikaanse Georgia kocht maar liefst twee winnende loten in de lokale supermarkt. Hij kocht loten voor de Mega Millions Lottery die een jackpot van 70 miljoen dollar hadden. De twee loten gaven recht op 26.6 miljoen dollar.

De schoolbuschauffeur was in shock toen hij zag dat een van zijn loten in de prijzen viel. Hij dacht er niet aan de andere loten te controleren. Hij wil nu een viscabine voor op het meer kopen en z'n tijd besteden aan vissen.

De loterij overtuigde hem ervan de loten te controleren omdat ze wisten dat de enige twee winnende loten tegelijk waren gekocht. Op twee andere loten die hij eerder had gekocht viel ook nog eens 150 dollar.

Maar het kan de vrijgezelle Cooke weinig schelen. "Het is al astronomisch. Ik hoop dat ik nooit de helft ervan uitgeef. Dat is al meer dan ik ooit nodig zal hebben".

'Terugkeek' zondagavond goed bekeken

De compilatie van tv-uitzendingen van het duo Van Kooten & De Bie is zondagavond door ongeveer 2,3 miljoen mensen bekeken. Daarmee neemt het programma de vijfde plek in van best bekeken programma's van vorige week. "De VPRO is erg blij", aldus een woordvoerster van de omroep.

De 'Terugkeek' was een eerbetoon aan de twee gelauwerde tv-makers. "Het is niet zo dat ze weer programma's willen gaan maken, maar we wilden ze graag eren. En omdat ze een dvd-box (elf dvd's) uitbrengen met ongeveer een kwart van hun werk, leek ons dit een goed moment. Ongeveer tienduizend mensen hebben via internet en de VPRO Gids gestemd op hun favoriete uitzendingen en die hebben we opnieuw uitgezonden", aldus de woordvoerder.

Amateurwedstrijd eindigt in massale vechtpartij

Iggy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De emotie speelt wel eens op als er een spel gespeeld wordt, zo ook gisteren in Enschede, waar de eerste elftallen van UDI en TVV een voetbalwedstrijd speelden. Bij een stand van 3-4 voor het bezoekende TVV moest het duel worden gestaakt wegens een massale vechtpartij.

In de tweede helft werd door de grensrechter van UDI gevlagd voor buitenspel. De spelers van TVV waren het daar echter niet mee eens. De betreffende grensrechter werd daarop door hen belaagd en geslagen. Een TVV-er kreeg vervolgens de rode kaart. De scheidsrechter was toen de gebeten hond. Een andere speler van TVV bedreigde hem en werd eveneens weggestuurd. De boel liep daarna verder uit de hand.

De vlam sloeg in de pan en er ontstond een massale vechtpartij tussen spelers en toeschouwers. Scheidsrechter en grensrechter konden zich wel in veiligheid brengen. De politie werd ingeroepen om de rust in en rondom het veld te doen terug keren.

De scheidsrechter, een 41 jarige man uit Denekamp en de grensrechter, een 43 jarige EnschedeŽr, doen aangifte van bedreiging en mishandeling. Er zal voorts een onderzoek worden ingesteld, door zowel beide clubs als door de waarnemer van de KNVB. De wedstrijd werd overigens niet meer uitgespeeld.

Maier skiet door ondanks gebroken rib

Hermann Maier (30) heeft andermaal zijn status als bikkel hooggehouden. De skiŽr die eerder werd afgeschreven door zijn artsen, maar toch terugkwam na een zware crash, skiede de afgelopen drie weken met een gebroken rib over de pistes. Hij werd zestiende in de eerste wereldbekerreuzenslalom van het seizoen (SŲlden).

De voormalig tweevoudig olympisch kampioen miste vorig jaar de Olympische Spelen van Salt Lake City, nadat hij bij een motorongeval zwaargewond was geraakt aan een been. Even dreigde zijn ledemaat zelfs geamputeerd te moeten worden. Dat hoefde gelukkig niet, waardoor hij een geslaagde comeback kon maken.

Maier: "Ik wilde er geen ophef over maken. Dan zou het als een excuus hebben geklonken. Ik moet nog wat sterker worden. Even doorduwen en op de tanden bijten." Zaterdag verschijnt hij aan de start in Park City (VS), de week erop in Lake Louise (Can).

Iers elftal maakt overval mee

Enkele spelers van het Iers elftal hebben een overval meegemaakt. Het hotel Portmarnock Golf en Country Club, waar de selectie verbleef, werd overvallen.

Drie gewapende en gemaskerde mannen vielen het pand binnen, waarbij ťťn van hen een schot loste. Vier spelers waren aanwezig op een receptie in het restaurant, waar ook vele fans waren om een handtekening te vergaren. Uiteindelijk vertrokken de overvallers met een gering bedrag.

Een woordvoerder van de Ierse voetbalbond deelde het volgende mee: "Het is een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Dit heeft, naar het zich laat aanzien, niets te maken met ons verblijf hier. Gelukkig is er niemand gewond geraakt en heeft onze bewakingsstaf op een professionele manier gereageerd."

Het Ierse team is in voorbereiding op de oefenwedstrijd met Canada dinsdag. Het team is al uitgeschakeld voor de EK in Portugal.

Van der Meyde valt flauw

Andy van der Meyde is aan het begin van de middag tijdens een interview onwel geworden.

Tijdens het interview met TV Noord-Holland trok de speler van het Nederlands elftal wit weg en viel op de grond. Hij bleef bij kennis en is zelf weer opgestaan. Onmiddellijk daarna is hij door de medische staf van Oranje onderzocht.

Het is onduidelijk of hij woensdag de beslissende kwalificatiewedstrijd tegen Schotland kan spelen.

Met dank aan collega Roel Jewel van de FP

Schaken: Kasparov zet blunder recht

Gary KasparovNa drie partijen is de stand in de strijd tussen 'Mens en Machine' weer gelijk (1.5-1.5). Gary Kasparov wist gister in de derde partij met de witte stukken X3D Fritz te verslaan, waardoor de stand met nog ťťn partij te spelen weer in evenwicht kwam.

Al na zestien zetten stond Kasparov in gewonnen positie, de computer hield het echter tot de 45e zet vol. X3D Fritz speelde volgens deskundigen nog zetten die 'vreemd en belachelijk' waren. Uiteindelijk gaf de computer toch op. Kasparov had in de opening een zwarte pion verkregen en zette vervolgens een sterke verdediging op. X3D Fritz vond er niets op, 1-0.

Donderdag had X3D Fritz de leiding genomen door Kasparov te verslaan. De grootmeester speelde een sterke partij met de zwarte stukken, maar hij vergiste zich op de 32e zet, mogelijk door wat tijdsdruk. X3D Fritz strafte de blunder meedogenloos af, 0-1.

Dinsdag is de laatste partij in de tweekamp.

Omzet detailhandel blijft dalen

Het gaat nog steeds slecht met de detailhandel, aldus het Central Bureau voor de Statistiek. In augustus daalde de verkoop met 7,4% ten opzichte van augustus 2002. De detailhandelomzet is het laatste halve jaar alleen maar gedaald.

Vooral met woninginrichters gaat het slecht, daar was de daling 15%. Slagers en groentewinkels zagen een daling van 7%. Winkels met huishoudelijke artikelen zagen juist een stijging van 3,8%.

De daling is voor een deel te wijten aan ongunstiger verkoopdagen in augustus, er was een zondag meer dan in 2002. Wat zorgt voor een negatieve invloed van 3%.

[update] Voetbal: Van der Meyde onwel geworden

notgib, Gottie, pekel en Beetle hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Voetballer Andy van der Meyde is aan het begin van de middag tijdens een interview onwel geworden. Tijdens het interview met TV Noord-Holland trok de speler van het Nederlands elftal wit weg en viel op de grond. Hij bleef bij kennis en is zelf weer opgestaan. Onmiddellijk daarna is hij door de medische staf van Oranje onderzocht.

Het is onduidelijk of hij woensdag de beslissende kwalificatiewedstrijd tegen Schotland kan spelen.

Update 13.30
Achteraf valt het mee. Andy van der Meyde kampt regelmatig met een te lage bloeddruk en heeft als gevolg daarvan vaak last van een zouttekort. Na onderzoek heeft hij zich weer bij zijn collega-internationals aan de lunch gevoegd.

KankerpatiŽnten dupe van zorgverzekeraars

KankerpatiŽnten zijn afhankelijk van welke zorgverzekeraar ze hebben en in welk ziekenhuis ze behandeld worden voor een optimale behandeling en daarmee een kans op genezing.

Oncologenvereniging NVMO, de stichting Hemato-Oncologie voor Volwassenen Nederland en patiŽntenverenigingen hebben een brandbrief aan de Tweede kamer gestuurd om de noodklok te luiden.

PatiŽnten moeten volgens regels dure medicijnen kunnen krijgen, maar krijgen die niet van sommige verzekeraars en ziekenhuizen. Dit omdat ze teveel kosten. Hierdoor heeft de patiŽnt een kleinere kans op genezing.

Mensen met lymfklierkanker hebben bijvoorbeeld met oudere medicijnen 400 genezingen waar duurdere medicijnen er 600 zouden hebben. Borst- en dikkedarmkankerpatiŽnten worden ook gedupeerd, aldus de organisaties. Wanneer mensen de nieuwere medicijnen zouden krijgen is hun leven vaak met jaren te verlengen.

Meer verlies voor Euro Disney

pekel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Euro Disney heeft over het boekjaar 2002/2003 dat in september is afgesloten nog meer verlies geleden dan in het boekjaar ervoor. Euro Disney zit al in de financiŽle problemen.

Met bijna 70% liep het negatieve saldo op tot 56 miljoen euro netto. De problemen worden veroorzaakt door het teruglopende toerisme, stakingen in Frankrijk en door de economische malaise.

Euro Disney had ook een daling in de omzet van 2,1%, naar 1,05 miljard euro. Schuldeisers hebben het pretpark tot maart de tijd gegeven om haar zaken op orde te krijgen.

Nieuw record wormen slikken

spambam, LeftySatch, Vinkenoog1977 en mixso hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een man uit India heeft door 200 regenwormen in 20 seconden door te slikken een vermelding in het Guinness World Records Book weten te bemachtigen. De 26 jaar oude man slikte de wormen van minimaal 10 centimeter lang in Madras.

Het oude record stond op naam van een Amerikaan, die slurpte 94 wormen in 30 seconden naar binnen. De man had nog een leuke verrassing voor het publiek na zijn record poging, hij duwde een pasgeboren cobraslang in zijn mond en liet die er weer uit komen.

Montoya naar McLaren in 2005

McLaren heeft in een persbericht bekend gemaakt dat Juan Pablo Montoya in 2005 voor hun gaat rijden.

TomK wist ons vandaag het volgende te melden:

Eerder dit jaar gingen de geruchten al rond en wilde beiden niks kwijt over een eventuele overgang van Montoya naar McLaren. Nu is dan toch de kogel door de kerk.

"We willen graag races winnen en het kampioenschap binnen halen. Om dat te realiseren kijken we naar de toekomst maar wel door op elk moment veranderingen door te voeren. De kans om Montoya voor ons te laten tekenen was er 1 om niet te laten ontglippen. We zijn al druk bezig met het seizoen 2005 bij ons in het team, dus kan het geen kwaad Montoya daar al vroeg bij te betrekken", zegt McLaren baas Ron Dennis.

"Montoya heeft veel successen behaald in zijn carriŤre en we kijken er naar uit dat hij bij ons komt werken. Tot die tijd gaan we ons richten op het seizoen 2004. Ook dan zullen we strijden voor het wereldkampioenschap", gaat Ron Dennis verder.

Montoya's reactie:"Ik ben zeer enthousiast over het feit dat ik in 2005 bij McLaren mag gaan rijden. Het team is een goede WK-strijder en heeft een fantastische geschiedenis. Ik is een grote kans voor mij en ik kijk er nu al naar uit om voor de eerste keer plaats te mogen nemen in ťťn van de wagens. Tot die tijd ga ik me eerst nog voor de volle 100% ricthen op het winnen van het Wereldkampioenschap van 2004".

Stoddart:"weg met blauw"

Stoddart heeft weer eens van zich laten horen. Hij wil namelijk dat er een einde komt aan de blauwe vlaggen.

Het leek wel of Nicolas Kiesa afgelopen seizoen mee deed om de prijs voor het voorbij laten van snellere coureurs op de mooiste manier. Dit is natuurlijk een doorn in het oog van teambaas Paul Stoddart. Stoddart denkt dat het afschaffen van de blauwe vlag en straffen uitdelen voor langzamere auto's die niet opzij gaan meer spannende races opleveren.

"Deze benadering zou de hoeveelheid inhaalmogelijkheden verdriedubbelen bij de wedstrijdleiders", zegt Stoddart.

Michel fluit Nederland-Schotland

De wedstrijd van het jaar van Oranje wordt gefloten door schoolmeester Lubos Michel uit Slowakije.

Het treffen van woensdag in de ArenA mag geen probleem vormen voor Michel (36). Eerder dit seizoen floot hij onder andere AC Milan-Ajax (1-0). Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder kennen de scheids zodoende. Van der Vaart zal echter liever niet terug kijken op die wedstrijd daar hij in de slotminuten zijn beste kans van het seizoen miste.

Ajax speelde driemaal onder leiding van Michel en won daarbij nooit (Valencia uit 1-1, Real Mallorca 0-1). Wel moet gezegd dat de Amsterdammers daarbij weinig Nederlanders in de opstelling hadden staan.

Michel was tevens scheidsrechter bij de UEFA Cup finale van het vorig seizoen tussen Celtic en Porto.

Soulzanger Arthur Conley (57) overleden

Vanmorgen is in zijn woning in Ruurlo de Amerikaanse soulzanger Arthur Conley overleden aan de gevolgen van kanker. Hij is 57 jaar oud geworden.

Zijn grootste hit scoorde Conley met het nummer 'Sweet soul music' (Do you like good music, yeah yeah. Sweet soul music, yeah yeah).

Conley's stem leek op die van Sam Cooke. Hoewel hij als opvolger van Otis Redding werd gezien, ontvluchtte hij de soul. Uiteindelijk vestigde hij zich als 'Lee Roberts' in de Achterhoek waar hij als als begeleider van soulbandjes actief was.

De opvallende stap om zich in Ruurlo te vestigen, motiveerde Conley als volgt: "Ik ben de hele wereld over geweest, van Helsinki tot Zuid-Afrika, van Berlijn tot Los Angeles. Midden in dat kruis ligt Nederland. Toen het in 1978 tijd werd dat ik vaste grond onder de voeten kreeg, was het dus duidelijk waar ik me moest vestigen."

Grote stroomstoring in Bagdad

Afgelopen nacht is in grote delen van de Iraakse hoofdstad Bagdad de stroom uitgevallen. De oorzaak zou overbelasting van het elektriciteitsnet zijn. Sabotage wordt uitgesloten.

Door de stroomstoring zijn onder andere het hoofdkwartier van het Amerikaanse leger en enkele belangrijke gebouwen voor de stroomvoorziening op generatoren overgeschakeld. Onbekend is hoe lang de storing nog gaat duren.

Veel UFO's gezien door Engelse politie

De British Transport Police in Leece heeft donderdag bekend gemaakt dat meer dan 200 politieagenten en officiers UFO's hebben gezien in het westelijk deel van Engeland. Dit heeft de Western Daily Press vrijdag gemeld.

Volgens Gary Heseltine, leider van het onderzoek zijn de UFO-waarnemingen betrouwbaar, omdat de waarnemingen allen van goed getrainde mensen komen. "De officieren geven een uitstekende getuigenverklaring dat de UFO-hypothese ondersteunt".

De meeste meldingen komen van agenten die niet meer in dienst zijn. Volgens Heseltine komt dit doordat agenten bang zijn hun reputatie op het spel te zetten, als ze gezegd zouden hebben dat ze een vliegende schotel gezien zouden hebben terwijl ze nog in dienst waren.

"Veel agenten en officieren zijn bang om iets te zeggen in het geval dit hun baan of carriŽre kan schaden. Dat is de reden waarom veel UFO-waarnemingen pas gemeld worden als ze uit dienst zijn getreden. In het geval dat er meerdere agenten tegelijkertijd een UFO-waarneming doen, wordt het vaak wel gemeld.", zegt Heseltine. "De politie bestaat uit getrainde observeerders. Ze zijn 24 uur per dag op pad".

Volgens de onderzoekers is dit nog maar een topje van de ijsberg.

Ruim vijftig lokale omroepen illegaal

Ruim vijftig lokale omroepen in Nederland zenden illegaal uit. Dat bleek vrijdag tijdens een kort geding waarin de Bredase Omroep Stichting (BOS) het Commissariaat vroeg een concurrent te laten stoppen met zijn illegale uitzendingen. Het Commissariaat voor de Media is wel op de hoogte van het feit dat de omroepen illegaal uitzenden, maar kan er niks tegen doen. Het Commissariaat verstrekt enkel uitzendvergunningen maar treedt niet op tegen illegale uitzendingen in de ether. Dat moet het Agentschap Telecom, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, doen.

Het conflict voor de rechter ging over de Bredase Radio en TV stichting (BRTS). Dit station zendt al sinds 21 april illegaal uit, nadat de in 1998 verleende vergunning van de publieke lokale omroep was verlopen. De Bredase Omroep Stichting (BOS) vroeg daarop de uitzendlicentie om als lokale omroep in Breda te mogen uitzenden, aan. Ook de BRTS deed dat.

De BRTS is volgens de BOS ten onrechte in het voordeel nu zij nog uitzendingen heeft in de ether. Het station kan zich als radio- en televisieprogrammaís profileren en inkomsten kan verwerven. In 1998, toen ook zowel de BRTS als de BOS de vergunning aanvroeg, werd deze op advies van de gemeente Breda door het CvdM verleend aan de BRTS, met als belangrijkste argument dat de BRTS reeds uitzond.

De uitspraak van de rechter is binnen twee weken.

Roodharige mensen met uitsterven bedreigd

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Onderzoekers van het Oxford Hair Centre hebben gewaarschuwd dat het aantal roodharige mensen de komende halve eeuw waarschijnlijk nog kleiner zal worden. Op dit moment is slechts 1 Š 2 procent van de westerse wereld roodharig, van hen wonen de meesten in Ierland en Schotland.

Dit zou komen door de toenemende multiraciale samenleving. Naarmate meer mensen van verschillende rassen samen kinderen maken, zal het aantal donkerharigen toenemen. Roodharigen zullen minder voorkomen omdat voor deze haarkleur zes specifieke genen nodig zijn, waarvan elke ouder er ťťn moet leveren.

Ook blonde mensen zullen om een zelfde soort reden steeds minder vaak voorkomen. Er zijn echter veel meer blonde dan roodharige ouders, waardoor er voorlopig nog genoeg mensen zijn om de blonde genen door te geven.

Mannen vernielen interieur vakantiebungalow

Zes mannen zijn aangehouden op verdenking van het vernielen van het complete interieur van een vakantiebungalow. Dat vond plaats in een vakantiepark aan de Peelheideweg in het Noordlimburgse America.

De 17- tot 23-jarige mannen uit Honselersdijk en Poeldijk (Zuid-Holland) zijn aangehouden. Naast het vernielen van de bungalow hebben ze ook diverse lantaarnpalen in het vakantiepark omver geschopt. Hoe groot de schade in totaal bedraagt, is nog onbekend

Het zestal zal zich in februari voor de rechter moeten verantwoorden.

Alligator per post verstuurd

moi, 1750GTV, Duiveltja, KrnKje en Larf hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een alligator heeft in de Amerikaanse stad Milwaukee voor paniek bij postsordeerders gezorgd door plotseling tevoorschijn te komen uit een kartonnen postpakket.

Het personeel wilde het 1,2 meter lange beest eerst tegenhouden door een flinke laag plakband op de doos te plakken. Het dier werkte zich daar echter doorheen: zijn bek kwam naar buiten en zijn tanden waren al zichtbaar. Eťn van de postsorteerders wist het beest uiteindelijk bij zijn staart te pakken en in een mand te gooien. De dierenbescherming heeft de alligator opgehaald.

Alligators mogen in de Verenigde Staten overigens per post verzonden worden. De maximale toegestane lengte van het beest is echter 50,8 centimeter.

Neus van Concorde brengt half miljoen op

De Webmeester had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 3,5 meter lange neus van het supersonische vliegtuig Concorde heeft op een veiling in Parijs een half miljoen euro opgebracht. Veilinghuis Christie's veilde afgelopen zaterdag allerlei Concorde-snufjes. De neus was een van de 280 onderdelen die onder de hamer gingen.

Voor de neus was een opbrengst van 10.000 euro verwacht. Maar ook andere reserveonderdelen van de vloot Franse Concordes gingen soms voor ruim honderd keer de geschatte opbrengst weg. "Het bieden brak door de geluidsbarriŤre heen", grapte de veilingmeester. De baten van de veiling zijn voor enkele projecten voor kinderen.

Vliegtuigmaatschappij British Airways laat op 1 december in Londen memorabilia van zijn afgedankte Concordes veilen.

Nederlands elftal en Sinterklaas scoren goed

De wedstrijd Schotland - Nederland in de play-off-competitie voor een ticket naar het EK in 2004 is zaterdagmiddag door bijna vier miljoen mensen bekeken. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting KijkOnderzoek. De voorbeschouwing werd door 885.000 mensen bekeken. RTL4 zond de voetbalwedstrijd uit. SBS6 zendt aankomende woensdag het return duel in de Amsterdam ArenA live uit.

Ook de intocht van Sinterklaas scoorde goed. Het live op Nederland 3 uitgezonden programma trok zaterdagmiddag ruim 1,8 miljoen kijkers. De uitzending begon rond twaalf uur. De Sint kwam met pakjesboot 12 aan in Zwolle.

Op Nederland 2 was het programma ook te zien, maar dan met een doventolk. Daar keken 147.000 mensen naar. Daarmee komt het totale aantal Sinterklaas-kijkers op 1.992.000.

Radio Veronica stijgt flink in marktaandeel

Voor radiostations is het vandaag weer een spannende dag. Onderzoeksbureau Intomart kwam zojuist met de nieuwste luistercijfers over de periode september / oktober. Hierin wordt het marktaandeel van de verschillende zenders gemeten.

Radio Veronica scoorde het beste. Het nieuwe radiostation haalde een marktaandeel van 3,9 procent. Dat is een stijging van 0,7 procent in vergelijking met de vorige keer. Voor de rest zijn er geen grote verschuivingen. Noordzee FM zakt iets (-0,3 procent), Sky Radio en Radio 3FM stijgen beide met 0,2 procent. Daarmee verstevigt de non-stop muziekzender Sky Radio haar marktleiderschap.

Radio 1 zakt met 0,3 procent na de piek in de zomer vanwege de Tour de France. Ook Radio 538 en Yorin FM leveren iets in.

Nieuwkomers RTL FM en ID&T Radio halen een marktaandeel van 1,2 procent en 0,5 procent. Yorin FM moet 0,2 procent inleveren.

Opnieuw aardbeving Groningen

syl68 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zondagavond was er wederom een aardbeving in de provincie Groningen. Om 21:04 trilde de grond bij de plaatsen Stedum en Middelstum (gemeente Loppersum). De beving had een kracht van 2,7 op de schaal van Richter. Twee eerdere bevingen hadden een kracht van 3,0 op de schaal van Richter.

Ook deze beving is het gevolg van gasboringen aldus een seismoloog van het KNMI. De beving is de derde in een maand tijd in Groningen. Het epicentrum van de aardbeving lag ťťn kilometer noordelijker dan de beving van tien november. Bij het KNMI hebben vijf mensen gemeld dat ze de beving hebben gevoeld.

De beving is een voor Nederlandse begrippen vrij krachtig. Er hebben zich tot nu toe bijna vijftig aardbevingen voorgedaan. Allemaal werden ze veroorzaakt door aardgaswinning. De bevingen hadden een kracht van tussen de 1,5 en 3,0 , en vinden plaats op een diepte van ongeveer drie kilometer. Dat is de diepte waarop gas wordt gewonnen.

De zwaarst geregistreerde aardbeving (mogelijk) als gevolg van gaswinning in Nederland was in 2001 in Alkmaar, deze had een kracht van 3,5 op de schaal van Richter.

Jongens gepakt voor groepsverkrachting

Viperģ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie heeft een groep van drie jongens van 14, 15 en 16 aangehouden voor de verkrachting van een meisje in een woning in Amsterdam. Het drietal droeg maskers en was gewapend. In de woning dwongen ze zes tieners toe te kijken en seksuele handelingen bij zichzelf te verrichten.

De drie filmden het hele gebeuren, een van de aanwezigen wist de camera uit de handen van de verkrachters te pakken en te vluchten. De politie werd gewaarschuwd waarop de daders het pand uitvluchtten.

Een van de drie verdachten bleek een bekende van het verkrachte meisje te zijn. Hij had aangebeld met een smoesje om zichzelf toegang tot de woning te verlenen. Er waren op dat moment geen volwassenen aanwezig. Even later kwamen ook de andere twee verdachten binnen. Die begonnen met het beroven van de aanwezigen, dat ontaardde echter al snel in verkrachting.

Jaarlijks duizenden meerook doden

Meeroken blijkt veel erger te zijn dan tot nu werd aangenomen. Elk jaar sterven duizenden mensen aan de gevolgen van passief roken. Dit staat in een conceptadvies van de Gezondheidsraad dat morgen aan minister Hoogervorst van Volksgezondheid wordt aangeboden.

Door het inademen van de rook kunnen niet rokers onder andere hart- en vaatziekten, longkanker en wiegendood oplopen. 'Vele tienduizenden' kinderen krijgen bovendien last van meer of minder ernstige luchtwegaandoeningen door het meeroken.

Vanaf ťťn januari 2004 heeft iedereen recht op een rookvrije werkplek. Behalve in de horeca en sportkantines, Hoogervorst heeft deze sectoren uitstel gegeven. Dit kan echter nog veranderen na het advies van de Gezondheidsraad.

Rapper 50 Cent aangeklaagd

VilleRoy had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Rapper 50 cent is voor het gerecht gedaagd door een fotograaf, wegens vermeende mishandeling door diens lijfwachten. De man eist een schadeloosstelling van maar liefst 21 miljoen dollar van de succesvolle rapper en z'n gevolg.

De fotograaf, James Alcorn, beweert te zijn neergeslagen door de bodyguards, nadat hij foto's wou nemen van de rapper. Die was op dat moment bezig een horloge ter waarde van 18.000 dollar te kopen in de zogenaamde Diamantwijk in New York. Alcorn werd na het handgemeen afgevoerd naar het ziekenhuis, waar men vaststelde dat hij nekletsel had opgelopen.

De klacht is ingediend tegen zowel de rapper als zijn platenlabels Interscope, Shady Records en Aftermath. De fotograaf beweert dat er geen enkele reden was om hem zo hard te slaan. Ook beweert hij door het letsel acht weken niet te hebben kunnen werken, iets wat volgens hem riant moet worden vergoed. Met ruim tweeŽneenhalf miljoen dollar per week dus...

Uitslag Peru-BraziliŽ

BraziliŽ kwam vanavond in Peru niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Het deed daarmee 'slechte' zaken voor WK kwalificatie.

Rivaldo schoot de gasten in de 21e minuut uit een penalty naar een 0-1 voorsprong. In de tweede helft maakte Solano echter gelijk (58'). Verder kwam het niet. Gister had ArgentiniŽ de thuiswedstrijd tegen Bolivia wel weten te winnen (3-0). BraziliŽ had vanavond alleen op kop kunnen komen.

De stand Zuid-Amerika WK 2006
1 ArgentiniŽ 3 2 1 0 7 8- 2
2 BraziliŽ 3 2 1 0 7 4- 2
3 Uruguay 3 2 0 1 6 8- 5
4 Paraguay 3 2 0 1 6 7- 6
5 Peru 3 1 1 1 4 6- 4
6 Chili 3 1 1 1 4 5- 5
7 Ecuador 3 1 0 2 3 3- 3
8 Bolivia 3 1 0 2 3 4- 8
9 Venezuela 3 1 0 2 3 1- 5
10 Colombia 3 0 0 3 0 1- 7

Nummers 1 tot en met 4 naar WK, nummer 5 speelt play-off

Nederland precies vijftien jaar op internet

Bob-B en static hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het is vandaag (maandag) rond half drie precies vijftien jaar geleden dat Nederland werd aangesloten op het internet. Danzij een e-mailtje dat internetpionier Piet Beertema in 1988 ontving uit de Verenigde Staten kreeg Nederland als tweede land in de wereld toegang tot het Amerikaanse NSFnet, het huidige internet.

"Het kwam ons goed van pas. Ik was met de juiste mensen, op het juiste moment op de juiste plaats.", bagatelliseert Beertema de impact van het e-mailtje dat hij ontving. Tegen het zere been van het ministerie van Economische Zaken en grote internationale telecombedrijven volhardden Beertema en zijn collega's namens het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) in hun pogingen toegang te krijgen tot NSFnet. De overheid gaf destijds de voorkeur aan een computernetwerk volgens officiŽle standaarden. "Maar het netwerk gebruikte een zwaarder en duurder protocol en bood geen garanties voor wereldwijde toegang. Internet daarentegen had zich in de Verenigde Staten al bewezen."

Beertema kwam aan het mailtje door contacten die hij al sinds 1982 onderhield met een handvol internetpioniers aan de andere kant van de oceaan via primitievere, besloten computernetwerken. De verbinding met het Amerikaanse academische computernetwerk was technisch "een laatste kleine stap", zegt Beertema. De gevolgen waren des te groter. De connectie maakte het mogelijk om rechtstreeks zonder vertraging te e-mailen. Tot die tijd ging een mailtje naar de VS door meerdere computers die ieder afzonderlijk verbinding met elkaar dienden te maken. Dit veroorzaakte soms uren vertraging.

De verstuurder van het historische tweeregelig mailtje in 1988, Rick Adams, richtte twee jaar later de eerste commerciŽle internetaanbieder UUNet op. Hij groeide uit tot een schatrijk internetondernemer. Piet Beertema bleef als netwerkbeheerder werken voor het Centrum voor Wiskunde en Informatica in Amsterdam. Beertema: "Geld kan me weinig schelen, plezier is belangrijker."

Hier vind je een overzicht van de geschiedenis van internet.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1053
special
Random Pics van de Dag #1052
review
Pokťmon Scarlet & Violet: The Teal Mask
review
Gord
special
Random Pics van de Dag #1051
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.